42+ страхотни AI приложения за създаване на изображения, писане и пренаписване, превеждане, видео редактори и още много

Ако се интересуваш от AI приложения, които да ти послужат в твоята работа, тази публикация е за теб.

Технологията за изкуствен интелект (AI) все повече присъства в живота ни, особено на тези, които работят в дигиталния свят. AI имат способността да обработват големи количества данни и да се учат от тях. Ето защо AI инструментите вече предлагат много иновативни решения за голяма част от ежедневните ни предизвикателства. С тях ускоряваме времето за производство на съдържание, предоставят ни идеи или просто коригират свършена работа. Искам да ти предложа повече от 42 страхотни AI приложения, които могат да ти помогнат да подобриш производителността си.

Това са AI приложения за обработка на текстово съдържание, за разпознаване на реч, за обработка на графики.

Страхотни AI приложения
Страхотни AI приложения

1. ChatGPT

Първият страхотен AI инструмент, който доближи широката общественост до изкуствения интелект, несъмнено е ChatGPT. Всъщност това не е първият инструмент, но стана внезапно известен заради своята достъпност. Той позволи на всеки да се доближи до темата, предизвиквайки истинска революция.

С ChatGPT може да се прави диалог, предоставя отговори за всичко, помага ти да ускоряваш работата си, да създаваш или подобряваш съдържание и др.

Ето моя публикация, в която обяснявам как най-добре да използваш ChatGPT.

ChatGPT, създаден от Openai, е наистина мощен инструмент, с който можеш да водиш диалог освен на английски, но също и на български и на много други езици. Наистина страхотен инструмент.

Ще ти дам някои примери за нещата, които може да прави:

 • пише статии в блога от нулата;
 • прави корекции на текстове;
 • пише части от код;
 • коригира части от код;
 • обяснява алгоритми;
 • пише стихове и т.н.

Единственото ограничение е твоето въображение. Т.е. какво можеш да си представиш да го попиташ. Ако му зададеш правилните въпроси той наистина ще може да ти окаже огромна помощ.

2. Dall-e

DALL-E е друг страхотен инструмент, роден в къщата на OpenAi дори преди ChatGPT. Той генерира изображения, започвайки от въведен prompt – заявка, описание.

Приложението генерира оригинални, често реалистични изображения и изкуство от текстово описание. Може да комбинира концепции, атрибути и стилове. DALL-E 2 може да прави реалистични редакции на съществуващи изображения от надпис на естествен език. И в този случай ограничението е само твоето въображение. Инструментът е способен да направи всичко.

Можеш да го помолиш да нарисува робот в планината, и той го прави за теб.

DALL-E е друг страхотен инструмент, роден в къщата на OpenAi
DALL-E е друг страхотен инструмент, роден в къщата на OpenAi

Може да го поискаш в стила на Ван Гог и той също ще го направи.

AI приложения рисуват в стил Ван Гог
AI приложение DALL-E рисува в стил Ван Гог

Или може да поискаш да ти изобрази възрастен човек с очила, който чете вестник в кафене на Сан Марко във Венеция.

DALL-E рисува възрастен човек с очила, който чете вестник в кафене на Сан Марко във Венеция
AI приложение DALL-E рисува възрастен човек с очила, който чете вестник в кафене на Сан Марко във Венеция

3. Synthesia

Нека преминем от текстово и графично съдържание към видео съдържание.

Synthesia е инструментът, който може да направи видеоклип, започвайки от нулата, на човек, който говори и казва нещата, които си написал и задал. Човекът, който играе във видеото, не е истински, а създаден от изкуствен интелект и идеално имитира човешкия външен вид и отношение.

Вече се използва в много контексти, например някои компании сега използват тези видеоклипове, за да правят уроци.

Можеш да избереш пола на аватара, езика, възрастта и т.н., за да го персонализираш.

4. Thispersondoesnotexist

Заглавието на това приложение казва всичко. Този човек не съществува. Действието му е много просто. Влизайки в приложението, ще видиш лицето на човек. Реалистично лице, което изглежда истинско, но този човек не съществува и всеки път, когато опресниш страницата, се появява ново лице. Този инструмент е полезен, когато трябва да използваш снимка на човек за твоето съдържание, но нямаш налична такава или може би не искаш да използваш реални хора, нямаш разрешение и т.н.

5. Midjourney

Midjourney е друг полезен инструмент за тези, които трябва да създават изображения, започвайки от описателен текст. Силната страна на Midjourney е, че разработените изображения са красиви, във фентъзи стил, наистина оригинални и интересни.

Този инструмент е наистина страхотен. Всъщност видях, че го използват, за да правят илюстрации за някои истории, за някои романи и т.н.

6. Notion

Notion е известен с това, че е инструмент, с който да събираш бележки, да организираш идеи и много други. Защо го поставих в този списък? Notion наскоро включи AI. Както в ChatGPT, така и в Notion вече е възможно да се създава текстово съдържание, резюмета, да се генерират съвети и идеи, да превежда. Наистина си заслужава.

7. Tome

Tome е хибриден AI инструмент, който обединява създаването на изображения и текст. Генеративното разказване на истории в Tome позволява на създателите бързо и лесно да създават пълни истории, презентации от нулата, заедно с интелигентни заглавия, пагинация, оформления на страници и текст на страници, придружени от GPT-3 и генерирани от AI графики. Използвай Tome AI за генериране на съдържание и изображения, презентации, целеви страници и др.

8. Namelix

Ако имаш проблеми с намирането на име, което да отговаря на твоя бизнес, продукти или услуги, ето правилното приложение с изкуствен интелект.

Нарича се Namelix и чрез въвеждане на няколко ключови думи ще ти предложи поредица от имена, комбинирани с лого и цветови палитри, които са подходящи за твоя бизнес или могат да ти послужат като вдъхновение.

9. Cleanup

Често в снимките или изображенията има смущаващи елементи. Благодарение на мощния Cleanup е възможно бързо да елиминираш всички онези елементи, които съсипват твоите снимки.

Cleanup.picture е усъвършенстван инструмент за редактиране, базиран на изкуствен интелект, който е много по-добър от други инструменти за clone stamp. Той наистина е в състояние да отгатне какво се крие зад нежелания текст, нежеланите хора, ненужните обекти само с няколко кликвания.

10. FaceTune

FaceTune е приложение, с можеш да направиш снимката на потребителския си профил странна, епична, малко пресилена или просто, ако искаш да я подобриш. Facetune се използва се от всички, включително творци, влиятелни лица и знаменитости.

11. Overdub

Overdub е приложение, което започвайки от кратък запис на твоя глас, можеш да накараш да възпроизвежда реч, използвайки гласа ти. Много полезно за обогатяване на видеоклипове или за коригиране на аудио в постпродукцията, което вече е създадено.

Например, не ​​е нужно да записваш отново видеото, влизаш в текста премахваш определени думи и ги заменяш с други с твоя глас.

12. Adobe Podcasts

Прост, но много мощен, Adobe Podcast е революция, ако правиш подкасти.

Ако заредиш в това приложение аудио файл, създаден по неоптимален начин, дори записан с мобилен телефон, инструментът го трансформира във файл с високо качество, сякаш е записан с професионални инструменти.

13.Compose

Compose е разширение за Chrome за автоматично довършване. Това е AI асистент за писане на съобщения. Страхотен е за съставяне на бързи отговори или за генериране на идеи, които можеш да редактираш, за да създадеш свои собствени.

По принцип всеки път, когато пишеш текст в което и да е приложение, сайт или друго, това разширение ти помага да спестиш около 40% от времето, като предлага текст, който отговаря на контекста.

14. Resemble

Resemble е инструмент, много подобен на Overdub и ти позволява да пресъздадеш гласа си по напълно изкуствен начин. Добавената стойност на този инструмент е изключителната персонализация.

Можеш да избереш конкретен тон на гласа, между спокоен, щастлив и всяка емоция, която искаш да споделиш с гласа. Освен това можеш да избираш от около четиридесет налични езика.

15. Autowriterpro

Autowriterpro е интелигентен генератор на съдържание и асистент за писане. Той служи като важна част от твоя екип, като поема малки и големи задачи по писане. В допълнение, софтуерът за преобразуване на текст в реч е друг инструмент, предназначен да спести твоето ценно време.

16. Creaitor.ai

Creaitor.ai е инструмент за писане с изкуствен интелект, който ще ти помогне да пренесеш писането си на следващото ниво. Може да бъде използван навсякъде, където ти трябва помощ – заглавия, интро, публикации, рекламни съобщения, идеи за текстове в социални медии, преписване на съдържание, написване на кратки истории, продуктови описания на маркетплейс и сайтове за електронна търговия и др.

17. Wordtune

Wordtune е създаден от AI21 Labs, основан през 2018 г. от светила на AI. Това е първият базиран на изкуствен интелект спътник за писане, преминаващ далеч отвъд корекциите на граматиката и правописа, за да ти помогне да превърнеш собствените си мисли в правилни изрази. Пренаписва изречения на английски, като предлага различни варианти, превежда от друг език на английски. Не създава дублирано съдържание.

Виж още: Как можем да използваме успешно инструменти за писане с изкуствен интелект

18. Synthesys X

Synthesys X е разширение за Chrome.С него можеш да превърнеш едно вдъхновение в действие. Приложението анализира обекти и модели във всяка картина, на която попаднеш, и генерира нови изображения въз основа на тяхната прилика и уместност с тези обекти / модели, намерени в оригиналното изображение.

Възпроизведеното изображение може да се използва свободно.

19. Runway

Runway отново е нещо изключително. Това е набор от 30 инструмента за работа с изкуствен интелект върху видео, текстове, изображения.

Удобна кутия с инструменти за редактиране на изображения, намиране на идеи и създаване на съдържание от нулата.

20. Descript

Descript ти позволява да редактираш видеоклип за няколко секунди. Работата му започва от доста проста основа: каченият видеоклип се транскрибира изцяло. В този момент, за да редактираш видеоклипа, да изтриеш части и така нататък, просто трябва да редактираш транскрибирания текст.

Ако в много дълъг видеоклип осъзнаеш, че има някои изречения, които искаш да премахнеш, когато ги премахнеш в текста и в един миг съответната част от видеоклипа ще бъде премахната.

21. Fireflies

Fireflies е инструмент, който се интегрира в онлайн срещи.

Каквото и приложение да използваш за своите срещи, Fireflies извлича стенограмата на казаното по време на срещата, прави резюме с акцент върху основните моменти и също така генерира задачите, които да адресираш до различните участници.

22. ChatGPT for work

ChatGPT за работа е разширение на ChatGPT, което ти позволява в Google Таблици или Документи да разполагаш с функциите на най-използваното приложение в момента само с едно кликване:

 • Подготовка на данни: чисти списъци, извличане на обекти, нормализиране на формати.
 • Анализ: обобщение, класифициране, категоризиране.
 • Писане и пренаписване: писане и редактиране на копие, превод.
 • Групови операции в Sheets и Excel.
 • Интеграцията в Docs и предварително зададени документи са страхотни за дълго съдържание.

23. Canva

Canva опростява сложните редакции със своя фоторедактор с изкуствен интелект.

Променя усещането на твоето изображение. Премахва разсейващите елементи или добавя ново нещо. Редактира цялото изображение или само част от него.

Canva постоянно се обогатява и някои от новите функции използват AI.

24. Autorytr

Autorytr е инструмент за писане с изкуствен интелект, който експериментира с тона и гласа и дава толкова много варианти за секунди. Има безплатен пробен период от 5000 думи. Силно препоръчан за блогъри.

25. Maxine

Страхотно приложение за създатели на видео съдържание. Благодарение на Maxine можеш да запишеш видео, като четеш сценарий със сведени очи. Няма да е необходимо да поддържаш зрителен контакт с камерата, защото очите ти ще бъдат върнати в оптималната позиция, сякаш гледаш в обектива.

26. Magic Eraser

Magic Eraser е много подобен на други AI приложения, които премахват разсейващи елементи от снимки или онези елементи, които не искаш да са там. Посочвам го в този списък, защото наистина се представя и работи много добре.

27. Publer

Publer ти позволява да управляваш своите социални мрежи, да планираш публикации. Инструментът съществува от няколко години, но вече е с внедрен AI.

Сега Publer ти помага не само в управлението на социално съдържание, но и в създаването му.

28. Generated Photos

Generated Photos е приложение, подобно на други, което генерира лица на хора, които не съществуват. В този конкретен случай можеш да дадеш някои допълнителни указания, като избор на пол, етническа принадлежност и физически характеристики.

29. MusicLM

MusicLM е наистина една крачка пред всички. Това е проект от Google, който служи за създаване на музика от нулата.

Това е модел, генериращ висококачествена музика от текстови описания като „успокояваща мелодия на цигулка, подкрепена от изкривен китарен риф“. Той преобразува процеса на условно генериране на музика като задача за моделиране на йерархична последователност към последователност и генерира музика при 24 kHz, която остава постоянна за няколко минути.

В рамките на приложението е възможно да направиш конкретна заявка за вида музика, която искаш да получиш, да избереш жанр, стил, контекст и т.н.

30. Google Bard

Google Bard е приложение за писане, подпомагано от AI, чатбот от Google, който предлага предложения и корекции за подобряване на качеството на твоите текстове. Това приложение използва AI компилации и предлага препоръки, за да направи текста по-ясен и по-ефективен. Това не е приложение като ChatGPT.

31. Bing Chat AI

В Edge браузър можеш да използваш Bing Chat. Въведи въпроса си, както на централната страница на Edge, така и в дясната колона, без да се налага да затваряш страницата, която разглеждаш. Друга възможност за заявка за чат в Bing е да направиш търсене.

Резултатите ще покажат два раздела, Търсене и Чат. Вторият води към Bing AI.

32. Otter AI

Otter.ai, Inc. е базирана в Маунтин Вю, Калифорния технологична компания, която разработва приложения за транскрипция на реч в текст, използвайки изкуствен интелект и машинно обучение. Неговият софтуер, наречен Otter, показва субтитри и генерира писмени транскрипции на речите. Вземи си асистент за срещи, който записва аудио, пише бележки, автоматично заснема слайдове и генерира резюмета.

33. Kandinsky

FusionBrain.AI е интерактивен портал, където изследователите на AIRI Institute хостват модели на AI с отворен код, така че всеки да може да изпробва модерни инструменти и да приеме нововъзникващите технологии. Генеративният модел на Kandinsky е първият достъпен.

Kandinsky е още един AI инструмент за създаване на изображения чрез текст.

Kandinsky е още един AI инструмент за създаване на изображения чрез текст.
Kandinsky е още един AI инструмент за създаване на изображения чрез текст.

34. Adobe Firefly

Adobe Firefly е приложение за дизайн, подпомагано от AI, което опростява процеса на създаване на визуално привлекателни дизайни. Това е приложение, което заслужава да бъде споменато поради добре проектирания интерфейс, интуитивната използваемост и простотата.

35. Copy.ai

Copy.ai е базирано на AI приложение, което генерира креативен и ангажиращ текст за рекламни, маркетингови или бранд цели. Това приложение използва AI, за да анализира нуждите ти от писане и да генерира копие, което привлича вниманието на публиката. Много полезно за създателите на съдържание, тъй като помага за лесно създаване на слогани, описания на продукти, реклами и много други, спестявайки ценно време в творческия процес.

36. Ora.ai

Изкуственият интелект ти позволява да създадеш свой собствен изкуствен интелект. По принцип можеш да създадеш персонализирани вертикални чат ботове по конкретна тема. Леко приложение, което може да бъде полезно за няколко проекта.

37. Cody

Cody е приложение като предишното, което ти позволява да създадеш свой собствен персонализиран AI асистент, но в сравнение с Ora е на по-високо ниво на професионализъм. Захрани го с цялата полезна информация относно твоя бизнес, като текстове, изображения, документация. Приложението ще придобие всички необходими знания, за да ти предостави реална поддръжка на виртуален асистент.

38. Mixo

Mixo е цялостно приложение, комбинация от AI инструменти, полезни за стартиране на стартиращ бизнес. По принцип имаш идея, но все още не си я реализирал? Благодарение на Mixo имаш всичко необходимо за създаване на съдържание, работа върху графики, създаване на уебсайт. Всичко за няколко мига.

39. Soundraw

Soundraw е базирано на AI приложение за създаване на музика, което позволява на потребителите лесно да генерират оригинални музикални композиции. Soundraw създава уникални мелодии, ритми и хармонии, които се адаптират към предпочитанията на потребителя и е универсален творчески инструмент за музиканти, продуценти и ентусиасти, които искат да изследват нови граници в музикалната композиция.

40. Kaiber

Kaiber е приложение за редактиране на видео с AI, което опростява процеса на редактиране и постпродукция. Благодарение на AI, Kaiber може автоматично да анализира твоето видео съдържание, да идентифицира акцентите и да генерира прецизни изрезки. В допълнение, приложението предлага разширени инструменти за добавяне на преходи, специални ефекти и заглавия, което ти позволява да създаваш видеоклипове бързо и ефективно. Kaiber успява да отиде малко по-далеч, вдъхвайки живот на всеки творчески и конкретен проблясък, който ти хрумне.

41. Leonardo

Ако си програмист на видеоигри, това е приложението с изкуствен интелект за теб. Нарича се Leonardo и с едно кликване ти позволява да създаваш активи за видео игри. Просто напиши какви елементи има във видеоиграта и приложението ги генерира.

42. Nvidia Canvas

Nvidia Canvas е приложение за рисуване с AI, което революционизира творческия процес за дигиталните художници. Използвайки мощни AI алгоритми, Nvidia Canvas предлага интерактивно и реалистично цифрово рисуване. Започвайки от просто въвеждане, като линии, приложението ти генерира луди сценарии.

Приложения AI от моята група Digital Tools Bulgaria

 • Simplified com – за изрязване на фона, премахване на обект, преоразмеряване и конвертиране на видео и снимки във всеки формат.
 • Vidyo ai – ще нареже дълги видеоклипове на миниатюрни шорти или tiktoks.
 • Topaz Video AI – мащабиране на видео до 4K и 60 FPS.
 • PFPMaker – ще ти направи аватар безплатно. Изрязва фона, коригира цвета и ти предоставя десетки опции.
 • CapCut – най-добрият безплатен видео редактор. Изрязва видео, променя фона, генерира субтитри.
 • AI Background Generator предлага още няколко приложения – премахване на фон, замъглен фон, премахване на определени обекти от снимка, бял фон.
  Генерира цифрови изображения, които точно отговарят на текстово описание. Това е AI машина за генериране на изображения, която създава интересни изображения, които да се използват като фон. Инструментът е лесен за използване, предлага понякога ефективни резултати на нулева цена.
 • Audyo.ai ти позволява да редактираш думи, да превключваш говорители и да променяш произношенията с фонетика. Без микрофон, без студио, само аудио с човешко качество за минути. След това е готово за изтегляне, качване и споделяне навсякъде.
 • Генерирай красиви градиенти въз основа на своето настроение с помощта на Chroma AI. Когато излезе градиент, който ти харесва, с бърз скрийншот ще можеш да си го запазиш за фон.
 • Scribblediffusion рисува: Нарисувай нещо елементарно, опиши го накратко на английски и натисни бутона Go.
 • Достъп до пълна транскрипция в реално време на всяко видео в YouTube с Summaryze.Tech. Идеален инструмент за създаване на резюме на съдържанието на всеки видеоклип в YouTube (който вече има субтитри).⁣⁣
 • Poe е приложение, което интегрира няколко бота, базирани на AI езикови модели, за да поддържа различни задачи като учене, писане, превод и други. Притежание е на известния сайт „Quora“
 • Услугата CourseAI за създаване на курсове генерира обобщени подробни статии – със заглавия, раздели и резюмета, а също така добавя тест за повторение на материала.
 • Създавай, управлявай, превеждай съдържание с Notice AI.
 • Guidde AI е инструмент, базиран на GPT, който създава видеоклипове с лекота.
 • SEO инструменти, използващи AI. Много полезна колекция от #SEO инструменти, използващи изкуствен интелект. Включена е и връзка към колекция от други инструменти за SEO.
 • AI Nando уеб инструмент ще направи план за действие за всяка задача. Даваме му задача и получаваме инструкции как да я изпълним — точка по точка и с примери от реалния живот как да постигнем тази цел.
 • Playground AI е редактор на изображения, който комбинира реални и изкуствени изображения и позволява редактиране благодарение на изкуствения интелект.
 • Copilot2trip – AI помощник за планиране на пътуване. Създава персонализирани планове с интерактивни карти.
 • AI генератор на туитове. Избери създател на Twitter и генерирай туитове със същия тон и същата тема с този AI Twitter Tool.

Заключение

Това са приложения, които са идеални за хора на свободна практика, за тези, които създават съдържание, за тези, които работят в дигитално пространство. Единственото ограничение за използването на всеки от тях е само въображението.

С правилното желание за експериментиране и правилния ентусиазъм, тези инструменти са съюзници на една велика и прекрасна революция.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.