Как да направиш редакционен план за Facebook страница, за да полети

Редакционният план във Facebook е документ, който описва как да използваш своята бизнес страница за комуникация с фенове и постигане на маркетингови цели. Редакционният план включва честота на публикуване, теми и съдържание.

Защо ми трябва да пиша редакционен план за Facebook страница?

Редакционният план във Facebook скоро ще започне да ти липсва, ако смяташ да създаваш съдържание по хрумване, а всъщност управляваш фирмен сайт или дори само обикновен блог. Той трябва да бъде в центъра на твоите дейности като мениджър на социални медии. Не можеш да изпуснеш от поглед качеството и темпото на съдържанието.

Как да направиш редакционен план за Facebook страница
Как да направиш редакционен план за Facebook страница

Защо ти трябва редакционен план за Facebook и как да го направиш

Популяризирането в социалните мрежи трябва да започне с анализ на текущите позиции. Трудно е да рекламираш марка или продукт, ако профилът ти в социалните медии не е това, което би желал един успешен предприемач.

Дори ако има интерес у потенциални клиенти, привлечени чрез твоите рекламни кампании, но профилът ти във Facebook изглежда скучен и остарял, вероятността да задържиш клиент, е изключително ниска.

Дигиталната трансформация променя света и ние трябва да се адаптираме към тези промени. Не е достатъчно просто да проследяваш тенденциите. Важно е активно да ги прилагаш в своя бизнес. Без планиране на съдържанието, ще се изгубиш. Ето това ще разгледам подробно в тази статия.

Защо имам нужда от план за съдържание, ако съм блогър?

Имаш два пътя:

Можеш просто да публикуваш поток от свежи снимки и някой разказ, между връзките към твоето съдържание на други платформи.

Другият път е, да развиеш личната си марка, като активно включиш в процеса абонатите си. Това означава, че трябва публикуваш постоянно, всеки ден или няколко пъти на ден. Да публикуваш добре обмислено, последователно съдържание, водено от някаква цел и отправено към определена аудитория. Вдъхновението е непостоянно нещо, може да не го имаш всеки ден, но като имаш готов календар със записи в някоя онлайн услуга, като Evernote или Notion, лесно можеш да оцелееш в криза на вдъхновение.

Какво е редакционен план във Facebook?

Публиката на Facebook е по-възрастна от потребителите на Instagram. Последните предпочитат визуализацията, докато последователите във Facebook обичат разказването на истории и забавното съдържание. Да добавя обаче, че reels от Instagram и от Facebook еднакво се харесват на всички.

За да привлечеш нови абонати и потенциални клиенти и да пускаш нови публикации със завидна редовност, трябва да създадеш план за съдържание за Facebook.

Това е документ, способен да организира темите и времето на публикациите във Facebook Fan Page, определяйки целите, които трябва да бъдат постигнати, и таргета.

Редакционният план е свързан с редакционен календар, нужен за да имаш ред и предварителен подбор на публикации за постигане на конкретни резултати. Целта не е просто увеличаване на феновете във Facebook или лайковете.

Какво да вземеш предвид, когато създаваш редакционен план за Facebook?

За начало можеш да поработиш върху добър SWOT анализ, за ​​да разбереш повече за себе си и накъде си се запътил. Нямаш идея откъде да започнеш? Редакционното планиране преминава от тук.

Формулирай целта и предназначението на страницата или групата в социалните мрежи

Поставянето на цел е необходимо, за да се придържаш към ясните насоки.

Ето някои примерни цели:

 • Привличане на клиенти (приложения, заявки, срещи).
 • Увеличаване на лоялността (отговаряй на прегледи и заявки, получавай обратна връзка, отработвай негативизма).
 • Разширяване на зоната си на влияние (нови абонати, читатели, гледания, харесвания, коментари).

Колкото по-конкретни са критериите за цел и резултат (например 1000 абонати, събиране на 30 прегледа на месец, 15 заявки седмично), толкова по-лесно е да се проследи напредъка и да се разбере дали има смисъл от водене на групи или от такъв тип корпоративна страница във Facebook.

Идентифицирай аудиторията, нейните болки и нужди

Представи си своя типичен читател.

Обикновено сме склонни да приемем, че клиентите мислят по същия начин като нас. Както се сещаш, това не е така. Така че, е необходимо предварително да проучиш техните интереси, вкусове и предпочитания.

Направи проучвания сред клиенти и абонати, обърни се към вече проведени маркетингови проучвания или иди на разузнаване при конкуренти, за да разбереш:

 • демографски данни: пол и възраст;
 • географско местоположение, ако бизнесът зависи от местоположението;
 • област на интерес;
 • болка, проблем;
 • възражения;
 • източници на информация, откъде обикновено се осведомяват.

Запиши отговорите и си създай 5-10 портрета на типичен клиент.

Създай визуална концепция на марката

Човешкият мозък обработва изображения по-бързо от думите, така че визуализацията е много ценен актив – тя кара публикациите в твоята емисия да се открояват и да се запечатват в съзнанието.

Измисли корпоративен стил, избери правилните цветови комбинации и шрифт, помисли за своето лого.

Запиши визуалната концепция под формата на moodboard1. Постави всички елементи под формата на колаж. Moodboard ще ти помогне да премахнеш ненужното и винаги да се придържаш към един дизайн.

Създай визуална концепция на марката
Създай визуална концепция на марката – mood board пример от Canva

Погледни тук: Пълно ръководство как да илюстрираш съдържание: принципи, трикове, инструменти

Избери идеи за твоя план за съдържание

Направи списък от поне 100 теми.

Изглежда огромно число. Ето защо процедирай така:

1. Избери основните категории.

Пример: за фитнес треньор това е хранене, спорт, здравословен начин на живот, режим на сън, здраве, загуба на тегло, напитки, добавки.

2. Раздели всяка категория на подкатегории и запиши в тях поне по 15-30 микротеми.

Пример: в категорията „хранене“ може да има подкатегории за това как да се хранят хората, как да избират диета, колко често да ядат и какво да не ядат.

3. Използвай инструмент за намиране на ключови думи. Въведи идеи и виж най-популярните заявки. Всяко запитване е потенциална тема за десетки публикации.

Пример: QuestionDB.

4. Разгледай акаунтите в социалните медии, които се занимават с въпросната тема.

5. Погледни тенденциите в Google.

6. Хвърли око и на Pinterest. В него можеш да намериш не само визуални материали за вдъхновение, но и статии. Записвай идеи за публикации, ефектни заглавия и дизайн за публикации. Търси и на английски.

Ето по този начин ще получиш огромен списък с вирусни публикации. Това, което ти остава, е да определиш болките на публиката и как тези публикации ще им помогнат да ги разрешат.

Лайфхак 1

След като създадеш списъка с теми, го прегледай. Използвай метода на Микеланджело – отрежи всичко, което е ненужно. Темите, в които не си убеден, постави в отделен списък “за преглед“. Това е нужно, за да избегнеш нискокачествено съдържание.

Избери типове съдържание

Приложи „формулата на златното съдържание“: 40% развлекателно и комуникационно съдържание, 30% брандиране и съдържание за увеличаване на репутацията, 25% образователно и експертно съдържание и само 5% реклама. Всяка публикация може да стане вирусна, ако е съобразена с тази формула.

Ще разгледам какво означава всеки вид съдържание.

Развлекателно и комуникационно съдържание

Целта на развлекателното съдържание е да ангажира и задържи аудиторията и да стимулира активността на абонатите.

Необходимо е да се внесе от време на време оживление в общността и да се привлече нова целева аудитория.

Този тип съдържание включва меме, смешни истории или притчи с поука, комикси, цитати, кратки видеоклипове, колекции от книги, снимки, рейтинги, анкети, чатове, състезания и лотарии.

Цитатите са подходящи за мотивация и потапяне в контекста на продукта.

Рейтингите повишават ангажираността. Те са начин за насърчаване на най-активните участници, авторите на най-успешните коментари или интересни въпроси и създателите на собствено съдържание за групата.

Тестовете и игрите осигуряват голяма ангажираност.

Проучванията и въпросниците не само ангажират голям брой хора, но също така предоставят информация за абонатите и спомагат за генерирането на нови идеи за съдържание.

Лайфхак 2

Превърни видеоклип или интервю в препис, инструкции, набор от цитати, списък с трикове. Публикувай съдържание в нов формат с течение на времето. След 3-6 месеца съдържанието ще се възприема като ново.

Образователно или експертно съдържание

Това са инструкции, изследвания, ръководства, съвети, прегледи, интервюта, отговори на въпроси на абонати. Текстът трябва да бъде допълнен с изображения, инфографики и видеоклипове.

Целта на подобно съдържание е да си създадеш статут на експерт в твоята област или да направиш впечатление с високия професионализъм на компанията.

Инфографиките представят дори сложно съдържание (факти, дати, числа, концепции) по прост и интересен начин.

Селекция от идеи, полезни съвети, рецепти и лайфхакове неизменно мотивират читателите да харесват и препубликуват. Понякога полезното съдържание в тази форма е по-скоро вирусно, защото засяга собствената им „репутация“ в социалните мрежи.

Контролните списъци, особено ако могат да бъдат отпечатани, са много удобен и ангажиращ формат на съдържание. Те могат да се отнасят както до общи теми (производителност, списъци за пазаруване, списъци със задачи), така и до тясно специфични (как да се настрои реклама, как да се постави продукт на Etsy и т.н.).

Инструкциите са идеален формат за експертно съдържание, което ще помогне за изграждането на репутация на експерт и ще вдъхне доверие.

Съдържание за увеличаване на репутацията

Това са казуси, прегледи, новини, доклади за постижения, обработка на възражения и сътрудничество с лидери на мнение.

Целта на това съдържание е да загрее аудиторията и да изгради доверие. Отнася за цена, гаранция и качество. Отправено е към несигурни кандидат клиенти.

В тези случай е полезно да се показва вътрешната „кухня“, зад кулисите на компанията. Публиката се интересува да види кой и как създава.

Лайфхак 3

За да обработиш конкретно възражение, подготви цяла поредица от публикации с различен формат – статии, инфографики, видеоклипове и ги пусни подред. След това събери най-важните публикации в колекция, направи преглед, спомени ги в други публикации, добави ги към менюто или навигацията в групата.

Казусите ясно показват решението на сложен или просто типичен проблем. Можеш да споделиш своя собствен опит, история на успеха на клиент или пример от реалния живот за използване на продукт или услуга.

Докладите за събития и срещи са от интерес не само за тези, които са участвали в тях. Те показват това, което всички останали са пропуснали. За доклади комбинирай история, текст, видео и други формати.

Рекламно съдържание

Това са съобщения, промоции и специални оферти, публикации за избор, поръчка, плащане, доставка. Такова съдържание, направено по уникален начин и с интересни предложения, също може да предизвика голямо внимание, въпреки че е насочено само към продажби.

Пиши красиво описание за снимки и видеоклипове без да го разводняваш или да го пълниш с шаблони. Не забравяй да изясниш ключова информация, като цена, контакти, линк за поръчка, правила за доставка и начини на плащане. Всичко това трябва да е опаковано с впечатляващ дизайн.

Промоциите и разпродажбите помагат да продаваш не само своите собствени, но и партньорски продукти.

Определи честотата на публикациите:

Минимум 1 публикация на ден. Оптимално са 3-5 всеки ден.

Публикациите трябва да са редовни. Планът за съдържание определя дисциплина.

Честотата и редовността на публикациите не само поддържат постоянна комуникация с аудиторията, но и влияят на обхвата. Обхват означава броя на хората, които действително ще видят публикации и ще им обърнат внимание.

Погледни и тук: Ръководство за сигурност във Facebook и другите приложения на Meta (Messenger, Instagram, WhatsApp)

Създай план за съдържание

Планът за съдържание трябва да включва:

 • ден и час на публикуване (сутрин, следобед, вечер или определени часове);
 • тип съдържание, заглавие или категория;
 • заглавие или тема.

Освен това можеш да посочиш важни точки: целева страница, канали за разпространение, връзки към готови публикации, маркетингови дейности.

Използвай Excel, Google Таблици, Trello, Notion календар и др.

Редакционен календар за Facebook
Редакционен календар за Facebook, може да се изтегли от Facebook Content Calendar Excel Template
Редакторски календар за социални медии
Редакторски календар за социални медии, може да се изтегли от Smartsheet

Заключение

Без добра организация на публикациите, които ще бъдат публикувани на фен страницата, рискуваш да продължиш на случаен принцип, без референтна точка. Един ефективен редакционен план за Facebook е компас, документ за организиране на категории и типове публикации.


 1. Moodboard е визуално представяне на дизайнерски проект, който се състои от изображения, цветова палитра и т.н. Той предава общото настроение, стил и посока. ↩︎
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.