Какво са скамери и как да се предпазим от тях

Тези дни на Facebook страницата на блога са появи последовател, младеж видимо от африкански произход. Който няма как да се интересува от моите публикации. Веднага направих проучване и излезе една огромна маса от лица със същите расови белези и подобни имена. Ясно беше, че се отнася за т.нар. скамери (scammers). Предполага се, че следващата стъпка щеше да бъде изпращане на съобщения, колко се интересува от нещо си и търсене на контакт. Естествено го блокирах и сигнализирах за фалшив профил.

Напоследък са се развихрили отново на Скайп, в електронните пощи, в социалните мрежи (страшно много във Facebook, но не по-малко в Google+ и Linkendin, да не говорим за Twitter), в сайтове за запознанства и всякакви места за общуване, скамерите, които главно произлизат от три места – Нигерия, Бряг на слоновата кост и Русия.

Занимавах се в последните дни да събирам информация, да проучвам уеб инструменти. В световен мащаб този феномен на scammers измамите е много известен и коментиран от години. Редица сайтове, между тях и официални, дават изобилна информация, събрана е огромна база данни с фотографии на фалшиви профили и методи за измама, за да предпазят бъдещи евентуални жертви. А да станеш жертва не е толкова трудно. Тази добре организирана световна мафия се обучава специално в манипулирането на хора.

Учудва ме фактът, че в България се пише за „ало измамниците“, но почти няма информация за скам измамите. Затова се надявам с това мое case study да дам повече светлина.

Преди време бяха изключително на мода „военнoслужещи“, които искаха приятелство на Скайп. Спомням си, че заради ежечасните звънкания по Скайпа трябваше да си сменя името там, да махна означението за пол и да сложа този надпис:

I do not accept Skype invitation from strangers !!! It’s useless to write anything, you will enter in my block list !!!

Големи общности скамери са с добър френски език и се представят като френски господа – адвокати, строителни инженери, архитекти или мили „неопитни и почтени“ девойки, които търсят запознанства. Има и „ясновидки“. Алгоритъмът е винаги еднакъв. Много мили, много са те харесали, търсят познанство, сериозна и сигурна връзка, докато се стигне до момента, че имат намерение да дойдат при теб, но им се е случило нещастие, обрани, отвлечени и т.н. и да им изпратиш пари….

Какво са scammers

Първо, какво е scam ?

Това е опит за планирана измама чрез социални медии и всякакви сайтове за социално общуване. Има много видове скам в различни области. Често е имейл с обещания за големи печалби, с предварителна вноска, за голямо наследство, появило се изведнъж. Друг вид разпространен scam е търсене на запознанство, сантиментална връзка с цел отново измъкване на някаква сума.

Типичен пример на scam е измамата по нигерийски. Изпращат имейл, в който се говори за голяма сума пари, които трябва да получи изпращащият имейла, но трябва гаранция – банкова сметка и някакъв депозит. Молят за твоята помощ срещу комисионна.

Romantic scammers

Те са навсякъде, където има социално общуване – социлни мрежи, сайтове за запознанства, както писах по-горе – настоятелно търсене на контакт по Скайп и чрез имейли. Появат се със снимка на приятно изглеждащо и държащо се невинно момиче, което търси сериозна връзка с почтен мъж или обратния случай – приятен мъж на съответната възраст, с положение, разочарован веднъж и търсещ сериозна връзка. Започва се с чат, докато се установи доверие, живо се интересуват от живота и проблемите на избранника си. Фразите са сладникави, много подобни, независимо от отговорите, преконфекционирани. Действително ако се изкопират и сложат в търсачката, ще се открият на много места. По някой път тези измамници увличат жертвите в толкова силни връзки, че ги примамват чак в Африка, или извършат измами с цел фалшив брак и получаване на документи и после изчезват. След известно време чат, може дори след месеци, вече спечелили доверие, даже влюбване. искат някаква сума, защото са в затруднено положение. След това естествено изчезват. Ако жертвата се усети преди да изпрати пари и изкаже своето откритие, измамничката или измамникът веднага си признава, но казва,че действително е влюбен в жертвата и ако тя се хване, играта продълава.

Как да се предпазим от този вид измами

Кои са общите черти на измамата:

 • Твърде бърз интерес на въпросният контакт към жертвата.
 • Евентуални въпроси на жертвата оставят без отговор.
 • Не се отказва никога изпращане на фотографии, но изпратените са с много ниска резолюция.
 • Фотографиите, изпратени от scammer, обикновено са с имeна – номера: 07.jpg, 49.jpg.
 • Индивидите са често сами, без семейства.
 • Искане на пари, обикновено не особено голяма сума – до 1000, 2000 евро.
 • Съобщенията са направени от автоматичен преводач.

Romantic scammers са обикновено в големи организирани групи, жертвата общува без да знае с различни членове от бандата.

Наблюдавано е, че в последно време имейлите и чатът еволюират. Стават по-персонализирани. Единствено не се променя искането на пари.

Инструменти за проучване на scammers чрез снимки

 1. Проверяване на снимка чрез Google Images.

  Какво са scammers и как да се предпазим от тях images 1Отваряме Google Images и кликваме на иконката на фотоапарат. В отворения прозорец качваме снимката за проверка. Често се открива, че снимката е на някоя артистка, певица и др., използвана от измамниците.
  Типичен пример как бързо се разбира само с този инструмент, че се отнася за скамери:

  Какво са скамери и как да се предпазим от тях images 2

   

   

  Какво са скамери и как да се предпазим от тях images 3

  Какво са скамери и как да се предпазим от тях images 4

  Но напоследък скамерите с графични редактори променят тоновете на цветовете, за да избегнат това разпознаване.

 2. Проверяване на снимка чрез Tineye

TinEye е известен мотор за търсене на изображения в мрежата. Използва технологията за идентифициране на изображения, вместо да използва ключови думи, мета данни или водни знаци. Когато изпращаме изображение за търсене, TinEye създава уникален и компактен цифров подпис или „пръстов отпечатък“ за него, след което сравнява този пръстов отпечатък с всяко друго изображение в своето индексирано съдържание, за да търси съвпадения.

Ето резултатите при подаването за анализ на същата снимка от по-горе:

Какво са скамери и как да се предпазим от тях tineye 5

Съпоставяйки двете търсачки, се вижда, че снимката на една индийска актриса е представяна за снимка на различни личности в социалните мрежи.

TinEye има разширение за Chrome и Mozilla браузъри.

Услугата може да се ползва и за други цели. Възможността на TinEye да търси в мрежата конкретни изображения (и модификации на тези изображения) го прави потенциален инструмент за притежателите на авторски права на визуални творби да откриват нарушения на тези права. Или пък обратното, ако имаме едно изображение, чийто автор сме забравили кой е, а трябва да дадем линк към него, можем да направим издирване с този инструмент.

Освен тези два инструмента за търсене по изображение, има и подобни апликации за мобилните устройства.

Да видим какви други уеб инструменти има за проучване на една личност:

Инструменти за проучване на scammers чрез електронна поща

Има един човек, който ви смущава чрез електронната поща и искате да разберете малко повече информация за него?

1. Проверяваме чия е електронната поща чрез Pipl

Чрез Pipl може да се проучва едно лице в интернет само чрез познаването на името му. Услугата събира данни от лесно достъпни социални мрежи.

Има опции за филтриране.

Може да се проучва по потребителско име или по телефон.

Струва ми се, че най-успешно е проучването по електронна поща. Ако няма конкретен резултат, вече има някакво съмнение.

Продължаваме с проучването по имейл…

2. Проверяваме чия е електронната поща чрез Spokeo

Какво са скамери и как да се предпазим от тях spokeo 6

Spokeo позволява да се достигне до други данни, снимки, използвайки просто имейл адрес.

Проверих го с мой контакт на електронна поща.

Какво са скамери и как да се предпазим от тях spokeo 7

3. Проучване във Facebook

Може да търсим освен по име, по телефонен номер (ако лицето го е задало), по електронна поща, с която е записан профила.

4. Откриване на IP на изпращача на имейл от неговия Header (заглавна част)

Днес се получават изключително много имейли от непознати. Интелигентната ни пощенска кутия добре знае да отделя спама, но има писма които може да са интересни, а не знаем от кого са, дали са от реален нормален изпращач или са скам. Естествено при най-малко съмнение се трият, но можем и да ги проверим от къде идват.
За да проследим една личност, мястото от където е изпратила имейла, е достатъчно да го отворим и да открием адреса IP на изпращача.
Този адрес IP може да се види в заглавката на имейла, на английски Header, която се намира по различен начин, в зависимост от електронната поща.
На тази страница са всички инструкции, съответно обновени.
Например на Gmail, търсим в отворения имейл „Отговор“ Отговор „“ и кликваме върху стрелката надолу“ Стрелка за надолу„, после от падащото меню кликваме на „Показване на оригинала“.

Тук показвам резултата от един имейл до мен, от легален изпращач:

Какво са скамери и как да се предпазим от тях email 9

 

Следващата стъпка е да копираме IP адреса и да потърсим притежателя чрез онлайн услугата Trasir:

Какво са скамери и как да се предпазим от тях Trasir 10

Друг сайт за проследяване от къде идва имейла е Whatismyipaddress.

 

Какво са скамери и как да се предпазим от тях whatismyipaddress 12

Изкопираната заглавка се поставя в този прозорец и в дъното на таба излиза сведение за мястото на изпращача върху географската карта.

Още един сайт за изследване на заглавката на един имейл е Toolbox googleapps messageheader.

На Yahoo Mail същото нещо се прави като отворим имейла и кликнем на Друго и в падащото меню кликнем на Отвори във формат RAW. В новоотворения таб в началото намираме адреса IP на изпращача, например:

Какво са скамери и как да се предпазим от тях Yahoo 11

IP адресът на пощата не може да започва с 10, 192.168 и никога не е 127.0.0.1.

Проследяване на IP адрес

Вече показах уеб услугите

Да добавим към тях и

Ip-tracker

При него поставяме на обособеното място IP адреса, който искаме да проследим и отдолу излизат подробни данни, както и географското му положение на картата.

Проследяване на IP адрес на Skype контакт

Идваме и до тази важна част за проследяване на съмнителни Skype контакти.

Когато сме в контакт с личността, която смятаме за съмнителна, можем да пуснем командата Netstat за да установим IP адреса на Skype контакта.

NETSTAT командата ще покаже един сравнително прост списък на всички активни TCP връзки, като, за всяка от тях показва местния IP адрес(компютъра), чуждия IP адрес (на друг компютър или мрежа, устройството), заедно с техните съответни номера на портове, както и състоянието на TCP.

NETSTAT командата е Prompt команда. Към нея има различни параметри, които я персонализират.

Пример:

Какво са скамери и как да се предпазим от тях netstat 14

(В момента нямам Skype връзка). В случай, че има, ще бъде показан нейният IP адрес.

Полученият IP адрес от NETSTAT командата вече можем да внесем в Trazir (виж по-горе), за да открием географското му положение. Ако има съмнителен изход, не се открива, контактът сигурно е скам.

При всяко неясно локализиране, неясна информация, получена чрез горните онлайн инструменти, вече трябва да има съмнения относно контакта.

Какво да направиш, ако се усетиш, че имаш контакт с измамник или си жертва на измама

Какво са скамери и как да се предпазим от тях heart 13

Попаднах на блог (за съжаление последно от 2011), чийто автор обясява, че се занимава с информатика и с разкриване на хакери и скамери от 20 години. Наистина блогът има само няколко страници, но полезни. Авторът разказва как се е внедрил сред скамерите, кореспондира с няколко скамера от женски род едновременно и разказва за техните обичайни действия и как да се предпазят хората от първо лице. Обяснима е, ако писаното е истина, тайствеността на автора. Тази престъпност е много добре организирана и в огромни размери. За нея официалните власти не искат и да чуят, няма начин да бъде осъдена, компаниите в областта на съобщенията също не се интересуват кой знае колко.

Аз се поразрових по няколко прочетени профила на скамери и намерих десетки съществуващи контакти фейк в Google+, Linkedin на скамери, които имат и множество последователи. За Twitter е ясно.

И така, изводите:

Ако се усетиш, че личността, с която кореспондираш, отговаря на всичките признаци на измамник, скамер, първото нещо е да спреш всякакви контакти с нея. Със сигурност тази личност вече има доста твои данни. Затова следва бързо блокиране на всички места, където се е провеждал чата. Не трябва да се отговаря на обажданията, нито да се дават обяснения. Ако са дадени пари, те са загубени безвъзвратно и няма смисъл чрез допълнителен контакт да се търсят.

Няма значение какви доказателства се съберат за скамера, нищо няма да доведе до арестуването му.

Единственото нещо, което може да се направи в полза на бъдещи евентуални жертви, е да се поместят фалшивите профили в сайтовете антискамер, да се сигнализира за фалшиви профили със съответните бутони в социалните мрежи…

Допълнително за сантименталните скамери (romantic scammers)

Какво са скамери и как да се предпазим от тях romantic scammers 8
Автор на фотографията Nicu Buculei
Цитирам от сайта Romantic-scam.eu:

Измамниците работят онлайн с фалшиви профили в социални мрежи като Facebook, сайтове за запознанства, за езиков обмен или чат стаи. Говори се, че измамниците започват да работят и на Linkedin. Чрез социалните мрежи влизат в профилите на обикновените хора, добре изглеждащи, свалят техни лични снимки и ги използват, за да създат нов профил. Целта на негодниците е да изтръгнат пари от жертвата чрез една любовна история, без значение дали в края на всяка от историите са разбити мечти и чувства на жертвата. Може да се каже, че измамниците са добри в това, което правят/ Прибягват до психологически трикове с помощта на поетични думи, подаръци. Обикновено намират хиляди оправдания да не се покажат на уеб камера. Измамникът в повечето случаи идва като добър човек, който иска да се запълни вниманието на жертвата, заявява открито, че е намерил сродна душа, и че жертвата няма да бъде вече самотна, стигайки дотам, че да декларира вечна и безусловна любов, обещавайки живот в семейство, пълен с радост, страст и щастие, и всичко това още от първите срещи. По време на чата използват термини като baby, my honey, sweetness  и др. Освен това, скамерите поставят много въпроси относно какво иска от живота жертвата и с находчиви думи трансформират нейните мечти в реалност, разбира се, направена от думи.

Измамниците работят в екипи и смени. Те имат скрипт, който следват, също като на работа в телемаркетинг. Ето защо като изслуша историите на жертвите, думите, използвани от измамниците, за да ги подвежда, са много сходни. Лидерите на екипа учат негодника какво да каже и кога да го кажа, обикновено работят в групи по шест. Ето защо понякога имате реалното усещане, че говорите с друг човек. Може да има моменти, когато сте сигурни, че вашият кореспондент е забравил това, което сте говорили по-рано, или не успее да отговори на тема, която е спомената предния ден. Вградените фрази и думи, са толкова манипулирани с единствената цел да покори жертвата, а след това да я остави да падне в капана. Когато сте установили отношения на доверие, измама започва…

Когато измамникът е бил разкрит от страна на жертвата и признава престъплението, първото нещо, което прави, е да се кълне в любов на измаменото лице. Мнозина вярват. Измамникът тогава продължава да работи за укрепване на любов и доверие на жертвата. След това се минава към конкретна покана лицето да отиде в страната му на произход. Най-често жертвата е принудена да остане в Нигерия против нейната воля. Има много малко жертви, които говорят за това, което наистина се е случило и така за момента не е възможно да се провери достоверността на тази информация.

Заключение

Тук давам много полезни за случая линкове на сайтове, помагащи при съмнение за scam измама:

 1. Faux-profils
  Френски сайт със снимки на фалшиви профили. Мъжки и женски профили, по галерии и албуми. Сайтът е с огромен материал, между който са показани различни видове измами, измамни чатове, документи и др.
 2. Romancescam
  Форум, който може да бъде също от голяма полза.
 3. Scam-detector
  Показани са типовете скамери във всяка индустрия.
 4. Scamdigger
  Още профили на скамери.
  Под всеки профил има разбор. Пример:
  „Защо е SCAM / FAKE:
  IP е прокси
  IP не съвпада с местоположението
  Описанието на профила се използва широко при измами
  Регистрирани са на различни сайтове с различна снимка.“
 5. Fake-scam.info
  Един голям форум с много полезна информация за видове измама и измамници.
 6. Google Images и Tineye за проверяване на снимки в интернет.
 7. Pipl за проучване на лице по електронна поща, име.
 8. Spokeo за проучване на лице по електронна поща.
 9. Trasir за геолокализиране на IP адрес.
 10. WhatismyipaddressToolbox googleapps messageheader локализиране на изпращач на имейл.
 11. Ip-tracker за геолокализиране на IP адрес.
 12. Много важната Prompt команда NETSTAT за проследяване в реално време на връзките между IP на твоя твоя компютър и на чуждите компютри.

Поместените уеб инструменти трябва да служат само с цел предпазване. Не нося никаква отговорност, ако те се използват с цел преследване или други нелигитимни цели.

Ако имаш информация по темата, нека да събираме тук. Свободно може да се коментира.

Източник на основното изображение Afimsc.af.mil.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

8 Comments

 1. Много Ви благодаря за пълноценната статия, пълна с полезна информация!

 2. Все повече се ужасявам от изобретателността в информационните технологии.Първо: Изкуственият интелект трудно се ориентира в понятия като „добро“/“зло“ , а и създателите му отказват да мислят в такава парадигма. Второ: Експанзията в киберпространството на супер-екипирани престъпници изпреварва защитните механизми, защото държавното управление или е безпомощно срещу глобалните mob-мрежи, или се прави, че тази експанзия е частна работа (жертвите са си жертви – като на улицата: измамници и глупаци…) Трето: Тази експанзия се отглежда- както казвате в публикацията. Тя се тренира, високозаплаща..и поляризацията в социален план се възпроизвежда и в киберпространството. Робин Худ е само символ от друга епоха. Но с тази публикация Вие отивате по-далеч – просто материализирате стара мъдрост “ Не е достатъчно да нахраниш някого с една риба, научи го как да лови сам!“
  И аз също Ви благодаря !

  • Благодаря и на вас! Случва се така, че ние хората, изоставаме в състезанието с технологиите. Трябва ни повече подготовка и то навреме. Иначе те ще ни изхвърлят извън лентата на живота.

 3. Страшно полезна информация – особено в дигиталния век, в който живеем. Благодаря. Поднесена е по много приемлив начин и за хората, които не разбират много от технологиите и техните възможности.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.