SEO оптимизация на PDF файлове, как да ги индексираш и направиш достъпни за търсачките

Още информация за PDF файлове - как да ги включваш в сайта си, за да са полезни за неговото позициониране.

SEO оптимизация за PDF файлове се основава на писане на подходящо и описателно заглавие за документа. Необходимо е да се използва реален текст вместо изображения като скрийншот, полезни метаданни и подходящи ключови думи в текста на PDF документа.

SEO оптимизацията на PDF файлове е важна стъпка. Да видим какво се случва, когато прикачиш документ за изтегляне в статиите HTML?

Точно както има методи за оптимизиране на изображения и уеб страници, има и правила за SEO за PDF файлове. Ето 5 точки, които можеш да приложиш на практика, преди да публикуваш документ. Те могат да променят твоята онлайн стратегия.

SEO оптимизация на PDF файлове
SEO оптимизация на PDF файлове

Защо да правя SEO оптимизация за PDF?

Първият въпрос е ясен: защо да се занимаваш с добра оптимизация на PDF документи? Отговорът е: за да направиш съдържанието в PDF по-достъпно и подходящо за търсачките. За това се включват комбинация от техники.

В много случаи можеш да направиш удивителни открития с добро проучване на ключови думи: хората често търсят шаблони, електронни книги, формуляри, документи за попълване.

Google показва PDF резултати в SERP точно защото знае, че в някои случаи нуждите на хората надхвърлят HTML страницата. И фрагментът (snippet) в търсачката показва акронима [PDF].

Ако хората изявят нужда от такъв документ, твое задължение е да дадеш адекватен отговор. С относителна SEO оптимизация на PDF файлове.

Могат ли PDF файловете да се класират?

SERP приветства PDF документи, като същевременно зачита нуждите на общността. В някои случаи това е идеалният формат за тези нужди и се възнаграждава с видимост.

Да, PDF файловете се класират в SERP.

И можем да говорим за намерение за търсене, което се нуждае от това съдържание, за да отговори най-добре. Следователно трябва да проучиш резултатите и да създадеш качествено съдържание.

Как да индексираш PDF файл в Google

Ако вмъкнеш документа си в папка на уебсайта, търсачката може да го намери и индексира. Очевидно това не е единственият формат, който Google вмъква в SERP: ще видиш също Excel, Power Point и DOC файлове.

След това просто остави ботовете на търсачката да си свършат работата. Увери се, че няма никакъв код или индекс, който да забави работата на роботите, и преди всичко не запазвай PDF като изображение.

Публикувай PDF с избираем текст

Общото правило е следното: ако можеш да копираш и поставиш текст от  PDF документ  в стандартен документ (txt, word), Google трябва да може да индексира този текст.

Когато текстът е вграден като изображение (например създадено като скрийншот), индексирането на PDF онлайн не е лесно. Можеш да използваш система за оптично разпознаване на знаци (OCR) и да извлечеш текста. В противен случай силата на Google е ограничена, защото е трудно да се разпознае съдържанието.

Направи SEO оптимизация на изображения

Понастоящем е възможно да вмъкнеш необходимите атрибути за подобряване на обхождането на изображения в PDF файлове в Google.

Съветът за SEO оптимизация на изображения  остава валиден и тук. Не забравяй да намалиш теглото на снимките, които вмъкваш, за да намалиш размера на файла, който качваш на уебсайта и който искаш да индексираш.

Провери индексирането на PDF

Google предоставя оператор за разширено търсене за показване на конкретни формати. Ако искаш да търсиш индексирани PDF файлове, които се отнасят до темата за оптимизиране на търсачките, просто въведи заявката filetype: PDF SEO, ако искаш да търсиш такива за TikTok, съответно въведи filetype: PDF tiktok.

Провери индексирането на PDF
Провери индексирането на PDF

По този начин предлагаш на Google да търси само PDF файлове, свързани с определена тема. Можеш да прецизираш търсенето още повече, като посочиш къде трябва да се намира ключовата дума. Например можеш да комбинираш оператори като този filetype: PDF intitle:tiktok.

Въведи метаданните на твоя файл

PDF файловете имат метаданни, които могат да бъдат вмъкнати с Adobe Reader. Можеш да направиш това, като отидеш на File–>Properties. Тук можеш да въведеш заглавие, тема (които са еквивалентни на етикета за заглавие и мета описание ), автор и ключова дума. Всяка информация може да бъде полезна за SEO оптимизацията на PDF файлове.

Въведи метаданните на твоя файл
Въведи метаданните на твоя файл

Заглавието на PDF е като това на уеб страница: това е първото нещо, което роботът на Google среща и на него ще придаде най-голямо значение. Следователно оптимизирането на заглавията на PDF в метаданните е твое задължение: използвай правилата на SEO копирайтинг.

Google използва един ключов елемент, за да определи как PDF се показва в SERP: заглавието, вмъкнато в метаданните на файла. Не забравяй, че PDF заглавието е еквивалентно на заглавния таг на уеб страница. Ще трябва да оптимизираш тази точка възможно най-добре.

Как да оптимизираш тага за заглавие на PDF

Отвори документа с  Acrobat Reader, отиди на File–>Properties. Тук се появява заглавният елемент, който трябва да промениш. Не забравяй да добавиш и автора на файла.

Ако не използваш Acrobat Reader, можеш да имаш предвид този удобен онлайн инструмент на Sejda: Редактиране на PDF метаданни. Качи файла си и добави всички полезни препратки, за да подобриш позиционирането си в Google.

Оптимизирай името на файла на документа

Говорейки за SEO оптимизация на PDF файлове, не забравяй да дадеш подходящо и значещо име на файла, който ще качиш. Трябва да вмъкнеш термините, които те интересуват, като ги разделиш с тире: след като PDF файлът бъде качен на сървъра, тези думи ще станат ключови думи на URL адреса. Това също е on-page SEO.

Оптимизирай PDF като уеб страница

Има програми за създаване на PDF файлове, които генерират документи без текст, като изображение. В този случай SEO оптимизацията се проваля: Google вижда PDF като уеб страница и ако няма текст, не може да продължи.

Избягвай дублирано съдържание

Препоръчително е да публикуваш едно копие на съдържанието. Ако това не е възможно, посочи необходимия адрес в картата на сайта или посочи каноничната версия.

Друг начин е, да поставиш PDF файла в noindex, за да избегнеш проблеми с дублирано съдържание в SERP. Прочети подробно в  поддръжката на Google.

Склонни сме да правим грешката да организираме статии в PDF, за да ги публикуваме като електронна книга за изтегляне. Имай предвид, че това съдържание автоматично се дублира.

Използвай различен текст в PDF файловете, които искаш да индексираш, в противен случай ги поставяй в noindex, за да избегнеш проблеми.

Добави алтернативни тагове към изображения – само в платената версия на Acrobat Reader

Не забравяй да добавиш към метаданните също текстовите алтернативи към изображенията (alt tag). Тази стъпка, основната точка на добрата SEO оптимизация на изображения, може да се извърши с пътя Tools –> Accessibility –> Set Alternate Text.

Използвай заглавия в PDF

Подобно на страниците и статиите в блог използвай заглавки (заглавия), за да структурираш PDF файлове. Това внимание е важно за посетителите и търсачките, които трябва бързо да разберат йерархията на документа.

Как да поставиш H2, H3 и H4 в PDF?

Правилата са подобни. Трябва да използваш само един H1 таг за PDF файлове и заглавия до H6, както сметнеш за добре, като винаги помниш йерархията между различните заглавия.

Работи върху входящи и изходящи връзки

Можеш да вмъкнеш връзки във файл, които водят до ресурси, но също да дадеш връзки към този документ, идващи от един и същ сайт или от различни домейни. Механизмът е подобен на този на уеб страниците – трябва да намериш добри входящи връзки. И ако PDF файлът съдържа интересно съдържание, няма да е трудно да спечелите връзки.

PDF SEO оптимизация с един поглед:

  • въведи оптимизирано заглавие с правилните ключови думи;
  • напиши интересно и точно описание (предмет);
  • не забравяй автора на PDF документа;
  • добави заглавие;
  • използвай няколко описателни думи за името на файла;
  • вмъкни alt тагове в изображения и връзки (вътрешни и външни).

Фокусирай всичко върху онлайн разпространението

Създаде ли добър PDF?

Има различни платформи за споделяне на документи онлайн: например Scribd или Slideshare, които предлагат различни опции за гледане и споделяне.

Как да разпространяваш PDF файлове?

Например качи PDF в WordPress, за да можеш да го имаш в своя домейн. По този начин работата, която си създал и публикувал, става неразделна част от добра SEO стратегия за оптимизиране на PDF файлове.

PDF файлът трябва да се компресира за публикуване в интернет

За да направиш PDF файла използваем, трябва да намалиш размера му. Теглото на документите е важно, има WordPress добавки за компресиране на изображения и оптимизиране на страници. Същото важи и за Portable Document Format, тук са инструментите за редактиране на PDF файлове :

Компресирай PDF файловете, преди да ги качиш в блога: тази стъпка е действие, което се дължи на читателя, за да го улесниш в процеса на изтегляне. В работата по оптимизация първо трябва да мислиш за потребителя.

Компресирането на PDF файл прави всичко по-лесно: изтеглянето е бързо, ресурсите се използват по-малко, потребителят може да го използва и споделя лесно. Намери баланс между качеството и компресията на файла.

За допълнителна информация: Как да редактираш и други действия с PDF файл онлайн: 15 инструмента решаващи задачи с PDF

Заключение

Тук ще намериш стъпките за добра SEO оптимизация на PDF файлове. Въпросните файлове са полезни за добавяне на стойност към съдържанието, което публикуваш, но трябва да се управляват по възможно най-добрия начин. Имаш ли още нещо да добавиш? Напиши в коментарите.

1. Създай текстов PDF. Увери се, че твоят PDF съдържа текст с възможност за търсене, а не само изображения. Използвай OCR (оптично разпознаване на символи), ако е необходимо, за да конвертираш сканирани документи в текст, който може да се търси.
2. Използвай описателни имена на файлове с ключови думи. Търсачките вземат предвид името на файла, когато определят уместността.
3. Добави метаданни – заглавие, автор, ключови думи и описание. Можеш да направиш това с помощта на Adobe Acrobat или други инструменти за редактиране на PDF.
4. Оптимизирай съдържанието. Структурирай го правилно със заглавия, подзаглавия и параграфи. Това помага на търсачките да разберат йерархията и уместността на информацията.
5. Включи хипервръзки в PDF файла към подходящи страници на твоя уебсайт. Това може да подобри цялостната SEO стойност на твоя PDF файл и да привлече трафик към сайта ти.
6. Компресирай и оптимизирай изображения в PDF, за да намалиш размера на файла. Използвай алтернативен текст за изображения, за да предоставиш допълнителен контекст.
7. Текстови връзки. Ако включиш хипервръзки, увери се, че около тях има описателен текст. Търсачките използват контекста на връзката, за да разберат нейната уместност.
8. Изпрати PDF в търсачките чрез техните инструменти за уеб администратори. Това им помага да индексират съдържанието по-бързо.
9. Помисли за създаване на HTML версия на съдържанието на PDF файла върху твоя уебсайт и свързването им към PDF файла. Това позволява на търсачките да индексират HTML съдържанието и осигурява удобно изживяване.
10. Оптимизиране за мобилни устройства. Увери се, че твоят PDF е удобен за мобилни устройства. Търсачките дават приоритет на удобното за мобилни устройства съдържание в своите класации.
11. Популяризирай своя PDF чрез различни канали, за да генерираш обратни връзки. Висококачествените препратки могат да повлияят положително на SEO.
12. Сподели своя PDF файл в платформите на социалните медии, за да увеличиш видимостта и потенциално да привлечеш повече посетители.
13. Използвай инструменти за анализ, за ​​да проследиш ефективността на твоя PDF файл. Наблюдавай колко хора го изтеглят и откъде идва трафикът.
14. Включи PDF в XML картата на сайта си, за да помогнеш на търсачките да го открият и индексират.
Не забравяй, че ефективността на тези стратегии може да варира и е важно непрекъснато да наблюдаваш и коригираш своя подход въз основа на данните за ефективността и най-добрите практики за SEO.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.