Символи и специални знаци с клавиатурата в Windows, онлайн и с програми

Какво си представяме при думите символи и специални знаци?

Това са знаци, които не можеш да намериш на клавиатурата. Символи, букви с ударение, икони, различни от традиционната азбука: те могат да дадат допълнителен нюанс на текста. Случва се, че в някои социални мрежи като Facebook, Instagram виждаш, че други потребители вмъкват различни оригинални символи като усмивки , сърца, слънце и се питаш как да го направиш и ти.

Нека да разгледаме различните програми и онлайн приложения, в които можеш да приложиш символи и специални знаци.

Символи и специални знаци с клавиатурата във Windows, онлайн и с програми
Символи и специални знаци с клавиатурата в Windows, онлайн и с програми

Как да използваш специални символи в Windows?

Искаш да въведеш специални знаци в документ, който редактираш на компютъра си, без непременно да се налага да използваш външни сайтове или специални приложения, но не знаеш как да го направиш?

Да започна с операционната система.

Символи в Character Map

В Windows кликни върху бутона Start и въведи charmap в полето за търсене, след това – кликни върху отговора Character Map.

Ще се отвори прозорец с картата на символите на Windows плюс всички не-латински азбуки.

Windows символи character map

Емоджи, символи и специални знаци във Windows 10 без програми

Ако пък искаш да поставяш личица с усмивки, знаци с ръка, слънце, сърце и много други емоджи, символи и специални знаци, добавянето им на компютър с Windows 10 е наистина много просто:
Натисни едновременно клавиша Windows на клавиатурата и клавиша Точка (.).

В долната част ще се отвори малък прозорец, от който да избереш емоджи и други символи, да използваш в твоята дейност. И всичко това, без да се налага да изтегляш каквато и да е външна програма или приложение.

Windows emoji

Alt комбинации във Windows

В общия случаи оригинални и странни символи в текстов редактор можеш да напишеш с клавиатурата на Windows, като задържиш левия клавиш ALT и след това въведеш цифри на цифровата клавиатура. Чак след това отпусни Alt. Но преди тези действия на лаптопа включи с Bloc Num (или Num lock) цифровата клавиатура в дясно.

Най-симпатичните специални знаци ще откриеш с числата от 1 до 31. Задържайки ALT, може да опиташ да напишеш:
Alt+1      Alt+2         Alt+3 ♥          Alt+4 ♦         Alt+5            Alt+6         Alt+7        и т.н.

Но има още и други важни знаци, получени с ALT + число:

Alt+123    Alt+125       Alt+126 ~       Alt+169 ®      Alt+171 ½     Alt+184 ©    Alt+225 ß     Alt+230 µ    и т.н.

Можеш да намериш пълния списък със специални знаци във Windows на уебсайта на Тед Монтгомъри. Има гръцки букви, математически символи, дроби, скоби и много други.

Виж още: Как се пишат на клавиатурата главни латински букви с ударение

Символи с виртуалната клавиатура на Windows

На компютър с Windows 10 или Windows 8.x, можеш също да намериш някои специални символи на виртуалната клавиатура, присъстваща в операционната система.

Как да активираш виртуалната клавиатура на Windows?

Кликни с десния бутон върху лентата на задачите във Windows и постави отметката до Show touch keyboard button в менюто, което се отваря.

Виртуална клавиатура в Windows

След това кликни върху иконата на клавиатурата, която се появява до часовника на Windows,

Виртуална клавиатура в Windows 1

натисни бутона &123, разположен в долния ляв ъгъл на клавиатурата.

Виртуална клавиатура в Windows 2

И още:

Виртуална клавиатура в Windows 3
Виртуална клавиатура в Windows 4
Виртуална клавиатура в Windows 5

Използване на специални символи и знаци в програми и приложения

Използване на специални знаци във Word

Още нещо интересно: добавяне на символи и специални знаци към документ на Word. В този случаи работата е проста:

Иди в раздела Insert в главното меню.

След това кликни върху символ Ω (омега) и избери: можеш да добавиш специален символ, знак, елементи на математически израз, функции, списък с водещи символи и други.

Символи в Word

Ще намериш цялата информация за добавяне на специални знаци също към Excel, Power Point и Outlook по указания линк.

За тези, които използват Google Docs

И в Google Docs може да се използват специални символи. Иди на Вмъкване (Insert)–>Специални символи и кликни. Ще се появи таблицата със символи, които можеш да използваш директно.

Символи в Google Docs

За тези, които пишат на CMS WordPress

Добавяне на символи във визуалния редактор

Ако ползваш визуалния редактор на WordPress, има опция, посветена само на специални символи: тя се намира във втория ред на визуалния редактор и за да я активираш, трябва да щракнеш върху символа Ω (омега). Отваря се прозорец, където ще намериш специалните знаци, които можеш да вмъкнеш в твоята статия.

Символи във визуалния редактор


Например такива като търговска марка , авторски права ©, регистрирана марка ®.

Добавяне на специални символи в блоковия редактор на WordPress

Редакторът на блокове на WordPress не включва специален блок или бутон от менюто в опциите за форматиране на абзаца. Има, обаче, два начина за добавяне на специални знаци в този редактор

1. Чрез използване на HTML кода на обекта.

Когато пишеш публикация в блог, WordPress автоматично я форматира в HTML. HTML се доставя със списък с HTML обекти. Това са специални кодове, които можеш да използваш в HTML за показване на специални символи, и знаци, които обикновено не се намират в клавиатурните подредби.

Например, ако искаш да добавиш символ на търговска марка или символ на авторски права ©, можеш да използваш съответния HTML код на обекта.

Символи в блоковия редактор

Забележи как всеки HTML код на обект започва със знак & и завършва с точка и запетая ; . След добавяне на HTML код на обект в редактора на публикации, той ще бъде преобразуван в съответния знак при публикуване или предварително визуализиране на публикацията.

Символи в блоковия редактор 1

Налице е цял набор от знаци като HTML обекти, включително специални символи, латински символи, математически символи, валути, научни символи за измерване и др. Пълна справка ще получиш от таблицата на W3.org HTML Character Entity.

2. Добавяне на специални символи в блоковия редактор на WordPress с помощта на приставка

Може би ще решиш да използваш приставка, вместо да се консултираш с референтната диаграма на HTML обекта всеки път.

Тогава трябва да инсталираш и активираш приставката Insert Special Characters.

След активирането на плъгина в рамките на блока на абзаца, щракни върху стрелка за падащо меню в лентата с инструменти на блока и избери опцията „Специални символи “. Ще се появи прозорец, показващ специални символи.

Символи в блоковия редактор 2

Програми за писане на символи, емотикони и специални знаци

За да си помогнеш да включиш специални символи, емотикони, емоджи и други знаци, можеш да използваш програма като WinCompose, достъпна безплатно под лиценз с отворен код за Windows, която има и портативна версия.

WinCompose

С нея можеш да вмъкнеш всички специални символи на Windows, като ги избереш от таблицата или натиснеш два пъти клавиша за съставяне и напишеш на английски език емоджито или като копираш символа или специалния знак и го поставиш, където ти е нужен.

WinCompose 1

Друга програма за писане на Unicode символи и знаци на компютър е Uniqoda, също достъпна безплатно за Windows.

С тази програма можеш да напишеш Unicode символи, като ги търсиш по име на английски от лентата за търсене и ги вмъкнеш директно в текста, на уеб страницата, във Facebook или WhatsApp Web chat, отворен на компютъра.

Сайтове за намиране на символи, емотикони и специални знаци

Notengoenie

Търсих онлайн възможности за добавяне на символи и специални знаци във Facebook, WordPress и др. Открих този уебсайт: Notengoenie.

Notengoenie

Това е клавиатура за копиране и поставяне на специални символи. Интересен аспект: страницата може да се свие до размера на страничната лента и може да превключва между стандартни и специални символи IPA – символите на международната фонетична азбука.

Други сайтове с емотикони и символи

Ако инструментите, изброени досега, не са ти достатъчни и искаш да намериш по-голям избор на емотикони и специални символи, потърси в следните онлайн сайтове:

  • Getemoji – тук можеш да намериш символи и емотикони, организирани по категории. Избери, копирай и постави във всеки текстов редактор или чат.
  • iEmoji – тук можеш да съставиш цяло съобщение, изпълнено с емотикони, символи и специални знаци (до максимум 2000 знака) да го изкопираш с Copy:
    „Здравей, 🐰! Днес излязох да си купя👜 и 👠. По пътя се спрях да пийна ☕️
    с 🙎‍♀️. Помниш Елена, нали?“
  • Emojipedia
  • Piliapp – facebook-symbols – кликни на символа и после в дясно – на Copy.
  • Coolsymbol

Как да пишеш специални знаци на смартфони

За да въведеш специални знаци на Android, трябва да извикаш клавиатурата и да натиснеш бутона, който ти позволява да видиш някои специални знаци. Както вероятно знаеш, на Android също е възможно да инсталираш и използваш клавиатури на трети страни.

Следователно, докосни текстовото поле, показано на екрана, за да активираш клавиатурата на Android, после докосни бутона 123 или !#1…, в зависимост от вида телефон и клавиатура. Намира се в долния ляв ъгъл на екрана. Тогава трябва да да видиш някои специални символи на екрана, като @ , # , , & и т.н. За да видиш други, натиснете бутона = \ < или 1/2 …, който винаги трябва да се намира в долния ляв ъгъл, и избери другите специални символи (напр. % , √ , © и др.)

Като държиш пръста си натиснат за няколко секунди върху бутона на някоя буква и някой символ, можете да избереш буква с ударение и други знаци, които не се появяват в стандартната клавиатура.
В някои клавиатури приложения са включени и емотикони и други символи над реда с цифрите.

Ако искаш, можеш да въведеш някои специални знаци с помощта на приложения на трети страни. Такива приложения има в изобилие, например Type Droid, Fancy Text Symbols.

Заключениe

В социалните мрежи се харесва много комуникацията чрез емотикони и символи и съответно искаш да бъдеш в крак с времето. Ако пишеш статии, там също понякога е нужно да подсилиш образността на речта си със символи, специални знаци или емоджи.

Сподели тук, ако имаш желание, как използваш в твоята дейност на компютъра или на мобилното устройство специални символи и емотикони.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.