Как да преобразуваш аудио и реч в текст с помощта на Google Документи

По-удобно ти е да записваш своите мисли говорейки на микрофон? Тогава тази публикация е за теб.

Няма начин да не си имал нужда от преобразуване на реч в текст. Има най-различни причини. Може да е за водене на бележки след важна среща или интервю. Понякога човек се притеснява дали ще запомни цялата информация от даден разговор. Докато аудио или видеозаписът може да бъде много полезен, преписът ти позволява бързо да търсиш отделни термини или моменти от разговора.

Вече има много дигитални инструменти за създаване на преписи от преобразуване на реч в текст. Изключвам възможността да се прави ръчно, много е трудоемко.

Google предоставя два такива инструмента – функцията за гласово въвеждане в Google Документи – Google Docs Voice Typing и Google Препис на живо – Google Live Transcribe. В тази статия ще разгледам как се използват тези два инструмента за транскрипция.

Как да преобразуваш реч в текст в Google Документи
Как да преобразуваш реч в текст в Google Документи

Транскрибиране на аудио с гласово въвеждане в Google Документи

Google наистина дава безплатно тази отлична възможност за транскрибиране на аудио или видео с функцията за гласово въвеждане на Google Документи. Инструментът преобразува речта в текст и може да бъде полезен, ако смяташ, че диктовката е по-бърза от писането, или ако трябва да транскрибираш срещи на живо или видеоконференции. Ето как да използваш функцията с гласово въвеждане в Google Документи:

1. Провери дали микрофонът ти е включен

За да използваш гласово въвеждане или гласови команди, микрофонът на компютъра ти трябва да е включен и да работи.

Устройствата и микрофоните се различават, така че провери дали е включен точният микрофон или консултирай ръководството на твоя компютър за инструкции.

2. Отвори празен Google документ

Отиди на началната страница на Google Документи и кликни на бутона с + долу вдясно, за да започнеш нов празен документ. Или направо напиши в адресната лента docs.new, пряк път, за да отвориш нов документ.

3. Избери Инструменти –> Гласово въвеждане (Voice typing)

Иди на лентата с инструменти в горната част на страницата (Tools) и след това избери Гласово въвеждане (Voice typing). От лявата страна на екрана ще се появи икона на микрофон.

Забележка: Можеш да въвеждаш и редактираш, като говориш в Google Документи (Google Docs) или в Google Презентации (Google Slide). Тази функция работи с най-новите версии на браузърите Chrome, Firefox, Edge и Safari. Засега не работи в Opera.

Избери Инструменти –> Гласово въвеждане (Voice typing)
Избери Инструменти –> Гласово въвеждане (Voice typing)

4. Избери езика на речта

Над иконата на микрофона ще видиш всички налични езици за транскрипция. Избери от падащото меню езика, на който ще говориш.

Избери езика на речта
Избери езика на речта

5. Позволи на Google Docs да използва микрофона ти

Ако предварително не е зададено, Google Docs ще иска позволение да използва микрофона ти. В адресната лента, в началото на URL на Google Docs ще се появи прозорец със запитване Allow за позволението.

Позволи на Google Docs да използва микрофона ти
Позволи на Google Docs да използва микрофона ти

6. Започни да говориш и Google ще транскрибира 

Когато си вече готов да започнеш да записваш, кликни върху бутона за микрофон. Иконата на микрофона ще стане червена и Google Docs ще започне да транскрибира. Внимавай да не излизаш от страницата на Google Docs — ако напуснеш документа, за да провериш имейла си или Facebook, преписът ще спре.

Започни да говориш и Google ще транскрибира
Започни да говориш и Google ще транскрибира

Тъй като гласовото въвеждане на Google Документи е безплатно и лесно за използване, получената транскрипция не е идеална. Потребителите трябва да внимават да говорят бавно и ясно, защото всяко бързо говорене, мънкане или неясни думи може да не бъдат разбрани от системата. В изхода също липсва пунктуация, така че ако искаш преписът да е чист и точен, ще трябва да го редактираш. Но тази работа е малка в сравнение с целия препис, който ще се извърши автоматично вместо теб.

Google Препис на живо – Google Live Transcribe

Google Препис на живо - Google Live Transcribe
Google Препис на живо – Google Live Transcribe

Това приложение на Google за Android е много полезно за хората с увреден слух. Чрез него те могат лесно да водят разговори чрез своя телефон с Android.

Избери своя език от над 70 езика, за да прочетеш надписите на езика, който се говори. Можеш бързо да превключваш между езици по време на двуезичен разговор.

Приложението се захранва от технологията на Google за разпознаване на реч, така че надписите се коригират, докато разговорът протича. И тъй като разговорите не се съхраняват на сървъри, те остават защитени на твоето устройство.

Незабавното преписване е лесно за използване. Трябва ти само Wi-Fi или мрежова връзка. Приложението е безплатно за изтегляне на Android.

Exclamation mark

Може би те интересуват и тези публикации:

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.