Как да добавим анимиран текст Text Rich на видео с Shotcut [и видео]

Един опростен и безплатен видео редактор за тези, които се занимават с постпродукция на видеоклипове за YouTube

Shotcut е много прост видео редактор, но с голямо разнообразие от функции, които го правят интересен дори за полупрофесионалисти. Интересен е за производство на видео за потребители, които публикуват видеоклипове в YouTube и които могат да го използват за пост продукция. Сега ще покажа как да добавим анимиран текст към видео в Shotcut, използвайки неговия филтър Text Rich.

Shotcut може да се инсталира на Windows, MacOS и Linux, с отворен код и разбира се е безплатен. Повечето от неговите ефекти се добавят с помощта на филтри към избрани клипове във времевата скала. За да изтеглиш инсталационния файл на Shotcut, иди на бутона Click to download. На страницата, която се отваря, потребител на Windows може да избере да изтегли Installer или портативна версия.

Как да добавим анимиран текст Text Rich на видео с Shotcut
Как да добавим анимиран текст Text Rich на видео с Shotcut

Публикувах в моя Youtube канал урок, показващ как да използваме Shotcut Text Rich филтър.

Видео урок

Как да добавим текст Text Rich на видео с Shotcut

В тази публикация ще видим как да покажем форматиран текст върху видеоклип, и как да го анимираме с ключови кадри, като използваме филтъра за обогатен текст – Text Rich. Текстът ще бъде вмъкнат в правоъгълник с възможност за преместване и промяна на размера и може да се избират цвят, стил, семейство шрифтове, подравняване и т.н.

Задай име на проекта в прозореца New project и Project name. После кликни на Start.

Нов проект в Shotcut
Нов проект в Shotcut

Кликни върху Settings–>Video Mode и избери разделителната способност и скоростта на кадрите на проекта, напр. HD 1080p 24fps, за 1920×1080 px видео. 

Избор на разделителната способност и кадровата честота на проекта
Избор на разделителната способност и кадровата честота на проекта

След това отиди и кликни на плейлиста на менюто горе и плъзни видеоклипа, върху който си избрал да работиш, в прозореца.

Отново с плъзгане и пускане на курсора, видеото се позиционира на времевата линия. Можеш да добавиш текст към цялото видео или само към част от него. В този втори случай клипът се разделя чрез изрязване на филма с бутона Разделяне в позицията на главата за възпроизвеждане (Split At Playhead), след като последната е поставена по подходящ начин.

В статията разглеждам текст, добавен към цялото видео. Кликни върху видеото, за да го избереш. След това отиди на Филтри под менюто в горната част и кликни върху бутона Плюс в прозореца, който се показва. Сред филтрите избери раздела Видео. Превърти надолу списъка по азбучен ред, докато намериш Rich Text, върху който кликни.

Филтри видео Text Rich Shotcut
Филтри видео Text Rich Shotcut

В предварителния преглед на видеото ще бъде добавен правоъгълник, позициониран в центъра на екрана, с текстов редактор в горната му част. Числовите данни за позициониране и преоразмеряване на правоъгълника, който ще съдържа текста, ще бъдат показани отляво. Последният може да бъде въведен или импортиран от текстов файл.

Отиди в менюто на редактора и след това File–>Open, за да импортираш текстов .TXT файл.

Поставяне на текст в Text Rich
Поставяне на текст в Text Rich

Тази функция обаче не работи много добре, защото много знаци не се поддържат, както и интервали, които понякога не се откриват. Важно е веднага да се запознаеш с някои класически клавишни комбинации:

  • Ctrl + А – за да избереш всичко.
  • Ctrl + Z – за отмяна.
  • Ctrl + Y – за повторение.
  • Ctrl + X – за изрязване.
  • Ctrl + C – за копиране.
  • Ctrl + V – за залепване.

Затова е за предпочитане да напишеш текста, който искаш да поставиш във видеото и да го персонализираш с редактора.

Правоъгълникът, в който е вмъкнат текстът, може да бъде преоразмерен ръчно чрез действие върху четирите ъгъла и преместен чрез преместване на централната точка с курсора. 

Преместване на текстовия прозорец чрез точката
Преместване на текстовия прозорец чрез точката

В редактора, който се вижда над правоъгълника, освен менюто с елементите File – Edit – Select All – Insert Table, има бутони за удебеляване, курсив и подчертаване. Вдясно можеш да промениш семейството на шрифта, след като избереш текста. Трябва да кликнеш върху бутон A.

Още вдясно е бутонът за промяна на цвета на текста и четирите бутона за подравняване. Следващите два бутона се използват за намаляване и въвеждане на отстъп.

И накрая, с щракване върху най-десния бутон от всички можеш да скриеш или покажеш бутоните на редактора.

Как да анимираш Text Rich в SHOTCUT

Вмъкнатият и персонализиран текст може да бъде анимиран с KeyFrames.

Премести плейъра в началото на видеоклипа, за да добавиш Rich Text само към част от филма.

Чрез плъзгане на точката или чрез действие върху числата на позициите X и Y вляво, тя премества напр. текста докрай наляво, за да го накара да тече отляво надясно, или се скрива в долната част, за да накара го да тече отдолу нагоре.

Кликни върху бутона Keyframes, който ще стане светлосин. Премести плейъра до края на видеоклипа и позиционирай правоъгълника с Rich Text докрай надясно за хоризонтално превъртане или докрай нагоре за превъртане отдолу нагоре. Визуализацията на видеото се възпроизвежда.

Използване на ключови кадри за анимиране на надпис
Използване на ключови кадри за анимиране на надпис

Text Rich попълнен с твой текст ще се превърта отляво надясно или отдолу нагоре в зависимост от избора на движение.

За да запазиш видеоклипа, отиди на Експортиране (Export) под менюто, след което избери Default в Предварително зададени настройки (Preset) за видеоклип в MP4. След това кликни върху Export File, избери изходната папка, дай име на файла и отиди на Save.

Експортиране на видео в Shotcut
Експортиране на видео в Shotcut

В прозореца за активност ще видиш процента на вече завършено видео кодиране. Изчакай докато процесът приключи.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.