Използването на плъгини за защита на WordPress сайт и за сканиране на сигурността

Ако се замисляш какъв плъгин да избереш, за да повишиш сигурността на своя сайт, ето необходимата ти информация и насоки.

WordPress сайтовете използват една от най-популярните CMS (системи за управление на съдържание) в света. Това са милиони уеб сайтове. Съответно хакерският интерес към тях е огромен. В интернет трафика се използват много автоматизирани източници, като инструменти за хакване, скрепери и спамъри, имитатори и ботове. Използването на плъгини за защита на WordPress сайт и инструменти за сканиране на сигурността са едни от най-ефективните методи за предпазване от всички тези опасности. Тези плъгини и инструменти могат да помогнат за откриване на заплахи, които може да не са видими за потребителите.

Публикацията е обновена на 27.04.2023.

Използването на плъгини за защита на WordPress сайт и за сканиране на сигурността
Използването на плъгини за защита на WordPress сайт и за сканиране на сигурността

Атаките на сайтове могат да доведат до загуба на ценна информация, кражба на данни на потребителите, срив на сайта и загуба на бизнес. Затова е изключително важно да се говори за защита на WordPress сайта и да се предприемат необходимите мерки.

Много собственици на сайтове смятат, че злонамерените хакери атакуват само популярни сайтове на големи компании. В резултат подценяват мерките за осигуряване на безопасност на малките сайтове. Истината е, че хакерите изпащат по автоматичен начин атакуващи ботове дори в нови, още неотворени за публиката сайтове. Не само за кражба на ценни лични данни и информация, но и за възползване от чужди сървъри за изграждане на препратки а и просто за спорта.

Какви са рисковете от злонамерени атаки и вредоносен код?

Злонамерените атаки и вредоносният код могат да имат сериозни последици за уеб сайта и неговите потребители. Ето някои от най-честите рискове, свързани с тези видове атаки:

 1. Кражба на лични данни – получаване на достъп до лични данни на потребителите, като имена, адреси, електронни пощи и други.
 2. Измама – изпращане на злонамерени имейли, маскирани като легитимни, за да бъдат измамени потребителите да разкрият свои лични данни или да извършат плащания.
 3. Кражба на пароли – достъп до пароли на потребителите, което може да доведе до кражба на лична информация.
 4. Изтриване на данни – изтриване или унищожаване на данни на сайта, загуба на ценна информация.
 5. Срив на сайта – вредоносен код и злонамерени атаки могат да доведат до срив на сайта, което може да нанесе загуба на бизнеса и репутацията на уеб сайта.
 6. Използване на електронен подпис за нареждане на банкови преводи – киберпрестъпници използват зловреден код, чрез който заразяват компютърни системи нa клиенти на банки.

Затова е изключително важно за всеки сайт и блог да организира опазването си от атаки и вируси, като се използват защитни плъгини и инструменти за сканиране на сигурността, и се следват всички добри практики за управление.

Методи за защита на WordPress сайт

Има няколко метода за защита на WordPress и добри практики, които са препоръчителни за всеки, който поддържа уеб сайт.

Поддържане на WordPress и добавките актуализирани. Това е от решаващо значение за сигурността. Уязвимостите могат да бъдат използвани от хакери, но актуализациите често включват корекции за справяне с тези проблеми. Друго важно в смисъла на тази точка, е да се премахнат неизползваните плъгини.

Използване на силни пароли за всички потребителски акаунти на сайта, включително за администраторския акаунт.

Ограничаване на опитите за влизане, за да бъдат предотвратени атаки с груба сила. За целта има различни добавки като Login Lockdown.

Използване на плъгин за сигурност. Най-популярни са Wordfence, iThemes Security, Sucuri.

Използване на SSL криптиране, за шифроване на данни, прехвърляни между сайта и браузърите на потребителите. Това може да предотврати атаки тип „човек по средата“ и да защити поверителна информация.

Деактивиране на редактирането на файлове: По подразбиране WordPress позволява на администраторите да редактират PHP файлове директно от таблото за управление на WordPress. Това може да бъде опасно, ако нападател получи достъп до таблото за управление. Може да бъде деактивирана тази функция, като се добави следния код към файл wp-config.php:

define('DISALLOW_FILE_EDIT', true);

Настройката Disallow File Edit е функция, която може да се намери в таблото за управление на WordPress в раздела „Общи настройки“. Когато е активирана, тя не позволява на потребителите да осъществяват достъп и да редактират файловете на темата и плъгина директно от таблото за управление на WordPress.

Ограничаване на достъпа до чувствителни файлове: Може да се използва файл .htaccess, за да се ограничи достъпа до чувствителни файлове като wp-config.php и самия .htaccess. Може също така да се ограничи достъпа до директорията wp-admin само до определени IP адреси.

Използване на двуфакторно удостоверяване. То добавя допълнителен слой сигурност към сайта, като изисква от потребителите да въведат втора форма на удостоверяване, като например код, изпратен на телефона им, в допълнение към тяхната парола.

Скриване на версията на WordPress, за което също има редица плъгини. Необходимо е, защото в случай, че се остане за определено време със стара версия на WordPress, това може да бъде забелязано от хакери и да се възползват от дупките в сигурността на тази стара версия.

Редовно създаване и запазване на архив на сайта. За това съществуват плъгини, например UpdraftPlus, който прави ежеседмични автоматични бекъпи.

Използване на реномиран уеб хостинг, който приема сигурността сериозно. Трябва да предлага SSL криптиране, автоматично архивиране и други функции за сигурност.

В никой случай да не се използва фалшифицирана платена тема.

Чрез прилагането на тези методи може значително да се подобри сигурността на един WordPress сайт.

В тази публикация ще се спра по-подробно на най-добрите плъгини за защита на WordPress сайт и инструменти за сканиране на сигурността.

Най-популярни плъгини за защита на WordPress сайт и за сканиране на сигурността

Изборът на добавка за защита на WordPress сайт е личен избор няма решение, което да е еднакво добро за всички.

Има много добавки за сигурност за WordPress, но ето някои от най-популярните и ефективни:

1. Wordfence Security – Firewall, Malware Scan, and Login Security

Wordfence Security – Firewall, Malware Scan, and Login Security
Wordfence Security – Firewall, Malware Scan, and Login Security

Wordfence Security е един от най-популярните и най-пълни плъгини за сигурност за WordPress. Осигурява защита от хакери, защитна стена, сканиране на злонамерен софтуер, надеждни функции за сигурност при влизане, филтриране на трафика и др. Предлага също уведомления за потенциални заплахи, защита от DDoS атаки. Wordfence включва мощен механизъм за сканиране на сайта, който може да помогне да бъдат открити потенциални уязвимости в плъгини и теми.

Защитата се осъществява от постоянно актуализирания канал за защита от заплахи, защитната стена на Wordfence пък предпазва от хакване. Wordfence Scan използва същата собствена емисия, като предупреждава бързо за проблеми със сигурността или ако сайтът е компрометиран. Изгледът Live Traffic дава видимост в реално време за трафика и опитите за хакване на уебсайта. Богат набор от допълнителни инструменти завършва най-изчерпателното налично решение за сигурност на WordPress.

2. Sucuri Security – Auditing, Malware Scanner and Security Hardening

Sucuri Security – Auditing, Malware Scanner and Security Hardening
Sucuri Security – Auditing, Malware Scanner and Security Hardening

Sucuri Security е изключително ефективен плъгин при защитата на сайтовете от злонамерени атаки. Той предлага редица функции за защита на уебсайтове, включително защита от DDoS атаки, сканиране за зловреден код и други видове заплахи, както и защита на уебсайта от уязвимости, свързани със слаби пароли и небезопасни скриптове.

Ето набора от функции за сигурност предложени на потребителите:

 • Одит на дейността по сигурността.
 • Наблюдение на целостта на файловете.
 • Дистанционно сканиране за зловреден софтуер.
 • Мониторинг на черния списък.
 • Ефективно увеличаване на сигурността.
 • Действия за сигурност след хакване.
 • Известия за сигурност.
 • Защитна стена на уебсайта (премиум).

3. iThemes Security

iThemes Security
iThemes Security

iThemes Security предлага функции за защита на уебсайтове, включително защита на паролите, защита на базата данни, защита от атаки с помощта на Brute Force, както и множество други полезни функции. iThemes Security също така предлага механизъм за сканиране на уебсайтове, който може да помогне за откриване на потенциални уязвимости.

Themes Security прави редовни резервни копия на базата данни на WordPress сайта, което позволява бързо връщане онлайн в случай на хакване или пробив в сигурността.

4. All-In-One Security (AIOS) – Security and Firewall

All-In-One Security (AIOS) – Security and Firewall
All-In-One Security (AIOS) – Security and Firewall

All-in-One Security (AIOS) е един от най-високо оценените плъгини за сигурност и защитна стена на WordPress. Той е сравнително лесен за настройка и има богата безплатна част.

All-In-One Security предоставя инструменти за сигурност при вход, с предпазване от ботове и защита от атаки с груба сила. Защитната стена осигурява автоматична защита от заплахи за сигурността. All-In-One Security елиминира спама в коментарите и не позволява на други уебсайтове да откраднат съдържание с функции като предотвратяване на iFrame и защита от копирайтинг.

Ето какви функции предлага на потребителите:

 • All-In-One Security открива дали даден акаунт има потребителско име по подразбиране „admin“ или дали даден потребител има идентични имена за влизане и показвани имена, подканвайки потребителя да промени това в подкрепа на по-добри практики за сигурност.
 • Скриване на страницата за вход от ботове: Конфигурира персонализиран URL адрес за страницата за вход „Admin“ на WordPress, за да я направи по-трудна за намиране от ботове.
 • Промяна на wp_префикса по подразбиране.
 • Блокиране при влизане: Външни потребители, които правят няколко опита за влизане, могат да бъдат блокирани за конфигуриран период от време.
 • All-In-One Security предоставя изобилие от информация за потребителите на уебсайтове.
 • Двуфакторно удостоверяване: All-In-One Security TFA поддържа Google Authenticator, Microsoft Authenticator, Authy и много други.
 • Инструмент за надеждност на паролата: Изчислява колко време ще отнеме паролата да бъде разбита чрез атака с груба сила.
 • Общо блокиране на посетители.
 • Разширена функция за сигурност на WordPress Salts: All-In-One Security добавя 64 нови знака към WordPress Salts и ги променя всяка седмица, което прави още по-предизвикателно за хакерите да разбият паролите на WordPress.
 • и др.

Виж още: Най-добрите WordPress плъгини, от които не можеш да се откажеш

Заключение

Тези и редица други плъгини за защита на WordPress предлагат множество функции, които могат да помогнат за поддържането на здравето на сайта. Ето някои от най-важните функции на тези плъгини:

 1. Защита от злонамерени атаки, като например DDoS атаки, Brute Force атаки и други.
 2. Сканиране за зловреден код.
 3. Защита на паролите и механизми за слаби пароли.
 4. Защита на базата данни от злонамерени атаки.
 5. Блокиране на небезопасни IP адреси.
 6. Защита на конфигурационните файлове от злонамерени атаки.
 7. Уведомления за потенциални заплахи.
 8. Защита на администраторския панел от злонамерени атаки.

Тези функции могат да помогнат за укрепване на безопасността на уебсайта. Естествено те не дават и не могат да гарантират пълна защита. Тя може да се постигне с цял комплекс от действия по изграждането и поддържането на уебсайта.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.