Substack е безплатен инструмент за бюлетин, лесен и с възможност да печелиш

Substack е платформа за имейл маркетинг. Дали ще избереш платения или безплатен вариант, това зависи от теб. Ето някои от начините, по които можеш да използваш Substack.

Какво е Substack? Substack е безплатен инструмент за бюлетин, предимно за малки издатели. С него можеш не само да създадеш безплатен бюлетин, но и да активираш платени абонаменти. Всичко това без фиксирани ставки.

Този вид имейл бюлетини са известни като редакционни. През последните години те придобиха популярност като инструменти за привличане на аудитория и начин за изкарване на пари онлайн.

Хората вече не вярват на алгоритмите. Те искат да се разпознаят в гласовете на други истински и опитни хора. По този начин много създатели на съдържание днес подготвят свой собствен личен бюлетин. Те изпращат на абонатите си оригинално съдържание директно по имейл. С нарастването на собствената аудитория имат възможност да печелят с абонаменти. Плащащите абонати получават специални имейли или други бонуси. Substack е най-известният безплатен инструмент за бюлетин и осигуряване на приходи от тях. Той е много лесен за използване и няма фиксирани ставки. Предоставям ти едно ръководство за работа със Substack.

Substack е безплатен инструмент за бюлетини, лесен и с възможност да печелиш
Substack е безплатен инструмент за бюлетин, лесен и с възможност да печелиш

Безплатен инструмент за бюлетин и блог със Substack

Substack е най-простият инструмент за създаване на бюлетин и продажбата му чрез абонамент. Освен това е и безплатен, стига твоят бюлетин да е безплатен за получателите. Когато увеличиш аудитория си и твоите публикации си заслужават, можеш да започнеш да продаваш абонаменти. В този случай ще заплащаш 10% от продажбите. Както виждаш, няма фиксирана цена за теб. В допълнение към предоставянето на бюлетина, Substack публикува номерата му като последователни публикации в блог. По този начин ти позволява да събираш харесвания, коментари и улеснява споделянето на бюлетина.

Ще ти покажа как да използваш Substack напълно от нулата.

Защо да започнеш бюлетин днес?

Substack е безплатен инструмент за бюлетин, който е лесен за използване и печеливш.

Този тип бюлетини, наричани от някои редакционни бюлетини, се появиха най-напред в САЩ. При тях съдържанието е вътре в бюлетина. Не е имейл, използван само за уведомяване за нова статия в блога. Случаят на Substack е малко особен, защото всъщност има блог със съдържание, но човек се регистрира, за да получи действително цялото съдържание в имейла и да го прочете направо там.

Това явление се разпространява например сред журналисти, които искат да се освободят от веригите на вестниците и оскъдните плащания, които им дават. Но преди всичко искат да експлоатират личната си марка, за да направят много повече пари. Освен парите, тяхната цел е да достигнат до много повече хора, да разпространят комуникацията си. По този начин всъщност се утвърждават като марка, достатъчно силна, за да привлича хора. В един момент те могат да се влюбят в този имейл и да искат да получават всичките му издания, готови да заплатят абонамент.

Каква е разликата между платения и безплатния имейл? Substack позволява лесно създаване на бюлетини. Когато създателят ги дава като безплатен абонамент, записаните получават номерата с определена честота. Когато авторът включи и платен абонамент, за платените абонати излизат специални издания на бюлетина, с повече вътрешна информация и бонуси. Например бюлетин за инвестициите – платеният бюлетин може да съдържа съвети върху какво да се инвестира, препоръчани точните ценни книжа. Докато безплатните номера на бюлетина ще съдържат макроикономически отражения като цяло.

Сега ще покажа как да използваш всички тези функции.

Как потребителите виждат твоя блог Substack и се регистрират за бюлетина

Ще ти покажа какво виждаш като читател. Ти не виждаш таблото за управление, което е на създателя, автора на бюлетин.

Ако се намираш на страницата, виждаш един блог.

Ако се намираш на страницата на автор в Substack, виждаш един блог.
Ако се намираш на страницата на автор в Substack, виждаш един блог.

Като кликнеш върху блога, можеш да прегледаш и прочетеш статиите. Обикновено в тях има поставена връзката за абониране. Можеш да коментираш, да поставяш лайкове, ако тези опции не са деактивирани от автора.

Коментари и лайкове на публикации в Substack
Коментари и лайкове на публикации в Substack

Ако човек не е записан за даден бюлетин, когато отиде на него, вижда целева страница. Тя не може да се персонализира кой знае колко и изглежда така:

Substack целева страница
Substack целева страница

Потребителят може да се запише тук, за да получава бюлетина. Ако не иска да се записва, а иска да прочете публикациите, ще трябва да кликне на надписа отдолу Let me read it first и в този момент попада в блога и може да чете статиите.

Създаване и планиране на имейли и публикации в Substack

Нека да разгледме Substack сега от позицията на автор 

Влиза се с имейл и парола в таблото за управление и имаш различни възможности след като бюлетинът ти е активиран.

Substack таблото за управление
Substack таблото за управление

В този случай бюлетинът вече съществува, тогава можеш да отидеш просто да създадеш нова публикация. Редакторът изглежда като много други редактори: вмъкване на заглавие, вмъкване на подзаглавие, което често се появява в предварителния преглед в бюлетина.

Substack редактор
Substack редактор

Тялото на публикацията може да се персонализира. Не можеш да промениш много стила. Той е достатъчно униформен, но е интуитивен за обработка и се чете ясно.

След като напишеш своето, решаваш дали тази публикация е видима за всички или само за тези, които са платили. Също можеш да направиш и за коментарите…

Substack настройка за видимост и коментари
Substack настройка за видимост и коментари

и за други елементи по-надолу (още настройки за публикуване):

Още настройки в Substack за публикуването на статия
Още настройки в Substack за публикуването на статия

Има настройки и за бутони:

Substack настройка за бутони
Substack настройка за бутони

Веднъж написана публикацията и зададени конкретните за нея настройки, можеш да публикуваш и да изпратиш на абонатите. Ако статията не е само за платени абонати, публикуването в блога я прави видима за всеки, който посещава твоя профил. Дотук обясненото е твоят опит за ежедневно използване на Substack, след като акаунтът ти е вече настроен.

Настройване на имейл шаблона в Substack

Substack дава възможност да работиш върху шаблона за имейл. В горната част на редактора на публикация, над Enter title… има бутон с надпис Enter email header and footer. Оттам се отваря страницата за настройка на шаблона за имейла.

Substack настройки за имейла 1
Substack настройки за имейла 1

Горе можеш да качиш изображение като банер с размери 1100px x 220px. По-надолу можеш да вмъкнеш публикация, която ще се показва само на тези, които са регистрирани безплатно или публичен пост само на платените абонати, или публикация само за платените абонати, изпращана по имейл. Последните възможности съществуват, ако си разрешил платени абонаменти. След това са възможностите за настройване на долната част на имейла – стандартния долен колонтитул (Email footer settings), където можеш да благодариш, след което да поставиш информация за авторските права, някои връзки към твои продукти и т.н.

По същия начин има и други настройки за различните случаи: например да приветстваш специално безплатни абонати или платени абонати. Тези и други възможности ще видиш, ако отидеш на Settings за имейла. Оттам също можеш да отидеш на създаване на своята About страница.

Substack настройки за имейла 2
Substack настройки за имейла 2

Анализ на имейлите и производителност в Substack

Нека се върнем към таблото за управление. Имейлите, които си създал, но не си довършил, се появяват тук в серията Drafts. Ресурсите отдолу са основно ръководства, които можеш да разгледаш, за да се възползваш максимално от Substack.

Substack анализ 1
Substack анализ 1

Имейлите, които изпращаш, ще виждаш винаги в таблото си за управление тук отляво. Ясно се вижда анализ за последния – броя на прегледите, броя на имейлите на получателите, процентът кликвания на различните връзки. Така можеш да прегледаш данните за всеки имейл.

Substack анализ 2
Substack анализ 2

Ако кликнеш на Open rate, ще видиш имейл адресите на тези, които са отворили имейла и единичната статистика за всеки от тях.

Ако отидеш на Subscribes, виждаш списъка със записаните на твоя имейл и как се движи във времето. На Stat в Traffic виждаш статистиката на трафика към твоя блог Substack, както и статистиките на всички имейли. По-нататък в Emails могат да се видят записалите се, платените абонати и още други статистики. В раздела Network ще видиш колко от абонатите ти идват от Substack, всъщност от платени записвания, от записване чрез социалните мрежи, Medium и др. подобни.

Както виждаш стойността на Substack e, че е безплатен и лесен за използване, тъй като веднага си готов да започнеш.

Общи настройки на Substack (страници, стил, автоматични имейли)

В настройките се съдържат интересни неща.

Основни настройки

Иди на Post–>Settings.

Substack настройка за начални публикации, пренос, лого, връзки
Substack настройка за начални публикации, пренос, лого, връзки

В Publication name въведи името на публикацията и описанието, което е необходимо, за да се появи на началната страница. Има нужда за обяснение и за целевата страница, която ти показах в началото. Използват се тагове в раздела за откриване на публикацията, за които не съм сигурна колко работят.

Редактирай и страницата About, която може да бъде полезна, ако хората открият твоя блог. Постави различни връзки, например акаунта в Twitter. Имаш възможност да прехвърлиш свои архиви с публикации от други платформи, като Mailchimp, WordPress, Revue, Medium, Tumblr, или на уеб сайт с RSS емисия.

Във Welcome email е желателно да поставиш настройка за благодарствен имейл за платените абонати. Абсолютно наложенително е поради това, че когато хората започнат да плащат, да получават имейли, в които обясняваш какво ще получат въз основа на плащането си и с каква честота ще излизат специализираните публикации. Но също е необходим имейл за добре дошъл и на обикновените абонати. Можеш да се възползваш от него, за да им изпратиш линк към lead magnet – бонуса, който си обещал в замяна на записването им за бюлетина ти.

Още на тази страница на настройките има място, където можеш да качиш лого, снимката на корицата. Има място и за получаване на отговори, активирай го, за да увеличиш ангажираността.

Настройка на стил

Substack смяна на стил
Substack смяна на стил

В Style можеш да промениш оформлението, да го използваш по подразбиране или да използваш емисията на публикациите. Като кликнеш на Edit theme, ще се прехвърлиш на страницата за настройка на стила.

Substack - настройка на стила
Substack – настройка на стила

В първата част – layout, оформление – можеш да използваш оформлението по премълчаване, вид списание или емисия на постове.

После можеш да промениш фона на целия сайт. За предпочитане е оригиналният бял цвят. Избери цвят акцент, който е хубаво да е цветът на твоята марка. Можеш да промениш и шрифта на заглавията и тялото, но няма голям избор.

Както виждаш – малко възможности за промяна, но в действителност видът е задоволяващ и липсата на голям избор в този случай е нещо хубаво. Това опростява живота. Хората ще търсят съдържание като текст, аудио, видео, не толкова дизайн на самия блог и имейл.

Накрая да добавя, че можеш да вмъкнеш имейла в други сайтове.

Как да зададеш нива на членство (платен бюлетин) в Substack

След което идва вкусната част – тази с настройките на платените регистрации или как да активираш плащанията.

Substack - настройка на платените абонаменти
Substack – настройка на платените абонаменти 1

Когато се регистрираш като автор в Substack, платените имейли са деактивирани. Когато ги активираш, трябва да се свържеш със Stripe разплащателната система, в противен случай няма да можеш да зададеш нищо.

Substack - настройка на платените абонаменти 2
Substack – настройка на платените абонаменти 2

След това трябва да решиш две цени – цената на месечния абонамент и цената на годишния абонамент. Можеш също да активираш план Founding member plan – за член-учредител. Този план позволява на най-лоялните читатели да се регистрират на цена, по-висока от обикновения план. Можеш да не даваш нищо в замяна, а можеш и да даваш бонуси, например безплатни консултации.

Продължавайки надолу стигаме до частта Subscription benefists. Това е като при Patreon – към всяко ниво на абонамент можеш да свържеш награда. Тук се наричат ​​предимства (benefists) и трябва добре да бъдат обяснени.

Предимства при платените планове 1
Предимства при платените планове за абонати 1

Ако отвориш страницата, кликвайки на here, ще видиш, че когато човек отива да да се регистрира, има възможността за безплатно абониране годишно или месечно и всички предимства.

Substack планове
Substack планове

На предишната страница ако зададеш предимствата:

  • benefit 1
  • benefit 2
  • benefit 3
Предимства при платените планове 2
Предимства при платените планове 2

и запазиш и заредиш страницата, ще видиш списъка с предимства.

Предимства при платените планове 3
Предимства при платените планове 3

Очевидно списъкът с предимства тук е много обобщен. Някъде другаде, в някоя друга част – имейл например, трябва да обясниш подробно.

Убеждаването за ползата от платения абонамент не трябва да бъде тук. Мястото му е в социалните медии, чрез публикациите си на Substack. Обикновено процесът е: първо човек е убеден да се абонира за безплатния бюлетин, след което получава имейли на електронната си поща и му се напомня, че може да се абонира за платената версия и какво ще получи там. Mоже да се включат специални оферти (в Special offers (manage)) с процентна отстъпка за първите дванадесет месеца или подобни оферти. Примерно може да се предложи процентна отстъпка на всички нови абонати, които се регистрират през първата седмица.

Substack специални оферти
Substack специални оферти

Други общи настройки за бюлетин в Substack

Този раздел не ти е от полза. Тук са подробностите за публикацията – бюрократичните неща, които можеш също да промениш тук, но и другаде в настройките. Например – банери, долен колонтитул. Можеш да изпратиш анкети на току-що отписалите се абонати си и други настройки.

Други общи настройки за бюлетин в Substack
Други общи настройки за бюлетин в Substack

Добавяне на втори блог или подкаст в Substack

Като продължиш надолу под Publication Details – предишната точка, ще стигнеш до добавяне на нова секция – Add a section, друг бюлетин или подкаст. Както виждаш от менюто в началото Substack ти позволява да създадеш аудио версия на твоите публикации.

Добавяне на раздел
Добавяне на раздел

В мястото за нов раздел, ако кликнеш на Add new, ще се покаже малко падащо меню с избор на newsletter или podcast. Ако отидеш на страницата на подкаст, имаш възможност да направиш бързо основните настройки. Постави име и описание, първичната и вторичната категории и създай своя подкаст.

Създаване на подкаст
Създаване на подкаст

Когато запълниш базовите полета, кликни на Done долу вдясно. Сега на следващата страница по същество можеш да създаваш публикации и аудио.

Създаване на подкаст в Substack
Създаване на подкаст в Substack

Ако отвориш сега на Dashboard Posts ще видиш New episode. Кликни там и запиши своя подкаст епизод директно от там, или вмъкни mp3 на епизод, който е записан отделно. След това вмъкни заглавие и подзаглавие и т.н. Вече имаш и имейл с аудио версия, аудиоплейърът е под текста.

Създаване или качване на подкаст в Substack
Създаване или качване на подкаст в Substack

Други общи настройки за бюлетин в Substack (интегриране с външни анализи, известия, импортиране и експортиране)

Продължаваме надолу в настройките. Ти решаваш дали да активираш или деактивираш офиса на общността.

Substack общност
Substack общност

После следва и цяла поредица от опции за добавяне на различните Pixel на Facebook, Twitter на рекламите. Ако използваш реклама, за да доведеш абонати до бюлетина, абсолютно задължително е да попълниш, за да проследяваш реализациите. Също ще ти е необходимо да добавиш Google Analytics Pixel или Tag Manager, за да проследяваш ефективността на блога си.

Substack реклама и анализ
Substack реклама и анализ

В следващата секция можеш да активираш поредица от известия до теб.

Substack известия
Substack известия

Нататък е активирането на подкастинг и импортиране на подкаст.

В следващата секция на настройките имаш възможност да свържеш потребителски домейн, за да нямаш дългия URL адрес със substack точка com. Следващата секция ти дава възможност за експортиране на данните, ако искаш да преминеш към друга платформа.

Създаване на потребителски домейн
Създаване на потребителски домейн и експортиране на данни

После следва опасна зона, където можеш да изтриеш всичко.

С това приключих прегледа на всичките възможности и настройки на блога, имейла и подкаста. Някои от опциите се задават само веднъж, затова настройването на Substack не е толкова сложно, както изглежда на пръв поглед.

Кой трябва да използва Substack?

Substack е за тези, които обичат да пишат и им харесва идеята да имат този личен контакт с потребителите си директно в тяхната електронна поща.

Много хора използват бюлетина успешно дори и без платената част. Използват го като много лична точка за контакт с тяхната аудитория. Substack е нещо съвсем различно от канал и група в Telegram или нещо подобнo в други социални медии, защото не създава общност. Но в отношенията човек към човек, това е един от най-мощните инструменти. Освен това е голямо улеснение за създаване на ежедневната поща и блог, защото цялото съдържание остава видимо, ако го позволиш. Лесно става и активиране на плащането.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.