Репортаж от една кравеферма. Как се добива млякото за Пармиджано Реджано (Пармезан)

Репортаж от една кравеферма

Живеем в малко по-трудни времена. Вместо да се мотивира, една част от хората си прекарва времето в оплакване. Ще предам истинската история на човек, който работи съзнателно, качествено, с разум и произвежда голяма стойност. Същевременно носи слава на марката на продукта си и на родината си. Това е публикация по (така наречен от авторката си) „репортаж“ от една кравеферма, който прочетох в Twitter. Впечатляващ разказ, как се добива млякото за известния в цял свят висококачествен италиански продукт Пармиджано Реджано.

Защо собственичката публикува този репортаж в Twitter

Репортажът е поместен в поредица от туитове, като отговор на някои комплотисти, нападащи я за абсурдни неща. Пример, за това, че най-голяма е завистта към хората, които работят и не се вълнуват от измислените проблеми на някои, които нямат мотивация в живота си.

Младата жена, красива и умна, се е наела да отглежда крави за мляко и Пармиджано (Пармезан) Реджано (Parmigiano Reggiano), по съвременен технологичен начин в респект към околната среда, благоденствието на животните и качеството на крайния продукт.

Историята, която тя сподели на Twitter, ме докосна дълбоко, защото уважавам труда на хората в селското стопанство и защото обичам животните. Въпреки, че съм родена и израснала в града, селото ме привличаше с любовта на хората към животните им. Често отивах при роднините там да се порадвам на кравите, козите и др.

Другата причина да предам този репортаж е, че това е моят регион и моята област, с която много се гордея.

Предисловие

Лиза ди Дженаро е от Болоня, притежава ферма с крави за добиване на мляко за Пармиджано Реджано (Parmigiano Reggiano).

Един от символите на гастрономията Made in Italy, Parmigiano Reggiano е твърдо сирене, оставено да зрее поне 36 месеца, произведено от краве мляко, защитено от етикета за качество DOP (Denominazione di origine protetta) – Обозначение за защитен произход. Произвежда се само в региона Емилия Романя и то в пространството на областите: Парма, Реджо Емилия, Модена, откъдето носи и името си.

Карта на Емилия Романя
Карта на Емилия Романя с областта на производство на Parmigiano Reggiano

Ето и самият разказ на момичето:

Репортаж

Разказът за това, как работи кравеферма за мляко за Parmigiano Reggiano, започва от много строгата дисциплина с храната – само някои видове сено и посеви, само някои видове фураж със съдържание на протеин от 20 до 26 гр / 100 продукт.

Автоматизация
Лично тя е избрала да автоматизира цялата си кравеферма, защото твърдо вярва в спазването на йерархията и вътрешното равновесие на стадото. Колкото по-малко човек ги наобикаля, толкова повече те се стабилизират и са спокойни, казва. Следователно подаването на сеното, доенето и храненето, са автоматични.

Всяко животно има яка, чрез която се отчита преживянето, хормоналната активност и ежедневните навици – време за сън, събуждане, движение, доене и достъп до храна. Въз основа на производството на мляко, самозахранващите устройства отделят фуража, необходим, за да бъдат животните здрави.

Доилният робот, от друга страна, при всяко доене анализира млякото. Ако то е перфектно според параметрите на киселинност, електрическа проводимост (това е параметър, използван в няколко сензора за оценка на здравето на гърдите), соматични клетки, мазнини и протеини, роботът го пренася в хладилника за доставка, в противен случай го изхвърля в специални кофи и докладва.

Ежедневие и благоденствие на кравите

Кравите, освен пасищата четири хектара ниви (един хектар е площта на квадрат със страна 100 m) и две гори, имат зона за спане с легла, 3 резервоара със затоплена вода 90 литра, храна. и четки с които се глезят.

Кравефермата е многопородна по избор, защото всяка порода носи своите заболявания. Мулти-породата позволява да се създаде микробиологична среда с висока имунна стимулация.

Кравите се броят според наличните 56 кабинки (легла) и 56 животни в доене, защото всяка от тях трябва да има възможност да спи спокойно, когато ѝ се иска. Спалните места са разделени с еластични PVC знамена, за да се елиминира възможността за травма.

В горната и долната част на всяко легло бетонните конструкции са покрити с еластични PVC покривки, за да се елиминира възможността за травма при изкачване и слизане. Подът е целият гумиран. Той е 56 / 32м. Така че тези 56 животни могат и да се състезават в пространството от 1792 кв.м.

Лечение и оплождане

За лечения и оплождане не се използват лекарства. Правят се профилактики с фитотерапия, освен ако ветеринарят не каже, че е необходим антибиотик. Но това се случва рядко. При отоци на животните се правят компреси с топла вода и обикновен сапун, а при възпаления – слез.

Опложданията са изкуствени. Избира се бика въз основа на генетични характеристики. Кравефермата вече е натрупала такова генетично наследство, че е първият официален доставчик на ембриони за цяла Нова Зеландия.

Въздействие върху околната среда

Отглеждането на животни по начина на тази ферма има нулево въздействие върху околната среда. Захранва се с фотоволтаична система с 23 панели и автокондензиращи клетки, слънчеви панели. Отпадачните води се пречистват, отлежават 6 месеца, филтрираат се и покриват с специална глина за намаляване на азот, калий и CO2 до нула, за да се избегнат замърсявания на полета и водоносни пластове.

Цена

Цялата работа по кравефермата е струвала година и половина планиране, за да има сигурност, че всичко ше е изпипано във всеки детайл, и 1 400 000 евро.

Но проектът се харесва дотолкова в региона и в Брюксел, че излиза на второ място от 1800 заявления за такива кравеферми в Емилия Романя и на 11 място от 340 000 заявления в Европа. И в крайна сметка получава финансиране от 400 000 евро, за да бъде осъществен. Парите са отпуснати, защото отговорността за него е на вносителката му. Остатъкът от един милион го осигурява тя от ипотека. Банките одобряват без проблеми, защото и те са повярвали в нея.

Този проект е за пример и демонстрация на това, че правенето на биологично земеделие, екологично устойчиво и във физическо, психологическо и инстинктивно зачитане на животните е възможно. Да добавя, че животните имат и музика на 516 мегагерца. За който не го знае, мозъчната честота на животните регулира: допамин, серотонин, клетъчни и невронални обменни процеси и имунен отговор.

Заключение

Този репортаж от една кравеферма е хубав начин да се опише един свят, за който мнозина вярват, че се управлява от недобросъвестни хора, без да имат представа от работата и разходите (не само икономически) за осъществяването му при спазване на правилата.

Младата жена е сериозен и компетентен професионален земеделски предприемач, който се гордее с работата си и с постиженията си и който обича животните си.

Сайтът на производителите: Caseificiodismano

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.