Кой използва изгодно TikTok? Рекламни формати и 6 готови рамки за сторителинг

Създаваш ли вече съдържание в TikTok? Имаш ли успехи? Използваш ли TikTok за своя бизнес? Ако още се колебаеш, виж насоките, които ще ти дам сега.

TikTok е много мощен инструмент, който позволява да се достигне до поколението Z с впечатляваща скорост чрез начин на комуникация, напълно различен от този в миналото. Това са кратки видеоклипове, предизвикателства, малка структура в изграждането на видео, съвременен и забавен начин на говорене. TikTok служи, за да направи така, че да те опознаят, да достигнеш този таргет, който никога не би достигнал с други социални мрежи. Този инструмент има големи възможности да накара потребителите да разберат конкретна марка или продукт и да привлече потенциални клиенти. Да видим как го използват някои марки, какви TikTok рекламни формати ни се предлагат и как да ускорим създаването на наше съдържание на платформата с готовите рамки за структурирането му около наративни формати, които е приготвила за нас социалната мрежа.

TikTok рекламни формати и готови сценарии за сторителинг
TikTok рекламни формати и готови сценарии за сторителинг

Добри причини да се рекламира в TikTok

Ние винаги започваме от кампания за брандиране, за опознаване на марката. В случая марката използва инструмента TikTok, за да „улови“ потребители, говорейки собствения им език. По друг начин едва ли би достигнала до тези групи потребители.

Добре известни марки като Furla, Maybelinne, Moncler вече използват видео платформата, за да повишат осведомеността за себе си и да доближат потребителите до своята марка. Дори ако в крайна сметка те не купят (не всеки може да си позволи Moncler), но вече ще знаят, че тази марка съществува. Те я срещат в TikTok, защото „инфлуенсърът XXX танцува забавна хореография под нотите на музика, създадена ad hoc с дрехи със супер цветове“. А и не сме съвсем уверени, че не купуват: поколението Z живее със семейството, което днес е различно от семейството в миналото; ако искат Moncler или Iphone 13 (Apple беше първата марка смартфон, която използва TikTok), те могат да го получат. Това е само защото са го видели в TikTok.

@moncler @harry.tate joined the #MONCLERBUBBLEUP challenge 💭 It’s time for the bubble up. #Moncler ♬ Bubble (feat Ty Dolla $ign) – 24hrs

Кой използва изгодно TikTok?

Някои примери за компании, които са използвали TikTok с печалба:

1. Maybelline спонсорира новата си спирала, по-подходяща за млади момичета (Maybelline винаги е била марка за жени в кариерата), използвайки много млад инфлуенсър. Целта е марката да доближи този млад таргет, като предложи подходящ и по-евтин продукт, в сравнение с другите си цени. Тя използва инфлуенсър и метафори. Този път не се фокусира върху потенциала на продукта, а върху емоциите и ежедневието. Резултатът е 80% увеличаване на информираността за марката, 47,9% увеличение на предпочитанията за марка.

@maybelline It’s the fully fanned out lashes for me 💁🏽‍♀️✨ @rikkifeerrar before and after our Lash Sensational mascara #makeup #lashsensational #maybelline #mua ♬ original sound – maybelline – Maybelline

2. Nina Ricci реши да пусне новия си аромат Nina Rose, насочен към млади момичета, събирайки потенциални клиенти, за да им изпрати мостра.

Марката използва формуляра за генериране на потенциални клиенти, вътрешна колекция в TikTok и включи младо момиче, в съответствие с таргета си. Момичето е с тениска с надпис на марката и използва аромата с подходяща за тази цел комуникация. Резултатът е: коефициент на конверсия от 48.5%; намаление на разходите за потенциален клиент с 80%.

Вече 80% намаление на цената на Cost-Per-Lead (CPL) в сравнение с други канали показва как чрез стратегическо използване на тази платформа може да се постигнат луди резултати.

@amarmolmc Ella feliz con su nueva fragancia Nina Rose, de @ninaricciparfums 🌸✨ #ninarose #ninaricci ♬ SugarCrash! – ElyOtto

В какво е силен TikTok и кои са слабите му страни?

Tiktok е силен, защото е забавен, много е близък до нашето ежедневие, до днешните деца, които използват социалните медии всеки ден, до днешния начин на общуване и бързо достига до всеки.

Слабите места със сигурност са неправилното използване на тази видео платформа, която често се категоризира като приложение за танци, балети. Но това е нашето виждане, изкривено през лични впечатления.

Виж още: Какво е TikTok и как да го използваме (с ръководство за безплатно изтегляне)

Какви TikTok рекламни формати ни се предлагат ?

Платформата предлага на рекламодателите различни видове формати за постигане съответно на различни цели.

In feed ads

In-Feed рекламен формат

Най-използваният тип реклама в Tiktok: видеоклипове, които се показват между органично съдържание. Максималната продължителност е 60 секунди, въпреки че се препоръчва да бъдат по-кратки, за да се поддържа интереса на потребителя висок. Възможно е сегментиране по местоположение, възраст и пол. Играенето с включен звук ги прави да изглеждат и да се усещат като естествено съдържание поради факта, че имат същия потребителски интерфейс като органичните публикации.

Brand Takeover

5 различни TikTok рекламни формати

Изображение или видео на цял екран с CTA (Call To Action), което се появява, когато потребителят отвори приложението. Този вид реклама осигурява голямо въздействие с възможността за кликване на целия екран и за вътрешна и външна връзка. Очевидно, за да не се пренасищат потребителите, е разрешен само един рекламодател на ден.

Top View

В този случай това е първата видео реклама, която се показва на възможно най-добрата позиция в TikTok. Целта е да се получи видимост и да се привлече вниманието на потребителя, като по този начин се повиши информираността за марката.

Branded Hashtag Challenge

Този формат се възползва от естествената тенденция на потребителите на TikTok да създават и споделят предизвикателства. Марките могат да създават свои собствени съдържания и след това да накарат потребителя да създаде също свое и да му даде видимост. Скоростта на взаимодействие с потребителите с този формат е много висока. Това е начин за ангажиране на публиката чрез насърчаване на съвместното създаване на съдържание.

По-подробно: форматът може да бъде разделен на три разположения в приложението.

 • стандартни видеореклами, които се показват в In-Feed, което насърчава потребителите да участват в предизвикателството;
 • представен банер на страницата Discover, насочващ трафика към страницата Hashtag Challenge;
 • страницата Hashtag Challenge е центърът на предизвикателството, събирайки видеоклипове от цял ​​свят, изпратени за това предизивикателство.

Brand Effects

Brand Effects предоставя на потребителите творчески инструменти за създаване на своите видеоклипове, като споделени маркови стикери, филтри и ефекти за разширена реалност. Тези ефекти могат да се използват в самостоятелни кампании или да се интегрират в предизвикателство за маркови хаштаг за още по-богато рекламно изживяване.
Подобно на Hashtag Challenges, и тук тези формати надхвърлят простата реклама: аудиторията се потапя и се ангажира.

Виж още: Как изкарват пари онлайн на Medium, YouTube, Spotify, TikTok, Yandex Zen

Бъди креативен: 6 рамки на сторителинг, за да разкажеш историята си в TikTok

Вече си решил да се включиш и в TikTok със свое съдържание, но какво да бъде то? Как да подходиш, за получиш последователи, които да оценят твоите продукти?

Не си въобразявай, че ключът е в създаването на досега невиждани и екстравагантни рекламни видео. TikTok потребителите са свикнали с определени типове съдържания и си имат любими. Съветът на професионалистите е, че новото съдържание трябва да се приведе в съответствие с другото съдържание, което се появява в потребителските емисии, така че да се чувства като естествено продължение.

Преди време TikTok публикува преглед на шест от най-ефективните промоционални техники. В този преглед се описват сценарии и се дават полезни насочващи съвети, които ще ти спестят много време. Ето какво представляват тези структури на наративни формати:

Рамка №1: Историята на твоя продукт

Както в Instagram, така и в краткия вариант на видео, този тип съдържание създава близост между марката и потребителя. Той се чувства наблюдател на нейното раждане и растеж.

Разкажи историята на твоята марка, продукт или услуга. Какво те вдъхнови, откъде почерпи идеи? Какви ценности те ръководят при създаване на продукта?

Съвети

 • Използвай генерирано от потребители съдържание (UGC) или материали в стил „Направи си сам“. (Забележи горепосочените марки колко генерирано от потребителите съдържание използват.)
 • Представи своя продукт или услуга по ясен и прозрачен начин.
 • Дай думата на потребители на своите продукти – включи техни разкази, видео.
 • Представи историята на продуктите си и начини на тяхното използване.
 • Завърши с ясен призив за действие (CTA). Подскажи действия на зрителите.

Рамка №2: Първо покажи резултата, после работата зад този резултат

Потребителите преди всичко се интересуват, какво могат да очакват от твоите продукти или услуги, как ще им помогнат в техните проблеми. Ти трябва да им го покажеш по убедителен начин. А после да разкажеш, как си стигнал до тези резултати. Изкопирай от разказите на големите писатели – първо кулминацията, а после ретроспекцията. Тази рамка създава интерес, вълнение и ангажира със съдържанието.

Съвети

 • С различни медийни практики, покажи резултата от използване на твоите продукти или услуги.
 • Представи разказа си стъпка по стъпка с екранни надписи.
 • Покажи различни варианти на продукта си или резултата от ползването му чрез изображения преди / след или с видео разкази на потребители. Обвържи го с ясен призив за действие (CTA).

Рамка № 3: Elevator pitch – асансьорна реч, кратка презентация

Elevator pitch, наричано още Elevator speech, е възможност да предложиш кратко обобщение за теб и твоя продукт. Направи кратко представяне на бизнеса си, като пред непознати, които нямат много време. Задръж фокуса на зрителите върху това, което продаваш, как да го използват и как ще им реши проблемите.

Съвети

 • Използвай надписи върху видеото, за да представиш своето съобщение, claim, слоган.
 • Използвай видеоклипове, които показват опита на потребителите с твоя продукт или услуга.
 • Покажи с кратки видео материали как се използва или как потребителите да получат твоя продукт.
 • Създай доказателствени видеоклипове, които показват как се чувства потребителят на твоя продукт. Обвържи ги с ясен CTA.

Рамка № 4: Стъпка по стъпка

Покажи стъпка по стъпка как да ползват продукта ти. Използвай надписи и различни визуални елементи в ключови места на процеса. Опиши всичко по процеса за придобиване и използване на продукта с ясно послание.

@mikasan__ Reply to @kannakamiu2 how to use chopstick 🛐🇯🇵🥢 #educampph #osaka #natto #chopstick ♬ summertime – Maggie麦吉

Съвети

 • Задай стъпките, по които ще преведеш аудиторията си чрез надписи, обвързани с ключови визуални елементи.
 • Създай видеоклипове, показващи процеса на употреба на продукта.
 • Завърши с реакция в стил на генерирано от потребители съдържание или коментар за употребата и усещането, което предоставя. Обвържи с ясен CTA.

Рамка № 5: Марката като част от рутина

Покажи как лесно продуктите на твоята марка се включват в ежедневната рутина и решават проблеми по естествен начин. Подчертай колко са приспособими чрез “пресъздаване на един ден живот с тях”.

@sephoracanada „A realistic day in my life during Ramadan!“ – @bodmonzaid 💖 #ramadan#dailyvlog ♬ original sound – sephoracanada

Съвети

 • Представи своя продукт чрез генерирано от потребители съдържание или медийни материали в стил „Направи си сам“.
 • Създай видеоклип от три части за използване на продуктите или услугите ти при три различни условия или при три различни случая на необходимост.
 • Използвай реакцията или коментара от потребителя или инфлуенсъра, създал съдържанието, за да убедиш зрителите в лекотата на употреба и достъпността на използвания продукт.
 • Изрази ясен CTA.

Рамка № 6: Лесно, бързо и надеждно

Създай усещането у потребителите, че е лесно да се сдобият с твоя продукт или услуга, че е достъпен и всеки би могъл да го получи бързо. Нека да се уверят чрез видеоматериалите в надеждността и отличното качество на предложените продукти плюс възможността да ги имат лесно и бързо.

Съвети

 • Покажи как се използва твоят продукт / услуга.
 • Покажи с медийни материали, че продуктът / услугата се използва в ежедневието, докато клиентът извършва редовна рутинна дейност.
 • Предизвикай реакция в стил на генерирано от потребители съдържание или използвай надписи, за да опишеш подробно своите послания с призив към действие.

Заключение

Надявам се, че многото примери, които представих, както и особено полезните структурни рамки за създаване на истории за твоите продукти и услуги, ще са ти полезни. Рамките ще ти помогнат в написването на различни сценарии за твоите видеоклипове, а изброените TikTok рекламни формати ти дават избор към какъв вид рекламно представяне на своята марка да се насочиш. Не забравяй, задачата ти е да откриеш потребителите, които имат нужда от твоята марка, от твоите услуги и да създадеш силна връзка с тях. После сподели историята на създаването и на успехите, които си постигнал сред TikTok общността.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.