Създаване и управление на поддомейн

Решил си да създадеш блог към своя бизнес сайт или да добавиш Matomo към сайта си и затова ти е нужно да създадеш поддомейн. Виж повече за създаване и управление на поддомейн

Когато за първи път закупиш свой домейн и хостинг, разбираш, че си собственик на малка „територия“ в мрежата. Ако ти се налага да създадеш отделни пространства за твоите различни уеб дейности / приложения, ще стигнеш до две основни стратегии за парцелиране на твоето уеб пространство. Можеш да създаваш поддомейни  или  подпапки. В тази публикация ще разгледам въпроса със създаване и управление на поддомейн.

Създаване и управляване на поддомейн
Създаване и управляване на поддомейн

Какво представлява един поддомейн?

Поддомейнът е раздел от твоя сайт, който можеш да държиш отделно от останалата част на сайта. Най-лесно разбираемо е, че това е част от основния домейн, подпространство от пространството на хостинга, което си закупил, определено за основния домейн.

Като се има предвид структурата на уеб адреса, поддомейнът е префиксът на домейна и е отделен от последния с точка: subdomain.mysite.com.

Поддомейнът е различен от основния сайт mysite.com. Както можеш да видиш, домейните служат за две цели: помагат за организирането на сайта от техническа гледна точка, но също така служат като индикация на потребителите, че са в различно пространство. Например, можеш да създадеш блог секция за твоя бизнес или е-комерс сайт.

В зависимост от възможностите на хостинга, който си купил, можеш да създадеш повече поддомейни или да не можеш да създадеш, ако хостингът е безплатен или на минимална цена. В първия случай, във всеки поддомейн можеш да създадеш отделен, индивидуален уебсайт.

Виж още: 14 най-добри безплатни хостинг доставчици на WordPress за 2022 г

Продължи с публикацията, за да прочетеш за създаване и управление на поддомейн.

Как да създадеш поддомейн?

За да създадеш поддомейн, влез в cPanel и превърти надолу до секцията Домейни. След това кликни върху елемента Поддомейни:

Как да създадеш поддомейн?
Как да създадеш поддомейн?

В Subdomain трябва да въведеш името, което искаш да използваш за своя поддомейн.

В Domain в случай, че имаш няколко домейна, от падащото меню избери този, за който искаш да създадеш поддомейн.

В Document Root след въвеждане на името на поддомейн ще се генерира автоматично папката, в която ще се намира поддомейна. Ако искаш, можеш да промениш полето и да избереш друга папка.

След като попълниш полетата, кликни върху Create – Създай.

Създаване на поддомейн
Създаване на поддомейн

Как да промениш поддомейн?

След като го създадеш, можеш да редактираш съществуващ поддомейн. За да направиш това, кликни върху Поддомейни в секцията Домейни на cPanel.

Точно под раздела на създаването, ще видиш друг раздел – Modify a Subdomain (Редактиране на поддомейн), а под него ще се появи списъкът с налични поддомейни. Какви промени могат да бъдат направени?

Промяна на поддомейн
Промяна на поддомейн

Променяна на root на документа

Като кликнеш върху символа на молив до поддомейна, който искаш да промениш, можеш да промениш папката, в която ще бъде създаден.

Ще се отвори нов прозорец, който ще ти позволи да промениш адреса и за да потвърдиш, ще трябва да кликнеш върху Change – Промяна.

Промяна на папка на поддомейн
Промяна на папка на поддомейн

Как да настроиш пренасочване?

В раздела за редактиране на поддомейни можеш също да настроиш пренасочване. Ще го направиш като кликнеш на Manage Redirection.

В новия прозорец ще трябва да въведеш целевия адрес на пренасочването. По този начин тези, които посещават поддомейна, ще бъдат пренасочени към новата връзка. Ето пример в тази екранна снимка:

Пренасочване на поддомейна
Пренасочване на поддомейна

Ако решиш да изтриеш пренасочване, което си настроил, ще трябва да кликнеш отново върху Manage Redirection и след това върху бутона Disable Redirection.

Отмяна на пренасочването
Отмяна на пренасочването

Как да изтриеш поддомейн?

От секцията за редактиране на поддомейни на cPanel можеш също да изтриеш поддомейн. За това е необходимо да кликнеш на бутона Remove до поддомейна, който искаш да изтриеш.

Ще се отвори нов прозорец с искане за потвърждение, ще трябва да кликнеш върху Delete Subdomain, за да продължиш.

Изтриване на поддомейн
Изтриване на поддомейн

Забележка: Елиминирането на поддомейн е окончателно.

Как да създадеш поддомейн „wildcard„?

Създаването на поддомейн „wildcard“ (поддомейн със заместващи символи) ти позволява да пренасочваш посетителите към една дестинация. По този начин всеки поддомейн, който се опитват да посетят, ще бъде пренасочен към един адрес.

Поддомейнът „wildcard“ също позволява да се насочват всички поддомейни към една папка и да се показва различно съдържание за всеки поддомейн, но управляван от една CMS или мрежа от сайтове, съществуваща под една инсталация, такъв е случаят с WordPress мултисайт.

По този начин не е необходимо да се създават поддомейните един по един.

За да създадеш поддомейн „wildcard„, кликни върху Поддомейни от секцията Домейни на cPanel и след това създай нов поддомейн. Този път обаче въведи звездичка (*) в полето за Поддомейн вместо име:

Създаване на wildcard поддомейн
Създаване на wildcard поддомейн

В полето Domain ще трябва да въведеш домейна на мултисайта: mymainsite.com.

В полето Document Root вместо автоматично генерираната директория “_wildcard_.mymainsite.com”, трябва да избереш директорията на основния мултисайт.

Ако мултисайтът се намира под основния домейн в cPanel, директорията е public_html. Ако сайтът е поддомейн / add-on домейн, трябва първо да провериш в коя директория се намира.

Как да добавиш SSL към свой поддомейн?

Отиди на Security–> SSL/TLS Manage SSL Hosts.

В този случай за различните хостинги таблото е различно. Избери поддомейна и избери желания тип SSL, ако вече автоматично не е избран и качен.

Виж още: Структурата на URL адреса влияе ли на SEO?

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.