25 сайта с безплатни илюстрации

Сайтове с безплатни илюстрации

Когато започваш да разработваш презентация, обяснително видео, целева страница, сайт или просто публикация, няколко илюстрации могат да направят проекта ти по-модерен, професионален и още по-привлекателен. Събрах за теб значително количество сайтове с колекции от безплатни илюстрации и вектори.

Използването на илюстрации в съвременния уеб дизайн е много разпространена тенденция. Красивите дизайнерски илюстрации помагат за изграждането на истории, които впечатляват хората. Те създават по-близко усещане и ангажиране на вниманието у потребителите на твоя проект.

Някои от изброените по-долу сайтове предлагат изображения в SVG векторен формат, които можеш да редактираш с помощта на безплатни векторни редактори като Inkscape и Figma.

3 основни правила при използването на илюстрациите

  1. Важно: Каквото и изображение да използваш безплатно, трябва да се запознаеш добре с авторските права. Повечето от сайтовете имат изискване да се приписват атрибути към източника или към автора. При неспазване на определените авторски права, можеш да бъдеш съден или наказан със значителни суми. Дори да витаят разсъждения, че никой не ни гледа в българските сайтове, повярвай ми, не е така. Често ми пишат чужденци, че четат мои публикации и ми предлагат да включа в тях някой уеб инструмент, тяхна разработка.
  2. Не прекалявай. Планирай използването на илюстрациите в дизайна си. Ако не си сигурен как, разгледай популярни дизайнерски сайтове, за да получиш вдъхновение.
  3. Разкажи история, подкрепена с илюстрации. Например, отрази етапите на създаването на твоя продукт чрез илюстрации. Използвай визуалния език като форма на комуникация.

25 сайта с безплатни илюстрации

1. Glaze

Безплатни илюстрации от Glaze Illustrations

Безплатните илюстрации в тази голяма библиотека са с ниска разделителна способност.Предлагат се като PNG файлове. Всички изображения изискват признание към източника. Авторите са различни дизайнери. Можеш да изтеглиш безплатно само версията с ниска разделителна способност.  За $20 можеш да изтеглиш PNG и AI файлове в пълен размер и да пропуснеш приписването на източника.

2. Undraw

Безплатни илюстрации от unDdraw

unDraw е онлайн от 2017 г. и се поддържа единствено от Katerina Limpitsouni. От създаването на на тази библиотека досега, Катерина е проектирала повече от 500 илюстрации в различни категории.

От библиотеката можеш да си изтегляш SVG файлове без авторски права, както и да обработваш цветните илюстрации директно от уебсайта. Можеш да редактираш, персонализираш и да комбинираш илюстрации за цялостен дизайн.

Изтеглянето включва както SVG, така и PNG файлове. Ако си потребител на Adobe XD, можеш да си изтеглиш плъгин unDraw, чрез който да персонализираш и анимираш SVG файлове в XD.

3. Ouch.pics

Безплатни векторни илюстрации от Ouch pics

Icons8 е специализиран сайт в дизайна на икони. Но от известно време сайтът се разшири и към други области, включително илюстрации.

Безплатните илюстрации и вектори в тази библиотека са групирани по стил. Има различни категории включително Технологии, Електронна търговия, Финанси и Медицина, както и  Успех, Изпратено съобщение, Регистрация, Абонирани и т.н. Позволяват ти лесно да ги комбинираш.

Има изискване за приписване на атрибуция към източника под формата на връзка.

Безплатното изтегляне включва PNG изображения. Закупуването на абонамент ти дава достъп до векторни SVG файлове.

4. Absurd Illustrations

Безплатни абсурдни илюстрации

Този сюрреалистичен стил на илюстрация ни напомня за новия дизайн на MailChimp . Безплатното изтегляне включва 11 черно-бели илюстрации във формати PNG, които можеш да използваш с кредит към автора. При заплащане имаш достъп и до цветната версия и пълен набор от вектори.

Понякога и несъвършенството може да се използва за допълване и визуализиране на смисъла на текста.

5. IconScout

Безплатни илюстрации от Iconscout

170 безплатни илюстрации с висока разделителна способност.

Един от малкото сайтове, които предоставят безплатно илюстрации с изключително висока разделителна способност. Всички изображения могат да си изтеглят във формати PNG и EPS.

Нерегистрираните акаунти могат да изтеглят само пет изображения, така че е по-добре да се регистрираш.

Повечето илюстрации на IconScout използват лиценза CC BY 4.0, в който се посочва, че можеш свободно да използваш изображенията за лични или комерсиални цели, като присвоиш кредит на източника и посочиш промените, ако си извършил такива.


6. Paper Illustrations

Paper Illustrations от IconScout

„Хартиените“ илюстрации от IconScout са ръчно изработени, изрязани от хартия. Те са безплатни както за лична, така и за комерсиална употреба. Библиотеката включва 20 илюстрации, които можеш да използваш в целеви страници, в презентации, в мобилните приложения. Ще намериш и демонстрационни изображения, които показват как можеш да ги съчетаеш в дизайна си. Изтеглянето включва PNG и EPS файлове.

7. ManyPixels

Редактируеми безплатни илюстрации от ManyPixels

ManyPixels е друг фантастичен ресурс, който е много подобен на unDraw, въпреки че е от различен дизайнер.

Пак можеш да избираш цвят, преди да изтеглиш някоя от безплатните илюстрации. Файловете са на разположение във формат SVG и PNG.

Илюстрациите на ManyPixel са свободни за използване за всеки вид проект. Единственото ограничение е, че не можеш да компилираш файловете и да ги препродаваш.

Всяка седмица компанията пуска нова серия илюстрации. Обикновено темите на тези произведения се фокусират върху ситуации в офиса и работата, но има и изключения.

8. Fresh Folk

Fresh Folk илюстрацииFresh Folk е интересна колекция от илюстрирации на хора. Можеш да ги смесваш, за да създадеш персонализирани изображения.

За да използваш пакета с илюстрации офлайн, е необходимо да го изтеглиш. След това ще имаш възможност да персонализираш човешки модели с различни тонове на кожата, типове коса, дрехи и позиции и да създаваш ситуации или сцени.

Fresh Folk използва лиценза CC BY 4.0, което означава, че имаш право да използваш навсякъде безплатните илюстрации, ако дадеш признание към източника.

Виж още: Най-добри практики за класиране в търсачката на изображения на Google

9. Freebie Supply

Безплатни ресурси за дизайнери от Freebie Supply

Ако използваш Sketch или Figma в работния си процес, можеш да намериш десетки хиляди безплатни ресурси, включително илюстрации.

Freebie Supply е един от многото сайтове с красиви безплатни илюстрации и други дизайнерски ресурси.

По въпроса за лицензирането трябва да проверяваш за всяко изтеглено изображение.

10. Drawkit

Безплатни изображения от drawkitDrawkit е щедър сайт и предлага безплатни илюстрации без приписване на кредит към автора.

Комплектът включва общо 54 SVG илюстрации, предлагани в два стила: цветни и черно-бели. С добър редактор за изображения можеш лесно да променяш цветните изображения в различни палитри по избор.
Автор на сайта е James Daly и той го изгражда като средство в помощ на дизайнерите и собствениците на стартъп.

Всички файлове са със свободен за лични и комерсиални нужди лиценз. Можеш да изтеглиш напълно редактируеми SVG и PNG файлове от многото категории илюстрации.

11. Rawpixel

Илюстрации от публичния домейн

Сайтът има най-разнообразната колекция от стокови снимки в бранша. Разполага и с вектори, PSD макети и съдържание от публичния домейн.

12. Vivid.js

SVG икони от Vivid.js

Vivid.js е динамична библиотека със SVG икони, която ще обогати твоя дизайн.

Иконите са повече от 90 и са напълно приспособими.

SVG икона от библиотеката с икони на Vivid.js може лесно да бъде включена в сайта ти с помощта на синтаксиса

<i data-vi="icon-name"></i> 

, където името на иконата icon-name се заменя с уникалното име на съответната икона.

13. Open Doodles

Безплатни скечове от Open Doodles

Open Doodles от Pablo Stanley предлага безплатни схематични илюстрации, идеални за когото иска да добави ръчно рисувани елементи на своите уеб страници. Безплатни за комерсиална употреба под CC0 лиценз, тези рисунки се предлагат в SVG, PNG и анимирани GIF формати.

Имаш възможност да промениш цветовата тема на илюстрациите преди да ги изтеглиш. Можеш дори да направиш предварително композиции и после да ги изтеглиш.

14. Humaaans

Humaaans безплатна библиотека

За потребителите на Sketch и Invision Studio, Humaaans е страхотна безплатна библиотека за смесване и съчетаване на илюстрации на хора и фонови сцени, за създадаване на своя собствена графика. Безплатен за използване в лични, както и в комерсиални дизайни. Наличен е и неофициален плъгин Figma .

Тази библиотека за илюстрации набляга на човешката връзка с дизайна (както подсказва и името).

15. Streamline Illustrations

Безплатни Streamline Illustrations

Пакетът се предлага с 50 безплатни илюстрации карикатури в 3 стила – Multicolor, Duotone и Line Art. Илюстрациите са достъпни в SVG, PNG, PDF, Sketch и AI файлови формати.


16. IRA Design

Илюстрации от IRA Design

IRA Design позволява да създаваш персонализирани илюстрации с помощта на предварително изградени компоненти. Всеки компонент има пет различни градиентни стила и можеш да ги изтеглиш като SVG, AI или PNG файлове.

Трябва да изтеглиш файловете на компютъра си, преди да ги редактираш.

17. Grapbox

Архив с илюстрации Grapbox

Изображенията в Grapbox са безплатни за използване в лични и търговски проекти с ограничението да дадеш връзка с признание към Grapbox и да не предоставяш ресурсите за директно изтегляне от твоя уебсайт.

18. Interfacer

Ресурси за дизайнери от Interfacer

Interfacer е ръчно подбрана библиотека с дизайнерски ресурси. Това са шрифтове, UI комплекти, икони и илюстрации. Всеки безплатен ресурс води до страница за изтегляне или до отделен уебсайт.

19. Freepik

Безплатни илюстрации от Freepik

Freepik е много известен с богатите си ресурси. Между тях ще откриеш и много безплатни илюстрации. Можеш да направиш търсене по ключови думи, и да изтеглиш онази илюстрация, която отговаря на нуждите ти.

20. Uplabs

Ресурси за дизайнери от UpLabs

UpLabs е уебсайт за дизайнери и разработчици, за да намерят и споделят ресурси за изграждане на приложения и сайтове.

Всеки ден UpLabs осигурява чудесни ресурси за мрежата, iOS и macOS и материалния дизайн: потребителски интерфейси, експерименти, приложения с отворен код, библиотеки и готови за употреба продукти. Много от продуктите са безплатни, но има ограничения в лиценза им, за които трябва да прочетеш.

21. Outlane

Илюстрации от Outlane

Екипът на сайта обича да създава нови неща, вдъхновен от решаването на дизайнерски проблеми по цял свят. Целта му е подобряване на електронната търговия чрез създаване на красиви илюстрации на продукти за онлайн търговците.

22. Webdesignerdepot

Безплатни error илюстрации от Webdesigner Depot

Проектирани от Teks Mobile тези илюстрации на съобщения за грешки са безплатни за лична употреба.

23. Pngtree

Огромно количество илюстрации от Pngtree

Pngtree е основан през декември 2016 г. Сега разполага с милиони графични ресурси, които всеки може да изтегли. Има ограничение на тегленето – 2 изображения на ден на акаунт.

24. Pikbest

Безброй илюстрации от Pikbest

Pikbest е платформа за дизайн на шаблони с високо качество. С тяхна помощ можеш да създадеш най-впечатляващите дизайни и да реализираш идеите си. Голяма част от материалите са безплатни, но има ограничение в броя тегления на ден на акаунт.

25. woobro.design

Сайтът е създаден от дизайнери за дизайнери. Чудесни модерни илюстрации за лесно изтегляне в
SVG, SKETCH, AI и PNG формат. Можеш да използваш тези илюстрации както за лични, така и за търговски проекти. И ще е чудесно да дадеш кредити с линк този уебсайт.

Заключение

Ако погледнем пейзажа на уеб дизайна днес, се убеждаваме, че елементите на визуалната графика са навсякъде. Илюстрациите укрепват интереса към марките. Тази публикация ще ти предостави много различни възможности за намиране на безплатни илюстрации за твоя проект.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Comments

    • Здравейте и благодаря за коментара. Да, Pixabay.com е страхотно богат и полезен сайт, в него могат да се намерят изображения, видео, илюстрации безплатни и без изискване за кредит към източника. Но тази публикация беше специално посветена на сайтове преди всичко с илюстрации, които са много тренд сега. Pixabay съм го споменавала в други публикации – например в Топ ресурс: сайтове с красиви безплатни снимки, вектори, икони.Той не е толкова богат на този тип модерни илюстрации.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.