Skype ръководство за най-полезните опции

Skype ръководство за най-полезните опции

Ако все още не си използвал Skype пълноценно, с това пълно ръководство ще ти покажа иновативните функции, които могат да подобрят използването му на всички нива. Виж моето Skype ръководство за най-полезните опции на услугата.

Полезни опции на Skype

Вече не ти трябва акаунт, за да влезеш във видео среща на Skype

Новата функция на Skype Meet Now работи, като генерира уникална връзка, която може да бъде споделена с хората, които предвиждаш да поканиш за участие в конференцията. Ако си организатор на срещи, можеш да поканиш всеки, дори и да не е потребител на Skype.

Уникалната връзка ще отвори уеб клиента на Skype на Microsoft Edge или Google Chrome. Не е нужно да изтегляш нищо, за да използваш уеб клиента. Виж с подробности в Skype видео срещи и записи по време на видеоконференции.

Не забравяй, че при видеочат можеш да замъглиш изображението зад себе си със съответния плъзгач под видеото.

Промяна на вече изпратените съобщения

Изпратил си съобщение на колега, но си пропуснал няколко букви, думи или някой важен знак? За да не те помислят за скаран с правописа или да не те разберат погрешно, искаш да редактираш написаното: Натисни десния бутон на мишката (или задръж пръста, ако си от смартфон или таблет) върху съобщението и използвай елемента Редактиране.

Редактиране на грешка в чата

По този начин ще можеш да редактираш грешката набързо, преди да бъде забелязана.

От същия прозорец можеш да използваш елемента Премахване, за да изтриеш напълно съобщение, което си изпратил по грешка или си премислил след това.

Промяна на имена на контакти

Skype показва имената на контактите, както са регистрирани в услугата, но понякога е добра идея да ги промениш, за да присвоиш пълни имена или имена, които ще ти подскажат веднага лицето, особено ако имаш много контакти.

За целта иди на Абонати.

Абонати

Натисни или докосни отгоре името на контакта, след това върху Редактиране на абоната, след което промени името с избрано от теб.

Редактиране на името на абонат

В следния прозорец направи промените.

Промяна на името на абонат

Аз, например, използвам тази опция, за да променям имената на абонатите по такъв начин, че тези, които не искам да ги виждам и са контакти, с които почти не общувам, отиват в дъното на списъка.

След като промените са приложени, просто натисни горе вдясно на Запазване, за да станат ефективни. От същия прозорец можеш също да блокираш контакт – временно или постоянно. Той няма да разбере, няма да получи никакво съобщение, единствено ще вижда, че си изключил Skype. Можеш от същото място да премахнеш абоната от списъка си с контакти, така че той вече да не се появява в чатовете.

Синхронизирай контактите си

Контактите, които имаме в Skype, могат да се синхронизират с нашия акаунт в Microsoft по лесен начин.

На Android смартфона натисни в горната лява част на иконата с трите точки, иди в Настройки –>Абонати.

Активирайки превключвателя до Синхронизиране на контакти, ще позволиш на Skype да синхронизира всички контакти и чатове от компютъра или смартфона, така че да можеш да ги преглеждаш в други продукти, свързани с акаунта на Microsoft.

Синхронизиране на абонати

Споделяне на екрана в чат

Споделянето на екрана е функция на Skype, която съществува от доста време и е полезна в много ситуации, в помощ на приятел или колега, за обсъждане на проблеми и т.н

За да го използваш, просто натисни бутона с двата правоъгълника в долната част на екрана по време на видео или аудио разговор.

Skype видео срещи

По този начин отсрещната страна може да види всички активни прозорци на твоя работен плот. Можеш да споделяш целия работен плот или само някои избрани прозорци.

Как да получаваш и изпращаш пари на контакти

Сред по-новите функции, въведени в Skype, е и тази за изпращане на малки суми пари директно в чата. Отвори чата на съответния контакт, натисни трите точки в долния десен ъгъл и след това избери елемента Пари.

Изпращане на пари от чата

Системата работи чрез PayPal, така че ще трябва да имаш достъп до тази услуга, ако имаш нужда от извършване на такива транзакции (няма да се налага да въвеждаш номер на кредитна карта или други банкови данни).

Планиране на обаждане

Ако твоите задължения те поставят в условие, да ти е необходимо да планираш обаждане по Skype или видео разговор предварително, ще намериш и тази супер полезна възможност на Skype. Чрез планиране на разговора, ще предоставиш възможност на твоят събеседник да се организира и да бъде готов за посочената дата и час. За да направиш това, просто отвори чата, натисни трите точки в долния десен ъгъл и използвай елемента Планиране на обаждане.

В следващия прозорец можеш да избереш дата и час, да програмираш чакащото повикване и да дадеш заглавие на планираното обаждане. После го изпрати до контакта чрез натискане на бутона Изпращане. Твоят събеседник ще се погрижи да потвърди присъствието за предварително определената дата.

Интегрирай Spotify в Skype за музика
Вече имаш възможност да слушаш и споделяш музика на Spotify (чрез връзка и специален плейър) директно в Skype. Необходимо е да имаш инсталирано приложението Spotify на своето устройство. По-горе на изображението се вижда как от чата на Skype можеш да избереш елемента Spotify.

Ще се отвори прозорец, чрез който да разрешиш интегрирането на услугата за стрийминг на музика в чата. Ще можеш да споделяш любимите си песни и плейлисти директно със събеседника.

Skype преводач

Има възможност за директен превод на написаното и казаното устно при разговори и видео разговори на език, който не ти е фамилиарен.

Превод в Skype

Имаш възможност за избор на език и на глас за превода.

Избор на език и глас за превода

Как да запишем обаждане по Skype

Понякога ти е необходимо да запишеш обаждане в Skype, за да можеш да го гледаш или слушаш отново по-късно и да си вземеш някои бележки. За това Skype вече има вграден лесен начин за запис на аудио или видео разговори.

Ето как става:

  • Започни разговор с отсрещния човек. Функцията работи в персоналния Skype и в Skype за бизнес.
  • Кликни върху иконата ◉  в долния десен ъгъл или долу в центъра, в зависимост съответно от къде използваш Skype – от компютъра или от смартфона. Избери Старт на записа. В горната част на прозореца ще се появи червена точка и съобщение, което да ти напомня, че записването се извършва.

Банер за запис

Това известие, ще се вижда от всички в разговора. Всички екрани / аудио потоци на Skype ще бъдат записани, без значение колко хора са в разговор.

  • Ако някой сподели екрана на работния си плот по време на разговора, той също ще бъде включен в записа.
  • Когато приключиш със записването на разговора, избери Спиране на записа. След това записът ще бъде финализиран и обработен.
  • Записът ще се намира в прозореца за чат.
  • Максималната продължителност на запис на разговор е 24 часа. По-дългите разговори могат да бъдат разделени на няколко файла.
  • Записът на разговорите в Skype ще бъде достъпен в чата ти 30 дни. Можеш да го изтеглиш оттам.

Всеки може да премахне някой от групово повикване на Skype

При групово повикване всеки участник може да заглуши (да изключи звука) или да премахне всеки от повикването. Има хора, на които им е приятно да го правят и Skype дори не казва кой го е направил.

В новата версия на Skype всички са администратори и не е възможно да се ограничи функционалността само до някои контакти.

Разговорите в група на Skype вече са „hostless“, или с други думи без домакин, а това означава, че всеки може да изключи или премахне други участници. Лицата, които са отстранени или заглушени ще получат съобщение, но няма начин да се провери кой е извършил действието.

Качеството на разговорите зависи от връзката на всеки участник. Ако някой от участниците изведнъж загуби връзка, разговорът ще бъде прекъснат или се очаква качеството да стане нестабилно.

Още Skype функции

Сложи снимка на потребителския си профил и малко лична информация

За да стане твоят акаунт в Skype по-личен, прегледен и пълен, сложи интересна снимка на профила си и добави малко лична информация, така че тези, които те търсят, да знаят веднага с кого се свързват. За да направиш тези промени, щракни върху символа с трите точки в горния ляв ъгъл, след това иди на Настройки–>Акаунт и профил.

Промени размера на текста

Текстът на Skype в Windows чат има размер по подразбиране.
От Настройки–>Съобщения можеш да избереш размер на текста.

Промяна на темата и графиката на съобщението

За да промениш темата в програмата, кликни върху символа с три точки в горния ляв ъгъл, иди на Настройки–>Външен вид. Ще можеш да избираш между различни цветове за чат или да приложиш тъмна тема към приложението.

Промени известията в Skype

Не получаваш известия или искаш да блокираш някои. Иди на Настройки–>Известия.

Добави емоджи, GIF файлове, стикери и Mojis към чата

Ако искаш по-красиви, раздвижени и забавни чат разговори, можеш да добавиш един от изброените по-горе елементи. Отвори чат с контакт и кликни върху символа на усмихнатото лице (отляво на текстовото поле). Избери между категориите Emoji, GIF, Стикер и Moji.

Изпращане на файлове

Искаш да изпратиш документ или изображение на твоя контакт по Skype? Ето как става – отвори чат със събеседника, след което кликни върху иконата Добавяне на файлове, долу вдясно и избери файла, който да бъде изпратен.

Създай анкета

Отново в дясната страна на текстовото поле, където се намира планирането на разговор, можеш да създадеш и анкета. И в този случай твоите събеседници ще получат известие на своя Skype.

Вземи номер на Skype или добави кредити

Искаш да получаваш обаждания по Skype, сякаш е стационарен телефон? Искаш да се обаждаш на стационарни или мобилни номера? В тези два случая можеш да се възползваш от някои скрити функции на Skype. Кликни върху символа с трите точки в горния ляв ъгъл, избери Настройки–>Акаунт и профил–>Добавяне на средства (Skype към телефон) или върху Вземете в секцията Номер на Skype, за да разшириш телефонните функции на акаунта си.

Оставяне на видео съобщение за недостъпни потребители

Ако контактът, с който искаш да се свържеш, не е достъпен в момента, а имаш нужда да му предадеш спешно нещо, можеш да му оставиш аудио или видео съобщение. То ще бъде видяно веднага щом съответният абонат се върне онлайн. За да се възползваш от тази функция, отвори чата на този абонат, кликни върху иконата на микрофон за аудио съобщение или на трите точки и после на бутона Видео съобщение и почни да записваш.

Не мога да пропусна в това Skype ръководство да дам някои насоки за разрешаване на евентуални проблеми при използване на услугата.

Когато Skype не работи: ключови настройки, които трябва да провериш

Рядко, но все пак се случва Skype да не може да се свърже или да има други проблеми. Ще ти подскажа някои стъпки за отстраняване на неизправности на най-често срещаните проблеми в Skype
Ако установиш, че Skype не работи и след изпълнението на тези стъпки от твоя страна, помоли твоя събеседник да провери и той този списък.

1. Провери статуса на Skype

Най-напред трябва да провериш дали услугата Skype има проблеми. Ако Skype не позволява свързване или не можеш да използваш конкретна нейна функция, провери страницата на статуса на Skype.

До нея можеш да получиш достъп също и от приложението Skype, като щракнеш върху бутона с три точки Меню в горния ляв ъгъл и отидеш на менюто за настройки. Избери Помощ и обратна връзка от списъка вляво, след което щракни върху Статус в Skype, за да отвориш страницата в браузъра си.

Ако на тази страница са показани някакви проблеми, не можеш да направиш нищо по тях – изчакай Microsoft да ги поправи.

2. Прегледай настройките на аудио Skype

Ако разбереш, че микрофонът на Skype не работи, можеш да го тестваш (и високоговорителите) в приложението. От Настройки–>Аудио и видео.

Има вероятност да си блокирал приложенията да използват изцяло микрофона в панела за настройки на Windows 10. За да провериш тези настройки, иди в търсачката до Start, напиши микрофон или microphone и иди на Поверителност–>Микрофон, Microphone Privacy.

Настройки на микрофона

Тук на Разрешаване на приложенията да имат достъп до микрофона, сложи плъзгача на On и се увери, че приложението Skype също има разрешение.
Ако не чуваш звук в Skype на същата страница с настройки за аудио и видео в приложението трябва да се увериш, че имаш настройка за точните високоговорители, избрани от падащото меню. Потвърди и силата на звука.

Ако настройването на опциите на панела Audio & Video не помогне, трябва да проучиш хардуера си за проблеми или неволно изключване чрез някой физически плъзгач.

3. Редактиране на настройките на Skype Video

От същия прозорец за аудио и видео в настройките на Skype можеш да провериш и уеб камерата си. Ако имаш свързана камера и не я виждаш в настройките, може да се наложи да инсталираш или актуализираш драйвери за нея.
Както при отстраняването на неизправности при микрофона, трябва да провериш и настройките за поверителност на Windows 10 за достъп до камерата.

Увери се, че имаш Разрешаване на приложения за достъп до камерата, както и потвърждаване че Skype има разрешение.

4. Прегледай използването на честотната лента

При проблеми в Skype връзката, провери натоварването на мрежовата честотна лента.

Един от очевидните признаци на задръстванията в мрежата са робото-звучащите гласове. Skype обикновено показва червена икона за връзка, когато това се случи.

5. Ако Skype изобщо не се зарежда

Ако не можеш да влезеш в Skype, може да имаш проблем с акаунта си в Microsoft. В този случай иди на страницата за възстановяване на акаунта на Microsoft.

В случай че проблемите продължават, добре е да деинсталираш и инсталираш отново Skype, за да изчистите всички основни проблеми. Можеш също да опиташ да използваш уеб приложението Skype, вместо версията за десктоп.

Не забравяй, че при групови разговори в Skype, един потребител, изпитващ някой от горните проблеми, може да повлияе на качеството на всички.

Заключения

И все пак Skype си остава едно от най-използваните и най-сигурните приложения за писмена, аудио или видео връзка, Услугата ни поддържа дори в моменти, когато дълго време не можем да бъдем с близките си и успяваме само чрез нея да скасяваме разстоянията. Естествено, съществуват и други алтернативни приложения, които винаги могат да се изпробват при положения на проблеми със Skype.

Източник на една от фигурите в първото изображение pngtree.com.

Автор на основното изображение Tirza van Dijk

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.