Разликата между любител копирайтър и успешен копирайтър

Има нещо, което експертите копирайтъри знаят и не експертите не знаят. Това нещо прави разликата между любител копирайтър и успешния копирайтър.

Публикацията е обновена на 09.12.2023.

Най-важното нещо, което новият копирайтър не знае е, че истинската тайна за ефективния копирайтинг документ е задълбоченото проучване на бизнеса, за който работи, на неговото позициониране и на конкуренцията.

Разликата между любител копирайтър и успешен копирайтър
Разликата между любител копирайтър и успешен копирайтър

Никой не се интересува от теб

Ние всички се смятаме за предприемачи (или поне кандидати за това). Мечтаем да направим нещо голямо, ново, различно от това, което са направили другите около нас.

Когато пишеш някакво копи (например бюлетин или текст за представяне на твоята компания), не забравяй, че хората не се интересуват от теб, твоята компания и колко уникален и незаменим е твоят продукт или услуга.

Никой не се интересува от факта, че работиш здраво от години, че лишаваш твоето семейство от внимание, правиш много жертви, плащаш високи данъци и други разходи всеки месец, ако в крайна сметка не успяваш като предприемач, за да привличаш клиенти.

Никой не се интересува от фирмата, за която работиш, ако продължаваш да възхваляваш силните ѝ страни, които са „традиция или новаторство, учтивост и качество“.

И знаеш ли защо?

Защото хората имат свой собствен живот и мислят за себе си и своите интереси.

Когато човек чете за нещо, купува или извършва дадено действие, го прави, защото „му е удобно“, защото е движен от нужди и желания (физически и емоционални) и иска да ги удовлетвори. Той не се интересува от теб, твоята фирма или „новаторския“ ти продукт. Той се интересува как ще му помогне този продукт да разреши своите проблеми, каква материална изгода ще му донесе.

Как да се обърнеш към клиента

Помисли по-скоро да обясниш на бъдещия си клиент по конкретен начин, че разбираш напълно неговото състояние, неговите притеснения и неговите желания. Обясни, че знаеш и разбираш, че досега е купувал погрешни продукти, обърнал се е към доставчици, които са го измамили и че за съжаление в неговия сектор нещата „се движат по този начин“.

Не е негова вина, че светът е лош.

И ти го разбираш, защото и ти си бил „измамен“ в миналото и сега се бориш да извадиш „истината“.

След като направиш това, му покажи каква би била ситуацията, ако използва продукта или услугата ти. Обясни му и му покажи как, благодарение на него, всички тези проблеми са премахнати, така че никой друг да не ги има.

Покажи му как други хора, които са използвали твоя продукт и услуга, са решили проблемите си. Покажи му какви материални придобивки са получили, използвайки продукта ти (може би с някои свидетелства).

След това му предложи стартова цена с гаранция за отказ, ако не е доволен.

Виж още: Уроци по реклама и маркетинг от най-добрите-Дейвид Огилви

Техника убиец, за да напишеш реклама, която привлича вниманието на клиента

Любител копирайтър и успешен копирайтър
Copywriting on a Vintage Typewriter, автор George Hodan

Колко често четеш тези рекламни послания на билбордове:

„При нас най-ниските цени и най-доброто качество“  „Доверете се на професионализма“,  „Продаваме само оригинална стока“…. Този вид съобщения вече не вълнуват никого. Такива като въпросните фирми са хиляди наоколо.

Или пък четеш PR публикации за иновативност, за млади и динамични организации или компании. Тези думи не означават нищо. (Да не се занимаваме с думи като „ценности“, заместила думата „идеали“, но все така без никаква конкретика, и значи без никакъв смисъл).

Но да се върнем на маркетинга на продукта или услугата. Той вече не може да е същия, както преди 30 г. Пазарът и времето са се променили. С хилядите фирми по света и около теб, които продават същия продукт или услуга физически или чрез електронна търговия, да крещиш, че съществуваш, не носи никакъв резултат. Фоновият шум е твърде силен за клиентите, за да чуят гласа ти.

Проста, но мощна техника за копирайтинг

Първата функция на съобщението към клиентите е наистина да се подчертае позиционирането на компанията.

Накратко, обясни на клиента каква е твоята диференцираща идея. Какво е обещанието, причината, гаранцията, заради която трябва да купи от теб, а не от твоите конкуренти или изобщо да не купува.

Втората функция, обаче, е да се премахнат от съзнанието на потребителя три проблема, които конкуренцията има (и която ти нямаш), като по този начин косвено укрепваш твоята позиция.

За да обясня техниката, вземам за пример измислена компания:

Въображаемата компания „PellSan“ продава иновативни продукти срещу псориазис на скалпа (шампоан, балсам, маски, добавки и др.). Благодарение на шампоана, коричките на главата изчезват и благодарение на балсама косата става мека и светла. Другите продукти (като маски, добавки и т.н.) се използват за по-нататъшно подхранване на косата и скалпа, за даване на необходимите хранителни вещества и намаляване на образуването на корички.

Въпросните продукти незабавно имат видим ефект с невъоръжено око и не са нужни седмици, за да се видят резултатите. Не се използват силикони, парабени, SLS (натриев лаурил сулфат), парфюм и други вредни химически консерванти (например PEG).

Сега, следвайки краткия анализ на конкурентите, имаме като основен конкурент шампоан срещу псориазис, който е в аптеката.

Анализирайки тези продукти, открихме следните проблеми:

1) Изсушават скалпа.
2) Вонят на химия.
3) Клиентите не знаят колко често да ги използват и как да ги използват (студена, топла вода, за колко време и т.н.).
4) Те имат съставки с неразбираеми имена или са вредни (силикони, аромати, консерванти).

Имайки предвид тези неща, нека да съставим нашата реклама по подобие на това (това е само груб пример за идеята):

Косата е чиста и без корички още от първото измиване.

Не на продукти, които миришат на химикали и правят косата ви суха и скучна;
– Не на продукти, които увеличават сърбежа;
– Не на продукти със странни съставки, които са вредни за кожата ви.

Преди да си купите още един шампоан за псориазис, който не работи, изтеглете този безплатен документ:

WWW. urldellalandingpage. COM

Какво направих тук?

В заглавието показахме нашата различаваща се идея, т.е. „чиста и без корички коса вече от първото измиване“.

След това споменахме проблемите, с които разполагат конкурентните продукти (а ние – не).

По този начин още повече засилваме разграничаващата идея и увеличаваме възприеманото качество на нашите продукти.

Последната част е призив за действие.

Това служи за пренасочване на перспективата ни към целевата страница, където може да се види видеоклип или да се изтегли информационен документ за конкретния проблем на клиента.

След това ще бъдат взети данните му (име, фамилия, поща и т.н.) в замяна на документа / видеото, за да се вмъкне в маркетинговата ни система.

Виж още: Контролен списък на копирайтъра

Заключение

Тук представих един пример на копирайтинг на успешен копирайтър, който показва колко е важно задълбоченото проучване на бизнеса, за който работи, на неговото позициониране и на конкуренцията.

Можете да имате всичко, което искате в живота, ако помогнете на достатъчно хора да получат това, което искат.“

Зиг Зиглар
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.