Сет Годин за спортните спектакли-както винаги право в целта

Сет-Годин-за-спортните-спектакли1-

Преди време ми направи силно впечатление една публикация на Сет Годин за големите спортни събития, която остана задълго в мислите ми.

                                                  

Публикацията е обновена на 17.09.2021.

Кой е Сет Годин ?

Seth Godin  е много популярен и цитиран американски автор на делови бестселъри. Успешен предприемач, лектор, блогер, маркетинг специалист. Завършил информатика и философия, Мастер по бизнес администрация. Част от известните му книги, от които много хора черпят вдъхновение:

„Всички сме уникални“,„Линчпин“,„Малкото е новото голямо“,„Племена“,„Виолетовата крава“,

Poke the box: кога за последен път сте направили нещо за първи път?“, „Дълбоките води“, „Уроците на Икар“  и много други. Публикациите в  блога му са характерни с краткостта си и точните си попадения.

Аз съм човек, който вижда нещата, подчертава възможностите и тласка хората да правят важни промени.

Сет Годин

Сет Годин за спортните събития

Всяка година харчим повече от трилион долари във време и внимание за организирани спортни събития. А средното време на интерес тях е невероятно късо.

Сет Годин

В живота си имаме често значими периоди, но идват много рекламираните спортни събития и замират интересите ни към друга част от нашия бит. Дали наистина е безобидно ? Или все пак ни поднасят хляб и зрелища, за да не се задълбочаваме в смисъла на живота си. Наблюдавах познати по време на футбулен сезон. Нямаха време да създадат семейства и деца, защото прекарват по десетки часове в говорене и в коментари по Facebook за някоя среща. Нямат време дори да спортуват. Да, интересното е, че седейки на дивана и крещейки заради победите или загубите на любимците си, много хора си въобразяват, че вземат дейно участие в спорта.

Милиарди хора купуват билети и инвестират безброй часове да гледат и коментират неща, които нямат абсолютно никакво значение.

Сет Годин

Да не говорим за политическите игри замесени в спортните събития. Спортът уж беше за мир, но отдавна служи за политическо изнудване, огромни корупционни сделки, залагания и фармацевтични опити.

Запитвам се, има ли смисъл да седиш и гледаш с часове събитие, за което участниците вземат неоправдано безумни суми. А ти губиш неоправдано полезното си време. И участниците какво благо създават за Земята, че да бъдат толкова свръхнаградени… Днешните гладиатори създават само зрелищата, за да занимават мислите ти, докато някъде нещо се случва. А ти си мислиш, гледайки спортния спектакъл, че участваш във велико събитие.

Спортът и политиката                                                                   Сет-Годин-за-спортните-спектакли2-

Да, и аз обичам да гледам понякога, дори някои световни футболни първенства съм ги свързала с важни събития от живота си. Няма да забравя как гледах победния мач срещу Германия  на българския футболен отбор през 1994г. в един сръбски ресторант с голяма група българи. Как сърбите викаха за нас. Как после махаха навсякъде, където минаваше автобуса ни и се гордееха заедно с нас. Как пълнехме градовете в България след победите и бяхме човек до човека, като братя, всички усмихнати. Единствен път обединени. Защото после вече нямаше футбул, който да ни опияни. Имаше само безкрайни реклами на бира, за да пиеш и да забравиш, че всъщност гледаш една покупко-продажба. В много от случаите. Не само във футбола. Например гледаш добри спортни постижения, но някой от спортистите имат право да си помагат със стимуланти, защото са от важна световна сила, а други ги наказват… Даже и да не са взели. Щото пък може да вземат.

Да, светът е само политика. Или само икономика. Или само борба за пари. Или само борба за енергия….

Ето даже и на филмовите фестивали холивудска актриса критикува политик, че обидил инвалид. Добре. И това се изтълкува от медиите по същия начин, познат ни от celebrity culture. Защото ни е приятно това удоволствие от незначителността, което получаваме от спортните и други зрелища. Но актрисата не изкритикува политиците, които направиха милиони инвалиди или направо затритиха милиони…Тази незначителност я трансферирахме и в сериозните неща – в науката, културата, управлението.

От спортните агитки направихме политически протестиращи, а от тях партии. Синьото и червеното се объркаха с лявото и дясното, с фили и фоби…Защото някой знае как да ни владее. И ни управлява така, че да се отнасяме към сериозните неща като към спортни събития.

Заключение

Спортните хулигани са лошо нещо. Но хулиганите в науката , които крещят своите мнения, очернят противника, а и хулиганите в световните дела, не са по-добри.

Сет Годин

Това бяха мои коментари около публикацията, която много ме впечатли.

Сет-Годин-за-спортните-спектакли3-

      Не е задължително твоето мнение да съвпада с моето и с това на Сет Годин.

      Или пък да ? Ще ми бъде интересно да прочета  различни мнения.

Източник на веселите фигурки  Animated-gifs.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.