Как да създадеш списък с често задавани въпроси – ЧЗВ (FAQ)?

За да създадеш раздел или страница с често задавани въпроси, трябва да разбереш какво интересува хората, за които е предвиден този раздел, преглеждайки също и запитванията в Google. Публикувай точни и полезни отговори.

Често задаваните въпроси са FAQ (Frequently Asked Questions) – въпросите, които твоите потребители задават най-често относно предлаганите от теб услуги или продуктите, които продаваш. Написването на добър уеб раздел с ЧЗВ за някои интернет сайтове и портали е от съществено значение. В тези ресурси може да се въведат типичните въпроси на публиката и отговорите им. Целта е прихващане на нуждите на част от онлайн аудиторията. Как да създадеш списък с често задавани въпроси и отговорите им, който да е ефективен, е предмет на тази публикация.

За да се създаде страница с често задавани въпроси се нуждаеш от техника. Какво трябва да знаеш по въпроса?

В тази публикация ще намериш техники за подобряване на тези ресурси, дори и с подход за SEO копирайтинг. Ще намериш и поредица от примери за използването на усъвършенстван маркетинг чрез съдържание.

Как да създадеш списък с често задавани въпроси - ЧЗВ (FAQ)?
Как да създадеш списък с често задавани въпроси – ЧЗВ (FAQ)?

Какво представляват често задаваните въпроси и за какво са нужни?

Съдържание
 1. Какво представляват често задаваните въпроси и за какво са нужни?
 2. Какви са предимствата на страниците с често задавани въпроси?
 3. Как да управляваш списък с често задавани въпроси в структурата на уебсайта
 4. Примери за създаване на ефективни страници с ЧЗВ
 5. Списък с често задавани въпроси вътре в публикациите
 6. Как се създава ЧЗВ за сайт?
 7. Как да не управляваш ЧЗВ
 8. Заключение

Често задаваните въпроси са въпроси, които потребителите си задават за това как доставяш услугата или продукта, който произвеждаш и продаваш. Тук трябва да имат място както въпросите, които идват в твоето обслужване на клиенти, така и тези, които си идентифицирал чрез проучване на ключови думи. Целта на тази работа може да бъде, както за увеличаване на реализациите, така и за изграждане на лоялност.

Те не са общи ръководства за това как тази услуга може да промени живота на потребителя или как да използва продуктите, които продаваш, за “да превърне света в по-добро място”. Ето защо, е от съществено значение да се разбере разликата между областта с често задавани въпроси и вътрешния блог.

Какви са предимствата на страниците с често задавани въпроси?

Наличието на добра страница с въпроси и отговори ти позволява да печелиш точки по отношение на ефективност, скорост на отговор и достоверност. Създаването на страница с често задавани въпроси също е полезно за получаване на добро стратегическо класиране в Google.

От гледна точка на SEO получаваш подобрение на органичното позициониране. Това е защото можеш да прихванеш комерсиални ключови думи, т.е. ключови думи, които се отнасят до необходимостта на потребителя да намери информация, свързана с покупката. Той не извършва никакви дейности с транзакционни заявки, той все още не е готов да купи, но иска да се задълбочи в познанието си за нея. А страниците с често задавани въпроси помагат за решаването на тези нужди. Също помагат да получиш лоялността на вече придобития клиент. Спестяваш време и ресурси за обслужване на клиенти. И също това е идеален начин за получаване на представени фрагменти (featured snippet).

Как да управляваш списък с често задавани въпроси в структурата на уебсайта

ЧЗВ са сервизна обща информация, а не статии в блог, така че би трябвало да се третират като такава. Трябва да бъдат на една страница, а не както се случва понякога, организирани като статии в определена категория. Една единствена страница FAQ няма да заема твърде много ресурси за сканиране и ще може да се организира нейното съдържание чрез вътрешни системи за закотвяне. Те ще насочват потребителите към често задаваните въпроси за продукта и към тези, които са изключително свързани с обслужване (помощ преди и след продажбата, методите на плащане/доставка и др.). Ако уеб дизайнерът може да направи добър потребителски интерфейс, потребителите дори няма да забележат, че винаги разглеждат една и съща страница. Те ще повярват, че се наслаждават на голям раздел с неочаквано бързо време за преминаване между една тема в друга.

Не забравяй, че FAQ, истинските, не са съдържание, което трябва да се стремиш да позиционираш в търсачките. Въпреки това, ако потребител извърши търсене на често задаван въпрос, правилното управление на вътрешните котви (връзка с /#) ще позволи на Google да добави подходящите sitelink към резултата от търсенето в Google. По този начин ще обогати „фрагмента“ и го направи още по-привлекателен. В крайна сметка това ще направи сайта да изглежда още по-добре.

Примери за създаване на ефективни страници с ЧЗВ

Ето примери за организиране на страници FAQ.

Сайтове с единична страница със списък с често задавани въпроси – ЧЗВ

Първият пример е от сайта на Technopolis:

Сайтове с единична страница със списък с често задавани въпроси
Сайтове с единична страница със списък с често задавани въпроси – ЧЗВ

При него на една страница са изнесени възможните запитвания на потребителите с кратък отговор, често с линк например към сервизи, с телефонни номера за помощ.

Освен тази страница, има и друга страница със съвети по различни проблеми, във вид на видеоклипове.

Друг пример е британската верига пекарни Greggs:

FAQ на британската верига пекарни Greggs
FAQ на британската верига пекарни Greggs

На нейната страница FAQ освен вертикално разположени въпроси, които изразяват тенденциите за търсене на информация на потребителите с кратки отговори, има и хоризонтално деление по тип на често задаваните въпроси.

Третият пример за често задавани въпроси, организирани по този начин, идва от Canva. Разделите тип акордеон са идеални за справяне с много въпроси в малко пространство: с кликване върху въпроса се отваря падащ отговор.

FAQ на Canva
FAQ страница на Canva

Canva има и help страница, откъдето има връзка към помощ по различни въпроси на отделни страници.

Често задаваните въпроси в богатите фрагменти на Google също имат механизма на акордеона.

Сайтове с раздели с често задавани въпроси, организирани във вид на документи

Един чудесен пример, този на Spotify:

FAQ на Spotify
FAQ на Spotify

В този случай има друг добър начин на организиране на страницата с често задавани въпроси: списък с водещи въпроси с вътрешни връзки, които сочат до техните отговори. Плюс това има и лента за търсене, за да помогне на обществеността да се ориентира в раздела.

Друг пример е този на гиганта за бърза мода ASOS:

FAQ на ASOS
FAQ на ASOS

Целевата страница с често задавани въпроси на ASOS групира въпросите в логически категории и ги представя в ясен ред, така че потребителят може бързо да намери това, от което се нуждае.

Разделът с често задавани въпроси е организиран с по един въпрос на страница (вместо падащо меню). С толкова голяма марка като ASOS и с голям обем търсения за заявки на клиенти, такава архитектура е оправдана.

Списък с често задавани въпроси вътре в публикациите

Има и различен аспект, различен на общите въпроси, който се отнася до въпросите в рамките на една публикация. WordPress позволява да се дефинират въпросите, създавайки вътрешно форматиране посредством специализиран редакторски блок. Същият този блок, в допълнение към придаването на характерен формат на въпроса и следователно го отделя от останалото съдържание, действа на ниво семантично маркиране, интегрирайки типа ЧЗВ сред структурираните данни на уеб страницата, на която се намираме.

Различното е типът FAQPage, който идентифицира маркировката за страницата с често задавани въпроси, тази, която обикновено може да бъде разделена по области и за която писах в предишната точка.

Как се създава ЧЗВ за сайт?

Разделът със списък с често задавани въпроси не е създаден случайно. Това е ресурс, който е част от стратегията за уеб маркетинг и като такъв трябва да бъде планиран.

Създаване на страница за често задавани въпроси

Най-доброто решение е да бъде поставена в менюто за навигация, за да бъде видима. Друго добро решение е, да бъде поставена връзката в долния колонтитул.

Как да използвате widget с често задавани въпроси от Element Pack в Elementor

За оформлението може да се използва основния редактор, WordPress Gutenberg или създатели на страници като Elementor, плъгини като Spectra, които имат специализиран акордеон блок за зона с често задавани въпроси.

Пример от моя публикация, направено с блок на Spectra:

ЧЗВ в публикация на ivytechnoweb.net
ЧЗВ в публикация на ivytechnoweb.ne

Решение какво трябва да бъде поставено в често задаваните въпроси

Това е решаващ аспект за създаването на страницата с ЧЗВ. Част от информацията идва от службата за обслужване на клиенти на компанията, от имейлите и телефонните обаждания на клиентите. По този начин се отговаря на реални въпроси и се предоставя на потребители и клиенти ценна услуга.

Но можеш да отидеш напред и да направиш малко проучване на ключови думи за това, което хората питат по определена тема. Така увеличаваш шансовете си да се позиционираш в Google с полезни заявки.

Част от информацията може да бъде намерена директно в serp благодарение на полето „Хората питат също“ или при завършване на търсенето в Google Suggest. Още по-добри резултати могат да бъдат получени, използвайки и други инструменти за проучване на ключовите думи.

Може да се добавят заглавия към редакционния календар, създавайки синергии от вътрешни връзки, които водят от страницата с често задавани въпроси към статии със задълбочено разглеждане в блога. 

Писане на ЧЗВ за уебсайт

След като си решил как да организираш страница с често задавани въпроси и какви въпроси да публикуваш, трябва да ги добавиш към страницата. Можеш да избереш класическата система, която използва H2 заглавия за въпросите и текст за отговорите.

Как се пишат? Кратки и директни текстове, съдържанието на страницата с често задавани въпроси е възможно най-далече от аргументативни и наративни текстове.

Фокусирай се върху яснотата на обяснението, върху простите изречения и думи. Никога не отговаряй на повече от един въпрос в един и същи раздел на списък с често задавани въпроси.

Можеш да подобриш изложението на отговорите, като използваш удебелен шрифт в текста и изложиш концепциите чрез списъци с водещи символи.

Добавяне на Schema Markup на страницата с често задавани въпроси

Ако вмъкнеш микроданните в HTML кода, ще помогнеш за разпознаване на комбинацията въпрос/отговор от Google. Което впоследствие ще те възнагради чрез създаване на богати фрагменти с често задавани въпроси. Това може да увеличи потребителското изживяване и функционалността в очите на потребителя, но не винаги е добро решение по отношение на честотата на кликване.

За да добавиш данните, трябва да следваш инструкциите на Google, който предлага инструмент за валидиране на резултатите в Search Console. Като алтернатива можеш да използваш един от многото плъгини (като например Yoast или посочения по-горе Spectra) за WordPress, за да създадеш страници с често задавани въпроси с богати фрагменти. 

WordPress плъгини за публикуване на страница с често задавани въпроси

За да се пресъздаде ефекта на изскачащия текстов прозорец при FAQ, може да се използват няколко добавки за WordPress.

Освен споменатия Spectra, още Ultimate FAQ – WordPress FAQ и Accordion Plugin е решението, което много блогъри избират да създадат базирана на блокове страница за бързи въпроси и отговори за използване в редактора на Gutenberg. Има и версия за Woocommerce, идеална за създаване на страница с често задавани въпроси за електронна търговия и с нея могат да се внедрят и структурирани данни.

Ако търсиш нещо по-просто, виж плъгин Accordion FAQ, които позволява да се създаде класическото оформление на акордеон, което да бъде вмъкнато във фиксирани страници на WordPress чрез кратък код.

Ако търсиш нещо различно, можеш да избереш Knowledge Base Plugin for Documentation and FAQs, който ще ти помогне да работиш и върху раздел, посветен на документацията.

Как да използваш Yoast SEO за създаване на раздел с често задавани въпроси

Как да добавиш раздел с често задавани въпроси към сайта на WordPress без допълнителни плъгини освен тези, които вече си инсталирал? Най-простото решение: използвай WordPress SEO от Yoast.

Това разширение, в най-новите си версии, също има възможност за добавяне на блок с често задавани въпроси, ако използваш редактор Gutenberg. За да вмъкнеш раздел с често задавани въпроси в публикация или фиксирана страница, просто кликни върху бутона за добавяне на съответния блок.

Yoast блок FAQ
Yoast блок FAQ

Ще намериш елемента, от който се нуждаеш, заедно с блока „Yoast How-to“ за създаване на уроци. Лесен е за използване и има три основни полета:

 • Въвеждане на въпроса.
 • Тяло – отговорът.
 • Възможно изображение.
Yoast блок FAQ 1
Yoast блок FAQ

Всички елементи са маркирани с микроданни за богати фрагменти в serp

Ако си решил да използваш Rank Math за SEO на страницата ? Този плъгин също има модул за често задавани въпроси.

Как да не управляваш ЧЗВ

Отново да подчертая колко е важно да не се генерира цяла категория ЧЗВ в блога, защото естеството на ЧЗВ е да предоставя бързи и навременни отговори на също толкова практични въпроси, които не изискват цяла специална задълбочена статия.

В някои случаи наистина сложността на продукта или услугата може да изисква задълбочени спецификации, управлявани като истински уроци. В тези случаи обаче не говорим за ЧЗВ, а за документи, но в случай че уроците / ЧЗВ са архивирани в различни категории, може да бъде създаден напречен архив на тагове, за да ги групира всички и след това да се сервира връзката към този ЧЗВ архив в някое меню.

Заключение

Добре проектираният списък с често задавани въпроси е добавена стойност за сайта или блога. Той може да помогне за:

 • подобряване на реализациите, като се разсейват съмненията и колебанията при покупка, отговаряйки на въпроси, които вълнуват бъдещия купувач;
 • облекчаване на тежестта на поддръжката на клиентите;
 • подобряване на SEO и опростяване на навигацията в сайта;
 • спечелване на доверие на обществеността с професионална компетентност.
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.