Силата на слабите връзки и лично брандиране

Да бъдеш избран за доставчик на услуги, за консултация или интервю с цел набиране на работа означава да внушиш известна увереност в съзнанието на наблюдателя чрез набор от характеристики и възприятия.

Създаването на онлайн лично брандиране има две основни цели. Първата е, да станеш видим. Втората е, да предадеш информация и сигурност в качествата ти на тези, които се интересуват от твоя професионализъм. Силата на слабите връзки е доказана многократно и се състои в това, да разшириш аудиторията си до кръгове, които не те познават, до хора, които имат достъп до информация, непозната за твоята група. Така че, ако търсиш работа, нови клиенти или инвеститори, е по-вероятно да ги намериш извън кръга на приятелите и познатите си. Да бъдеш избран и да вдъхнеш увереност на звената със слаби връзки не е лесно. Трябва да насочиш информацията за себе си към аспекти, вдъхващи увереност и солидни, доказуеми умения.

Силата на слабите връзки и лично брандиране-
Силата на слабите връзки и лично брандиране

За да разбереш важността на слабите връзки най-напред виж

Какво представлява социалният капитал

Имаме различни личностни характеристики, които определят нашия успех:

 • колко сме интелигентни,
 • как упорито работим върху амбицията си,
 • способността ни да работим в екип,
 • презентационни умения,
 • нашия етичен възглед,
 • как са се оформили нашите цели
 • и различни други личностни черти.

Със сигурност тези лични характеристики играят роля в определяне дали сме успешни или не. В допълнение към тези има и лични характеристики, стойност, създадена за нас като функция от социалните мрежи, в които сме се включили. Тази стойност се нарича социален капитал.

Известният френски социолог Пиер Бурдийо определя социалния капитал като съвкупността от действителни или потенциални ресурси, които са свързани с притежание на трайна мрежа от институционализирани връзки на общи познати или признание.

Това определение има три важни елемента:

 • ресурси,
 • действителни или потенциални,
 • трайна мрежа.

Социалният капитал често зависи от позицията, която заемаш в различни социални и професионални мрежи, в които се намираш.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Защо трябва да те интересува позицията ти в мрежата?

Имаше много интересни изследвания през последните тридесет години, които демонстрираха доста убедително, че хората, които заемат благоприятна мрежова позиция се радват на редица предимства. Например, те вероятно ще намерят по-добра работа по-бързо. Те вероятно ще бъдат повишени по-рано, вероятно ще сключват повече сделки, те вероятно ще получат по-високи оценки на представяне, по-добри участници в екипите, по-добри източници на иновации.

Виж още: Как да се популяризираме онлайн?

Но интересното е и, че хора, които заемат благоприятни позиции в мрежите, също вероятно ще бъдат по-успешни престъпници, те също са по-склонни да бъдат успешни в извършването на корпоративни измами (разбира се, не го препоръчвам).

Социалният капитал е обвързан със структурата на мрежата. Твърди се, че заемането на благоприятна позиция в мрежата е свързано с всички хубави неща, изброени по-горе. Може да се замисли човек:

 • какво е да се заеме благоприятна позиция,
 • защо дадена позиция е благоприятна и
 • какви са механизмите, как ползите се натрупват на някой, който заема благоприятна позиция.

За да се разбере това трябва да се разберат три неща от теорията на мрежите:

 • първо какво са силни и слаби връзки,
 • след това какво е триадично затваряне
 • и накрая – какво е локален мост.

Силата на слабите връзки

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Кредитът, който даваме на конкретно лице, се основава на оценката на информацията, открита в момента, или на предишните познания, които имаме за самия човек. Марк Грановетър (американски социолог и професор в Станфордския университет) в книгата си „Society and Economy: Framework and Principles”обяснява, че:

Доверието се основава на знание или на изчисляване на интересите на другите.

– Марк Грановетър

Силата на слабите връзки (The Strength of Weak Ties – Mark S. Granovetter) е основополагаща статия в изучаването на социалните мрежи и е изключително известна в социологията като цяло. Документът повдига аргумента, че изследването на социалните мрежи може да бъде инструмент за изучаване на социологията. По-общо, повдига хипотеза за полезността на определени видове (т.е. слаби) връзки в определени ситуации и използва емпирични данни от проучване за търсене на работа, за да покаже стойността на слабите връзки в този случай.

Грановетър определя връзката (и нейната сила) като „комбинация от времевата продължителност, емоционалната интензивност, интимността (взаимното доверяване) и взаимните услуги, които характеризират връзката“.

Силни връзки срещу слаби връзки

Силни връзки
Силни връзки
Слаби връзки
Слаби връзки

Документът предполага, че съществува „триадично затваряне„, коeто гласи, че ако А и B са свързани и А и C са свързани, B и C също ще бъдат свързани. Това е особено валидно, ако връзките са силни между двама души.

Грановетър твърди, че някои връзки могат да действат като „локален мост„, който обхваща части от социалната мрежа и свързва иначе несвързани социални групи. Той обаче категорично твърди, че „никоя силна връзка не е мост“. Аргументът е, че ако някой е силно обвързан с някой друг, тези около неговата връзка също ще бъдат обвързани с него и връзките ще бъдат излишни. Грановетър твърди, че за разпространението в мрежата най-ценни са слабите връзки. Той също твърди, че проучванията на дифузията обикновено не са социометрични, а тези, които са, не характеризират вида на връзките.

Силна и слаба връзка
Силна и слаба връзка

Дейност по лично брандиране

Има очевиден проблем с придобиването на информация и когнитивни способности от хората, които вземат решения. Те, в случай на „слаби връзки“, ще надхвърлят рационалния избор и ще действат въз основа на информация, която е непълна или обусловена от внушения. Изправен пред тази слабост, ти изтъкваш себе си чрез солиден имидж и показване на данни, потвърждаващи твоя професионализъм.

Има две гледни точки относно изборите, които хората правят:

Икономистите твърдят, че хората преследват своите интереси, ръководени от количествено измерими и рационални стимули като разходи, технически характеристики или демонстрирани резултати.

Социолозите, от друга страна, са по-склонни да проследят причините за избора до социалната значимост, принадлежността към определен кръг или естетическите фактори.

Истината може би е някъде по средата. Изборът се определя от добрия компромис между тези две визии.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

В резултат, дейността по лично брандиране се състои във внимателно управление на всички възприемащи се елементи, които изграждат и връщат твоя образ на аудитория, която все още не те познава. Елементи, които се основават на реални данни, които трябва да демонстрираш, и „естетически“ възприятия, за които трябва да се погрижиш. Нужно е, за да потвърдиш солидността в съзнанието на тези, които търсят професионализъм като твоя. Въз основа на аудиторията, която искаш да достигнеш, и целта, която си поставяш, трябва да излезеш от кръга на твоите силни връзки и да изследваш нови връзки.Те ще бъдат привлечени чрез съдържание, което отговаря на нуждите им. Зарази ги с отлично присъствие и авторитет, който да бъде възприет.

Виж още: Речник на термините за брандиране и дигитален маркетинг

Заключение

Тази игра не работи, ако не дадеш солидна и последователна представа за себе си. Това означава твоят блог, твоето социално присъствие и информацията за теб да е ясна и лесно достъпна. Не можеш да привлечеш никого, ако не идентифицираш и не задоволиш нужди чрез професионално съдържание. Няма да можеш да го задържиш, ако избягваш връзката или не установиш обмен на взаимно доброжелателство с този, който се приближава.

Противно на това, което мнозина мислят, личното брандиране не се състои в показване със селфита и самонадеяни или самохвални нагласи. То е прихващане на тези, които се нуждаят от човек като теб, с полезна и уверяваща в професионализма информация. 

Виж още: Мощният маркетинг на Louis Vuitton – ключ към успеха на престижния бранд

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.