Търсиш работа – изгради си я, не я търси

От много години навсякъде се говори, че безработицата е голяма, че няма работа…Усещането, че търсенето на работа сякаш се е превърнало в безнадеждно занятие, води до безмислена депресия. Много новозапочнали и новозавършили студенти са с предварителната обреченост за трудния път в пазара на работна ръка. Често пресата и социолози описват отчаяни сценарии, измислят даже данни, просто защото не могат да усетят дигиталната революция, която се е развихрила в околния на България свят. Сякаш моята Родина си живее на отделна планета, живее в едно замръзнало положение в очакване да се върнат някогашните заводи и фабрики с фиксираното и осигурено за цял живот работно място. И в това време не обръща внимание на ускореното движение на всички други небесни тела около себе си.

Светът на новите професии

Информационните технологии сега се развиват по-бързо от всякога. В момента, когато Цукенберг лансира своя Facebook и допринесе за поставяне на основите на един съвършено нов пазар на труда, и после когато този пазар започна да става толкова наситен с всякакви нови професии, свързани с комуникацията, някои са още с превръзки на всички сетива.

Плодородна почва за професии, които имаха предварително начертано тъжно бъдеще – социолози, философи, някои инженерни специалности. За всички, които са учили минимум комуникации. Въпросите към преподаването в университетите би трябвало да са: Как обучават студентите днес? Дали не са на нивото от предигиталната ера? Модерното обучение не означава  само да е на супермодерни компютри. Техниката е от голямо значение, но за щастие тя може да се купи. Креативността – не. Съвременното обучение трябва да е креативно и да отговаря на бъдещите професии. Като чувам все още, че се разчита на пиари, за да се изгради един бренд, май наистина е предигиталната ера. Да не говорим за миналите президентски избори, в които съветниците на загубилия кандидат сякаш бяха проучили какво най-много не харесва на хората. И точно това бяха посъветвали кандидата си да обещава. При това формално и неискрено. Господата съветници, останали и те в предигиталната ера.

Разбира се, има всякакви тъжни опити при предложения за работа и на добри и много необходими специалисти. Често искат от тях да са едновременно програмисти с няколко езика за програмиране, уеб дизайнери, маркетинг и SEO специалисти и да владеят и маркетинг на социалните медии. И ако може да правят и кафето на шефа. Пък и да бъдат назначени като стажанти. Никаква причина не трябва да принуди един знаещ цената си професионалист да приеме. Посещавам Facebook групи, където се купува и продава професионализъм в големи количества и на добра цена.

На предприемачите повече от всякога са им нужни знаещи и можещи за всички професии. Учудващо все още се шири глупостта, че България е атрактивна за инвестиции с ниското заплащане на труда. Както виждаме, фактите говорят друго. Ниско заплащаш, малко получаваш. Фокусът на кризата в някои професии се измести от липса на работа към липса на работна ръка. Ще се усетим, когато е късно.

С всичко това искам да кажа, че работа има. Но трябва да си обучен и да знаеш да разчиташ реалността. Вместо това много са се обучили на оплаквания и искания за заплати преди да имат идеята какво ще работят и дали са квалифицирани.

Не търси работа – създай си я

Търсиш работа-конструирай си я-Сет Годин
Седемте императива на Сет Годин. Седмият – най-трудният и най-важният.

Виж повече за Сет Годин: Сет Годин за спортните спектакли-както винаги право в целта

Ако търсиш работа, ще трябва да се задоволиш с това, което ти се предлага и с неговата цена и условия. Ако решиш да си създадеш, да си конструираш ти работата, потърси един не толкова пренаселен път. По него ще си определяш правилата и не е гарантирано, че началникът ти (т.е. ти) ще бъде милостив с работното време и натоварването. С конструирана така от теб работа нищо не ти е гарантирано, само че решенията ще бъдат твои и те могат да те изведат нагоре, което пожелавам. Но не са изключени и фалити.

За да си създадеш работа сам, трябва да си на ти с професионализма, да изучиш напълно занаята (или да си измислиш нов), да внушиш доверие.

Точно как да си измислиш професия, как да си създадеш работа, трябва да те научат в Университета. Да започнеш от изучаване на самия себе си, от своите наклонности, и после от способността да се огледаш наоколо и да видиш онова звено в дигиталния свят, което е непознато и малко разработено. Мисля,че който следва промените, няма за какво да се притеснява.

Ако днес студенти, учили например комуникации, не могат да намерят работа, то е защото дълго време, даже и в училище, са ги учили, че работа няма.

Има, но трябва да сме сред нея, и да знаем да я вършим добре. Иначе можем вечно да се оплакваме, че структурата е такава. Поне това е безплатно.

Заключение

И да не се ограничаваме само с дигиталните професии. Но пак с помощта на дигитализацията, светът стана като един огромен МОЛ. Хората те чакат да отвориш своя павилион в него и да започнеш да предлагаш. Нещо, което друг не го предлага, или предлага без нужния професионализъм.

Но ако парите, възможностите за достъп, организационната сила не се явяват вече основи на икономиката, то какво я движи? Инициативата – казва Сет Годин в книгата „Опитай. – ще се получи! Кога за последен път сте правили нещо първи?“

И продължава:

Всички останали елементи сега са по-евтини и е по-лесно да си ги доставиш от когато и да е било. Ето защо критично значение се придава на движещата сила. Ние построихме най-големия икономически механизъм в историята. Всички инструменти са достъпни и сега са по-евтини от когато и да е било. Пазарът чака, капиталът чака, заводите чакат, магазините също чакат. Те чакат някого, който ще каже „Напред!“.

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.