Трябва ли да използваш емоджи в твоето съдържание? Влияе ли използването им върху класирането?

Можеш да откриеш само с едно емоджи в търсачката най-добрата в близост пицария или кафе-сладкарница. Но и те също могат да ги използват в маркетинг описанието си, за да бъдат открити по-лесно. Какво е значението на емотиконите за локалното SEO? Експериментирай.

90% от потребителите на мрежата са свикнали да ги използват в писмени текстове и имейли. И ти сигурно харесваш да използваш емоджи и емотикони в социалните мрежи. Трябва ли да ги ползваш и в професионален план? В полза на класирането на съдържанието ти в търсачките, в локалното SEO? Има различни положителни и негативни аспекти на използването на емоджи и емотикони. Да видим по-подробно.

Публикацията е обновена на 01.07.2023.

Най-напред да си изясним…

Трябва ли да използваш емоджи в твоето съдържание?
Трябва ли да използваш емоджи в твоето съдържание?

Какво представляват емоджи и емотиконите?

Емоджи (emoji) или емотикони (emoticon) са миниатюрни карикатурно изглеждащи изображения, които изразяват личице с емоция, идея, ръце с жестове, дейност, място, човек, животно, предмет и могат да се използват вместо думи. Те представляват набор от графични символи, изразяващи емоции, които се използват активно в социалните мрежи от дълго време. Могат да бъдат намерени все по-често във фрагментите на сайтове.

Разлика между емоджи и емотикони

Вече отдавна използваме термините емоджи и емотикони като взаимнозаменяеми, но има разлика: емотиконите са комбинации от препинателни знаци (например за обозначаване на усмихнато лице 🙂), докато емоджитата, въведени след това, са пиктографски символи, рисунки, които представляват лица, хора, предмети и ситуации. Те са най-новото поколение емотикони и позволяват да се изразява много по-богата гама от значения.

Как да извършиш търсене чрез емотикони ?

Сигурно се питаш как да стигнеш до твоите емоджи, когато търсиш в Google?

Емоджи на мобилното устройство

Ако си на мобилно устройство, има бутон в долната или горната част на клавиатурата, който ще я превключи от букви в емотикони. Ако не можеш да го намериш, има различни клавиатури, изтегли си друга при нужда.

Емоджи на компютъра

Ако използваш Windows 10 или 11, следвай тези стъпки:

  • Издърпай виртуалната клавиатура, като щракнеш с десния бутон върху празно място на лентата с инструменти.
  • Избери от показаното меню Show Touch Keyboard button.
  • Избери клавиша с усмихнато емоджи в долния ляв ъгъл на клавиатурата.
  • Избери желания емоджи, за да го въведеш в полето.
Използване на виртуалната клавиатура

Търсене в Google с емоджи

Според проучване на inc.com, над 70% от младежите се чувстват по-комфортно, изразявайки емоции с инструменти като емотикони и GIF файлове.

Търсене на бизнеси чрез емоджи

В опит да се възползва от тези данни, Google Search използва резултати с емотикони. Така че определени бизнеси, които ги използват по подходящ начин в своето онлайн съдържание и мета описанието (meta description), имат предимство при търсене по емоджи.

Търсене по емоджи в Google
Пример с търсене по емоджи на заведение за гофрети в Рим

Можеш да въведеш търсене на близките до теб обекти, ако позволиш геолокация.

В по-голямата си част това работи добре също при търсене на изображения в Google:

Търсене на изображения чрез емотикони

Използвайки виртуалната клавиатура на Windows, можеш да поставиш в лентата за търсене на Google емоджи и Google ще ти покаже изображения, свързани с него:

Търсене на изображения по емоджи

Как търсачките отговарят на заявка с емотикони?

Проведох експеримент и замених една дума с емоджи в заявката за търсене. Например, трябва да намеря място, където да отида на кафе.

Заявка в търсачката с емотикони кафе
Заявка в търсачката с емотикони кафе

Малко вероятно е да ми показва най-популярните кафенета в Модена, но методът работи. Също така остава открит въпросът колко често хората въвеждат заявки с емотикони. Във всеки случай емотиконът ще привлече вниманието и ще подчертае заглавието от останалата маса. Това може да бъде полезно за стартиращ малък бизнес, като например заведения за хранене или козметични салони.

Както се вижда в примера в Google, в първите резултати се появиха сайтове с емоджи в мета описанието си.

А тук, при търсене на пицария, се появиха даже богати фрагменти.

Заявка в търсачката с емотикони пица
Заявка в търсачката с емотикони пица

Трябва да се отбележи, че при търсене с емоджи почти всички най-добри резултати (включително видеоклипове в YouTube) използват емотикони.

Как емоджитата в заглавията влияят на SEO?

1. Привличат вниманието

Заглавието е най-видимата част от фрагмента, то е по-голямо от останалата част от текста и е удебелено. Като добавиш емотикони към него, ще направиш заглавието още по-привличащо кликвания и ще увеличиш шанса потребителят да отиде на твоя сайт.

2. Отличава се от конкурентите

Емотиконите във фрагмента изглеждат ярки. Сред няколко описания от един и същи тип в резултатите за една заявка, вероятно ще искаш да кликнеш върху такова описание. Освен това, ако следващия път посетител на сайта иска да го намери по-бързо, той ще използва този символ. Изображенията се помнят по-добре от думите.

3. Емотикони привличат по-млада аудитория

Емотикони са много подходящи за привличане на по-младото поколение. Те също помагат да на марката ти да изглежда по-игрива и симпатична.

4. Повишават позицията

Емотикони не гарантират първи страници в търсачките. Въпреки това, когато използваш емоджи поради вероятното увеличаването на честотата на кликване, позицията наистина може да нарасне. Това се доказва от малки проучвания в авторски блогове на YouTube за SEO.

5. Емотикони в заглавията на YouTube се класират по-добре

Докато вече показах с примери, че има възможност да се класираш по-добре с емотикони на уебсайта си, важно е да се разбере, че тази стратегия работи добре и за социални медии.

Виждат се публикации във Facebook и Twitter да се класират високо в резултатите от търсенето за ключови думи за емотикони. Но нека да разгледаме емотикони в заглавията на YouTube.

Когато потърсих „мъжки костюм“ с емоджи за костюм, забелязах, че видеоклиповете в YouTube са едно от първите места. (Зависи и от езика на търсене.)

Емотикони в заглавията на YouTube се класират по-добре
Емотикони в заглавията на YouTube се класират по-добре

Още един пример: ето как да използваш емоджи йога за търсене на йога уроци:

Ето как да използваш емоджи йога
Ето как да използваш емоджи йога

Увеличи своя CTR с емотикони

Въпреки че нямаме данни за CTR за марки, които използват емотикони, много експерти по SEO съобщават, че CTR са се увеличили при използване на емотикони. Когато човек види емоджи в заглавие или описание, контрастът привлича вниманието. Тъй като повече хора забелязват емоджито, е по-вероятно да кликнат върху него.

Някои SEO експерти дори отчитат увеличение на честотата на кликване за реклами, които включват емотикони. Следователно, ако Google Ads е един от основните източници на рекламен трафик, можеш да направиш експеримент с добавяне на емотикони, за да видиш дали ще получиш повече кликвания към уебсайта си.

Емоджи и локално SEO

След няколко търсения с помощта на емотикони стана доста ясно, че емоджитата помагат за увеличаване на видимостта на местна марка. Не толкова за продажба на продукти само онлайн. Ако обаче имаш и физическо местоположение, може да откриеш, че емоджитата увеличават трафика. Особено, ако в името на марката ти има дума-емотикон.

Подобряване на видимостта на продуктовата страница

Досега показах, че емотикони могат да се използват за високо класиране в търсенето, социалните медии и Google Ads. Можеш да използваш емотикони, за да подобриш класирането на продуктовата си страница в Google Изображения. Разглеждайки „обувки за закупуване“ в Google Изображения, открих, че много от резултатите включват емотикони на продуктовата страница.

Обикновено е доста трудно да накараш продуктовата си страница да се класира високо в резултатите от търсенето. Въпреки това, твоя продуктова снимка и реклама могат да се класират добре, което те прави по-видим.

Ако искаш да придадеш на продуктите си допълнително внимание, можеш да включиш подходящи емотикони в мета заглавието на продуктовата страница. Тъй като конкуренцията тук е по-слаба, е по-вероятно да се класираш високо за ключова дума, фокусирана върху реализациите, което ще доведе до повече продажби. (И то без голям бюджет.)

Подобряване на видимостта на продуктовата страница
Подобряване на видимостта на продуктовата страница

Препоръки за използване на емотикони в рекламата и маркетинга

Ако искаш да привлечеш вниманието, да заинтересуваш и да предизвикаш положителни емоции с емотикони, тогава те съветвам да следваш следните препоръки:

Емоджи трябва да са ясни за целевата аудитория и изключително недвусмислени – малко хора искат да прекарват време в дешифриране на рекламни пъзели. Твърде сложната комбинация от емотикони може да остави твоята целева аудитория безразлична или дори да предизвика нейната негативна реакция поради погрешно тълкуване.

Вмъквай емоджи само там, където наистина е подходящо, отговаря на духа на марката и стила на рекламната кампания. Например емотикони са чудесни за публикации в социални медии / месинджъри или някои имейл бюлетини, но е малко вероятно да са подходящи за бизнес кореспонденция или служебни съобщения.

Ако решиш да добавиш емотикони към рекламата си, опитай се да избереш не само най-разбираемите, но и най-често срещаните емоджи за нея, които определено ще се показват на всички устройства и платформи на потребителите.

Използвай специализирани услуги за избор на емотикони. Например Emojipedia е мащабна база данни и енциклопедия на съвременните емотикони, където се намират всички съвременни емотикони и икони, а също така показва как ще се появят на различни платформи. GetEmoji изпълнява подобна функция, а услугата Emojisaurus е в състояние да превърне думи, фрази и изречения в набори от емотикони – с нея не е нужно да търсиш ръчно подходящи емотикони.

Създай свои собствени персонализирани емотикони. Емоджитата правят марките по-забавни и ти също можеш да се забавляваш, създавайки свои собствени емотикони. Има много програми за създаване, като Moji Maker, които ти позволяват да създаваш персонализирани пиктограми за твоята марка.

Геймифициране чрез емотикони. Много по-интересни от гледна точка на конкретни последици за компанията са инициативи като тези на Domino’s Pizza. В този случай беше достатъчно да туитнеш емоджито за пица, като споменеш официалния акаунт и използваш хаштага #EasyOrder, за да можеш да се възползваш от доставката: в този смисъл не беше само въпрос на използване на емоджито за маркетинг в социалните медии, но и с една търговска цел.

Виж още: Как да съчетаваме SEO копирайтинг и ChatGPT, изкуственият интелект

Какво казва Google за ползата за SEO от емотикони

Google предоставя актуализация относно използването на емотикони в заглавия на уеб страници и мета описания, заявявайки, че те нито ще навредят, нито ще помогнат на SEO.

Това заяви Джон Мюлер по време на разговора в работното време на Google Search Central SEO, записан януари 2022.

На уебсайтовете е разрешено да използват емотикони, когато оптимизират страници, тъй като те не противоречат на никое от указанията на Google. Уебсайтовете могат да използват емотикони навсякъде, където пожелаят – независимо дали това е в заглавия, мета описания или в основното съдържание.

Въпреки това няма гаранция, че Google ще ги покаже в резултатите от търсенето. Мюлер каза, че Google няма да показва емотикони, ако са разрушителни или карат фрагмента за търсене да изглежда подвеждащ. Вместо това Google ще се опита да намери еквивалентната дума и ще я използва вместо това.


Как да добавиш емотикони към html?

Има два начина за добавяне на емотикони към html код:

1. Копирай и постави самия символ.
Тази опция няма да работи навсякъде. Някои бази данни не съдържат специални знаци. Те най-вероятно ще премахнат твоето емоджи или ще го заменят с въпросителен знак.

2. Добави десетичен или шестнадесетичен емотикон код.
Въведи желаното емоджи в лентата за търсене и напиши „десетичен код на емоджи“. Системата ще върне резултата. Има и кодове на специализирани сайтове, например HTML Emoji Reference (w3schools.com).


Заключение: Къде може да се използва емоджи маркетинг?

Социална медия. Текстовите публикации в популярните социални мрежи (Instagram, Facebook, Twitter) са едно от най-често срещаните места за публикуване на емотикони, тъй като тези сайтове най-често се използват за приятелска или просто неформална комуникация. 

Бюлетини по имейл. Що се отнася до промоционалните съобщения, емоджитата не са толкова често срещани, колкото в социалните мрежи, тъй като имейлът се счита за по-официален канал за комуникация. Експертите съветват използването на емотикони в пощенските списъци само ако са подходящи за темата на писмото и няма да предизвикат негативна реакция от публиката.

Структуриране на уеб съдържание. Емоджи са най-подходящи за оформление на текстови публикации в уебсайтове или социални мрежи – те хармонично допълват и разреждат плътния текст, което го прави по-жив, интересен и лесен за четене. Могат да се използват и за маркиране на заглавия на сайта или секции от каталог, като маркират различни категории с подходящи икони.

Инфографика и видео. Емотикони ефективно заместват много думи, фрази и изречения, като помагат да се изрази значението им по-кратко и разбираемо. Поради това те много често се добавят към инфографиките – особено тези, предназначени за многоезична аудитория. Видеоклиповете с емоджи са не по-малко популярни, тъй като тези емотикони могат не само да съживят случващото се на екрана, но и да станат алтернатива на текстовите субтитри с превод.

Мета тагове. Друго добро място за поставяне на емотикони е в мета таговете за заглавие и описание. Те правят уебсайтовете по-привлекателни и видими в резултатите от търсенето и добавят четливост към техните заглавия и описания. Освен това емотикони в мета тагове се поддържат напълно от търсачката на Google.

Брандирани емотикони. Разработването на уникални маркови емотикони е силен маркетингов ход, който успешно се е доказал на примера на такива известни световни марки като Burger King, IKEA, Mentos и др. Този начин на използване на емоджи изисква известна финансова инвестиция, но неговата ефективност може да изплати инвестицията многократно. Освен това много месинджъри и социални мрежи предлагат възможност за качване на брандирани емотикони, които ще бъдат достъпни за всички потребители на тези платформи.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.