Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми

Една мъничка карта в телефона, за да събира толкова огромна информация. И изведнъж се появява иконката, че картата е повредена. Ами сега…Хубаво е винаги да имаш бекъп на информацията, която е върху sd картата, защото тя е изложена на много рискове. Но да предположим, че нямаш. Както често ни се случва…И на мен се случи тези дни. Виж в тази публикация как разреших съвсем успешно моя проблем със sd повредена.

От какво може да се повреди sd картата?

Рискови ситуации:

Ако картата се изважда от апарата, докато е включен.
Ако преди това не е демонтирана с нарочната опция от настройките.
Ако се остави за дълго в компютъра и той се включва и изключва с нея.
Ако е заразена с вирус. Затова е добре да бъде проверена с антивирус.
Ако се носи в джобове, протмонета без протекция.
Ако се излага на голяма топлина.

Но понякога картите просто се повреждат без особена причина.

За щастие съществуват начини да се спасят поне по-голяма част от данните.

Какво трябва да предприемем?

Внимание:Ако SD картата ти е повредена, не бързай да я форматираш, защото ще загубиш всички данни в нея. Нито се опитвай да копираш или преименуваш ръчно файлове.

Ако данните на картата са много важни, има различни фирми, които се заемат с възстановяване им. Преди да предприемеш нещо, хубаво е да се извършат начални проверки. Ето първите опити да поправим неприятностите:

 1. Пробвай да четеш картата си с различен четец, от различен компютър, различен телефон, за да се осигуриш, че дефектът е точно в картата, а не в четеца.
 2. Сложи картата в компютъра. Иди на Start и в полето за търсене напиши cmd. С десен бутон изкарай контекстното меню над cmd  и там избери да я стартираш с права на администратор. Предварително виж каква буква е присвоена на sd картата. Тогава напиши следната команда( g: в частния случай е буквата, която е присвоена на моята sd карта) :

  chkdsk g: /f

  Chkdsk ще търси за възможни грешки и ще опита да ги поправи.Накрая провери по буквата на sd картата дали са възстановени файловете.
  При мен резултатът беше много добър:
  Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 7Описва се какви грешки са намерени и че са направени корекции и не са необходими повече действия.
  И точно с тази функция успях да изкарам папките с файловете на моята sd карта, която преди това казваше, че е повредена и не можеше да се чете.
  Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 8
  Разглеждайки възстановените данни от компютъра не се отваряха само pdf файловете. Поставяйки sd картата на моя Android телефон, той отново започва да я чете и да отваря всички pdf и ePub файлове, както и всички mp3 аудио файлове и изображения.

 3. Ако при слагане в компютъра системата не е присвоила буква на картата, не може да я чете. Ако четецът не е прсвоил буква или излезе съобщението  „Please insert the disk into drive E:“ означава, че не чете картата.За разрешаване на този проблем, присвояваме, чрез настройките на операционната система, нова буква на устройството.

Следващата стъпка, ако решиш да опиташ ти да си възстановиш данните е, да намериш подходяща програма за това.С моята наскоро повредена карта от 7 гб проверих четири безплатни програми за възстановяване на данни как работят. (След това изпълних точка 2. както е описана по-горе и напълно възстанових и поправих картата).Ето изложено сравнение на техните възможности в моя случай. Възможностите за възстановяване са различни за всеки отделен случай.

Използвани програми за възстановяване на данни от повредена sd карта

В никой случай не може да се даде гаранция за възстановяване в 100%  на данните, използвайки следващите програми. Освен това, възстановените файлове губят първоначалните си имена.

Disk Digger

 • Тази програма може да се използва и за случайно изтрити файлове.
 • Сваляме я. Програмата е портативна и не се инсталира.
 • Поставяме въпросната касрта sd в компютъра.
 • Стартираме програмата с права на администратор.
 • Избираме картата от менюто и кликвате Напред.
 • За да възстановим възможно най-много файлове, избираме опцията за по-дълбоко сканиране.
 • Програмата ни показва всички намерени файлове, избираме тези, които искаме да възстановим и избираме Напред.
 • Имаме възможност за предварителен преглед на файла.
 • На края избираме къде да бъдат възстановени файловете. В никакъв случай не върху картата, диска, който възстановяваме.
 • И тук малко неприятности. Ако използваме неплатената версия, при всяко записване на файл трябва да изчакаме 5 секунди и да кликнем Продължи без регистрация.

Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 4

Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 5

ZAR (Zero Assumption Recovery)

Една друга полезна безплатна програма. Има и пълна платена версия, но аз използвам безплатния инструмент за възстановяване на данни.

Сваляме и инсталираме програмата.

Избираме първата опция – Image Recovery (Възстановяване на изображения). Достъпна е във free версията.

Избираме да възстановяваме от картата SD.

И чакаме да сканира и открива записи. Сканирането е сравнително бързо.

В края на процеса избираме къде да запишем спасените файлове. Те са събрани в две категории – RAW и FAT. В папката RAW ще намерим файловете, които са били от изтриваните зони и върху тях е било записвано. В папката FAT (или NTFS) ще нмерим всички файлове, изтрити от грешка.

Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 6

Recuva

Една приятна и лека програма, която съм ползвала за откриване на изтрити файлове на хард диск и се справи добре. Има я само за Windows.
Сваля се от известния сайт Piriform.com (разработчиците на известния софтуер за почистване на диск за Windows – CCleaner) – Recuva Free
Избираш да намериш всички файлове, или само изображения и т.н.
Избираш къде да ги търсиш – в sd картата.
Избираш кои файлове да спасиш и къде.
Пред всеки файл има цветно кръгче, тези с зелено са яъзстановими изцяло, оранжевите са частично повредени, червените не могат да бъдат възстановени. 
Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 3

PhotoRec

Друг софтуер, с който е възможно да се изтеглят всички типове файлове, които случайно са премахнати или повредени на устройството за съхранение. Той е в състояние да открива дори нови формати на файлове, като AfterEffects, Adobe Photoshop и много други.

PhotoRec идва в комбинация с TestDisk. Не се инсталират. Разархивираме и намираме програмите в папката като изпълними файлове. Стартираме  qphotorec_win.exe

Използвайки софтуера TestDisk, е възможно да се изтеглят дяловете, които са повредени, или таблицата за дяловете, която е била случайно изтрита. Той поема отговорността за няколко системни формати като FAT, NTFS, ext2 и много други. Възстановява началния сектор на FAT32, NTFS, поправя таблиците FAT, възстановява изтрити файлове от файловите системи FAT, exFAT, NTFS, ext2 и други функции.

PhotoRec пренебрегва файловата система и търси основните данни, така че ще продължи да работи, дори ако файловата система  е била сериозно повредена или преформатирана.

Програмата е сигурна, защото не пише върху диска за възстановяване и не го поврежда допълнително, само чете.

Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 2

Резултат от сравняването

Моят абсолютен фаворит от безплатните програми за възстановяване на данни е

ZAR (Zero Assumption Recovery).  

Disk Digger е мощна програма, възстановява дори изтрити снимки, не само загубените при грешка в картата. Но не успя да ми възстанови нито един pdf файл. Ако имаш много файлове за възстановяване, с него става бавно, защото след всяко единично копиране трябва да чакаш 5 секунди и да кликваш допълнително.

Recuva и PhotoRec ми възстановиха само загубените при грешка снимки, но не и pdf файлове. Изтрити снимки не възстановиха. Но е и трудно, защото съм ги изтривала преди много време и след това картата е ползвана постоянно.

Zar сравнително бързо ми възстанови не само загубените поради повредата на sd, но и изтрити отдавна снимки, някои изцяло, някои частично. Възстанови ми и голяма част от pdf файловете.

Заключение

На тази инфографика показвам основните стъпки за поправка на повредена sd карта и възстановяване на данните:

Fixes for corrupt sd card and file recovery - Ivytechnoweb-

Веднъж след като бъдят възстановени данните, можем да форматираме картата, за да я използваме отново, ако не е повредена завинаги.

Познаваш ли други методи за възстановяване на данни от sd? И успешни програми?

Допълнение

Случи ми се проблем с външен хард диск – отказан достъп – корумпирана файлова система. Виж как го разреших напълно: Разрешено: до външен хард диск няма достъп,грешка „The parameter is incorrect“
Съдържание
Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми
Име на публикацията
Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми
Описание
5 стъпки за поправяне на sd карта и начини за възстановяване на данните. Разглеждам 4 безплатни програми.Резултатът беше отличен.Виж как.
Автор
Име на сайта
ivytechnoweb.net
Лого на сайта
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

29 Comments

 1. Здравейте,моя проблем е такъв,че поставям картата памет в копютъра с различни адаптори но с нито една програма не ми я засича че я има въобще!Въпросът ми е има ли начин да се оправи и да се възтанови или е тотално умряла?

  • Здравейте и благодаря за въпроса. Здравейте,

   Възможно е да сте проверили тези начини, но пак ви припомням:
   1. Опитайте със SD картата на друго устройство. Понякога причината е в компютърния интерфейс, а не в картата. Свържете вашата SD карта с друг компютър или мобилно устройство. Освен това, опитайте друга SD карта, за да проверите интерфейса.

   2. Проверете SD картата в Disk Management
   Ако вашата SD карта не се показва във файловата система на Windows 10, а в управлението на дискове, проверете дали има буква за устройство за картата. Следвайте стъпките по-долу, за да добавите буква на устройство:
   Стъпка 1. Щракнете с десния бутон върху Start и изберете Disk Management.
   Стъпка 2. В Disk Management вашата SD карта ще се появи като Removable disk. Проверете дали има буква на задвижване като например D, E, J…
   Стъпка 3. Ако не, щракнете с десния бутон върху SD картата и изберете „Change Drive Letter and Paths“.
   Стъпка 4. Щракнете върху „Add“ и изберете буквата на устройството, след което щракнете върху „OK“. Вашата SD карта ще работи във файлова система заедно с локални дискове.

   3. Премахнете защитата от запис на SD картата
   Може да е зададена защита на картата. Защитената SD карта няма да се показва на други устройства, с изключение на оригиналното. Така че, ако сте заключили SD картата си преди това, първото нещо е да премахнете защитата от запис от SD картата. Проверете ключа за заключване до картата.

   4. Преинсталирайте / актуализирайте драйвера за SD карта
   Когато актуализирате Windows 10, той автоматично ще поднови всички драйвери на устройства. Но ако все още имате проблем с устройство, опитайте да актуализирате или инсталирате отново драйвера. Ето как да актуализирате / преинсталирате драйвер, за да поправите (микро) SD картата, която не е открита в Windows 10:
   Стъпка 1. Щракнете върху „Старт“ и въведете „Device Manager“. Изберете го от резултатите.
   Стъпка 2. Намерете вашата SD карта и щракнете с десния бутон върху нея, след което изберете „Update Driver“.
   Стъпка 3. Изберете „Search automatically for updated drive software“. Ако няма нов драйвер, опитайте да потърсите такъв на уебсайта на производителя и следвайте съветите за инсталиране.
   Стъпка 4. Ако не работи актуализирането на драйвера, просто щракнете с десния бутон върху устройството и изберете „Деинсталиране“. След това рестартирайте компютъра си и Windows ще преинсталира драйвера сам. Това работи в много случаи.

   5. Активиране на четеца на SD карти
   Деактивирана SD карта няма да се показва в Windows 10. Стъпките за активиране на тази функция са същите като по-горе. Първо намерете вашата SD карта в „Device Manager“ и щракнете с десния бутон върху нея. Ако показва „Disable Device“, вече сте активирали четеца на SD карти и няма нужда да правите нищо. Ако не, просто изберете опцията „Enable Device“. Тогава Windows 10 може да открие вашата SD карта нормално.

   6. Стартирайте „Hardware and Device Troubleshooter
   Troubleshooter“, който е вграден инструмент за отстраняване на проблеми в Windows 10. Той помага да се отстранят често срещаните компютърни проблеми. Можете да го използвате и за решаване на проблема с SD карта.
   Стъпка 1. Щракнете върху „Settings”> “Update & security”> “Troubleshooter”.
   Стъпка 2. Изберете “Hardware and Devices”, кликнете на “Run the troubleshooter”. След като открие проблема, инструментът за отстраняване на неизправности ще го отстрани автоматично.

   Надявам се това да ви помогне.

 2. Здравейте! За три седмици вече втора карта памет отказва да работи на телефона ми – Хуауей p9 lite mini. Телефона е на няма два месеца. Иска ми парола, каквато не съм задавал. Не ми позволява и да я форматира, а на лаптопа ми не я намирам. Възможно ли е самият телефон да поврежда сд картите? Какво мога да направя? Благодаря предварително!

  • Здравейте, благодаря за въпроса. Възможно е телефонът да я криптирал. Ако, когато я поставяте за първи път, задавате да стане памет по подразбиране, той я криптира.
   1.Опитайте да се изпробвате с паролата за самия телефон.
   2.Актуализирайте драйвера на sd картата:
   Свържете картата с памет с компютъра;
   Кликнете с десния бутон върху „This PC“ и изберете “ Properties „.
   В лентата на задачите в ляво, кликнете „Devices management “ и след това „Portable Devices „. След това ще видите жълт удивителен знак.
   Кликнете с десния бутон и изберете “ Update Driver „, след това “ Автоматично търсене на актуализиран драйвер “ …
   Изчакайте търпеливо и оставете драйвера да бъде инсталиран и рестартирайте компютъра.
   Сега можете да свържете отново картата с памет с компютър, за да видите дали тя може да бъде разпозната или не.
   3.Опитайте да я прочетете върху друг телефон Huawei.
   4.Направете резервно копие с Huawei Backup и направете Reset на устройството.
   Не вярвам телефонът да ги поврежда, по-скоро ги криптира. Между другото сега намирам в интернет много подобни проблеми с този телефон. Пишете за резултата.

 3. Моят случай е следният: Micro SD 32 GB след поредния update на системата на смартфона вече е недостъпна като външна памет за телефона и всички снимки и видео (около 16 GB) също. При рестарт на смартфона, се съобщава че картата не е достъпна и за поправка трябва да се форматиране, но при опит за това не се форматира. На лаптопа картата се чете и данните са спасени, но пак не се форматира. Превърна се в CD, което не се чете от смартфона. Помогнете, ако може.

  • Здравейте, използвайте за форматиране програмата SD Memory Card Formatter. Свалете я от дъното на страницата, където пише For Windows, For Mac. Инсталирайте я с права на администратор. Проверете с нея и после споделете резултата. Успех!

   • Благодаря, admin! Опитах, но и тази програмка форматирането на картата е без успех.

     • Здравейте, Админ! Благодаря отново за напътствието, но и този път опитът за Format на SD card e без успех:
      DISKPART> select disk 1
      Disk 1 is now the selected disk.
      DISKPART> clean
      DiskPart has encountered an error: The request failed due to a fatal device hardware error. See the System Event Log for more information.
      След това съобщение не знам как да продължа….

     • Здравейте, съжалявам, търсих информация, но са посоени навсякъде нещата, които вече изпробвахте. Явно физически е повредена картата. Важното е, че сте спасили данните си.

 4. Здравейте
  Опитах с chkdsk но ми изписва chkdsk is not recognized as an internal or external command
  operable program or batch file
  A когато поставя картата ми иска форматиране за да я използвам но не смея да форматирам за да не я прецакам изцяло
  Извинявам се за запетайките!

  • Здравейте, благодаря за въпроса. Chkdsk трябва да се стартира от тази директория C:\Windows\System32.С права на администратор, когато се кликва върху cmd с десен бутон.
   Не форматирайте картата преди да сте проверили всички варианти. Ще загубите данните си.
   Проверете дали в директорията C:\Windows\System32 съществува chkdsk.exe и го стартирайте оттам с права на администратор (десен бутон).

 5. Здравейте, направих голяма беля. Взех карта с памет от телефон samsung sgh-l700 и я сложих на моя huawei p10 lite докато беше включен и не ми я отваря, пише че е повредена. Върнах я на другия телефон няма никакви снимки. Има ли начин да се поправи всичкоте ни спомени са там. Бшагодаря предварително.

  • Здравейте, благодаря за въпроса. Не трябва да форматирате, преди да изпробвате възможностите. Пробвайте с chkdsk, както съм го описала в публикацията. И пишете за резултата. Успех!

 6. Здравейте!
  Проблема е в това, че си взех нов телефон и съответно си преместих картата, но телефонът не я чете.Пробвах със други телефони и пак не става.На компютъра със четец също не става, не я намира просто.Имате ли някакви идеи как може да се поправи или да се възстановят файловете в нея, защото имам към 4000 снимки и 2000 песни.Четох, че има фирми, които възстановяват файлове от сд карти и хард дискове, но се чудя още. Благодаря предварително!

  • Здравейте. Благодаря за въпроса. Най-напред се опитайте да разберете дали компютърът разпознава само адаптера, защото е възможно да е проблемът в него.
   След това може да опитате да направите Update на драйвера на съответния четец на карти. Преди това си създайте точка на възстановяване на системата.
   Отидете на контролния панел -> Управление на устройствата -> с десен бутон на четеца на карти -> update. И после – Търси автоматично актуализиран драйвер.Четецът на карти в Управлението на устройства трябва да бъде под “Дисково устройство” може би и под „USB контролер“.
   След това направете рестарт на компютъра.
   Или да се преинсталира драйвера, като го деинсталирате пак с десен бутон и извадите адаптера за картата, след деинсталирането сложете отново адаптера и Windows ще си намери сам драйвера.
   Може да се актуализира драйвера с безплатния Driver Booster на Iobit.
   Ако проблемът не е в това и картата все още не се визуализира от компютъра, по възможност вижте и с друг компютър.
   Вижте дали я чете с картата в телефона и него свързан с компютъра.
   Появява ли се жълт удивителен знак за грешка на драйвера на четеца на карти в Управление на устройствата?
   Пробвайте и с Test Disk
   После напишете какъв е резултатът от действията.

   • Здравейте, отново. Благодаря за отговора!
    Значи, опитах по-горните изброени методи, но без ефект.Отделно опитах със други 2 програми EasyUs Data Recovery и EasyUS Partition Master, просто не се получава.Със четеца няма проблем, пробвах с други 2 карти, чете ги , всичко е наред, но като сложа моята, просто все едно не съм я сложил, нито компютъра чете , нито четеца.Все едно съм сложил четец без карта.Ако я четеше, щеше да съм възстановил файловете до сега, но не се получава.Явно самата карта е повредена, сложих я на телефон и таблет, не я четат.Мисля, че ще трябва да се обърна към някоя фирма за възстановяване.

    • Здравейте, съжалявам.
     Да пробваме още едно нещо:
     Да премахнем ключовете на регистъра от предишната инсталация на картата. Това ще позволи на компютъра да я преинсталира напълно отново и четох, че така може да се разреши проблема.
     Отивате в
     Управление на устройствата–>щракнете с десния бутон върху устройството, което не е стартирано–>Свойства (най-отдолу на отвореното прозорче)–>Подробности (Details-предпоследното от менюто)
     Там където пише Свойства в Подробност има падащо меню с много елементи – Промени.
     Изберете от падащото меню „Промени“ „Ключ на драйвера“.

     Отваряме регистъра: стартиране на regedit (win + R и напишете regedit и OK). Преди да пипате нещо по регистъра, му направете бекъп (File–>Export).
     Отивате в
     HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Class \ {……..
     (папките отваряйте с кликване върху >)
     Там потърсете ключа, който сте намерил в “Ключ на драйвера”, Възможно е да е {71A27CDD-812A-11D0-BEC7-08002BE2092F}.
     Cлед като сте избрали, кликнете върху него, без да го отваряте като папка,и в десния прозорец изтрийте 2 стойности: LowerFilters и UpperFilters (с кликване с десен бутон върху тях и избор елиминиране).
     Рестартирайте компютъра.

     Забележка: непременно си направете бекъп на регистъра.
     По гореописания начин има коментари във форумите, че са си разрешили проблем с невизуализирана sd карта. Пишете за резултата, ако решите да действате по този начин.Успех!

 7. Здравейте,
  Изписвами се следното нещо в cmd:
  The type of the file system is RAW
  CHKDSK is not available for RAW drivers
  Когато поставих картата в четеца компютъра поиска да я форматира, но после ми изписа, че не може да бъде довършено форматирането и като въведа командата в cmd ви пише текста от по-горе…..

  • Здравейте. Благодаря за въпроса. Ето какво може да се направи:

   Две стъпки за поправяне:
   Тъй като CHKDSK не може да възстановява RAW устройство, трябва да го форматирате, като му придадете нова файлова система. Но ако имате полезни данни в него, приоритет е да ги възстановите.

   Стъпка 1: Възстановяване на данни от RAW устройство със софтуер за възстановяване на данни от публикацията или например Photo recovery (безплатен).

   Стъпка 2: След възстановяване на изгубени файлове, можете да коригирате грешката „CHKDSK не е налице за RAW устройства“ чрез форматиране във файлова система FAT32 или exFAТ, като се използва Disk Management, вграден инструмент за форматиране на Windows или за форматиране на трети страни.
   Ако използвате Win 8 или Windows 10, с дясно кликване на Старт бутона, избирате Disk Management от менюто.
   Щом намерите в отворения прозорец устройството, което искате да форматирате, щракнете с десния бутон или задръжте и изберете Format. Ще се появи прозорец „Format [drive letter]:“. Трябва да се внимава при избора на устройството.

   Диск става RAW, когато неговата файлова система се обърка или не може да бъде разпозната от операционната система. При това условие данните в устройството не са достъпни. Ако то е сериозно повредено, не можете да го коригирате с помощта на CHKDSK.

   Причината, поради която устройството става RAW, варира значително, като например повредена файлова система, опасно изхвърляне, внезапно прекъсване на захранването, неочаквано изключване, лоши сектори, вирус.

 8. също така и се загубиха всичките данни пробвах програмата Recuvа и не става

  • Здравейте, писах, че в тези случаи Recuva е най-слабият вариант. Пробвахте ли с chkdsk, аз с него възстанових всичко.Disk Digger също е добра. Само че става бавно, трябва търпение. Успех!

 9. sd картата не може да се разчете от компютара и от телефона помощ

 10. Здравейте, ползвал съм безуспешно Recuva и други програми за възстановяване на повредена SD карта. Ще опитам и с посочените, но се съмнявам нещо да се получи. При поставянето на картата минава доста време докато операционната система я открие. Гледам съм клипове, в които я отварят и презапояват изводите й към специални устройства, за да имат достъп до данните и възстановяването им. Изглежда случаят е такъв.

  • Здравейте и благодаря за коментара. При мен Recuva не подейства. Ползвала съм я за данни на компютър и там бях доволна. Моята карта я възстанових напълно с chkdsk, както съм описала. Но грешката в нея беше логическа. За начина, който сте гледали, за съжаление не знам нищо. Пробвайте с другите описани програми. Те ми извадиха доста неща.

 11. Много често използвам програми за възтановяване на изтрити снимки от моя телефон.Disc digger е най-добрата
  програма за възтановяване на снимки.Хиляди благодарности на програмистите сътворили това чудо.

   • Здравейте и аз имам същия проблем с картата.
    Вие не се ли наемате срещу заплащане да Ви се даде картата и да се опитсате да спасите информацията?
    Благодаря

    • Здравейте, не, съжалявам, опитайте по начините описани по-горе. Ако може да ми напишете каква грешка ви дава.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.