Най-добрите текстови редактори онлайн за 2021 г. за създаване на цифрови документи

Търсиш програми за писане онлайн, но все още не си намерил решение, което да отговаря на твоите нужди? Виж моите предложения.

Понякога работя на компютъра мултитаскинг и ми трябват по няколко отворени редактора за писане на обикновен текст. В тези случаи, при стария редактор на WordPress, Word и подобни програми не ми бяха полезни, заради тяхното специално форматиране. Сега с блоковия редактор на WordPress – Gutenberg – нещата вече не стоят така, но остава фактът, че форматирането на офисните програми не ми е удобно за писането на чернови. Затова се постарах да си намеря полезни текстови редактори онлайн, които искам да споделя с теб. Те могат да ти послужат за работа, обучение и т.н., когато имаш нужда от уеб приложение, което ти позволява да пишеш текстове директно в браузъра си.

По-долу ти показвам 14 инструмента, които могат да се използват безплатно чрез интернет връзка и предлагат набор от опции и функции, подходящи за персонална и професионална употреба.

Най-добрите текстови редактори онлайн

1.Calmy writer online

Ще започна с този мой любим текстов редактор, който изглежда на пръв поглед съвсем беден, но всъщност има много неща във фонов режим. Простотата на програмата помага за концентрацията върху важното: изреченията, които пишеш.

В горната част на работното пространство има бутон от който се показва меню: нов документ, отваряне на съществуващ (от компютъра или от Google Drive), запазване на документа (в TXT, HTM или DOCX), вмъкване на снимка, разпечатване на документа, настройки на шрифт, цвят, размер, и др., пунктуация, списъци.

Голямо предимство на Calmy writer е, че можеш да го отвариш в няколко таба на браузъра с различни документи.

Calmy writer онлайн
Calmy writer онлайн, меню

2.Draft

Този уеб базиран текстов редактор беше любимият ми, преди да открия Calmy writer. Ако търсиш интерфейс без разсейване, ти го препоръчвам. Draft има чудесни функции: настройки, форматиране, нов документ, импортиране, експортране (текст или маркдаун, HTML, в Word или Google Docs, PDF), запазване, отваряне на създадени документи, включително възможността да споделяш документите си с други потребители и да приемаш или отхвърляш техните промени. И подобно на Google Docs, всичките ти създадени документи са архивирани онлайн.

Една чудесна функция е, че не губиш нищо от написаното, тече автоматично запазване. Освен това, също можеш да отвориш няколко драфта в различни табове с различен документ. И с това не свършват възможностите му.

Draftin текстов редактор
Draft текстов редактор
Draftin меню и настройки
Draft меню и настройки

3.Ompad

Чист и минимален онлайн бележник, безплатен текстов процесор, който ще ти помогне да се съсредоточиш и да си върнеш удоволствието от писането. Под външния минимален потребителски интерфейс се намира пълнофункционален редактор с интелигентни функции, като например автоматично запазване, красиви фонови изображения, четири различни шрифта, редактор на HTML код и много други.

Ompad текстов редактор
Ompad текстов редактор

4.Writebox

Writebox е прост текстов редактор в браузъра, без разсейване. Написаното се синхронизира с Google Drive или Dropbox по избор на папка. Можеш да го изтеглиш, като текст или HTML.

Услугата няма достъп до паролите за Dropbox и Google Drive. Работните сесии се съхраняват в браузъра на потребителя чрез „бисквитка“. Имейл адресът за Dropbox и Google Drive се съхранява в сървъра на приложението.

Writebox текстов редактор
Writebox текстов редактор

5.Writer  

Writer е популярен текстов редактор онлайн без разсейване – няма видими ленти с инструменти и икони, освен ако не ги поискаш. Запазването на написаното става автоматично, има офлайн поддръжка, настройки на шрифт и др., брояч на думи и безопасно място за съхранение. Документите (неограничен брой) могат да се запазват на компютъра като PDF, текст, HTML. Може да се експортират директно на платформи като WordPress и Tumblr. Редакторът няма поддръжка на богат текст (rich text), но има опции за форматиране и визуализация на Markdown. Има възможност за произвеждане на звук при писане, като от пишеща машина.

Writer онлайн редактор на текст
Writer – онлайн редактор на текст

6.ZenPen

Още едно спокойно място за писане без разсейване. За да почнеш да пишеш, изтрий началния текст и започни своя документ.

Форматирането на текста включва удебелен, курсив и URL адреси, цитати, след маркиране на текста и избор на опция.

Написаният текст може да бъде запазен като текст, Markdown или HTML.

Zen Pen текстов редактор
Zen Pen текстов редактор

7.Edit Pad

Editpad е онлайн rich текстов редактор, разработен за редактиране на обикновен текст. Освен директно създаване на документи, услугата позволява на потребителите да качват файлове от компютър, Google Drive и One Drive. Можеш да добавяш, изтриваш и копираш и поставяш текст в онлайн текстовата тетрадка. Има богати възможности за форматиране на текста. Създадените документи се запазват на устройството ти като PDF, DOCX, текстов файл.

Още функции:

 • Брой думи: можеш да провериш общия брой написани или поставени думи. Имаш възможност да конвертираш думи в страници .
 • Брой символи: можеш да провериш точния брой знаци в написания текст.
 • Има инструменти за уникалност на текста, за проверка на правилността му и др.

Подобен на него, но с голям екран е и този текстов редактор.

Edit Pad текстов редактор
Edit Pad текстов редактор

8.aNotepad

aNotepad съществува от октомври 2009 г., стартиран с основната цел да предостави един прост инструмент за запазване на бележки онлайн. Те се запазват автоматично и не трябва да се безпокоиш, че ще ги загубиш.

Два начина за ползване на aNotepad:

 • Анонимен / гост потребител: запазвай бележките си, без регистрация. Те се запазват в браузъра ти, така че можеш да се върнеш и да ги редактираш по всяко време, стига да не изтриеш „бисквитките“ на браузъра си.
 • Регистриран безплатен потребител: регистрирай се за безплатен акаунт, за да можеш да запазваш бележките си като частни и да ги ползваш от други устройства.

Ето списък с неща, които можеш да правиш с aNotepad:

 • лесно да споделяш бележки чрез Twitter, Facebook и др.;
 • да използваш мощния му HTML редактор;
 • да създадеш множество папки, за да организираш бележките си и да ги сортираш по дата или заглавие;
 • да изтеглиш бележките си в PDF, MS Word, ODT и текстов формат;
 • да разглеждаш бързо бележките си с бутона за визуализация на бележката;
 • да направиш определена бележка защитена с парола, така че само хората, които разполагат с парола, да могат да я четат;
 • да зададеш парола на редактора за бележката си, така че няколко души да могат да редактират една бележка;
 • да зададеш персонализирана часова зона, опция за автоматично запазване на бележка и нов достъп по подразбиране за бележка на страницата с настройки;
 • да изтеглиш всички бележки в ZIP архив от страницата с настройки след влизане;
 • да активираш или деактивираш коментирането на бележки в страницата с настройки;
 • да зададеш светла, тъмна и топла тема в страницата с настройки;
 • да импортираш документ на Word и да го превърнеш в бележка.
aNotepad текстов редактор
aNotepad текстов редактор

Други текстови редактори онлайн

Blankslate

Shrib

Just NotePad

Rapid Tables Notepad

Memo Notepad

Thoughtpad

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Коментари

 1. Не е съвсем онлайн, но е безплатен distract-free базов текстов редактор, който съм вързал с Dropbox папката на компютъра си. Не знам дали ти е попадал – writemonkey.com. Изцяло portable e и можеш да модифицираш всичко, което виждаш на работния си екран. Аз например съм го настроил да виждам единствено бели букви на напълно черен екран. Можеш да го докараш до визия на DOS среда, запазиш всичко в .txt, след което вече, при свършена основна част от работата, да форматираш другаде, както желаеш. Определено е добро предложение за хората, които са изморени от претрупания интерфейс на обичайния си редактор 😉

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.