Как да четем и превеждаме ePub формат книги направо в браузъра

Как да четем и превеждаме ePub формат книги направо в браузъра 1

Пазарът на електронни книги е станал вече огромен. Amazon продължава да доминира в индустрията, но цифровите книги все повече се продават и разпространяват от източници, които не се стремят да ги свързват със специфични устройства. Затова ни е необходимо да се запасим с инструменти, с които да четем и превеждаме ePub формат книги бързо и лесно.

Публикацията е обновена на 14.01.2021.

Защо трябва да знаем как да четем и превеждаме ePub книги онлайн?

Някои хора предпочитат да четат електронни книги на компютрите си. Не е задължително да имаме програма четец, която да чете тези книги. Можем да прегледаме ePub файловете директно в браузъра си. Докато електронният четец на мобилно устройство ни предоставя чудесен начин да се чете книга на дълъг път, на спирката, в очакване и др., хубаво е да имаме достъп до електронните си книги и чрез браузъра. ePub файловете са много по-лесни за ползване, дават възможност за по-плавен изглед на текста, повече опции за размера му и автоматично подравняване.

Повечето от електронните книги, които чета, са във формат ePub. И почти всяка книга, която е достатъчно стара, за да бъде публично достояние, е достъпна безплатно в този формат от Project Gutenberg, Archive.org и други подобни сайтове.

В предишни публикации показвах как да превеждаме книги във формати PDF и DOCX онлайн, как да четем книги в ePub формат на Android, но ако ни е необходимо да четем и превеждаме ePub формат книги на компютъра, как ще се справим?

Как да четем и превеждаме ePub формат книги онлайн

Ако искаме да четем ePub на компютър онлайн, защото нямаме инсталирана в него някоя от програмите, които представих в предишна публикация, можем да се обърнем и към някоя безплатна услуга. Такива услуги могат да се използват директно от всички основни браузъри.

Neat-reader

Това е онлайн услуга, която позволява да качваме ePub файлове от компютъра си и да ги четем директно онлайн с помощта на обичайния си уеб браузър.

За да прочетем ePub файл на компютъра с Neat-reader, първо трябва да се свържем с началната страница на програмата, да кликнем върху бутона + Add New Book и да изберем файла, който искаме да прочетем, от компютъра. После върху качената книга използваме съответните команди на екрана. Можем да я четем и на цял екран. Имаме възможност за оцветяване на текст, който се запомня в бележките, да поставяме отметки, да превеждаме направо на същия екран с Google преводач разширение или вградения на Chrome и Edge браузъри.

Четене с Neat-reader

 

Приложението може да се изтегли като програма за четене на ePub формат книги на компютъра и на мобилните устройства. Но синхронизирането и експортирането на бележки е в платената версия.

Google Play Books

Google въведе възможността да се качват ePub книги в Google Books. Така позволява на читателите да четат всички ePub книги онлайн, на браузъра си или на Android устройство. Това е чудесен начин потребителят да натрупа книги от широк кръг източници и да има достъп до тях на всяко устройство.

Качването в твоята библиотека на Google Книги е лесно.

  • Изтегли желаната книга в PDF или EPUB файл на устройство си.
  • Намери я.
  • Кликни върху нея и иди на Отваряне чрез –> Качване в Play Books. Кликни върху него 2 пъти.
  • След като изчакаш малко, ще намериш качения файл в библиотеката си на Google Книги.
  • Кликни върху него в библиотеката. Имаш възможност да включиш и нощно осветление, да го изключиш, да смениш цвета, фона и шрифта на страницата, да запазваш бележки, да включиш четене на глас и още други функции.

Ето как изглежда моята отворена книга в Google Play Books. Превод може да се прави на части от текста:

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-4EPUBReader

EPUBReader започва като разширение на Firefox, което позволява четенето на електронни книги в този браузър. Това разширение все още е достъпно, ако Firefox е твоят предпочитан браузър, но има и разширение за Chrome, Opera и Yandex.

Не е необходимо да създаваш профил. Когато за първи път отвориш уеб приложението, няма нищо видимо освен обикновена бяла страница с бутон за качване в горната част. Извиквайки книга от папките на компютъра, обложката ѝ веднага ще се появи. Кликни върху стрелките от всяка страна на прозореца, за да прелистиш страниците наляво и надясно. Отдолу на екрана са клавишите за настройка. Превод може да се извърши по обикновения начин с кликване на десен бутон и извикване на разширението ти преводач.

Ето как изглежда в Chrome:

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-5

Ето как изглежда във Firefox:

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-6

Бутоните за настройки са отново отдолу и се показват при преминаване с курсора отгоре.

Epubreader.1bestlink

Друго онлайн приложение за четене на ePub книги. Когато го отвориш, ще видиш поле, където да придърпаш твоята ePub книга от компютъра. Функциите, с които разполага са тези на браузъра – увеличаване и намаляване на текста, селектиране на текст, цял екран. Има възможност за показване на съдържанието на книгата и за правене на отметки на страниците.

ePub Reader per Google Chrome™

ePub Reader per Google Chrome
Това е разширение на Chrome браузър, което може да се инсталира и в Opera и в Edge браузъри. Когато кликнеш на иконката на линията на адресите, при другите разширения, ще се отвори горната страница, от където можеш да си избереш книга от компютъра за четене в браузъра.

След като качиш ePub файла, има меню, от което да си направиш настройките за четене: тъмен екран, големина на шрифта, изглед и прелистване. Когато селектираш определен текст от страницата, с десен бутон можеш да го копираш, изслушаш прочетен на глас, да го преведеш, да го прибавиш към колекция, да го изпратиш към различни приложения и т.н.
ePub Reader per Google Chrome меню

Magic Scroll

С това разширение за Chrome могат да се четат по-удобно уеб страници. Кликни на иконката в лентата на разширенията, когато се намираш на уеб страница, която искаш да прочетеш в удобния вид на ePub книга.

От лявата страна на екрана са бутоните за настройки за различни теми, размер на шрифта, отдясно долу са бутони за автоматично четене с различни скорости. За горещите клавиши информация се получава като се натисне H (латинската буква).

Четене на ePub формат книги с Google Drive

Спомняш ли си как се отваряше и превеждаше документ или книга в PDF и DOCX формат с Google Drive?:

Виж тази моя публикация по въпроса: Как да преведем електронни книги и документи с Google Drive,запазвайки форматирането и изображенията

А сега ще ти покажа как да четеш и превеждаш ePub формат книги с Google Drive:

Започва се по същия начин. Предполагам, че имаш Google акаунт. Отвори в браузъра Google Drive и иди на New (в ляво горе)–>File upload–>качи въпросния файл – документ, електронна книга в ePub формат. След това иди на Recent пак в лентата от ляво, за да видиш новокачената книга.

От Google Workspace Marketplace намери и инсталирай (с бутона в средата Install)в Google Drive: Cloud ePub Reader with Drive. Ще се покаже полето за придърпване на книгата.

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-7

С разширението на Chrome Google Translate или с вградения му преводач можеш да преведеш текста в момента на прелистване на страниците.

Yandex браузър

Браузър Yandex (който препоръчвам като резервен браузър с неговия безплатен облачен диск, инструмент за снимка на екрана, бележник и други удобства), позволяват да четеш направо ePub файл, без да инсталираш допълнителни разширения, но само в случай, когато правиш изтегляне на файла от уебсайт, Например от Читанка. Има отличнно екранно представяне за лесно четене.

 

Заключение

Много от нас вече свикнаха да четат електронни книги на различни устройства. Технологиите са затова, да направят живота ни по-продуктивен, да сме гъвкави в начините на придобиване на информация и знания. Ползвайки различните технологии за четене не ни е вече проблем малкото време, недостатъчното познаване на необходимите за професията ни езици, липсата на средства и пространство в домовете за закупуване на по-скъпите и обемни физически книги (съвсем не съм против да чета и пиша на хартия, но има толкова много безплатни книги и материали за личностно развитие в Интернет!)

Електронните книги са тук, за да останат!

Източник на основното изображение Freepik.com. Designed by vectorpocket.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.