Структурата на URL адреса влияе ли на SEO?

Колко е важно категориите да са вложени в хубаво SEO влияние на даден сайт? Но дали това става чрез вложението им в URL на уеб страницата? Ще разберем сега.

В тази публикация ще се занимавам с темата, дали структурата на URL адреса влияе на SEO, т.е. на оптимизацията на уеб страниците. По-специално да обърнем внимание на характеристиките на влагането в URL, нивата на дълбочина и влиянието на тези елементи върху оптимизацията на уебсайтове за търсачки.

Най-напред да направим разлика между URL и URI тъй като много хора използват двата термина взаимозаменяемо.

Структурата на URL адреса влияе ли на SEO?
Структурата на URL адреса влияе ли на SEO?

Разлика между URL и URI

URL (Uniform Resource Locator), разговорно наричан уеб адрес, е препратка към уеб ресурс, който определя местоположението му в компютърна мрежа и механизъм за извличането му. URL адресът е специфичен тип единен идентификатор на ресурс (URI). URL адресите се срещат най-често за препращане към уеб страници (http). Също така се използват за прехвърляне на файлове (ftp), имейл (mailto), достъп до база данни (JDBC) и много други приложения.

По-лесно: URL е всичко, което започва от http и завършва до края на адреса.

URI (Uniform Resource Identifier) е уникална последователност от знаци, която идентифицира логически или физически ресурс, използван от уеб технологиите. URI могат да се използват за идентифициране на всичко, включително обекти от реалния свят, концепции или информационни ресурси като уеб страници и книги.

По-лесно: URI е всичко което се намира след втората наклонена черта – име на домейн, точка, след това разширение, наклонена черта и до края на пътя.

Разлика между URL и URI
Разлика между URL и URI

Вложението на папки в URI и история

Структура на влагане на папки в миналото
Структура на влагане на папки в миналото, автор bert b на Unsplash

Това нещо с вложените категории е напомняне за онова, случило се преди около двадесет години, а именно: статичните уебсайтове са имали отделните уеб страници, представляващи свои собствени HTML файлове, хоствани в реални папки и подпапки, достъпни чрез свързване със сървъра с FTP. Структурата на URI отразява организацията на директориите, както са подредени в сървърното пространство. Следователно, ако page1.html се намира в подпапка Sub1 и тя от своя страна се намира в папка Dir1, съответният URL щеше да бъде

website.com/dir1/sub1/page1.html

В днешни времена, вложените URL структури все още са много чести и могат да бъдат полезни за читателите, за да разберат къде се намират, но не оказват по-добро въздействие по отношение на класирането в търсачките.

Matt Cutts – По-добре ли е да имате ключови думи в URL пътя или името на файла

Google не оценява качеството на структурата, като следва URI. Подпапките в URI няма да подобрят класирането на уебсайта. Като доказателство за това твърдение да вземем предвид, че продуктовите карти в сайтовете за електронна търговия вече имат само нивото на една страница в URI, а не целия път, вложен с всички категории от по-високо ниво. Този избор избягва километричните URL адреси и най-вече избягва типичните неясноти, произтичащи от факта, че един и същ продукт може да се намери в няколко различни категории, което е често срещано в магазини с големи обеми.

Как тогава Google чете структурата на уебсайт?

Google използва всички инструменти, с които разполага, за оценка на структурата на сайта, по-специално:

  • карта на сайта – sitemap:
  • breadcrumbs или хлебни трохи (наречени така по аналогия с пътеките с хлебни трохи от приказката на братя Грим „Хензел и Гретел”, благодарение на което децата намират пътя);
  • навигационно меню.

Картата на сайта (sitemap) е много важна, в никой случай не е за подценяване. Трябва да се публикуват само подходящите sitemap, а не тези, които съдържат пътища, които не ни интересуват. Често се случва в някои сайтове да се оставят дори примерните страници погрешка. Това е проблем, защото Google смята, че пътищата, изброени в sitemap, са по-важни от всички останали.

В този смисъл, sitemap може да се използват за създаване на нива на приоритет, като бъдат изключени тези URL адреси, които сочат към второстепенни страници на уебсайта.

Breadcrumbs са още по-важни и всъщност изпълняват функцията, която погрешно се смята за прерогатив на URL структурата. Breadcrumbs са начин да помогнем на потребителите си да се придвижват по-добре в сайта и неговата структура. Освен това те могат да се показват в Google и да предоставят по-добро потребителско изживяване.

Google пътува и разбира нивата на влагане на страниците не от URL, а именно от хлебните трохи, които позволяват и на самите потребители да извървят пътя обратно към началната страница. Така че трябва да се провери дали пътят на breadcrumb е (ясно) видим и структуриран и дали е правилен на всички страници на сайта. Преди всичко да се провери дали семантичното маркиране на breadcrumbs е направено добре.

За целта може да се използва инструмента за тестване за структурирани данни и да се провери дали BreadcrumbList е там, където трябва да бъде и правилно изброява всички нива на дълбочина преди това на тестваната страница.

Виж допълнително за внедряване на breadcrumb:

https://yoast.com/help/implement-wordpress-seo-breadcrumbs/
https://rankmath.com/kb/breadcrumbs/

Заключение

Опитай се да запазиш URI възможно най-кратки.

Наблюдава се, че повечето от силните уебсайтове имат кратки URI на страниците, които получават най-голям трафик.

Когато се използва оператора site: в Google първите показани резултати са почти винаги тези с най-краткия URL.

Това е индуктивно, но да държим все пак сметка.


Автор на основното изображение Alain Pham на Unsplash.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.