Ключовите страхове, които удържат служителите от смяна на работата: защо им липсва свободата да избират

Дали не е дошло време да си смениш работата? Какво те удържа да не го направиш?

Едва ли всички сме постигнали свободата, за която толкова мечтаем и говорим. Свободата има много измерения. Едно от най-важните е изборът. Свободата на избор е най-желаната. Особено от служители, които усещат, че не са на собственото си място там, където работят. По една или друга причина вече не им харесва, броят всеки ден минутите до края на работното време. Не им харесва вече климатът в колектива, нито отношението на прекия ръководител. Усещат, че затъват и нямат възможност за израстване в кариерата. Биха искали да имат свободата на избор и да намерят своята любима работа. Но нещо ги спира, знаят, че са задълго закрепостени на това работно място. Кои са ключовите страхове, които които удържат служителите от смяна на работата?

Ключовите страхове, които удържат служителите от смяна на работата: защо им липсва свободата да избират
Ключовите страхове, които удържат служителите от смяна на работата: защо им липсва свободата да избират

Кои са основните страхове, които които удържат служителите от смяна на работата

Стратегическите и тактически техники, които работодателите използват, за да „закрепят“ служителите си на работното място, не са една и две.

Финансови притеснения

Ипотеката и други заеми, като ограничение на свободния избор на служителя, е първото най-разпространено обвързване. Виси над главата на много хора. Те се страхуват да напуснат работата си, защото се притесняват как ще издържат финансово. Ако не са сигурни, че ще могат да намерят нова работа или че на новата им работа ще им плащат достатъчно, те може да се чувстват притиснати да останат на сегашната си работа, дори ако не са щастливи.

Разбира се, не работодателят налага ипотека на служителя, но служителят, е вързан със заемите и не може да си позволи да напусне „по всяко време“ и спокойно да търси нова работа. Някои компании отиват по-далеч – предоставят заем на ценен служител при изгодни условия и това също го задържа.

Страх от загуба на привилегии

Част от заплатата, изплатена в края на годината (особено ако веднъж годишно и не през декември, а някъде през април) е стандартен метод за масово задържане на служители. Поддържа се у служителя вечен страх от загуба на бонуси, лични придобивки или други привилегии, свързани с текущата работа, които служителят може да не получи в новата работна среда.

Случва се служителите да се обвързват със служебни автомобили, компютри и телефони, така че да не могат да се лишат лесно от тези удобства, ако не се чувстват добре на работното си място и биха искали да го сменят.

Хората често са по-мотивирани от страха от загуба, отколкото от потенциала за печалба. Страхът от загуба на настоящата работа (дори и неудовлетворяваща) може да надделее над потенциалните ползи от намирането на по-подходяща възможност.

Виж още: Най-бързо развиващите се сектори за работа на свободна практика

Трудности при напускане на зоната на комфорт

Колкото и неприятна и трудна да е работата за нас, винаги има неща, които ни задържат в нея. Ето защо, всеки път, когато в главата ни възникне въпросът „Няма ли да е по-добре да захвърля всичко?“, веднага се намират отговори:

– Е, може да е трудно, но наблизо има детска градина за детето.

– Шефът може да е гаден, но отборът е супер.

– Тук все още ме ценят, но в друга фирма ще бъда непознат и дори черна овца.

– Да си признаем – кой друг има нужда от мен на 40+?

– Компанията ни е „токсична“, но когато децата се разболеят, ни пускат да работим от вкъщи.

Повечето фирми изграждат своята стратегия въз основа на тези и някои други методи за „заробване“ на служителите и не изграждат добре обмислени стратегии за задържане и привличане на персонал. За съжаление философията „има още десет зад вратата“ все още е доминираща в много компании.

Кои са основните страхове, които които удържат служителите от смяна на работата
Кои са основните страхове, които които удържат служителите от смяна на работата, изображение, направено с Bing AI.

Други страхове, които ни закрепостяват към нелюбима работа

Страх от социално изолиране

Страх от загубата на социалната мрежа в работата, особено ако служителят се чувства свързан с колегите или ако организацията предоставя подходяща обстановка за социални взаимодействия.

Страх от осъждение

Страх от критика или осъждение от страна на обществото, приятели или семейство, особено ако работата е свързана с определен статус или обществено признание.

Натрупана инерция

Някои служители могат да се чувстват затворени в някаква форма на инерция, където страхът от промяна и несигурност преодолява желанието за по-добра професионална среда.

Виж още: 5 причини защо един дизайнер трябва да учи маркетинг

Недостиг на подкрепа за кариерно развитие

Служителите се страхуват да напуснат, ако не виждат ясен път за кариерно развитие в друго място и не се чувстват подкрепени в техните професионални амбиции.

Тези страхове могат да възпрепятстват служителя в процеса на вземане на решение за напускане на работата, дори когато той/тя осъзнава, че текущата работа не го/я удовлетворява.

Привързаност към работата

Някои хора се привързват към работата си и към хората, с които работят. Те могат да се чувстват, като че ли са част от семейство и да се страхуват да загубят тази връзка.

Лоялност и ангажираност

Някои хора изпитват силно чувство на лоялност към настоящия си работодател, особено ако работят в компанията от дълго време. Тази лоялност може да им затрудни да обмислят напускане, дори ако работата вече не отговаря на техните нужди.

Трудности при напускане на зоната на комфорт
Трудности при напускане на зоната на комфорт, изображение, направено с Bing AI.

Как можеш да се освободиш от веригите на нелюбима работа

Страховете, които те държат заложник на работа, която мразиш, могат да бъдат преодолени с план за действие.

Увери се в подготовката си

Подходящ ли си за работата, която мечтаеш и за която искаш да кандидатстваш. Ако не си подходящ за избраната от теб работа или кариера, смяната на работното място няма да бъде добро решение. Може би трябва да се запишеш на курсове и да получиш допълнителна подготовка. Чак тогава да се замислиш за промяна.

Виж още: Кариера в IT-специалисти по работа с данни-анализатори на данни, учени по данни

Потърси информация

Когато търсиш нова работа, освен да обмислиш потенциални нови работни места и каква заплата или предимства могат да предложат, опитай да проведеш разговор със служителите там и да разбереш дали са щастливи на работното си място, какво харесват в своята компания.

Имат ли чувство за общност и атмосфера на сътрудничество? Какви оплаквания имат? Какво е текучеството? На колко години е фирмата? Има ли сигнали за растеж?

Подготви здраво план Б

След като вземеш решение да се освободиш от текущата си работа, не го прави, докато не си осигуриш друга работа или доход. Може да е време за необходима промяна, но не е време да бъдеш безразсъден.

Бъди упорит

В преследването на работата, която желаеш, трябва да си създадеш съгласувана, широкообхватна стратегия за търсенето ѝ а и да се запасиш с търпение да дочакаш мечтаната работа.

Създай си сам работа

Това, разбира се, ще те направи напълно отговорен за собствената си съдба. Увери се, че имаш достатъчно доход, докато дойде време да започнеш да получаваш своите доходи като предприемач. Отдели време, за да изградиш солиден страничен бизнес, който генерира приходи, преди да напишеш писмо за напускане до настоящия си работодател. Функциониращ предприемачески бизнес, генериращ приходи, ще ти даде увереността да напуснеш обичайната си работа, когато настъпи подходящият момент.

В търсене на перфектната работа
В търсене на перфектната работа, източник Pexels

Виж още: Търсиш работа – изгради си я, не я търси

Ако наистина не можеш да напуснеш настоящата си работа

Ако по някаква причина наистина искаш да останеш там, където си, въпреки неприязънта с която отиваш всеки ден на работа, тогава виж дали можеш да си създадеш стимул за промяна на своето работно място, може би да си измислиш нова мотивация. Разбери, какво ти е неприятно и се опитай да го преодолееш.

Виж още: Намиране на мотивацията за работа: 7 научни изследвания обясняват как

Заключение

Ако чувстваш, че се страхуваш да напуснеш работата си, важно е да анализираш защо се чувстваш така. Веднъж щом разбереш причините за страховете си, можеш да започнеш да работиш върху тях.

Ето няколко съвета, които могат да ти помогнат да преодолееш страха си от напускане на работата:

  • Направи си план. Преди да напуснеш работата си, е важно да имаш добър реален план. Това означава да имаш представа какво искаш да правиш след това и да имаш някои идеи за това, как да намериш нова работа. Също така да имаш подробен бюджетен план.
  • Говори с някой, на когото имаш доверие. Може да се почувстваш по-сигурен, ако говориш с някой, на когото имаш доверие за страховете си. Може да получиш подкрепа и да видиш нещата в по-различна светлина.
  • Направи си проучване. Преди да напуснеш работата си, е важно да направиш проучване и да разбереш какво е налично на пазара на труда. Това ще ти помогне да се чувстваш по-уверен в способността си да намериш нова работа.

Най-важното е да не се отказваш от мечтите си. Ако не си щастлив в работата си, е важно да предприемеш действия, за да промениш това.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.