Как да четем електронни книги на телефона Android – 3-та част

Как да четем електронни книги на телефона Android
Източник Pngtree.com

Това е третата част на темата Как да четем електронни книги на телефона Android. На тези линкове може да се прегледат съответно първата част на Как да четем електронни книги и втората част на Как да четем електронни книги.

Този път ще разгледам няколко офис приложения на Android. Изискванията ми при избора отново са:

  • отчетлив текст;
  • правилно разположение на екрана, така че да се вижда добре и да няма нужда от zoom;
  • хубави фонови цветове;
  • възможност за маркиране на текст;
  • приятно и лесно прелистване.

Офис приложения, с които да четем електронни книги на телефони Android

Програми за четене на Андроид-3част 1

Как можем с тях да четем електронни книги на телефона в различни формати, както и да създаваме и редактираме документи:

1. WPS office

С право считана най-добрата апликация офис. Чете добре формати pdf, doc, docx, rtf, zip, презентации ppt и формат xlsx. Има стандартните функции на офис за редактиране, може да се маркира текст, да се прави скрийншот на част от текста…Апликацията на китайската Kingsoft са си спечели име със своята функционалност. Забелязах, че един от най-хубавите изгледи на PDF файлове на смартфона има точно това приложение. Ако се премине във Visual mobile вид PDF файловете имат почти същия прегледен вид като ePub. Правилно разполагане на страниците спрямо екрана и лесно прелистване. Апликацията е всъщност 3 в едно – писане, електронна таблица и презентация. Напълно съвместима с Microsoft и Google Drive. И като супер възможности може да се свърже с акаунтите на Dropbox, Box, Google Drive, Microsoft Onedrive e Evernote. Така че, ако си качил любимите си книги в Google Drive, можеш да ги отваряш и четеш с тази апликация. Също и да преглеждаш документите си в Google Docs, Google Cheets, Google Slide и т.н.

Програми за четене на Андроид-3част WPS офис txt
Четене на .txt файл в WPS office

2. Polaris office

Офисът има базовите функции. Поддържа pdf, doc, docx, rtf, ppt,xlsx.

Кликвайки с + можем да отворим нов документ с тип по избор – документ за писане, електронна таблица, презентация, текст.

Имаме връзка с Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box чрез собствения му браузер на файлове с много интуитивен интерфейс.

Polaris office не чете ePub формати, но иска сваляне на допълнителна апликация Media365 Reader, която, веднъж свалена, включва автоматично за четене и на този формат. В платената му версия, приложението чете и FB2 и DJVU формати.

Програми за четене на Андроид-3част Polaris офис docx
Четене на файл .docx с Polaris office.

На основното изображение на публикацията е показано как Polaris чете ppt файл.

3. Office suite 

Този офис и pdf четец преди време е бил най-предпочитания от много потребители. В момента разработчиците се стремят да го превърнат в нещо по-близко до Google Drive и Microsoft One Drive. В безплатния вариант са на разположение голяма част от функциите, както и възможността да се ползва облачния диск, да се запазват файлове там и да се свалят. Нужна е само регистрация. Визуализира, създава и модифицира документи на Word, PowerPoint и Excel. разполага с удобен toolbar, чрез който могат да се изберат функции за форматиране и модифициране на файловете. Има лесна функция за подчертаване – маркиране на текст, което е удобно за следваща работа с документа. Работи с pdf, doc, docx, rtf, ppt, xlsx, zip. Освен своя cloud, поддържа Dropbox, Google Drive, OneDrive, SugarSync и Box. Включва и някои темплейти на документи. Може да се ползва и офлайн. Има възможност и за достъп до речник за превод на думи или цели изрази.

Програми за четене на Андроид-3част office suite pdf
Четене на .pdf файл в Office suite
Програми за четене на Андроид-3част office suite xlsx
Четене на електронна таблица .xlsx в Office suite

4. Word, Documents(Google Drive)

Можем да си свалим Microsoft Word , Excel и PowerPoint безплатно. В състояние сме да отваряме и запомняме файлове, редактиране и използване на Onedrive. Работи и офлайн и дава възможност за използване на Dropbox и Box, освен на One Drive. При четене в Word предоставя различен фон и функции за маркиране, визуализиране на текст. Да не пропуснем да разгледаме и приятната гама от темплейти, чрез които можем да създадем различни документи.

Програми за четене на Андроид-3част Microsoft Word

Google Drive Documenti отваря и добре управлява doc, docx, rtf, txt. За останалите типове документи – електронни таблици, презентации се използват съответно Google Sheets и Google Slides. Всичко е базирано на облак и е необходим Gmail акаунт. Могат да се използват и офлайн. Много са удобни за работа в група, защото позволяват да се работи едновременно. Поддържат документите на Microsoft Office.

Програми за четене на Андроид-3част Google Documents

Заключение

Това далеч не са всички офиси на разположение в Android. Но са тези, които ми харесаха на първо разглеждане. А на теб кои приложения за четене на електронни книги на телефона ти се струват най-удобни?

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Коментари

  1. Очаквах да прочета материал, подобен на заглавието. Което всъщност е „Приложения за електронни книги“ и има малко общо с четенето. Влязох от Гугъл с надеждата да разбера как се използва речник за превод с тези програми.

    • Да, имате право. Извинявам се, ако не съм била точна. Може би, защото моят проблем при четене на книги на Андроид е бил винаги да търся за всеки формат точното приложение, с което да чета удобно с лесно вземане на бележки, отметки. Някои от апликациите имат плъгини за речници в платената част. Други в безплатната. Ще трябва да направя проби, за да напиша подробно. Благодаря за коментара.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.