Къде да продаваме ръчно изработени неща онлайн

Който не е пробвал да изработва красота с ръцете си, той не е изпитвал удоволствието от креативността си. Ръчно изработените изделия (handmade)ръчни изработки на бижута, плетени и шити изделия, от кожа, дърво, хартия, глина и др. носят една особена красота и изящество. И когато вече си станал специалист, когато почувстваш, че изделията ти са уникални и съвършени, защо да не спечелиш от тях.

Във времето на тоталното ни присъствие в уеб пространството, в многото социални мрежи, това е все по-лесно.

Удоволствие е да изложиш пред публика своите произведения. Не всички имат обаче възможността да поддържат един сайт ecommerce, макар че хостингите предлагат изгодни пакети. По-трудна е работата с привличането на клиенти, за което трябва или сам да се специализираш в дигитален и контент маркетинг, както и добро оптимизиране за търсачките, или да си наемеш специалист да ти свърши тази работа. Още по-трудно е с физически магазин. Какво е решението ?

Вече се нароиха много сайтове, на чийто платформи можеш да предложиш своето творчество. Те работят заради теб, вече са известни на търсачките, оптимизирани. Значи вече една част – началната – от твоята работа по продажбата е свършена. Остава само да работиш и да публикуваш. Цените за включване не са големи, много от платформите са безплатни.

Кои са по-ефикасните, сигурни и по-лесни за ползване сайтове?

Онлайн продажби на handmade

Etsy

Etsy е marketplace, най-пълният, където се свързват хора от цял свят да продадат или купят уникални продукти. Това са ръчна изработка, винтидж, материали и инструменти, необходими за създаване на ръчно изработени неща. Сайтът стига до огромна аудитория. Отварянето на магазин там е с лесна настройка и можеш да дадеш на клиентите си възможност да кликнат върху размера, цвета и т.н.

Да си на такава огромна платформа е нож с две остриета. Можеш да стигнеш до масивна целева аудитория, но има и реалната опасност да се загубиш в морето от творци. Затова е необходимо добре да премислиш обявите си, заглавията, ключовите думи. За помощ има форуми, тематични обединения на продавачи.

Къде да продаваме ръчно изработени неща 1

Част от условията за успех:

 • Достатъчно количество продукти, което да се обновява постоянно.
 • Детайло попълване на профилната страница на магазина.
 • Висококачествени снимки на продукта.
 • Качествено и бързо обслужване на клиентите.
 • Познания на английски език.

Цени и какво е необходимо

 • 0.20$ за всяко вмъкване на продукт (за всяка снимка);
 • +3,5% върху продажната цена;
 • директни продажби, за разлика от Ebay търговете;
 • PayPal сметка и свързаната с нея дебитна карта (или друг вид карти);
 • имейл адрес.

 Кой купува от онлайн магазина Etsy?
Трябва отначало да си представиш своя клиент и как да му предложиш по най-примамливия начин.

 • Любители на дизайнерски неща, които искат да са различни и интересни.
 • Търсачи на изключителни и уникални подаръци.
 • Колекционери на старинни предмети.
 • Изработващи ръчни предмети – търсят материали.

А как може да се печели от продажба на схеми на ръчно изработени изделия, като например схеми на бижута, на бродерия, на плетива, виж в моята по-нова публикация Начини за пасивен доход за изработващите ръчни изделия и необходими уеб инструменти

A little market

Alittlemarket е платформа  e-commerce за стоки, изработени на ръка. Всяка креативна личност може да се запише да отвори магазин. Първо започва дейност във Франция, където сайтът е станал много известен, след това се пренася и в Италия.

Добре направена платформа. Екипът се стреми да дава видимост на всички можещи и правещи.

Безплатно отваряне на магазин. Комисионна 5%. Вмъкването на елементите е безплатно и няма срок.


Artfire

Къде да продаваме ръчно изработени неща 2


‎Подобен на Etsy глобален пазар. На ArtFire се събират артисти от цял свят. Продава се голямо разнообразие от ръчно изработени неща – занаятчийски предмети, изкуството, антики, винтидж, консумативи. Разпределени са по категории, цветове, тенденции, предназначение. Дори има възможност за купувачите да пуснат съобщение за издирван или желан продукт. Това е чудесно за продавачите да обърнат бързо, ако имат налично, търсеното произведение.

Може да се започе да се продава с безплатен акаунт. Персонализиран собствен магазин на този сайт струва скъпичко – месечна такса за $20 плюс 3 % комисионна‎ върху продадената стока. Има възможност за създаване на Facebook магазин. Възможност за връзка към Etsy, Flickr също.

Приема PayPal, Google Checkout и Amazon Payments, може да се създават coupon codes за лесни промоции на социалните мрежи.

Aftcra

‎Този сайт популяризира ръчно изработени продукти, произведени изключително от американски художници и занаятчии. Продуктите, които са качени, остават за шест месеца. Комисионната е 7 % .

ArtYah

‎ArtYah е глобален творчески пазар за собственоръчно изработени и колекционерски стоки. Артисти, занаятчии и търговци на антики намират място на този marketplace. Продавачите са насърчавани чрез реклама, така че магазинът ти се разпознава в мрежата на ArtYah. Безплатен.‎

Big Cartel

‎Big Cartel е чудесно място за продавачите, които обичат многото опции за персонализиране на магазин. Там продават всякакъв вид творци. Има четири различни месечни ценови нива, които определят броя на продуктите. Членството е от безплатно до 30$ месечно. Няма допълнителни такси.

‎“Привеждане на изкуството в количката“ е мотото тук. Можеш да свържеш твоя магазин към собствен уебсайт за изкуство.

За разлика от Etsy продавачите получават свой URL. Така фокусът е върху по-малки, бутикови магазинчета. Този marketplace не е подходящ за големи доставчици с растящи планове.

Имаш възможност за промоционални кодове, Facebook магазин.

Отрицателна черта на магазина е голямото ограничение на плановете за цените. Ако имаш голям избор на продукти, цената скача.

Blomming

Blomming, социалният e-commerce.

На Blomming можеш да развиваш Facebook Commerce, Web E-Commerce, Blog E-Commerce Widgets, Mobile Commerce. Възможност на размяна на съобщения с клиенти, изпращане и плащане – всичко от един акаунт.

Нямаш ограничаване на броя на продуктите нито срок.

Можеш да поставиш до 4 изображения за продукт.

Добра видимост на галерията с продукти.

Има 2 типа абонаменти – месечен за активни продавачи и годишен за професионалисти и по-голям растящ бизнес. За 9,99 € на месец могат да се качат до 10 продукта. За 19,99 € на месец – неограничен брой продукти и персонализирана тема. За 24,99 € освен всичко дотук – и собствен домейн.

Подходящо място за картини и вътрешен и външен арт дизайн.

Bonanza

Къде да продаваме ръчно изработени неща 3- Ivytechnoweb.net

Bonanza продава всичко, не само изкуство. Регистрацията е безплатна. Сайтът взема процент от продажбите – 3.5 % от продукт до  $500 и $17.50 плюс 1.5 % на продукт, продаден за повече от $500.Предлага търсене по категории, опции от eBay и Etsy, начини за промоции на собствените ти произведения.

Cargoh

Cargoh е социален marketplace за креативни хора от цял свят. По същия начин можеш да си създадеш виртуална витрина с красиви фотографии. Няма тарифи за вмъкване на продукт, нито месечни такси. Комисионната при продажба е 8%.

Da Wanda

Къде да продаваме ръчно изработени неща 4 -Ivytechnoweb.net

‎DaWanda е немски сайт, но и многоезичен. Продават се собствени ръчни произведения от предимно европейски продавачи. PayPal платежна система. Следи се подробно търсенето, за да се увеличи предлагането.

С почти 1 000 000 продукти за продажба DaWanda е европейски лидер в нишата на ръчно изработени подаръци и други ръчно произведени красоти.

Facebook бутони и споделяне на Twitter са достойни характеристики.  „Pinboard“ е функция, където регистрирани потребители могат да създават тематични колекции или списъци.‎

‎Безплатна за регистрация, комисионната е 5 %.

Discovered

Discovered e  онлайн пазар, където занаятчиите продават продуктите си директно на потребителите в цял свят, като отварят собствени магазини.
Артистите могат да направят профил на пазара, да ни разкажат малко за своите истории и да продават продуктите си. Това е интересното тук – получаваш артистично произведение с неговата арт история. Удовлетворението идва и от чувството за принадлежност към тази уникална общност.

eBay

eBay също е добър начин да се продават онлайн занаятчийски и арт продукти, но е трудно за клиентите да ги откриват. Необходимо е да получиш много feedback, за да те забележат и да продаваш.

Ezebee

Ezebee – за по-несигурните продавачи е добро място. Няма комисионни и получаваш всички пари. Плаща се в собствена монета – EZBcoins – ваучер равен на около 1$. Място за продаване на винтидж, кожа, дърво, изкуство.

Folksy

Къде да продаваме ръчно изработени неща 5 -Ivytechnoweb.net

Folksy е британски сайт, възхваляван като еквивалентни на Etsy, но много по-малък.

Отново предлага предмети ръчна изработка. Всеки може да продава, няма начални такси. Комисионната е 6%. Много полезен, ако нямаш много продукти. Ако са повече, от представянето на елементите от списъка ти се събират към 45£ годишна такса.

‎Както при Etsy има форуми на продавачите с добри съвети и подкрепа от другите. Заслужава да се ангажираш там, тъй като има възможност да продаваш и между колеги.

‎Сайтът е много хубав, лесен за използване и създаване на витрина и качеството на предлаганите стоки е, общо казано, доста високо. Всяка обява е само за един елемент, няма опции за размер или цвят.

Има свързване към магазините от страниците на Facebook, Twitter, Pinterest и Instagram и така се увеличават възможностите за оглед на предложените предмети.

Много добра практика на някои е да се продава едновременно на Etsy и Folksy.

Има възможност за преглед по категории, по използвани материали или по практики (например керамика, рисуване, бродиране и т.н.).‎

‎Продажбата е ограничена само за Обединеното кралство.

Handmade at Amazon

Това е решение, ако ‎искаме да продаваме нашите продукти пред огромна аудитория. Пазарът на Амазон за ръчно изработени предмети дава достъп до електронния гигант. Присъединавяш се към платформата и веднъж одобрен, предлагаш списък. Комисионната е 15%.

Публикацията продължава и след тази инфографика.

Sites to sell handmade craft мин online - Ivytechnoweb.net


Код за вграждане на инфографиката:

iCraft

‎Канадският сайт iCraft предлага друг глобален пазар за всички неща, които са ръчно изработени, както и елементи от професионални и интересни занаятчии, дизайнери, художници.‎ Търсенето става чрез ключови думи.

Като най-популярни при търсене се появяват бижута, аксесоари за деца. Цената е в американски и канадски долари. Записването е 25$ (канадски) и продаваш 5 неща за месец безплатно. Пакетите за продажба са от 5 до 150 канадски долара на месец.
‎iCraft ‎‎е като Etsy, само че без комисионни. Правилата са, че предметите трябва да са ръчна изработка, да са нови и качествени.

IndieMade

Като Etsy ‎‎IndieMade‎‎ е насочен към артисти, които искат да продават продуктите си. Има следните възможности: Основния план‎‎ e $4.95 на месец, чрез PayPal‎. Имаш възможност за домейн по избор. Можеш да свържеш продукта си с Etsy. Възможност за продажба на цифрови продукти‎ и други функции. В сравнение с Etsy е по-независима общност. Подходящо място за продавачи с малко артикули. Има непрозрачност на сайта по отношение на някои точки.

Madeitmyself

MadeItMyself  е друг Etsy подобен сайт, предлага доста основни онлайн магазин, които са с голям брой ръчно изработени предмети. Има форум на общността. Няма такси. Комисионната е 3%.

MissHobby

Основни характеристики на италианския сайт – регистриране – 12€ на година. Комисионна – 3,5%. Неограничено пространство и без срок. Възможност за продаване и на други портали.

Olalla

Olalla е ясен и специфичен сайт, посветен най-вече на продажба на ръчни предмети за подаръци. Сайтът е за Италия. За влизане в него има подбор, после може да започнеш да продаваш твоите артистични произведения

Rebels Market

Общност за купуване и продажба на алтернативни марки. Без месечни такси или такси за регистрация, но 15% комисионна. Трябва да си сигурен, че проектите ти са достатъчно бунтовнически.

Silkfair

Silkfair работи като „пазар щанд“ и не ограничава продавачите да продават само собственоръчно изработени стоки. Съдържанието повече прилича на eBay отколкото на Etsy.

‎Лесно се откриват категориите: „Ръчна изработка“, “ Вид“,  „Личност“ и „Limited Edition“.

‎Има възможност за интегриране на eBay обратна връзка, така че ако на SilkFair продажбите на дадени продавачи не са големи, може да се получи представа за тяхната надеждност на eBay.

Комисионната е 3% и месечната такса е от $7.99 до $24.99.

Sosiety 6

‎Sosiety 6 продава произведения на изкуството. Дава голямо пространство на художници.

Storenvy

Storenvy казват че са повече от просто място за магазин: „Откриване и свързване на невероятни марки, хора и продукти.“ Сайтът се фокусира силно върху уникални истории на самостоятелни продавачи. Предлага се възможност за създаване на свободен, напълно персонализиран магазин. Продутите са насърчавани чрез социални мрежи.

Supermarket

‎Supermarket подбира продавачите, така че трябва да имаш страхотен продукт за предлагане. Няма такси, но има 15% комисионна за продажбите. Сайтът предлага помощ със SEO и ръководствата за неговите продавачи.‎

Колекцията от ръчно изработени предмети, подаръци, арт произведения е добре подбирана. Могат да се открият големи проекти.

Този сайт е тренди място, за да продаваш произведения на своята креативност.

‎Yokaboo

Yokaboo е базиран в Обединеното кралство и предлага три нива на членство. Безплатната версия позволява само шест продуктови обяви. Второ ниво, което струва приблизително $25 дава възможност за до 50 обяви. Трето ниво (струва около $35 ) дава 500 обяви. Няма комисионни или такси върху продажбите.

Zibbet

Къде да продаваме ръчно изработени неща 6 -Ivytechnoweb.net

‎Zibbet се гордее с участието на индивидуални ръчно изработени предмети само от продавачи, които управляват свои собствени творчески процеси, от опаковане до доставка.
Безплатно регистриране. Можеш после да създадеш свой виртуален магазин, има и избор от теми. Няма комисионни. Месечната такса е 4$ за базов профил – продажба на до 50 предмета. 8$ на месец за неограничени продажби. 16$ на месец за пълно персонализиране. Има връзка с Etsy и възможност за купонни промоции.
Макар и с месечни такси, сайтът е голямо пазарно място.
Artisouls(Marketplace)
‎Този сайт предоставя място за продажба на ръчно изработени продукти. Комисионната е 5 %.

HandmadeArtists (Marketplace) – Активна общност за продажба на арт и крафт. Месечна такса 5$, няма комисионна.

eCrater (Marketplace) – E-commerce платформа за продаване на ярт и крафт. Има форум. Няма такса, около 3 % комисионна. Може да се внесат продукти от твоя eBay магазин.

MISI (UK Marketplace) – MISI от “Make It, Sell It” платформа за ръчна изработка, винтидж и подобни. Комисионна 3%.

Ellad2

Къде да продаваме ръчно изработени неща 7 -Ivytechnoweb.net

Ellad2 е интересно място, където продаваш само схеми и туториали на бижута. На достъпни цени можеш да намериш прекрасни схеми, а ако си специалист, освен от продажбата на красиво и уникално бижу, можеш да спечелиш и от продажбата на схемата и упътването за изработката му.

 Заключение

Тук изброих по-известни сайтове за продаване на предмети ръчна изработка – ръчно изработени бижута, дрехи, дървени и керамични предмети и много други. Изработката на авторски предмети и продаването им онлайн е една от големите идеи за бизнес. Пожелавам успех!

В следващи публикации ще стане дума за начини за продаване на социалните мрежи като Facebook, Instagram, Pinterest и за сайтове като Spotify.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

14 Comments

 1. Можели да ми помогнете да се регистрирам във Амазон хандманей аз изработвам ръчно плетени дамски чанти

 2. Начинаеща съм в продаване на плетива онлайн и имам питане:
  През в кои български сайтове да изложа продуктите си, така че да достигна международен пазар?

  Благодаря Ви предварително!

  • Здравейте, за да достигнете международни пазари, продуктите трябва да са описани на английски, както и ключовите думи. Това може да стане само в международни сайтове, защото в българските, ако описвате на английски, няма да стигнат до българските купувачи, но и в света няма да търсят български сайтове, защото не са популярни.

   Може да опитате и в Инстаграм и Facebook. В Instagram има специални секции за продажба. Много голямо значение имат и хаштаговете. Но трябва всичко да е на английски.

 3. Здравейте,

  Ние от marchellasart.com произвеждаме и продаваме сами нешите неща, но за съжаление е много трудно. Препоръчвам за всички начинаещи да се възползват от възможностите които предлагат платформите за търговия, но с фирма. За тези извън България е задължително да са по ДДС. Въпреки това, винаги мислете за ваше онлайн магазинче, независимо от другите.

  Поздрави 🙂

  • Здравейте, благодаря за коментара. Въпреки, че политиката на блога ми е да не се публикуват линкове, в този случай се радвам да дам място за линк към вашия онлайн магазин. Мисля, че мотивиращи примери са нужни.

 4. Всичките компании за онлайн търговия, генерират печалби в % от продуктите които се продават.
  Взимат се по 15 % и повече, зависи от компанията. Това се отразява на цената на продукта и се товари най-крайният потребител, естествено, освен начислените данъци.
  Немският сайт, Дауада го натисна гигантът Итси, понеже стана много печеливш и немците клекнаха…и се продадоха! Уволниха си всички служители работили за платформата! Дауада, генерираха по 16 милиона годишно печалба. От тези печалби, данъците са отивали в Германската икономика!
  Но за това никой не се сеща! Естествено след продажбата на фирмата, Германия остава с празни ръце от един загубен ПЕЧЕЛИВШ! бизнес! не печели вече нищо.
  Вместо ние да създаваме такива сайтове и да стимулираме българите да продават през Български сайтове,
  като се ограмотят и продавачите и купувачите, чез разни кампании и обяснителни видеа в интернет! за предимствата,да продаваш през български фирми, защото така оправяш българската икономика, а не да отиват печалбите и % тите и данъците в американските джобове и други страни да богатеят…
  Хубаво беше това да го знаете това, преди да пишете статии, които реално РЕКЛАМИРАТ чуждестранни компании,
  тоест чудестранната икономика и бизнес, от които нашата нация и държава и бедният българин изобщо няма полза!

  • Благодаря, че изразихте Вашата гледна точка. Искам да уточня, че не правя реклама на никакви конкретни сайтове. Не получавам пари за тези публикации. А конкуренцията е това – ако не успееш, успелите те побеждават. А за създаването на сайтове и фирми в България за продаване(между другото правих и публикация за такива в България), никой не Ви пречи, създайте. Ако ви е нужна логистична помош, ще помогна безплатно. Смятам че правя едно силно патриотично дело, пишейки в този блог – давам безплатна информация и съкращавам времето, за което могат да я получат хората, ровейки из целия интернет на няколко езика. На мен това ми коства много време, което дарявам с удоволствие. Тоест аз подарявам информация и време – две от най-скъпите неща на този свят. А „бедният българин“ трябва да се активизира да създава продукти, било и дигитални и да ползва световните пазари – тази супер възможност, която ни предоставя технологията, тогава няма да е повече беден и ще плаща повече данъци на България, така се вдига държава на крак. С работа!

   • Това което правите е чудесно! Благодаря Ви за тази изчерпателна информация! Аз определено има нужда от помощ, може би ще се справя и сама, но ще ми отнеме цяла вечност, а през това време мога да сътворя много от мойте неща, които който ги е видял казва, че са уникални. Та в този ред на мисли, Моля да влезете във връзка чрез имейл с мен имам конкретни питания, идея и нужда от Вашите умения и знания! Благодаря Ви, че Ви има и помагате!

    • Благодаря за чудесните думи! Изпратих ви съобщение на Вайбър.

 5. Здравейте да попитам – Нужно ли е да имаш фирма за да продаваш в etsy примерно или може и без?

  • Здравейте, извинявам се за закъснението с отговора, но съм в постоянно пътуване тези дни. Не е задължително разбира се. После относно плащането на данъци при осъществена продажба трябва да се питат данъчните.

 6. Статията е много полезна. Но има ли такива платформи – за продажба на ръчно изработвани предмети – на български език!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.