Ръководство за сигурност във Facebook и другите приложения на Meta (Messenger, Instagram, WhatsApp)

Как да защитиш данните си във Facebook: 10 съвета за сигурност за публикуващите в социалните мрежи на Meta - Facebook, Instagram, WhatsApp

Meta създаде ново ръководство със специфични секции, обхващащи Facebook, Instagram и WhatsApp, със съвети за безопасност за хората, които публикуват съдържание в тях. Авторите на ръководството показват как да защитиш акаунта си от хакване, да държиш под контрол присъствието си в социалните мрежи и как да подсигуриш чатовете си в WhatsApp и Messenger. Направих за теб съкратена извадка на ръководство за сигурност във Facebook и останалите приложения на Meta с обяснения, илюстрации и връзки. Цялото ръководство можеш да намериш на няколко езика. Ето линк към английската версия. (Няма на български.)

Ръководството е публикувано като част от проекта Журналистика във Facebook, но информацията от него е полезна за всички потребители, които публикуват в социалните мрежи на Meta.

Съветите на авторите на ръководството

Ръководството започва с основите във Facebook, включително защита с парола и активиране на двуфакторно удостоверяване.

Ръководство на Meta за сигурност във Facebook
Ръководство на Meta за сигурност във Facebook и Messenger

Защити паролата си

Паролата за акаунт във Facebook трябва да има две качества:

 1. Уникалност. Не трябва да се използват данни за влизане, номера на акаунти и пароли, които вече се използват за влизане в други акаунти.
 2. Надеждност. Опасно е да се използват лични данни за парола, като име, дата на раждане, телефонен номер или адрес: това ще опрости работата на хакерите. Също така не трябва да се съхранява паролата на обществено място или на собственото устройство.

Meta препоръчва използването на мениджър на пароли, който позволява да се създават уникални пароли за всички акаунти и да се поддържат защитени.

Примери за такива мениджъри са Dashlane, LastPass, Nordpass, Bitwarden. Всички услуги имат безплатни версии.

Включи известията за неизвестни устройства

Ако известията за неизвестни устройства са конфигурирани, Facebook ще те уведомява всеки път, когато се опиташ да влезеш от устройство, което не разпознава.

Можеш да активираш известията в настройките. За да направиш това, щракни върху бутона със стрелка в горния десен ъгъл и иди на Настройки и поверителност–>Кратки пътища към поверителността.

В секцията Безопасност на акаунта иди върху Получавайте предупреждения за неразпознати влизания.

Безопасност на акаунта във Facebook
Безопасност на акаунта във Facebook

На екрана, който се отваря, след като кликнеш на тази секция, можеш да включиш известия за влизания във Facebook и Messenger от непознати устройства, които ще получаваш на устройствата, които обикновено използваш за влизане.

Можеш да дублираш тези известия по имейл – затова трябва да поставиш отметка в квадратчето срещу адреса, който е бил използван по време на регистрацията, или да добавиш нов адрес.

Получаване на предупреждения за неразпознати влизания
Получаване на предупреждения за неразпознати влизания

Включи двуфакторното удостоверяване

Този метод за удостоверяване усложнява твоето влизане от неидентифицирано устройство или браузър, но се превръща в сериозна пречка за хакерите. Всеки път, когато опитваш да влезеш от непознато за твоя профил устройство, ще трябва да въведеш нов код за сигурност.

За да активираш двуфакторното удостоверяване, кликни отново на Настройки и поверителност и после на Кратки пътища към поверителността. Иди отново на Безопасност на акаунта и избери Използвайте двуфакторно удостоверяване.

Активиране на двуфакторното удостоверяване
Активиране на двуфакторното удостоверяване

Facebook предлага три опции за избор: приложение за удостоверяване като Google Authenticator или Duo Mobile, SMS кодове и физически USB ключ за сигурност.

Начини за двуфакторно удостоверяване
Начини за двуфакторно удостоверяване

Използвай инструменти за проверка във Facebook

Тези инструменти ти позволяват да управляваш поверителността си във Facebook и да контролираш нивото на сигурност на акаунта си там.

За достъп до тях иди отново на Настройки и поверителност–>Проверка на поверителността. Отваря се екран с няколко опции:

Facebook - проверка на поверителността
Facebook – проверка на поверителността
 • Кой може да види какво споделяте: Facebook ще покаже текущите ти настройки за поверителност и ще ти позволи да ги промениш. Например, можеш да ограничиш достъпа до лични данни или да направиш бъдещи публикации видими само за приятелите си.
 • Как да поддържате акаунта си защитен: Facebook ще отчете текущото ниво на сигурност на акаунта и ще направи препоръки.
 • Как хората могат да ви намират във Facebook: Прегледай опциите, за да се увериш, че настройките ти са подходящи:
  – покани за приятелство,
  – телефонен номер и имейл,
  – търсачки.
 • Вашите настройки за данни във Facebook: Прегледай опциите за настройките за приложения и уеб сайтове.
 • Вашите предпочитания за реклами във Facebook: Прегледай дали предпочитанията ти са подходящи:
  – научи за рекламите,
  – информация за профила,
  – социални взаимодействия.

Повече за настройките за поверителност и сигурност на  можеш да научиш на уебсайта на Facebook.

Управлявай присъствието си в профила си и в страниците си

В терминологията на Facebook личната страница се нарича профил. Публичните страници на блогърите, на бизнесите, са наречени просто страници.

Ето как да управляваш видимостта на твои и чужди публикации в профила си:

Видимост на публикациите на профила ти

Когато създаваш публикация, можеш да посочиш кой да я вижда с бутона под потребителското име.

Контрол кой може да вижда публикациите ти
Контрол кой може да вижда публикациите ти

Имаш голям избор да направиш публикацията скрита от всички с изключение на автора, отворена само за приятели или за списък с конкретни потребители.

Контролирай видимостта на публикациите на други хора в профила си

Твоите приятели също могат да публикуват на профила ти във Facebook. Освен това потребители могат да те маркират в публикации и тези публикации също ще се показват в профила ти.

За да забраниш подобни действия или да зададеш нива на достъп, иди на менюто с три точки в профила си. Избери Настройки за профила и отбелязването. Оттам можеш да контролираш чуждите публикации в профила си, както и маркиралите те.

 Настройки за профила и отбелязването
Настройки за профила и отбелязването

На елемента от менюто Скрийте от профила си коментарите, съдържащи определени думи, можеш да добавиш списък със забранени думи.

Можеш да одобряваш или отхвърляш тагове, които приятелите добавят към твоите публикации.

Използвай преглед на хронологията, за да решиш дали публикациите, в които си тагнат, да се показват на твоята хронология. Когато хора, с които не си приятел, те маркират в публикация, те автоматично преминават към преглед на хронологията. Ако искаш да преглеждаш и таговете от приятели, включи преглед на хронологията за тагове от всички.

Контролирай как профилът ти се вижда от други хора, като използваш инструмента Преглед като – най-долу.

 Настройки за профила и отбелязването 1
Настройки за профила и отбелязването

Задай нива на достъп до страница

Ако няколко души управляват някоя бизнес страница, собственикът ѝ може да зададе техните нива на достъп. За да направиш това, иди на твоята страницата до нейните настройки (долния елемент на лявото меню).

Настройки на Facebook страница
Настройки на Facebook страница

На следващото меню иди на Роли в страница. Тук можеш да добавиш нова роля за страницата. Facebook ще подскаже какви разрешения да получи новия мениджър.

Роли в страницата
Роли в страницата

Както виждаш, независимо дали си редактор на социални медии или модератор на страница, има множество опции да запазиш страницата си в безопасност. Избирането и присвояването на правилните администраторски роли ще ти помогне да управляваш страницата си, без да компрометираш паролите. Всеки човек ще влиза в своя личен акаунт и ще работи на страницата от там с различен контрол и отговорности.

Контролирай местоположението си в публикациите

Facebook позволява да посочиш местоположението в публикациите, но тази опция не работи по подразбиране. Ако не искаш хората да знаят къде се намираш в момента, имаш възможност да деактивираш геолокацията на твоето устройство.

В общите настройки можеш да попречиш на проследяването. Иди отново от бутона стрелка горе вдясно на Настройки и поверителност–>Настройки. Избери Местоположение от лявото меню. На екрана вдясно ще можеш да изключиш историята на преместванията си.

Изключване на проследяване на геолокациите
Изключване на проследяване на геолокациите

Поддържай комуникацията си безопасна

За частни разговори можеш да използваш WhatsApp, който по подразбиране използва криптиране от край до край за обаждания и съобщения. Както и да си настроиш криптиране от край до край в Messenger на мобилното си устройство. 

Блокиране на потребители

Блокирането е достъпно във Facebook и Messenger.

Във Facebook, за да блокираш потребител, трябва да идеш на настройките – Настройки и поверителност–>Настройки. Избери Блокиране от лявото меню.

Блокиране на потребител във Facebook
Блокиране на потребител във Facebook

Когато решиш напълно да блокираш потребители, те няма да могат да взаимодействат с профила ти никъде освен на страници, приложения и игри на трети страни.

Можеш също да настроиш ограничен достъп – той ще скрие съдържание с ниво на достъп „за приятели“ от потребителя.

За да блокираш потребител в Messenger, кликни върху дадения чат в списъка и задръж – ще се появи меню с бутон „Блокиране“.

Докладвай обидно съдържание и нарушители

За да съобщиш за неподходящо съдържание във Facebook, кликни върху бутона с три точки в горната част на публикацията. В менюто има елемент Докладване на публикация.

Докладване на публикация
Докладване на публикация

Facebook предлага списък с причини, поради които може да намираш публикацията за неподходяща.

Можеш да докладваш и профили във Facebook. Ще го направиш, като под заглавката на профила кликнеш върху бутона с три точки и да избереш елемента Получете поддръжка или докладвайте профила.

Докладване на профил
Докладване на профил

Отново трябва да посочиш причината за оплакването.

Помни какво да правиш в случай на хакване

Ако подозираш, че акаунтът ти е бил хакнат, можеш да се свържеш с Facebook за помощ.

Можеш и предварително да зададеш списък с 3-5 доверени хора, които да ти помогнат в случай на хакване на акаунт. Всеки от тях, ако подаде сигнал за нарушителите, ще получи код за сигурност с инструкции.

За да извършиш това действие, иди отново на Настройки и поверителност–>Настройки. От лявото меню избери Защита и вход. На екрана вдясно, в блока Настройване на допълнителна защита, кликни върху Редактиране срещу втория елемент, където Facebook предлага да избереш приятели.

 Защита и вход
Защита и вход, избор на приятели за помощ

Частта за Instagram в ръководството на Meta

Ръководство на Meta за сигурност в Instagram
Ръководство на Meta за сигурност в Instagram

За Instagram ръководството включва:

Частта за WhatsApp в ръководството на Meta

Ръководство на Meta за сигурност в WhatsApp
Ръководство на Meta за сигурност в WhatsApp

За WhatsApp ръководството включва:

Заключителни думи

Както виждаш, това е едно удобно ръководство, предоставено от Meta. Въпреки че са включени някои специфични за журналистите елементи, повечето от съветите се отнасят за всеки потребител. Ако искаш да бъдеш на ниво със сигурността и защитата на своите профили, имаш пред себе си ценен ресурс за справяне с различните инструменти и опции за поверителност.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.