SEO за Youtube чрез плейлисти-5 причини, поради които са ни необходими плейлисти [Инфографика]

SEO за Youtube чрез плейлисти

Искаш да увеличиш присъствието си в YouTube, но нямаш много време и ресурси? Искаш да излезеш на преден план с някои свои видео. Не знаеш как да работиш по SEO за Youtube?

Има един лесен начин: плейлисти в YouTube.

В миналата публикация ти представих инструкции не само за създаване на плейлиста в YouTube, но и за редактирането й. Сега ще продължа с ползите от плейлисти за зрителите и за създателите в YouTube, и как да използваш плейлисти, когато нямаш много видео съдържание.

Какво са плейлистите, по какво се познават?

Лесно се разпознават. Когато едно видео е част от плейлиста, то отдясно на него има списък със следващите видео. Когато свърши едното видео, веднага започва следващото и т.н. Това са колекции от видео, създадени от автора на колекцията по обща тема или третиращи общ аргумент.

Например, канал, който се занимава с уроци по английски, може да има плейлисти, които третират само произношение, често допускани грешки, фразови глаголи, бизнес имейли на английски и т.н.

Критериите за създаване на плейлисти са субективни.

Защо са необходими плейлистите?

Youtube е пълен с изключително много съдържание, изобилие от видеоклипове, от които да избираме. Представи си, попадаш на видео, което ти е нужно, но нямаш време да го изгледаш. Какви са шансовете, че ще го намериш отново? Ето, затова е необходима възможността за запазване на видеоклипове в плейлисти – за да можеш да ги намериш отново.

Плейлистите са полезни

  • за тези, които използват YouTube за провеждане на научни изследвания,
  • полезни са за творци, за да представят своите произведения,
  • за изучаване на чужди езици,
  • за обучение по различни предмети,
  • за програмисти,
  • за курсове и ръководства,
  • за музикални поредици на любими творци или определен вид музика
  • и др.

Ползите от плейлисти за SEO за YouTube

Ако имаш собствен YouTube канал с много видеоклипове, без плейлисти, то е все едно като предлагане в магазин без рафтове, с всичката стока струпана на едно място, без критерии за подреждане. Потребителите виждат, че магазинът ти е зареден с качествена стока, но не могат да открият онази, която им е необходима в момента.

Ще ти преставя пет предимства на плейлистите в твоя Youtube канал, които да вземеш предвид, особено ако каналът ти е част от твоята маркетинг стратегия и трябва да работиш по оптимизацията му – по SEO за Youtube.

1. Увеличаване на експозицията в резултатите от търсенето в YouTube

В YouTube видеоклиповете се класират от фактори като времето на гледане (watch time) и продължителност на сесията (session duration), т.е. колко дълго време хората гледат видеоклиповете ти. Плейлистите, със своето автоматично възпроизвеждане на всеки следващ видеоклип, увличат зрителя да гледа повече видеоклипове и съответно за по-дълго време. Те създават спокойно изживяване (lean-back experience), още гледания и продължително общо време на сесията. А това е една от основните части на оптимизацията в YouTube.

Не само видеоклипове се появяват в резултатите от търсенето в YouTube, също и плейлисти.

Класиране на плейлисти в Youtube
Класиране на плейлисти в Youtube

И не само в Youtube, а и в Google търсачката:

Класиране на плейлисти в Google
Класиране на плейлисти в Google

Когато добавиш нов видеоклип в плейлиста, YouTube ще покаже известие директно в емисията на онези, които вече следват канала ти.

Youtube оценява много съдържанията, които държат привлечени зрителите. Ако създадеш интересна плейлиста, сесията за гледане се увеличава значително и носи добри резултати за канала ти и за отделните видео в него.


2. Показване по-задълбочено съдържание и стойност на последователите на канала

Ако не добавиш плейлисти в канала си в YouTube, той ще изглежда доста празен, непрофесионален и с липса на съдържание.

Когато има добре подредено по тематики съдържание, което предлага изчерпателни знания по даден аргумент, то носи по-голяма стойност на зрителя. В същото време потребителите опознават по-добре твоята марка.

Плейлисти

Можеш да създаваш плейлисти по подходяща тема така, че всяко следващо видео да е продължение на аргумента, започнат в предното.

Представям ти изключителен пример за плейлисти на музикални уроци, за чийто автор бях писала преди време: Онлайн курс за барабани.

3. Плейлистите помагат на потребителите да намират необходимите им видеоклипове в YouTube

Представи си, че искаш да задълбочиш знанията си по английски и откриваш канал, който напълно те задоволява по качество. Но специално се интересуваш от фразовите глаголи. Ако в канала няма плейлисти, ще трябва да го претърсиш целия или да ползваш търсачката, за да откриеш видеоклиповете, които ти трябват. Някое видео може да бъде много полезно по темата, но в заглавието му да няма думите фразови глаголи. Тогава с обикновеното търсене няма да го откриеш.

Нещата са съвсем други, ако създателят е подредил тези видео в плейлисти и ти откриеш плейлиста „Фразови глаголи“.

Организиране на плейлисти
Организиране на плейлисти

С организирането на съдържанието ти в плейлисти, потребителите на сайта ще могат да намират онези видео, които са им необходими, с минимално превъртане и загуба на време.

4. Куриране на YouTube плейлисти

Част от препоръчителната рамка за класиране в YouTube е, че трябва да има често и редовно публикуване на свежо съдържание в канала. Но ако не можеш да произвеждаш регулярно съдържание? Тогава добре подбраните и подредени плейлисти са един хитър начин да се постигне това без много труд.

Youtube плейлисти могат да бъдат създадени от всеки, с внимателен подбор. Те дават особено полезно решение, когато хората започнат търсене на определени видео ресурси.

Курираните плейлисти са много полезни за твоята аудитория и нейните интереси. Особено ако включиш и сътрудници.

Курираните плейлисти могат отлично да обслужват и твоите бизнес цели. В тях можеш да поставяш видео от друг канал, които допълват съдържанието ти и дават дълбочина при представяне на дадена тема.

Един чудесен пример за курирана плейлиста е Inside Sales Training Videos на Kyle Beaty:

Когато кликнеш върху плейлистата, първите пет видеоклипа, с които се започва, не са на Kyle Beaty, а на TED с Тони Робинс и други инфлуенсъри.

Въпреки, че създателят на плейлистата няма свое съдържание в нея, той я показва на канала си в YouTube. Това му дава възможност да увеличи максимално и ползите за своя канал.

5. Как марките могат да се възползват от плейлистите

Ако имаш свой продукт, за да запалиш интереса и привързаността към него, можеш да създадеш различни игри – например да подтикнеш феновете на канала си да създадат видео за твоя продукт и да назначиш премия за „Фен видео на седмицата“, като добавяш всяко ново видео към плейлиста със същото име.

Най-хубавото е, че така създаваш и свое обкръжение от фенове, които обичат твоята марка. Това обкръжение ще се интересува от всеки твой нов продукт и ще предпочете да го купи от теб, дори конкуренцията ти да има продукт с подобни качества.

Още насоки за създаване на плейлисти – работа по SEO за Youtube

Заглавия и описания на плейлистите

Създаване на плейлисти с ключови думи в заглавието и описанието им, дава на канала (и на видеоклиповете вътре) повече видимост в социалната мрежа Youtube и по-добро позициониране – т.е. полезни са за видео SEO. Това е така, защото плейлистите могат да се класират по ключови думи, които аудиторията ти търси на YouTube.

Tрябва да се избягват генеричните заглавия, като „Готварски рецепти“. Вместо това, по-добре постави заглавие, което подчертава ползите, като:  „Много вкусни (и лесни) готварски рецепти“. След това въведи описание, което поддържа заглавието и подчертава ползата, която потребителите ще получат, ако гледат видеата в плейлистата .

Каква е оптималната бройка видео за една оптимизирана плейлиста

Използвай 4-7 клипове във всяка плейлиста. Това дава на хората достатъчно съдържание. С много на брой видео в една плейлиста ще смажеш аудиторията си. Никой няма да изгледа листа с 50 видео.

Определи най-добрата си миниатюра (thumbnail) за миниатюра на плейлистата

Точно както при видео, за плейлистата можеш да си определиш миниатюра, която да се показва в резултатите от търсенето.

YouTube ти позволява да използваш миниатюра от видео в плейлистата си:

Иди в канала си и отвори плейлистата, чиято миниатюра искаш да промениш.

Кликни на трите точки в дясно на видеото, чиято миниатюра искаш да използваш като заглавна на плейлистата:

Смяна на миниатюрата на плейлистата
Смяна на миниатюрата на плейлистата

Кликни на последния ред. По този начин можеш да избереш картинка, която е в съответствие със заглавието на плейлистата и описанието и плейлистата вече ще изглежда в очите на потребителя стархотно.

Създаване на специална заглавна плейлиста

Някои канали в YouTube, се отличават с представяне на специална плейлиста в горната част на страницата на канала. Ето един пример в канала на известния маркетинг специалист Neil Patel:

Показване на специална начална плейлиста - SEO за Youtube
Показване на специална начална плейлиста

Най-високо представената плейлиста може да е с най-новото от канала или с най-популярното и т.н. Идеята е, тя да даде на новите посетители подбран списък с най-добрите неща. Те няма да ги пропуснат, когато са поставени на видно място в горната част на home страницата.

Алтернативни оформления на страницата с плейлистите

Можеш да избереш да покажеш плейлистите в канала като вертикален или хоризонтален списък. Ето пример с вече споменатия канал на Neil Patel:

Хоризонтално и вертикално представяне на плейлистите
Хоризонтално и вертикално представяне на плейлистите

Започни плейлистата си с твоите най-добри клипове

По подразбиране, когато добавяш нов видеоклип към плейлиста, YouTube го добавя към дъното на списъка. Но можеш спокойно да го преместиш в поредицата на подходящо място.

Полезно е за SEO за Youtube да поставяш на първо място в плейлистите най-популярните си видеоклипове.

Ето как става:

Първо, виж статистиката на всеки видеоклип с помощта на Youtube Studio–>Към анализа за канала.

Анализ в Youtube

След това можеш да преместиш най-успешното видео за отварящо за плейлистата.

YouTube Playlist Plugin за WordPress

Има YouTube плъгин за WordPress, който ще ти позволи да добавиш плейлиста в блога си.

Добавяне на заставките между видеоклипове в плейлиста

Използването на кратки рекламни заставки между видеоклипове в плейлисти е чудесен начин да се привлече интереса на зрителя към още материал, подобен на интересуващия го в момента.

Това може да се направи  с редактора на основните заставки в мениджъра на плейлиста.

Изрежи излишните места от видеоклиповете

Удобното на плейлистите е, че те дават възможност да избереш точка на влизане в даден видеоклип.

Добавяне на анотация в началото на видеото също е полезна за даване на линкове към други видеоклипове в плейлистата.

Инфографика с основните SEO тактики, свързани с плейлистите в Youtube

Инфографика за плейлистите
1. Плейлистата може да се класира.
2. Плейлистите изграждат авторитета на твоите видеоклипове.
3. Използвай плейлисти на началната си страница.
4, Плейлистите помагат да покажеш собствени видео предложения.
5. Машината Google / Youtube обича плейлисти.
6. Можеш да вграждаш плейлисти в уебсайтове / блогове.
7. Youtube вижда нова плейлиста като ново съдържание в твоя канал. Създавай поне една нова плейлиста седмично.
8. Ако е уместно, включи видеоклиповете на други хора в твоята плейлиста.
9. Популяризирай плейлистата си в социалните медии.

Заключение

Плейлистите са чудесно допълнение към канала ти за повече съдържание, начин да се изградят взаимоотношения. Споделя се и се насърчава съдържание, създадено от други потребители.

Източник за основните изображения  Rawpixel.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.