Създаване на точка за възстановяване с Windows 10 и 11

За да не се окажеш безпомощен при срив на системата на твоя компютър с Windows, подготви се предварително.

Преди години ми се е случвало при големи обновявания на Windows 10 в Home изданието да блокира компютърът. Трябваше да възстановя системата в началното ѝ състояние, защото нямаше друг изход. Системата се възстанови сама. Използва своята точка на възстановяване. После не съобразих и без да създам нова точка на възстановяване, пуснах отново ъпдейта на Windows. Резултатът беше, че трябваше отначало да качвам всички необходими ми програми.

Публикацията е обновена на 20.11.2023.

Създаване на точка за възстановяване с Windows 10 и 11
Създаване на точка за възстановяване с Windows 10 и 11

Какво е restore point?

Точката за възстановяване на системата е резервно копие на важни файлове и настройки на операционната система Windows, които могат да се използват за възстановяване на системата до по-ранен момент от време в случай на системна повреда или нестабилност. Част е от Windows XP, Vista, 7, 8, 10, 11 и Windows Server. Точките за възстановяване на системата се създават автоматично или ръчно. Те засягат само файловете на операционната система и приложенията, но не и потребителските данни.

Защо ни е крайно необходимо да създадем точка на възстановяване в Windows

При внезапен срив на Windows след лоша актуализация, син екран и др. проблеми, причинени от новоинсталирани програми, инсталиране на неподходящи драйвери, точката за възстановяване на системата ще ни избави от много главоболия. Тя се използва основно за файлове и настройки на ОС. 

Възстановяването не изтрива лични файлове, снимки, отметки и документи.

Внимание: Съветът е да се създава точка на възстановяване всеки път, когато трябва да изпълним последователности, които се отнасят до компоненти на системата (файлове, регистър, настройки и др.) или когато инсталираме нов драйвер, особено когато не е от производителя.

В случай, когато сме в най-обновената за момента версия на Windows и са инсталирани необходимите ни програми – тогава можем да започнем създаването на точка за възстановяване.

Благодарение на простата процедура, след евентуалния проблем, Windows ще успее да върне системата до предишно състояние, в което е нямало последните грешки. Или ще върне предишна версия на Windows.

Това е все едно да имаш машина на времето, която връща системата обратно до предварително запазена точка.

Създаването на точка за възстановяване обикновено се извършва автоматично на стабилни интервали от операционната система. Съветвам те обаче от време на време да създаваш тези точки ръчно.

Внимание! Не можеш да използваш точката за възстановяване на системата (restore point) за възстановяване на файлове, които са изгубени или изтрити по погрешка.

Как работят точките за възстановяване на системата?

Помощната програма за възстановяване на системата на Windows е отговорна за създаването и използването на точки за възстановяване. Windows System Restore е вградено помощно приложение на Windows, което ни позволява да възстановим инсталацията на Windows и важните системни файлове до предишно състояние с помощта на точки за възстановяване. Точката за възстановяване е по същество моментна снимка на нашите системни файлове на Windows и инсталирани приложения в определен момент от време.

Количеството пространство на твърдия диск, използвано от точките за възстановяване на системата, варира от 1% до 15%, в зависимост от размера на устройството. Ако запазеното за тях място се запълни, ще бъдат изтрити старите копия, за да се освободи място за нови. Точките за възстановяване на системата също съхраняват само променени файлове – и следователно използват по-малко място за съхранение, отколкото пълно копие.

Възстановяването на системата е различно от Windows Reset this PC или връщане към предишната версия на Windows.

Създаване на точка на възстановяване в Windows 10

Windows автоматично ще направи точка за възстановяване, преди да направи повечето промени. Това позволява на системата лесно да отмени промяната, ако нещо се обърка. Точка за автоматично възстановяване се прави преди инсталиране на актуализация на Windows, инсталиране на неподписан драйвер или програма от MSI. 

За да създадем ръчно точка на възстановяване извършваме следната поредица от действия:

Отваряме търсачката на Windows до меню Старт и пишем restore point или Точка на възстановяване, кликваме на Create restore point. Излиза този прозорец със Свойства на системата (System Properties).

Кликваме върху Създаване (Create) и ОК.

Създаване на точка на възстановяване в Windows
Създаване на точка на възстановяване в Windows

В новия прозорец задаваме име, което има значение. Датата се добавя автоматично:

Задаване на име на restore point
Задаване на име на restore point

Започва създаване на точката на възстановяване:

Процес на създаване на точката на възстановяване
Процес на създаване на точката на възстановяване

Накрая ще излезе надпис за завършена успешно процедура (Restore point was created successfully) и CloseЗатвори.

Възстановяване на Windows 10 и 11 чрез restore point

Какво ще се случи?

  • Настройките на системата ще бъдат докарани до положението, когато сме създали точката на възстановяване.
  • Всички програми, които са инсталирани след създаване на точката на възстановяване, ще бъдат деинсталирани.
  • Същото се отнася и за ъпдейтите след създаване на точката на възстановяване.
  • Същото се отнася и за драйверите.
  • Личните файлове в папките Документи, Музика, Видео, Изображения, Download и др., както и всички файлове на други дискове, няма да бъдат променени.

Отиваме отново в Старт и пишем отново Точка на възстановяване, за да влезем в същия прозорец.

Оттам избираме този път System restore

Показва се прозорец, който ни обяснява ползата от тази възможност на системата.

Кликваме Напред в този прозорец и в следващия избираме състоянието, до което искаме да върнем системата.

Възстановяване на системата
Възстановяване на системата

И кликваме Next.

Windows ще бъде върнат до предишно състояние, наречено с определеното име.

Можем също да получим информация за програмите, които ще бъдат премахнати след възстановяването на системата. Кликваме върху Сканиране на засегнатите програми (Scan for affected programs).

Можеш да погледнеш и тази тема: Как да направим backup и restore на регистъра на Windows

Заключение

Не позволявай на Windows да създава точки за възстановяване автоматично. Свикни да ги създаваш преди всяка операция, която променя основни компоненти или файлове на твоята операционна система.

Процедурата винаги се препоръчва, ако променяш системните настройки, като промяна на ключове в системния регистър, модифициране на услуги на Windows или инсталиране на програми/драйвери.

Точката за възстановяване не замества копие на целия дял или дисково изображение.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.