Разликите между WordPress.com и WordPress.org [инфографика]

Разликите между WordPress.com и WordPress.org

Тази тема – за разликите между WordPress.com и WordPress.org – като че ли винаги предизвиква въпроси у хората, които са пред вземане на решение да отворят сайт или блог. Ако и ти си нерешителен в избора на платформа,тогава прочети тази публикация. Може би ще те улесни накъде да насочиш вниманието си.
Пубикацията е обновена на 06.08.2020.

Да кажем, че изборът между WordPress.com и WordPress.org е четиво, задължително за човек, преди да започне създаването на сайт. Ако ти си в такова положение, препоръчвам ти да прочетеш внимателно това ръководство. Всъщност има много основни разлики между WordPress.com и WordPress.org и ако сега вземеш грешно решение, превръщането от една версия в друга при стартиран на сайт не е незабавен процес, както много начинаещи смятат.

Има много разлики между двете платформи. Нека да започна с представянето им:

Представяне на WordPress.com и WordPress.org

Какво е WordPress?

Това е CMS – Content Management System – Система за Управление на Съдържание. CMS e софтуер, с който управляваш сайта си, на който създаваш съдържание – текст, изображения, видео, аудио, графики, връзки. С помощта на този софтуер твоите публикации излизат онлайн. И всичко това, без да си разработчик, без да знаеш езици за програмиране, без да си уеб дизайнер.

Малко история на WordPress

CMS е софтуер с отворен код под GNU, създаден през 2003 г. от Matt Mullenweg и Mike Little, разпространен под лиценза на GPLv2. Философията зад движението на софтуера с отворен код е, че хората ​​са свободни да използват, разпространяват, копират, променят и / или подобряват WordPress, без да се нуждаят от разрешение на когото и да било.

Работата за поддържане и подобряване на WordPress винаги идва от хиляди разработчици, експерти, блогъри.

Отначало WP е бил замислен като софтуер за блогове и сайтове, после е еволюирал и е станал CMS, комплексна и гъвкава. И след това се създават 2те различни версии.

Днес WordPress успява да заеме лъвския дял на пазара. Според W3techs, WordPress има 61,8% от пазарния дял на CMS – повече от всички други системи (напр. Drupal, Joomla) в комбинация.

Какво е WordPress.org

WordPress е безплатен софтуер за блогинг. Може да бъде свален свободно от WordPress.org и инсталиран на твоя сайт.

От WordPress.org могат да се свалят теми и плъгини безплатни и платени, документация. На разположение са съпорт, форуми. Имаш възможност за рекламни банери, модифициране на базата данни, на изходния код PHP дори.

Сваленият безплатно софтуер обаче трябва да бъде инсталиран върху уеб сървър, за да можеш да го използваш. Тоест, трябва да си наемеш място на уеб хостинг за твоя сайт, което обикновено не е безплатно. Но там си автономен, като в къща, която си взел под наем. Затова се нарича self hosted.

Какво е WordPress.com

WordPress.com използва софтуера на WordPress с отворен код. Това е портал, където всеки може да създаде безплатно блог или сайт. Но този портал е комерсиален. Защото там наистина безплатно създаваш своя блог, но ако искаш да растеш, всяка твоя крачка към разширяване струва скъпо.

Да, не трябва да сваляш софтуер, не се притесняваш за план хостинг, за допълнителни работи, за всичко се грижи WordPress.com. Достатъчно е да се регистрираш. И получаваш URL адрес за сайта, на който можеш свободно да работиш. Но ограниченията са твърде много. WordPress.com е cloud hosting.

Да видим в подробности…Разликите между WordPress.com и WordPress.org

Разглеждаме разликите в различни аспекти от използването на платформите.

Хостинг

WordPress.com предоставя безплатен хостинг, възможност за база данни и бекъп, автоматични ъпдейти на софтуера, безплатни и платени теми на различни езици, страница за управление, форум. Има елементарни статистики на трафика, мониторинг на коментарите. Всичко това безплатно.
Нямаш контрол над базата данни, нито на софтуера. Не е позволено да качваш теми, нито плъгини. Javascript и CSS имат ограничения. Не можеш да модифицираш аспекта на сайта си.

В замяна на това, че можеш да започнеш блог или сайт напълно безплатно и неангажиран с поддържане на хостинг, софтуер и т.н. всяко надграждане струва и то скъпо. Най-напред началното пространство, което получаваш безплатно, е съвсем малко – 3 гб. В момента, когато започнеш да се развиваш, веднага ще усетиш недостига. Виж цените на различните планове на WordPress.com:

WordPress.com - цени

Виж неудобствата на „безплатния хостинг“:

Сравняване на плановете WordPress.com

WordPress.org не ти предоставя хостинг. Трябва ти да се погрижиш да си намериш подходящ. Цената на план за хостинг е променлива – от 4 до около 12 евро месечно. Имаш достъп до файловете на сайта си, да извършваш промени на кода HTML, CSS, PHP. Да добавяш код. Контролът над твоето уеб пространство е напълно твой, както и отговорността.  Практически ти е възможно да реализираш всякакъв тип сайт: сайт – витрина, портфолио, блог, сайт за електронна търговия – ecommerce. Но трябва да бъдеш и подготвен в някаква степен, да разбираш поне малко от код, да държиш винаги актуализирано съдържанието, да можеш да се предпазваш от евентуални хакер и спам атаки и т.н.

Виж и тази публикация: 15+ най-добри безплатни теми за WordPress за 2020 година [оптимизирани за Gutenberg]

Домейн

Както казах, с регистрацията на WordPress.com веднага получаваш URL адрес, т.е. предоставя ти се възможност да регистрираш безплатен домейн. Но този домейн е от 3° ниво (moisait.wordpress.com). В административната част на сайта можеш веднага да започнеш работа.

Внимание: Не съветвам да се използва домейн от 3° ниво, а да се закупи име на домейн от 2° ниво. Такъв домейн е много по-професионален, лесен за запомняне и споделяне.

На WordPress.com можеш да закупиш име на домейн от 2 ниво (напр. www.moisajt.com) за около 25$/год.  Регистрират се .com, .net, .org, .me.

При WordPress.org въпросът с домейна е съвсем различен. Освен, че търсиш и заплащаш хостинг, трябва да си платиш и име на домейн, преди да започнеш да работиш. Обикновено струва около 10-30 евро/год. Има и хостинги, които го дават безплатно. Така че, общо разноските ти за домейн и хостинг на година са около 60-130 евро/год. ако все още си в първите години с не напълно разработен сайт. Един път закупени основните продукти, за да започнеш сайт, други разноски могат да бъдат платени – приставки, сертификати и др., които за обикновен блог се намират безплатни. Имената на домейните са с голям избор на разширенията.
След закупуване на тези услуги твоят блог, твоите публикации са независими и в твое притежание, на твоя „земя“.
С годините вече хостингите предлагат услуга самоинсталиращ се с един клик пакет на WordPress. И можеш да започнеш да работиш с по-малко грижи.

Пространство памет

WordPress.com – ако имаш нужда да използваш повече от 3 гб памет, трябва да платиш поне 99 €/год. за 13 гб.

WordPress.org – в зависимост от плана, но в много по-големи размери за по-малко пари.

Разлика-между-WordPress.com-и-WordPress.org-3
Източник Wpmudev

Теми и плъгин

Ето разликите между wordpress.com и wordpress.org, които са от най-голямо значение. Трябва да знаеш, че използвайки WordPress.com не можеш да моделираш блога си така свободно, както го правиш с плъгините на WordPress.org. Не можеш да използваш плъгини, полезни за маркетинга и SEO, както при WordPress.org. Имаш единствено Jetpack за тази цел.

WordPress.com – нямаш голям избор на теми. Не можеш да качиш своя. Безплатните са с малко възможности. Нямаш достъп до професионални теми.

В по-голямата си част трябва да работиш с това, което ти предоставя WordPress по отношение на допълнителни функции – като интеграция на социални медии, споделяне, статистика, коментари и анкети и т.н. Можеш да използваш само продукти, които ти предоствя WordPress.com.

Не можеш да създадеш сайт за електронна търговия, фирмен сайт с място за регистрирани членове и много друго.

Не можеш да модифицираш кода.

Със self hosted на WordPress.org можеш да свалиш всички плъгини, които мислиш, че са ти необходими. Ако имаш опит за програмиране, можеш да персонализираш много неща по блога или сайта, работайки директно върху кода.

Избираш да си качиш най-подходящата и професионална тема. Можеш да направиш сайт за електронна търговия, използвайки специалната за целта приставка WooCommerce.

С годините броят на готовите теми за блог и сайт и приставките се увеличи неимоверно и те покриват много изисквания на потребителите. Също както и документации, упътвания, ръководства…

Плъгините са истинското бижу на WordPress.org.

Реклами

Ако например си заинтересуван да печелиш с твоя блог, това е трудно с WordPress.com. Контролът не е твой и ако не спазваш техните условия за използване, могат да махнат блога ти. Ако искаш да се освободиш от рекламите на WordPress.com на блога си, трябва да плащаш 30€/год. Самият ти не можеш да поставяш рекламни банери. Забранени са и много линкове за афилиране, дори платени публикации.

На WordPress.org можеш свободно да използваш банери и системи за афилиране. Т.е. можеш да монетизираш по всякакъв начин.

Електронна търговия

WordPress.com има строга политика за продажбите на уебсайтове на своята платформа. Имаш планове да продаваш с твоя WordPress.com сайт? Можеш да го направиш, само ако платиш бизнес плана. Дори и тогава трябва да имаш определен трафик и да използваш собствената рекламна система на WordPress.

Analytics

Във WordPress.com Analytics ще имаш от WordPress. Нямаш възможност да се интегрираш с инструментите на Google, освен ако не си в бизнес плана.

Във WordPress.org имаш чудесната възможност да свържеш сайта си с Google Analytics и да анализираш всички параметри свързана с потребителите си. Свързването на сайт от WordPress.org с Google Analytics е безплатно. Освен това имаш и помощта на Инструментите за уебмастъри, където Search Console постоянно увличава възможностите си за анализ и помощ в работата ти на собственик на сайт.

Поддръжка, развитие и оптимизация

За WordPress.com е трудно да прилагаш оптимизация и да подобряваш позицията на своите публикации. Нямаш специални плъгини, които да са ти от помощ (освен Jetpack).

Но от друга страна не се занимаваш с никаква поддръжка, ъпдейти, сигурност. Нямаш никаква отговорност, освен отговорността да създаваш хубави статии.

За разлика от WordPress.org,  където всичко е на твоя отговорност. Имаш пълен контрол над твоя сайт, но трябва да го поддържаш, започвайки от инсталиране и конфигуриране. Редовните ъпдейти в последствие също са твоя грижа. В противен случай рискуваш и сигурността му. Бекъп на сайта и разрешаване на различни проблеми са пак на твоя отговорност. Както и грижата, но и големите възможности да го придвижваш напред в позиционирането в търсачките.

Спокойно, ако си наел качествен хостинг, неговите служители са винаги на твое разположение. Те те известяват за нови ъпдейти и ти дават насоки за извършване на действията, както и много други поддръжки.

Това са предимствата и недостатъците на WordPress.org. Но цената да имаш един гъвкав сайт или блог, който можеш да настроиш както ти харесва, си заслужава.

Заключение

Представи си един примерен бъдещ блогър, име случайно – Димитър.

Пример за пояснение

Митко решава, че му трябва да започне блог по най-бързия и безплатен начин. Иска да разказва за своята страст към футбола и всичко свързано с него.

Чул за подходящия за блог WordPress, но се стъписва пред избора на двете платформи. Убеден, че ще спести, избира WordPress.com. Никакви разходи. Избира си подходящата безплатна тема, избира си име на домейн Footballxxx.wordpress.com (примерно). И доволен започва да публикува. Упорит е и блогът расте.
Но скоро започва да му отеснява дизайнът. Уеб пространството не му достига. Иска му се да сложи банери с реклама или да почне да печели с някоя система за афилиране. А всеизвестно е, че покрай спортните блогове се намират много начини за печалба. Но нищо от това не му е позволено. Напротив, на страниците на блога му има реклами, от които той няма полза. Печели комерсиалният WordPress.com, за да може да предоставя безплатни пространства за сайтове.
Митко решава да направи ъпгрейд на блога си и тогава се сблъсква с това, какво значи безплатно.
Цените за домейн от 2° ниво, зa наемане на по-голямо уеб пространсто, свой хостинг и всички други неща, които можеш да получиш с план Premium и Business са много по-високи, отколкото ако беше избрал софтуера на WordPress.org и платен хостинг още в началото.
Митко е пред избора да остане и да плаща огромните разходи и все пак да не получи всички възможности за развитие на любимия си блог. Или да го прехвърли на друг – платен хостинг, което може да му струва загуба на верни почитатели и различни трудности по прехвърлянето.

Инфографика

Тук по-долу давам инфографика с за и против двете възможности на WordPress. Твоето решение зависи от типа сайт, от който мислиш, че се нуждаеш. Ако си блогър без много амбиции и искаш да направиш нещо за удоволствие или за проба, тогава WordPress.com е твоята платформа.
Ако искаш да имаш напълно контролиран, гъвкав блог, сайт за електронна търговия, форум, да печелиш от тях, да променяш графиката на темите си, да избираш плъгини, които подпомагат бизнеса ти – тогава насочи се към WordPress.org.

WordPress.com е полезен за упражняване в контролния панел, за групи, които поддържат връзка при обновяване. Удобен е за учители, които поместват там учебни материали и линкове.

Кликни върху инфографиката, за да я отвориш в по-голям размер.

Разликите-между-WordPress.com-и-WordPress.org-450x1030
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.