5 страхотни причини да четеш книги и стратегии за повече четене

Обичаш ли да четеш или забравяш? Не изоставяй книгите, наистина четенето е важна инвестиция в теб самия.

Колко книги прочете през последната година? Петдесет? Десет? Една? Нека да видим някои страхотни причини да четеш книги и какви стратегии съществуват за повече четене.

5 страхотни причини да четеш книги
5 страхотни причини да четеш книги

Четене: Тайният навик на успешните хора

Често търсим онази тайна, която може да революционизира живота ни, която ни кара да продължим напред. Неуморно търсим най-сложните техники и методи, забравяйки една проста реалност:

Успешните хора имат навика да правят това, което обикновените хора не обичат да правят.

– А.Грей (Albert E. Gray)

Имам усещането, че много от хората, които се изказват в различните социални мрежи или които познавам лично, не четат книги или четат съвсем малко. Как е при успешните хора? Интервютата, биографиите, автобиографиите на успешните хора подчертават едно общо нещо: по-голямата част от тях са запалени читатели.

Според New York Times Стив Джобс е имал мания по английските поети, предимно по Уилям Блейк. Фил Найт, основател на спортната марка Nike, толкова много уважавал своята библиотека, че гостите ѝ са били принудени да я посещават боси.

Библиотеката на Найт
Библиотеката на Найт, By User:Akendall – Own work, CC BY-SA 3.0

Дейвид Рубенщайн, съосновател на The Carlyle Group, частна инвестиционна компания, която управлява близо 154 милиарда долара, има навика да чете дузина книги… на седмица! Да не забравяме Уинстън Чърчил, британският министър-председател по време на Втората световна война, който спечели Нобелова награда не за мир (както мнозина смятат), а за литература.

Има точни причини, които карат успешните хора направо да поглъщат книги, за разлика от голяма част от останалите, които се забавляват с безсмислени чатове или видеоигри. Същите тези мотивации обясняват защо четенето помага да станеш успешен човек.

5 страхотни причини да четеш книги, повече книги

1) Четенето ни прави по-умни

Многобройни проучвания показват, че редовното четене ни позволява да придобием по-голям речников запас. Помага да развием нови синаптични връзки и да укрепим уменията си за разсъждение.

Имам достатъчно опит в това, колко се разширява речниковият запас, особено, когато се чете на повече езици. Мисълта започва да се движи по-бързо. Логичните връзки се създават на мига, защото невроните вече са удебелени от постоянното обмисляне в момента на четене.

Виж още: Какво е функционална неграмотност?

2) Четенето ни прави по-креативни

Навикът да четем не само ни позволява да придобиваме нови знания. Той също така ни позволява да развиваме творчески идеи, прилагайки тези нови знания в неочаквани области.

Сблъсквам се с хора, които избягват да четат. Те дори получават неприятни усещания само при споменаването на книга, която да прочетат във връзка с тяхната работа. И виждам как креативността им е ограничена до тази на малко дете.

3) Четенето ни прави по-привлекателни

Може и да не се интересуваш (което ще е абсурдно), да станеш по-умен (-на) и креативен (-на), а напротив, много се интересуваш да привличаш и съблазняваш. Е, ако някога си се озовавал (-а) пред момиче / момче, притеснен (-а), без да можеш да изречеш 2 смислени изречения, ще разбереш, защо четенето може да те направи по-съблазнителен (-на).

Случвало ми се е да вървя след красиви момичета, които на пръв поглед изглеждаха очарователни. Но когато започнаха да говорят с груб език, неясни словореди и много диалектни думи, се изпари цялото очарование.

Режисьорът Джон Уотърс има много ясни идеи за връзката между книгите и секса:

If you go home with somebody and they don’t have books, don’t f*ck ’em.

– John Waters
Режисьорът Джон Уотърс за връзката между книгите и секса
Режисьорът Джон Уотърс за връзката между книгите и секса, източник Mentalexotica

4) Четенето ти помага да се бориш със стреса

Интересен експеримент, проведен от невропсихолога Дейвид Люис от университета в Съсекс през 2009г., показва как четенето, дори само за 6 минути, ти позволява да намалиш стреса с 68%.

Опитай, когато си притеснен, да отвориш хубава и подходяща книга. Ще видиш как тя ще те пренесе в по-спокоен свят, ще те завладее и ще те накара да забравиш неприятностите. Когато я затвориш, ти вече си друг, преобразен и ще можеш разумно да посрещнеш трудностите, макар и с някоя идея в повече за това.

5) Четенето е най-добрата ти инвестиция

Според Уорън Бъфет, великият американски инвеститор, най-мощната инвестиция от всички е тази, която правим в себе си.

Инвестирайте в себе си колкото можете повече, вие сте най-големият си актив.

– Уорън Бъфет

Уорън Бъфет е запален читател. Той чете стотици страници всеки ден. Годишните му писма до неговите акционери винаги включват препоръки за четене. 

Ето още един негов цитат за четенето и знанието:

Така работи знанието. Тo се натрупва като сложна лихва. Всички вие можете да го направите, но гарантирам, че не много от вас ще го направят.

– на група студенти по MBA в Columbia Business School през 2000 г.

Надявам се, че прочетеното дотук те е убедило в наложителната необходимост да четеш повече. Но много от нас все се питат, как можем да четем още повече повече?

Създай си истински ежедневен навик за четене. Ето някои практически стратегии, за да започнеш.

Как да чета повече

Страстта ми към четенето се разви още от детство. Спестявах от закуските в училище, за да изтичам през голямото междучасие до книжарницата за последната излязла книга. Прекарвах часове в читалните (нямаше интернет). Баща ми ходеше по библиотеките на града да моли да не ми дават повече книги. През последните години все се опитвам да чета колкото може повече.

  • Отървах се от много от медиините загуби на време. От години почти не гледам телевизия. През последните години също намалих значително потреблението на онлайн вестници. Телефона използвам само за редки разговори и …за четене на книги.

Замяната на безполезни, манипулирани и потенциално негативни новини с нови идеи и четене, които те вдъхновяват и мотивират, може да направи огромна разлика в живота ти.

  • Никога не пропускам възможност да чета. Имам винаги книга със себе си и всеки престой е запълнен с четене – пътуване с влак, чакане в офиси и т.н. Телефонът ми е пълен с книги за четене, таблетът и компютърът – също. На времето бях проучила най-добрите приложения за четене на книги на мобилните устройства. С тях се чете още по-ефективно, дори с подчертаване на полезни пасажи.

Вместо натрапчиво да проверяваш страницата си във Facebook: започни да прелистваш поредната книга. Вместо да играеш на iPhone на Ruzzle: почни да четеш.

  • Най-спокойното ми време за четене е преди заспиване. Имам приготвени книги на таблета и всяка вечер прочитам по нещо.

Намери си книги, каквито предпочиташ, можеш дори да ги качиш на някой облак. Аз използвам Google Drive и Yandex Disk, които са ми по-удобни, за да изтеглям от там поредната книга. Вечер можеш да се насладиш на няколко страници. Това дори може да подобри качеството на съня ти.

  • Обичам при хубаво време да излизам из града на разходка, да седна в някое кафе или парк и да отворя книгата с бележник до нея, за да си записвам важни неща или идеи.

Това е страхотно преживяване и съчетава разходка и четене, като по особен начин мотивира креативността. В тези моменти по време на четене неочаквано идват интересни идеи.

Работа на спокойствие в парка
Четене и работа на спокойствие в кафето в парка до нас

Последни редове

Бих искала да разбера в коментарите защо обичаш да четеш и коя беше последната книга, която прочете през този период.

Пожелавам ти година, пълна с ново четене и нови идеи.

Exclamation mark

Препоръчани ресурси:

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Comments

  1. Наслаждавам се на Вашите постове. Имам достъп до цялото човешко знание през Интернет, но качествените източници не се намират толкова лесно. Продължавайте да правите каквото правите. Страстта Ви се вижда.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.