Skype видео срещи и записи по време на видеоконференции

Skype видео срещи и записи по време на видеоконференции

Когато става дума за онлайн чат и видеовръзка със семейството или приятели, за дистанционно сътрудничество с колеги от работата или членове на същия проект, Skype е първото, което ни идва на ум. Skype е основната безплатна програма за видеоконференции или само аудио разговори. Затова не е излишна информацията за възможностите на Skype видео срещи и записите им. В това пълно ръководство ще ти покажа всички иновативни функции, които могат да подобрят използването на Skype.

Конкуренция на Skype със Zoom

Skype се опитва да улесни възможно най-много използването на софтуера си за видеовръзка. Услугата напомня на хората, че не се нуждаят от приложението или акаунт, за да проведат видеоконференция и това не е сложно. Компанията пусна в Twitter напомнянето, че потребителите вече могат да започнат видео среща и да поканят хора на нея, без да използват приложението – процесът се извършва напълно в мрежата.


Skype се надява тази функция да му даде предимство пред някои от неговите конкуренти, а именно Zoom, който започна да доминира в услугите за видео разговори при сегашните необичайни обстоятелства на изолираност.

Zoom изисква хостът на срещата да има акаунт, както и приложението за започване на разговор, въпреки че участниците не се нуждаят нито от едното, нито от другото.

Но Microsoft все още не се е отказал да върне хората в Skype, особено в средата на последните проблеми на сигурността и поверителността на Zoom .

Skype видео срещи

Skype видео срещи могат да поемат и до 50 души, което е полезно за бизнес конференции. Приложението позволява да се записват обаждания в случай, че някой пропусне среща. Или пък иска да има бележки от срещата, но воденето на записки му пречи на съсредоточаването в проблематиката. Надписи и субтитри също са достъпни. Skype има възможности за споделяне на файлове, идентификатор на обаждащия се, гласова поща, режим на разделен изглед. Записите на разговори се съхраняват до 30 дни.

Досега в Skype се действаше така:

Ако нямаш още акаунт, си създаваш и ако искаш да проведеш разговор, отваряш потребителския си профил и кликваш върху Нов чатНов групов чат или Нов личен разговор.

С новите постановки във функцията на Skype Meet Now, вече не се изисква потребителите да се регистрират в услугата или да изтеглят приложението за видео разговори.

Функцията Meet Now на SkypeНовата функция на Skype работи, като генерира уникална връзка, която може да бъде споделена с хората, които предвиждаш да поканиш за участие в конференцията. Ако си организатор на срещи, можеш да поканиш всеки, дори и да не е потребител на Skype.

Уникалната връзка ще отвори уеб клиента на Skype на Microsoft Edge или Google Chrome. В момента това са единствените поддържани браузъри. Не е нужно да изтегляш нищо, за да използваш уеб клиента.

За да настроиш видеоконференция в Skype, отвори страницата за среща на Skype. Влез в акаунта си на Skype и след това кликни върху бутона Създайте безплатна среща.

Създайте безплатна Skype видео среща

Уебсайтът на Skype незабавно ще създаде уникална връзка. Тя използва рандомизирани числа и знаци и е по-сигурна от публичните връзки на Zoom.

Копиране на връзката за видео конференция

Кликни върху бутона Копиране, за да добавиш връзката към клипборда. Ако пък искаш да поканиш участници чрез имейл, кликни върху бутона Споделете покани и след това избери опциите Поща за Outlook или Gmail.

Споделяне на връзка за Skype видео конференция

Когато участник отвори връзката в браузъра си, той ще бъде попитан дали иска да влезе в приложението Skype. Така че има избор да участва или чрез своя акаунт в приложението Skype или директно чрез в браузъра, като кликне на опцията Отказ, за да се присъедини като гост.

Присъединяване към Skype видео конференция

След като изскачащото меню изчезне, участникът има възможност да кликне върху опцията Присъедини се като гост.

Той може да въведе името си и след това да натисне бутона Присъедини се, за да се присъедини незабавно към групата за срещи в браузъра (Google Chrome или Microsoft Edge).

Събрание в Skype

На следното изображение се виждат редица опции по време на Skype видео срещи – като споделяне на екран, стартиране на запис, аудио и видео настройки, писмен чат по време на разговора.

Skype видео срещи

Имаш възможност отново да поканиш участници. Това става, като кликнеш горе вдясно на Събрание. В новоотворения прозорец

Покана на нови участници

кликни на Споделяне на връзка за присъединяване на нови хора. И после тук

Възможност за нови хора във връзката

можеш да поканиш нови участници, като копираш връзката, за да им я предадеш или изпратиш имейл.

След като приключиш със срещата и искаш да я изтриеш, щракни с десния бутон върху разговора и избери опцията Изтриване на разговор.

Имаш възможност да напуснеш групата, като кликнеш върху опцията Напуснете групата.

Други възможности на чата на Skype

Виж още: Финално ръководство за Skype – най-новата версия за Windows

Споделяне на екрана в чат

Споделянето на екрана е функция на Skype, която е полезна в много ситуации, особено за помощ по проблеми с компютъра, някои програми, за обща работа по проекти.

За да го използваш, просто натисни бутона във формата на дублирано правоъгълниче в долната част по време на видео или аудио разговор (както е показано по-горе на изображението). По този начин отсрещната страна може да види всички активни прозорци на твоя работен плот. Можеш да споделяш целия работен плот или само някои избрани прозорци.

Много полезен инструмент за помощ на приятел или колега, за обсъждане на проблеми и т.н.

Skype преводач

Има възможност за незабавен превод на написаното и казаното устно при разговори и видео разговори на език, който не ти е фамилиарен.

Превод в Skype

Имаш възможност за избор на език и на глас за превода.

Избор на език и глас за превода

Как да получаваш и изпращаш пари на контакти

Сред иновативните функции, въведени в Skype, има възможност да поискаш и изпращаше малки суми пари директно в чата. Отвори чата на съответния контакт, натисни трите точки в долния десен ъгъл и след това избери елемента Пари.

Изпращане на пари от чата

Системата работи чрез PayPal, така че ще трябва да имаш достъп до тази услуга, ако имаш нужда от извършване на такива транзакции (няма да се налага да въвеждаш номер на кредитна карта или други банкови данни).

Изпращане на пари 1

Планирани обаждания

В някои случаи може да ти бъде полезно да планираш обаждане по Skype или видео разговор предварително, така че твоят събеседник да може да се организира и да бъде готов за посочената дата и час. За да направиш това, просто отвори чата, натисни трите точки в долния десен ъгъл и използвай елемента Планиране на обаждане.

В новия прозорец можеш да избереш дата и час, да програмираш чакащото повикване и да дадеш заглавие на планираното обаждане, така че да може да бъде изпратено до контакта чрез натискане на бутона Изпращане. Твоят събеседник ще се погрижи да потвърди присъствието за предварително определената дата.

Планиране на обаждане

Как да запишем обаждане по Skype

Необходимо ти е да запишеш обаждане в Skype, за да можеш да го гледаш или слушаш отново по-късно и да си вземеш някои бележки? Независимо дали става въпрос за семеен спомен или професионално обаждане, има лесен начин за запис на аудио или видео разговори.

В най-новите версии на Skype има вградена функция за запис.

Ето как да я използваш:

 • Започни разговор с отсрещния човек. Функцията работи независимо дали използваш персонален Skype или Skype за бизнес.
 • Кликни върху иконата   в долния десен ъгъл или долу в центъра, в зависимост съответно от къде използваш Skype – от компютъра или от смартфона. Избери Старт на записа. В горната част на прозореца ще се появи червена точка и съобщение, което да ти напомня, че записването се извършва.
  Банер за запис
  Това също създава банер известие, което всички в разговора ще виждат. Всички екрани / аудио потоци на Skype ще бъдат записани, без значение колко хора са в разговор.
 • Ако някой сподели екрана на работния си плот по време на разговора, той също ще бъде включен в записа.
 • Когато приключиш със записването на разговора, избери Спиране на записа. След това записът ще бъде финализиран и обработен.
 • За да видиш и чуеш записа, иди в прозореца за чат. Записът ще е там.
 • Максималната продължителност на запис на разговор е 24 часа. По-дългите разговори могат да бъдат разделени на няколко файла.
 • Записът на разговорите в Skype ще бъде достъпен в чата ти 30 дни. Можеш да го изтеглиш оттам.
  Записите на Skype видео срещи

Заключение

Тук искам да отговоря на един често задаван въпрос:

Защо всеки може да премахне някой от групово повикване на Skype?

При групово повикване всеки участник може да заглуши (да изключи звука) или да премахне всеки от повикването. Има хора, на които им е приятно да го правят и Skype дори не казва кой го е направил.

В новата версия на Skype всички са администратори и не е възможно да се ограничи функционалността само до някои контакти.

Разговорите в група на Skype вече са „hostless“, а това означава, че всеки може да изключи или премахне други участници. Лицата, които са отстранени или заглушени ще получат съобщение, но няма начин да се провери кой е извършил действието.

Ако липсва моята честотна лента (или ако връзката ми отпадне), ще се повлияе ли груповото обаждане?

Както казах по-горе Skype груповото обаждане е без хост (hostless) или с други думи без домакин, което означава, че качеството на разговорите зависи от връзката на всеки участник. Ако някой от участниците изведнъж загуби връзка, разговорът ще бъде прекъснат или се очаква качеството да стане нестабилно.

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.