Как да променим разширението на един файл в Windows

И на не много експертите по Windows им се налага понякога да правят неща в Операционната система (ОС) , за които им трябва още малко познание. Например, в момента имаш един файл, който няма точното разширение (ония три буквички след името на файла и точката). И не се отваря с определеното му в момента… Или си свалил от като мен видеокурс от интернет и той е с разширение .file, а знам, че е видео…И се запитваш как да промениш разширението. Нищо по-лесно, но да разгледаме въпроса по-общо:

 1. Как да направим видими разширенията на файлове в Windows

  По премълчаване в Windows разширенията на файловете са скрити. Вероятно, за да не се допусне грешката при преименуване на файл да се смени и разширението и така файлът ще стане неизползваем.
  Но скриването на разширенията има и опасна страна, защото в името на файла може да е имитирано разширение по този начин:
  Как да променим разширението на един файл в Windows 4
  На първото изображение се вижда файл със скрито разширение и ако е подбрана подходяща картинка, може лесно да се заблуди потребителя да кликне върху нея.
  На втората картинка се вижда, че всъщност разширението е .exe, т.е. файлът е изпълним и може да е вирус.
  Как да променим разширението на един файл в Windows 5
  Можем лесно да кажем на Windows да показва разширенията.

  Първи начин

  Както се вижда и на горните картинки.
  Как да променим разширението на един файл в Windows 1
  Чрез Windows Explorer oтиваме в определената папката, където са файловете, чиито разширения искаме да покажем. След това в менюто View  поставяме отметка на File name extension.

  Как да променим разширението на един файл в Windows 2

   

  Втори начин

  Отиваме в Контролния панел–>Appearance and Personalization–>Folder Options–>View–>и махаме отметката на Hide extensions for known file types–>Ok. (Виж и видеото по-долу).

 2. Как да променим разширението на файл

  След като сме направили видими разширенията, остава да ползваме Rename от контекстното меню, кликвайки с десен бутон върху файла. Или по другия по-бърз начин, като кликнем върху името на файла, виждаме че разширението се откроява добре и го сменяме с точното.

  Внимание: При смяна на разширението трябва да знаеш точно какво правиш, процедира се с много внимание, защото при грешна промяна, файлът става неизползваем.

   

 3. Запомняне с определено разширение

  Някои програми, например много графични такива, при запомняне на файл, дават възможност за избор на различни разширения. С други думи, дават възможност за запомняне Save as или Export в различен вид файл. Например Paint на Windows:
  Как да променим разширението на един файл в Windows 3

 4. Смяна на разширенията на група файлове

  Освен външни програми за смяна на разширения на група файлове едновременно, можем да използваме и командите на promt на командите. Отиваме на Start, и в търсачката изписваме cmd, после влизаме в promt и изписваме следния ред

  ren *.разширение1 *.разширение2
  Разширението разширение1 ще бъде променено в разширение2 за всички файлове с първото разширение. Съответно трябва да бъде посочен точно целия път – папките.
  Как да променим разширението на един файл в Windows
  Как да променим разширението на един файл в Windows 8
  Как да променим разширението на един файл в Windows 7

 5. Трансформиране на един тип файл в друг

  Промяната на разширение на файл не означава конвертирането му в друг формат, което е съвсем друго нещо. Но все пак ще дам линк към един бърз онлайн инструмент за конверсия на един вид файл в друг: Fileminx.

 6. Един трик във връзка с разширенията на файл

  Да предположим, че имаш файл, който смяташ чувствителен и неподходящ за пред чужди очи. Сменяйки му разширението, можеш да направиш така, че снимката или документът да не могат да бъдат отворени от друг, който не знае точното разширение. Дори не знае, че е сменено. За да си ги ползваш отново е ясно, че просто връщаш старото разширение.

Заключение

Въпросът за смяна на разширенията в Windows е от лесните и е за неспециалисти, но понякога ни трябва и тази информация.

Накрая един кратък видео туториал по въпроса (трябва да се включат субтитрите):

Източник на основното изображение в началото – Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.