„Знам какво изтегляш“-когато сваляш файлове с торент клиент, те следят: как да се предпазиш?

Твоето теглене с торент клиенти се следи: как да се предпазиш?

Още през 2012 се разпространи новината, че всяко теглене с торент клиент се следи (торент клиентите са програми за сваляне на торенти). Имаше няколко онлайн услуги, специализирали се в това да следят IP адреси, които свалят съдържание от торенти. В последствие, след оплакване за нарушаване на поверителността, някои от тези услуги бяха затворени.

По принцип е вероятно някой, който има възможност да следи твоя дейност, която противоречи на законите за авторските права, да продаде информацията на агенциите, изкарващи си парите със защита на тези права. И да си отнесеш глоба за това. Най-вероятно е в САЩ, Великобритания, Германия, Австралия, Канада, Франция,.. И най-възможно е, ако теглиш топ заглавия на филми, музика.

Как става проследяването на твоя IP адрес

Всеки път, когато се включваш да теглиш торент, твоят IP адрес става видим и може да се идентифицира от другите потребители, от които сваляш определено съдържание (много хора си поделят един и същ торент). Логично, дори в момента да не сваляш, а да споделяш, отново си видим. Точно оттам идва и престъплението. Ти не само сваляш защитено съдържание за лични нужди, ти го и споделяш.

Това е първият вид мониторинг на твоя IP. Имай предвид, че някои фирми слагат свои агенти между споделящите торенти и така откриват кой тегли даден торент. Обикновено това става с някои топ заглавия на филмовата и музикалната индустрия.

Другият вид мониторинг на твоите тегления на торенти може да се извършва от доставчика ти на интернет услуги – ISP (Internet service provider). Самият доставчик може и да не се интерсува, какво теглиш, но да не му е приятно да заемаш голяма част от мрежовата честотна лента и да намаляваш пропускателната способност на връзката.

Внимание:
Ето някои факти за потенциалните опасности от теглене с торент клиент, докато си незащитен:

 • Доставчикът ти може да види твоето теглене с торент клиент.
 • Твоят доставчик има законно право да продава информация за това, което вижда.
 • За да се защитят, някои провайдъри преглеждат информацията за твоята онлайн дейност.

От Wikipedia:

В процеса на работата си интернет доставчиците получават достъп до редица лични данни: информация за точното местоположение, историята на заявките за търсене и времето, което потребителите прекарват на една или друга страница в интернет. Всичко това дава възможност да се извлича информация за различни аспекти от поведението на потребителя като лични предпочитания, здравословно състояние и др.

Аз знам какво теглиш ти – твоето теглене с торент се следи

Известно е, че има сайтове, които следят какво теглиш. Три такива вече не са онлайн:

 • YouHaveDownloaded.com (виж кеширана версия  YouHaveDownloaded.com , за да имаш представа как е изглеждал);
 • BTindex.org (виж кеширана версия BTindex.org);
 • ScanEye.net (еиж кеширана версия Scaneye.net).

Но един друг сайт със зловещото име „Аз знам какво теглиш ти“ е още онлайн: iknowwhatyoudownload.com

Този сайт знае и показва на всички какво теглиш ти
Този сайт знае и показва на всички какво теглиш ти

Сайтът показва справка за торентите, свалени от IP адреса, който го отваря. За сега това са файловете, които си свалил през последния месец. Но не само това, той показва и торентите, които са свалени от близки до твоя IP адреси. И още нещо много обезпокояващо – всеки може да ползва търсачката на сайта, за да провери дали твоят IP адрес е теглил торенти и какви.


Още подробности за този сайт

Домейнът е регистриран 2016 г. Показва статистиката за един месец. Но колко дълго я пази, е неизвестно.

Ето какво отговарят от сайта на въпросите:

Кажете как работи всичко: как и какво събирате, какво съхранявате, на кого продавате?

Данните за торентите се събират, както директно от DHT, така и от популярни торент тракери. Потребителските данни се събират директно от DHT, симулирайки работата на стандартен торент клиент.

Засега в Русия основно продаваме информация за изтегляния на IP адреси на рекламни платформи. Притежателите на авторски права най-вече купуват данни от сайтове на дистрибутори от нас.

Наред с други неща, системата има възможност да се свърже към IP адрес, разпространяващ торент, за да запише доказателство за изтегляне и разпространение в TCP dump (handshake на bittorrent протокола)…

…ние събираме новини от популярни торент сайтове. Имаме и компоненти, които постоянно прослушват DHT мрежата. Ако някои търси infohash, ние го добавяме в базата.

-Източник: Habr.com.

Както виждаш, торентите се следят. Не можеш повече да си въобразяваш, че никой не знае какво теглиш.

Ако сменяш IP адреса си редовно или имаш динамичен IP адрес, може да няма нищо за теб на сайта, или поне нищо за последния месец, но ако си имал един и същ IP за известно време и си свалял много, е напълно възможно да има някакви данни за теб.

Tom Chothia ръководител на научните изследвания във връзка с торент клиентите от Cyber Security University of Birmingham казва:

Не е нужно да сте правили масивни изтегляния, дори и тези, които са изтеглили един филм, може да са замесени. След това, ако съдържанието е в топ 100, то се наблюдава в рамките на няколко часа. Някой забелязва и записва следите.

И тези примери са само една част от това, което се следи. Има много по-сложни начини да се наблюдават торент потребители и да се проследяват. Ако не ти харесва да бъдеш следен, има няколко възможности да се предпазиш от това.

Как да бъдем в безопасност при мониторинга на торенти

Въпреки че правителствата и бизнесът искат да ни внушат обратното, торент системата не е незаконна. Тя е само транспортен механизъм за споделяне на файлове. Има много напълно законни начини за използване на торент система.

Съдържанието на някои торенти е защитено с авторски права, поради което е незаконно да се свалят и сийдват. Ако позволиш да се следи твоето теглене на торенти, можеш да получиш известие за нарушаване на авторски права. Особено ако живееш в САЩ, Великобритания, Германия, Австралия, Канада, Франция, Швеция или някоя друга страна с много строги закони в това отношение.

Има няколко начина да предотвратиш риска от мониторинг на теглене с торент клиент.

Най-тежкият начин – браузър Tor

Не е за препоръчване, защото се ползва от криминални лица и можеш да попаднеш под наблюдение. Освен това настройките му са малко сложни. Tor е бавен, добър е за просто сърфиране и друга дейност за ниско-честотна лента.

Използване на анонимизиращ торент клиент Tribler.

Основните характеристики на клиента са:

 • BitTorrent, основен протокол за споделяне на P2P файлове;
 • Без сървър, тоест наличието на централен сървър не е необходимо, тъй като търсенето на файловете се извършва чрез разпространението на сигнала за търсене в P2P мрежата, създадена от множеството клиенти. Това означава, че търсенето на файлове се извършва директно в рамките на клиента и че опитите за цензура въз основа на блокиране на сайтове като The Pirate Bay, са напълно неефективни.
 • Анонимност, базирана на модифицирана реализация на Tor.

Използване на BTGuard

BTGuard е едновременно прокси и VPN, който се използва изключително от торент потребители. BTGuard има само 3 сървъра, разположени в Сингапур, Канада и Холандия. Тези сървъри имат твърде много натоварване и затова скоростта не е висока.

Услугата е платена.

Внимавай да не сбъркаш тази анонимизираща услуга с BitGuard, който е софтуер, променящ настройките по подразбиране на всички браузъри и не позволява на потребителя да ги възстанови в първоначалното им състояние. Това не е истински зловреден софтуер, той е по-скоро класифициран като PUP (съкращение за потенциално нежелана програма), но също така представлява риск за неприкосновеността на личния живот и не позволява редовното използване на компютъра, следователно трябва да бъде елиминиран от устройството.

Един лек, но не толкова сигурен начин

PeerBlock е защитна стена (firewall), използвана главно за поддръжка на програми за споделяне на файлове, чиято специфична задача е да блокира връзките на IP адреси, считани за злонамерени и / или вредни за поверителността и сигурността на потребителя.

Ако разчиташ само на инструмента за защита от избрани IP обаче, ще застрашиш потока си и няма да бъдеш анонимен. Твоят ISP доставчик и проследяващи устройства могат да контролират потока ти, защото връзката ти няма да бъде криптирана и твоят IP адрес няма да бъде скрит.

Използване на VPN (Virtual Private Network)

VPN мрежите станаха много известни, заради факта, че с тях може да се ползват сайтове, които имат ограничен достъп заради законодателствата в някои страни. Те осигуряват по-голяма дискретност и анонимност онлайн, защото позволяват анонимно сърфиране, скривайки действителния IP адрес.

Използването на надежден торент-VPN ще ти позволи:

 • да скриеш истинския си IP-адрес;
 • да криптираш интернет трафика;
 • да отблокираш сайтове;
 • да премахнеш лимита на стрийминг;
 • надеждният VPN не изисква регистрация.

Твоят интернет доставчик ще вижда криптиран интернет трафик, само когато си свързан към VPN.

Потокът ти ще бъде скрит в криптиран тунел за данни директно между теб и VPN сървърите. Доставчикът ти ще може да вижда количеството на данните, които изтегляш, но не и как ги теглиш (чрез торент) или какви данни теглиш (филми, музика, софтуер и т.н.).
Надеждната VPN услуга има високо ниво на криптиране (256-битово и повече) и предлага разнообразие от протоколи. Ако използваш OpenVPN (протокол с отворен код, тоест неговият изходен код може да бъде внимателно проверен за уязвимости в сигурността) и избягваш PPTP, ще бъдеш в безопасност.

Виж още: Как да тестваме колко надеждна е VPN защитата ни и има ли изтичане

Някои препоръчани VPN

 1. Ако искаш да прикриеш теглене с торент клиент, използвай надежден и коректен VPN като NordVPN. Той напълно те предпазва от мониторинга на тегленията ти с торент клиент. Услугата е с реноме на една от най-добрите VPN. (платена)
 2. PIA VPN е една от най-конфиденциалните VPN мрежи. (платена)
 3. Expres VPN е също добре позната VPN с добра скорост. За 2020 г. тя е оценена като най-добрата VPN, според Techradar. (платен)Всички тези VPN са платени, като при заплащане на по-дълъг период, цената за месец намалява заначително.Всичките тези VPN не съхраняват log файлове и е невъзможно обратното проследяване, за да се стигне до теб.
 4. Ако търсиш безплатен продукт, който да анонимизира изтеглянето на файлове чрез торент клиент от твоя IP адрес, можеш да използваш безплатната Hotspot Shield VPN. (безплатена)
 5. Друга безплатна програма за предпазване от мониторинг на твоите връзки с торент сайтове е
  Psiphon 3. Това е лек софтуер, който ще ти позволи да скриеш твоята активност от интернет доставчика си и други услуги, които биха проявили интерес към наблюдение на твоята уеб навигационна дейност.(безплатена)

Използване на торент клиент в облак

Вместо да задвижваш трафик през VPN сървъра, можеш да стартираш торент клиент в облак. Тогава на твоята машина няма да има никаква следа. След това изтегляш от облака готовите файлове.

Ето някои облачни торент клиенти:

 1. Offcloud (има безплатна част)
 2. Bitport  е мулти-платформа облак за торент и стрийминг услуга, която ти позволява да теглиш торент съдържание бързо, сигурно и анонимно. (има безплатна част)
 3. Filestream е сигурен мениджър за теглене и облак за запазване на файлове, който също така предлага облачни торент услуги. Чрез него могат да се извършват анонимни изтегляния на файлове от сайтове за споделяне с висока скорост. (има безплатна част)

Други предпазни мерки

Като допълнителна предпазна мярка, не забравяй да скриеш своя IP адрес и когато посещаваш някой уебсайт за търсене на торенти.

Ако търсиш конкретен торент в интернет, без да анонимизираш уеб браузъра си, твоят истински IP адрес се маркира и може да се опитат да го проследят.

Заключение

Тегленето на торенти трябва да се извършва с ум.

Забележка: Не подтиквам към сваляне и споделяне на материали с авторски права. Докато използването на торент сайтове е легално, защото чрез тях може да се търси и сваля свободно напълно легално съдържание, то заради тегленето на файловете, защитени с авторски права, се следи всяка дейност, извършвана чрез торент клиент.

Избягвай най-новите филми, игри и музика. Най-вероятно тези торенти се подслушват от копирайт тролове.

Ако използваш редовно Twitter акаунт с VPN, не си защитен. Може да се използва споделена информация, за да се достигне до твоята самоличност. Създай си нов профил за това, което не е свързано с реалния профил, ако искаш да го ползваш с VPN.

Не забравяй тези 3 правила:

 1. Не отваряй торент клиент с Windows без VPN.
 2. Стартирай винаги първо VPN, после торент клиента.
 3. Винаги изключвай първо торент клиента, после виртуалната частна мрежа VPN.

Твоят VPN ще промени IP адреса ти и всичко, което теглиш ще бъде под този нов IP адрес. Когато времето на VPN изтече и торентът продължава, само новите файлове ще бъдат изтеглени чрез истинското ти IP.

Съществува проблемът с некачествени VPN приложения / настройки, които изпускат истинското ти IP. За да избегнещ падането на връзката с VPN и показването на истинския ти IP адрес, можеш да използваш функция, наречена Kill Switch, която я има към платените VPN.
iknowwhatyoudownload.com може да помогне на хора, чиито данни са били изложени онлайн без разрешението им. Възможно е да даде информация на определени компании, държавни организации и др. за теглене на торент файлове от техни вътрешни IP адреси.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.