С кои приложения можем удобно да четем електронни книги на Android -1-ва част

Тук можеш да прочетеш втората част на Как да четем електронни книги и третата част на Как да четем електронни книги.

Публикацията е актуализирана на 30.04.2023г.

Харесва ми да чета електронни книги. Колкото и често да говорят, че обичат истинските книги, реални, с мирис на хартия, не може да се отрече удобството на електронните. Огромно богатство, което можеш да събереш на малко място. И не тежат, и са винаги с теб.  И толкова много сайтове с безплатни електронни книги!         

Когато някоя публикация ми е интересна и необходима, си я разпечатвам и после мога да я чета в pdf на някое от мобилните устройства, като малък справочник. На мобилното устройство мога да подчертавам, да запомням абзаци, което е по трудно с обичайна книга. Мога да използвам и малките паузи на спирките, в автобуса, докато чакам в банката.

С кои приложения можем удобно да четем електронни книги на Android
С кои приложения можем удобно да четем електронни книги на Android

С какви програми да четем електронни книги и изисквания към тях

Мислех да пиша само за Moon reader, тъй като се бях спряла на времето само на него. Но като започнах да проверявам отново възможните приложения на Android, видях че има много други book readers или eReaders – програми, с които да отваряме и да четем електронни книги.

За да си намеря подходящите приложения за различните формати електронни книги,  трябваше да търся и тествам дълго. Целта беше да избера най-добрите програми, с най-много и удобни функции.

Изисквания, които имах при тестването:

  • ясно четлив текст, за да чета без очила.;
  • да се разполага цялата страница на екрана, за да няма нужда от разширяване със zoom и постоянно местене на текста;
  • хубав цвят на фона, за да не изморява очите и да може да се чете на слънце и на слаба светлина:
  • не на последно място – възможност за подчертаване на интересни места и запазването им за по-късно ползване.

Приложения на Андроид за четене на електронни книги

Ще разгледам какви са функциите на едни от най-добрите. Интересува ме за всяко от тях начина на работа, доколко е удобно, за кой формат електронни книги е най-подходящо и какви настройки има. Всяко има своите плюсове и минуси. Затова избирам между няколко. В тази и следващите части ще разгледам 12 електронни четци.

1. AlReader

Четене на книги с Alreader

Разглеждаме безплатния му вариант.

Поддържа  ePub ( без DRM ),mobi,fb2,azw3 txt, rtf,doc,docx,zip,djvu(с добавяне на безплатен плъгин).

Не поддържа pdf,xps,cbr.

Има и анимирано 3D отваряне на страниците – като при истинска книга. Има възможност да се настроят фон, цвят, шрифт – големина на буквите и стил, маркиране, анотации. Може да чете текст на английски като аудио книга – Text-to-speech. Възможности за интерфейс са на няколко езика – вкл. български, речници, различни скорости на четене, търсачка, етажерка с книгите на разположение за четене и много още.

Линк към сайта на четеца

2. Full Reader

FullReader - да четем електронни книги

Поддържа  ePub,mobi,cbr,djvu,pdf,fb2,xps,txt,rtf,doc,docx,zip,html,rar,mp3.

Не поддържа azw3

Многофункционална програма. Ако си запален читател, винаги в търсене на най-удобната апликация, можеш да проверяваш тук описаните през определени периоди, защото постоянно се обновяват и обогатяват с нови функции.

Какво е характерно – лесно и удобно отваряне на страниците. Има възможност да се настроят фон, шрифт, анимирано 3D отваряне – като истинска книга, маркиране – отделяш части от текста и ги съхраняваш като цитати, анотации, bookmarks – отметки. Има възможност за дневно и нощно четене, както и преводач, TTS – Text to Speech, четене на аудиокниги Най-приятното е, че започна да чете удобно pdf файлове, което малко програми го правят добре.

Full Reader маркиране

Отваряйки приложението, попадаш на етажерката. Там са книгите, които четеш в момента. Има и търсачка по съществуващи външни библиотеки, откъдето можеш да си свалиш безплатни откъси или цели книги по раздели.  Наистина отлична програма с много видове настройки.

3. EBookDroid

Ebook Droid чете книги на Андроид

Друга програма с много функции.

Поддържа pdf,epub,mobi,fb2.azw3,djvu,rtf,xps,cbr.

Не поддържа само txt, doc, docx.

Има собствен браузър и прави връзка с книги от Проекта Gutenberg.

Отваря добре pdf, не толкова добре адаптира ePub. Една от малкото, които чете формат DJVU и комикси.

Ebook Droid-чете комикси

Има доста настройки: за цветове, тоналност, маркиране, редактиране. Може да се поставят различни отметки за лесно намиране на откъси. Има възможност за бележки със свободна ръка.

Разполага с различни функции, между които и за работа със страниците. Прелистването е много бързо и лесно. Можеш да конфигурираш команди, ориентация, стил ден / нощ. Отваряйки приложението, попадаш на етажерката с присъстващи в устройството ти книги, с които е съвместима програмата.

Едно от най-хубавите безплатни приложения за четене на Android с множество възможности за настройка на страниците.

Забележка: Чете много по-хубаво на по-голям екран, например на таблет, хоризонтално.

4. Cool Reader.

Cool Reader четец

Многофункционален eReader.

Поддържа ePub (без DRM),mobi,fb2,doc,rtf,zip,txt формати. Добавена поддръжка на fb3 и docx формати.

Предлага различни цветове на страницата, може да се настрои приятен цвят на стара книга. Разполага с настройка за дневно и нощно четене, различни видове шрифт, големина и цвят на буквите, маркировка, връзка с речник.

Има text-to-speech, настройки  CSS, отметки, (отметките могат да се експортират в текстов файл), различни видове прелистване на страниците, както и анимационно 3D прелистване – като на истинска книга. В добавка можеш да използваш речници, съдържание, zoom, богат избор на функции в подменюта.

Стартирай приложението от иконката и то те изпраща направо на отворената в момента книга. С бутон назад отиваш на етажерката с книгите, които са в наличност, имаш възможност да търсиш и в устройството, в SD картата и в онлайн каталози. От етажерката можеш да отвориш и упътването за работа с програмата (на английски).

Заключение

В тази част се спрях на тези 4 много удобни и интересни четци на електронни книги.  Когато ме интересува някоя книга, в зависимост от формата избирам различна програма, така че да се чувствам най-удобно. И особено е важно да мога да подчертавам бързо и да се запомня подчертаното. Така, че после, когато се върна да работя по текста на тая книга, да имам готови опорните точки. Много от приложенията от този тип придават повече реализъм при четенето чрез анимационното 3D прелистване на страниците, което ти създава усещането за истинска книга.

Виж още: 9 от най-добрите приложения за четене на електронни книги на Android

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Коментари

  1. Явно съм страшно тъп,щом от поместения материал не можах да отсея най-важното-как да чета електронни книги…..Не е като да влезеш в you tube и да напишеш име на видео с бг аудио или бг субтитри,да ти излезе готов материал с ъс стрелка,натискаш и гледането започва……

    • Здравейте, никой не трябва да си поставя така определения, да си поставя сам граници. В тази поредица от публикации изброявам редица апликации, с които могат да се четат различни формати електронни книги. Ако сте си свалили книга в ePub формат например, си сваляте от Google Play някоя от изброените от мен апликации, която да отваря този формат и я изпробвате дали ви харесва. Отивате на книгата в папката на Андроид устройството и кликвате върху нея, ще се покажат апликациите, с които можете да я отворите. Това е всичко.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.