„Похватите на титаните“ на Тим Ферис: житейски принципи на здрави, мъдри и богати

Тази книга е извлечена от много епизоди и интервюта от Шоуто на Тим Ферис и включва информация по огромно разнообразие от теми, включително производителност, атлетически тренировки, удължаване на живота и др. Една от често срещаните критики е, че не е организирана тематично, но предназначението на книгата е, да избереш любимите си части и да се върнеш, когато е необходимо.

Нали си спомняш култовата книга „4 часова работна седмица“, която се превърна в бестселър и за нашумелия ѝ автор Тим Ферис. Сигурно си чул и за другата му, изключителна книга – “Tools of the Titans”. “Похватите на титаните” на Тим Ферис събира отговори на въпроси, които известният писател, оратор и инвеститор, е задавал на видни хора в своето шоу и в частни разговори. Текстът е разделен на три глави – „Здраве“, „Богатство“ и „Мъдрост“. Ферис избира тези три сфери, защото са най-близки до неговите идеи за щастлив живот.

Публикацията е обновена на 30.06.2022.

Както пише в началото на книгата, Тим от детството си е развил навика да записва тренировъчния си режим, планове за бъдещето, неочаквани идеи. Когато тетрадките с такива бележки се натрупват, му хрумва мисълта да публикува най-полезните и интересни откъси от срещите в своето предаване.

Предполагам, че си запознат с подкастите на Тим.

„Похватите на титаните“ на Тим Ферис: житейски принципи на здрави, мъдри и богати
„Похватите на титаните“ на Тим Ферис: житейски принципи на здрави, мъдри и богати

Структура на книгата

Съдържание
 1. Структура на книгата
 2. Книгата „Похватите на титаните“ на Тим Ферис – титанична работа
 3. Част първа. Относно здравето
 4. Част две. Относно богатството
 5. Част трета. Относно мъдростта
 6. Три идеи от титани
 7. Заключение

Както писах по-горе, книгата е с три раздела: Здраве, Богатство и Мъдрост. Те са взаимосвързани, както и самите понятия. Човек се нуждае и от трите елемента, за да успее или да стане щастлив. „Богатство“ в контекста на тази книга не означава само пари. Тази концепция обхваща свободното време, взаимоотношенията с други хора и много други.

Първата глава съдържа всякакви препоръки от спортисти и спортни фенове. Те ще бъдат полезни не само за спортуващите, но и за хора, които въобще се интересуват от оформяне на здраво тяло. Със здраво тяло е по-лесно да се поддържа здрав дух, тъй като физическото развитие е тясно свързано с интелектуалното развитие. Освен че описват конкретни упражнения, събеседниците на писателя дават много полезни съвети относно тренировъчния режим, правилното хранене и методите на медитация.

Втората глава на книгата е посветена на постигането на материално благополучие и успех в живота. Успехът за Ферис е не само богатство, но и самочувствие, самоуважение, достойнство. Ето защо този раздел включва не просто богати хора, а тези, които систематично постигат целите си, откриват нови неща или просто са водачи на други – хора, от които има какво да се научи.

Третата глава учи на мъдрост, както светска, така и по-дълбока, а за автора тя понякога е една и съща.

Книгата „Похватите на титаните“ на Тим Ферис – титанична работа

„Ние сме като джуджета на раменете на гиганти – казвал френският философ Бернар от Шартр, живял през първата половина на дванадесети век – за да можем да виждаме повече неща от тях и по-далечни, разбира се, не заради проницателността на зрението или височината на нашето тяло, но защото сме повдигнати на високо от ръста на гигантите.“


Тимъти Ферис върши титанична работа със съставянето на тази книга, като избира от подкастите на шоуто си най-важното. Основната идея на книгата е подчертана в предговора от мисълта на Арнолд Шварценегер:

Като всеки друг човек постигнах всичко, което имам, защото стоях на раменете на гиганти.

– Арнолд Шварценегер

И продължава:

Основата на моите постижения беше положена от моите родители, треньори и учители; ментори, които ми дадоха мъдри съвети; идоли, които ме вдъхновяваха от страниците на списанията (и след това, през годините, в личното общуване).

Книгата е едно споделяне с читателите на инструменти на успешните хора. Самият автор я нарича „бюфет“, където всеки може да избере нещо по свой вкус. Това е колекция от ценни съвети за практическо приложение.

Част първа. Относно здравето

Здравето е от първостепенно значение за всичко останало. Не напразно Ферис посвещава точно на него първата глава от книгата си. Без него богатството не е радост, а мъдростта едва ли ще дойде. Много от събеседниците на Тимъти съчетават спорта с професионалната кариера: например Амелия Буун, корпоративен адвокат, има дълга и успешна история на кросфит, пауърлифтинг и бягане. Според нея това помага много в работата ѝ.

Как да поддържаш и укрепваш здравето си? Авторът и събеседниците му предлагат на читателя няколко идеи:

Правилното хранене е ключът към здравето и красотата на тялото

Всичко не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Много хора смятат, че правилното хранене е да се избягва преяждане, пушени, мазни и сладки храни. След прочитането на книгата на Ферис обаче става ясно, че е много по-трудно.

Без правилно хранене е невъзможно да се увеличи мускулната маса или да се отървеш от мазнините.

Всички препоръки за здравословно хранене имат два общи постулата:

 • „закуската трябва да се печели“ (трябва да се закусва след, а не преди физическа активност);
 • след шест вечерта не трябва да се яде.

Интересни са и съветите на Тим Ферис за терапевтичното гладуване, което трябва да се съчетава с разходка с нормално темпо.

Редовни физически и дихателни упражнения

Почти всички „титани“ в книгата на Ферис практикуват йога, тъй като съчетава правилното дишане с физическо натоварване. Каквито и да са спортните практики, основното нещо е, да се правят редовно. Това трябва да става без пренапрягане, за да не се усещат, като тежко задължение.

Чул ли си за Вим Хоф, „леденият човек“ от Холандия. Той стана известен със своята нечувствителност към ниски температури. Започва да тренира на 17 години. Физическите му тренировки са лицеви опори, съчетани с дихателни упражнения.

Използване на силата на студа и топлината

В допълнение към дихателните упражнения и лицеви опори, Вим Хоф използва ефекта на студа. Той не е сам в използване на силата на студа. Охлаждащите процедури се практикуват от сърфиста Леърд Хамилтън, писателя и говорител Тони Робинс, шахматиста Джошуа Уейтскин и самия Ферис. Студът, според практикуващите го, укрепва имунната система, изгаря мазнините, помага в борбата с депресията и подобрява настроението.

Топлините процедури също са много ценени от “титаните”. Сауната идеално затопля уморените мускули, премахва токсините, подобрява метаболизма. Освен автора, редовно използват тези процедури музикалният продуцент Рик Рубин и Леърд Хамилтън.

Медитиране

Почти без изключение „Похватите на титаните“ на Тим Ферис се състоят и от практикуването на някаква форма на медитация. “Титаните” посещават специални курсове, наемат индивидуални учители, овладяват основните техники и практикуват медитация през целия си живот, за да „успокоят ума“. Тази практика помага да се вгледаш в себе си, да се почувстваш свързан със света и другите хора.

Научно е доказано, че медитацията има благоприятен ефект върху физическото и психическото състояние на човека. Конкретни техники и методи не са описани в книгата, навсякъде в мрежата могат да се намерят. Има само съвет от автора – непременно да се опита.

Част две. Относно богатството

Във втората част на книгата успешни хора споделят своите идеи с амбициозни предприемачи и млади таланти.

По-долу са няколко идеи, споделени с Ферис от неговите събеседници:

Поставяйки точно целта си, със сигурност ще я постигнете

Шварценегер разказва, че е имал ясна представа за целта. Той е знаел къде и защо отива, защо тренира по пет часа на ден, защо трябва да преодолява болката в тренировките, да спазва дисциплина и да се храни правилно. Всичко у него е било подготвено за победата, не само за играта.

Не се страхувайте от най-тежката работа, ако тя води до независимост

Отново Шварценегер, който представя своята биография, пълна с много труд, за постигане на целите, които си набелязва. На 30-годишна възраст той става милионер. И ако, като милионер играе във филми, това е много различно от ситуацията, когато като беден актьор, работещ като сервитьор и чистач, се съгласява на всичко в името на епизодична роля.

Превърнете слабостите си в своите активи

Шварценегер се опитва да отслабне, работи върху произношението, взема уроци по актьорско майсторство. Но акцентът не изчезва. Успехът идва след Конан Варварина, но хонорарите остават малки, докато Джеймс Камерън не го кани да играе Терминатор. Режисьорът дори не мисли вече за друг актьор, защото Арнолд говори като истински киборг убиец.

Генерирайте всякакви, дори лоши идеи – тогава добрите ще дойдат сами

Така съветва Сет Годин – известен маркетолог, предприемач и автор на бизнес бестселъри. Той съветва да не губиш време в търсене на вдъхновение, а да записваш всякакви планове и стратегии, които ти хрумнат. Можеш да избереш нещо добро и от купчината боклук, но е невъзможно, ако няма никаква купчина.

Джеймс Алтъчър, предприемач, ръководител на хедж фонд, писател и основател на 20 компании (според него 17 от тях са били нерентабилни), повтаря казаното от Сет Годин. Съветът му звучи малко по-различно: ако не можеш да намериш десет идеи, генерирай двадесет, дори да бъдат най-лудите. Перфекционизмът само предотвратява раждането на брилянтна идея.

Чувствайте се свободни да поискате и приемете помощ – бъдете благодарни за това

Ферис цитира примера на обществената институция за покровителство на талантите, възникнала в древността. Богати и влиятелни жители на града помагат на млади гении (художници, поети, учени) и те се радват да се отплатят по всякакъв начин.

Шварценегер твърди, че е щял да остане никой и да умре в неизвестност, ако не са били хората, на които все още е благодарен.

Част трета. Относно мъдростта

В трета глава от книгата си Ферис пише за това, че твърде дълго се подготвяме за живот, вместо да живеем. Хората работят усилено с малки почивки и животът им минава еднотипно и в празни мечти, без да предприемат нещо. А животът е толкова кратък. Самият той е постъпва различно – един ден изоставя света на изтощителна еднообразна работа и това коренно промени живота му към по-добро.

Timothy Ferriss
Timothy Ferriss, източник Wikimedia

Хората се страхуват от промяна. Борете се със страха си

Основната пречка по пътя напред е страхът от несигурност. Хората трябва да са наясно със своите страхове. Това може да стане, като напишем на лист хартия най-лошото, което може да се случи, ако решим да направим страшна, но важна стъпка.

Да си представим тези събития в пълни подробности. Ще бъде ли пряка заплаха за нашето съществуване? Колко дълго ще продължат негативните последици? Как да ги сведем до минимум? Вероятно ли е всичко най-лошо да ни се случи?

След като страховете ни станат повече или по-малко конкретни, трябва да започнем да се борим с тях. Важно е да опитаме да разберем какво можем да получим в замяна, в името на това, което рискуваме.

Успехът в живота зависи от броя на неудобните разговори или опасни ситуации, от които човек се е научил да излиза.

Трябва да оценим щетите не само от потенциален провал, но и от бездействието си.

Животът може да се промени към по-лошо във всеки един момент. Няма нужда да разглеждаме това като катастрофа, трябва да сме подготвени за негативни промени.

Не чакайте вдъхновение – продължете да практикувате

В раздела „Мъдрост“ Ферис събра актьори, музиканти и писатели. Повечето от тях са съгласни, че няма нищо по-важно от постоянната практика.

За писателите един от основните проблеми е празният лист.

Пауло Коелю казва, че за писателя, основното нещо е не толкова талант, колкото дисциплина. Той си постави за цел да пише поне половин час на ден – това не е толкова страшно и съвсем изпълнимо. Понякога наистина пише половин час, понякога това време се превръща в десет часа. Основното нещо е, да не се променят настройките.

Сценаристката и писателка Черил Стрейд препоръчва да се записват мислите по всеки повод. Почти незабелязано, по този начин, начинаещите писатели се научават да поставят чувствата си на хартия и да се всмукват в процеса. Основното нещо е, да не спират.

Винаги вървете по своя път, дори и да се спънете

Така съветва Робърт Родригес, режисьор. Отначало ще има спъване, но това е единственият начин внезапно да се натъкнеш на нещо, което все още никой не е открил.

Когато всички се движат в една и съща посока, твърди Родригес, това е по-скоро като тълпа, която се опитва да влезе през една малка врата. Самият той отдавна мечтаел да влезе в телевизията, но предвид огромната конкуренция разбира, че има малко шансове. Тогава избира по-лесния път: създава своя собствена телевизионна мрежа.

Три идеи от титани

Ще напиша за някои „идеи“, които носят истински стимули. Избрах три, за да не развалям удоволствието на тези, които имат намерение да изчетат книгата от началото до края.

Амелия Буун: изкуството на страданието

Амелия Буун е наричана „Майкъл Джордан от състезанията по препятствия“ и се счита за най-великият атлет в света в тази дисциплина.

В страниците за нея, открих голяма способност за жертва и някои кратки фрази, които са достойни да ни придружават по нашия път.

На въпроса:

„Какво изречение бихте написали на билборд?“ 

тя отговаря:

„Никой не ти дължи нищо“.

Отговор, който може да изглежда циничен, но според мен е най-правилният. По две причини:

 • Първата е, че особено в сложно и агресивно общество, като сегашното, индивидуалната отговорност е най-голямото конкурентно предимство.
 • Втората причина е, че е по-добре да се подготвиш, отколкото да се разочароваш. Амелия обича да тича в дъжда и студа, защото знае, че съперничките ѝ сигурно ще предпочетат да си седят вкъщи при такова време. Това е пример за затвърдяване на „подготовка за най-лошия сценарий“.

Едни от най-поразяващите ѝ думи са:

„Аз не съм най-силната. не съм най-бързата. Но аз съм наистина добра в страданието.“

С това поразително напомня Виктор Франкъл, който от 1942 до 1945 г. е затворник в четири нацистки концентрационни лагера, включително Аушвиц и Дахау:

Ако има смисъл в живота, значи трябва да има смисъл и в страданието. Страданието в известен смисъл е част от живота – точно като съдбата и смъртта. Само с мизерия и смърт човешкото съществуване е пълно!

Питър Тийл: амбиция и упорита работа

Питър Тийл, съосновател на PayPal, един от първите инвеститори във Facebook, автор на „От нула до едно“, е един от най-брилянтните предприемачи на нашето време.

От „неговите страници“ трябва да се имат предвид две идеи:

Първота е предупреждение към онези, които продължават да хвалят провала, разказвайки историята на този или онзи герой. Време е да се спре с тази тенденция: провалът е гадно нещо. „Това е трагедия“, казва Тийл.

Мисля, че провалът е силно надценен. Повечето фирми се провалят по повече от една причина. И така, когато бизнесът се провали, вие често не научавате нищо. Мислите, че компанията е фалирала поради причина 1, но всъщност тя е фалирала по причини от 1 до 5. И така следващият бизнес, който започнете, ще се провали поради причина 2, следващият поради причина 3 и т.н. Не мисля, че хората наистина научават много от провала. В крайна сметка това се оказва много вредно и обезсърчително преживяване и мисля, че смъртта на всеки бизнес е нещо, като трагедия. Не става въпрос за някаква естетическа философия, където въпреки насилието човек има идея за прогрес, нито пък е някаква задължителна стъпка в ученето. По принцип не мисля, че провалът е еволюционна стъпка или необходимост от опит. Провалът винаги и само е трагедия

– Питър Тийл

Другата много интересна отправна точка е, начинът му на подход към предизвикателствата:

Ако имате десетгодишен план за постигане на нещо, трябва да се запитате: „Защо не мога да го направя за шест месеца?“

– Питър Тийл

Не става въпрос за лесен ентусиазъм, липса на разум или безразсъдство. Всичко е свързано с упорита работа.

Крис Сака: може да е късмет, но не е случайно

Крис Сака е бил ръководител на сектора за специални инициативи на Google, един от първите инвеститори в Twitter и признат от Forbes като принадлежащ към великите предприемачи.

Когато Ферис го пита:

„Ако работиш в стартираща компания, какво трябва да правиш, върху какво трябва да се съсредоточиш, за да научиш и да се развиваш колкото е възможно повече?“

Сака отговаря:

„Отидете на всички срещи, на всички срещи, дори и да не са ви поканили, и се опитайте да разберете, как можете да станете полезни”.

Може да е късмет, но не е случайно.

– Крис Сака

Сака има предвид, че възможностите се случват на онези, които се ангажират да ги осъществят. В живота и в нашите проекти е достатъчно не само качеството на нашите действия, но и интензивността и количеството. 

Ако просто направим добър ход и смятаме, че той променя хода на събитията, ние поверяваме съществуването си на случайността и хаоса. Ако, от друга страна, увеличаваме вероятността от настъпване на събитие, ние смекчаваме случайността и хаоса.

– Крис Сака

Намирам тази аргументация толкова проста, колкото и пренебрегната.

Сака я контекстуализира в света на стартиращите фирми, но е валидна във всяка област. 

Голямата разлика в свят и пазар, където Вселената не е на нашите услуги и наистина често си запазва неприятни изненади, е да се възползваме максимално от това, което е в нашата власт.

Заключение

„Похватите на титаните“ на Тим Ферис не е от онези книги, които можеш да четеш от кора до кора, без да спираш. Основното ѝ предимство е в практическите препоръки, подкрепени с ефектни примери и цитати от успешни хора. В „Похватите на титаните“ има много полезни съвети, но и доста посредствени разсъждения (въпреки че почти всички принадлежат на известни личности). 

Разделението на глави също е доста произволно: понякога не е съвсем ясно защо интервютата, които са по-подходящи за „Здраве“ или „Богатство“, изведнъж се озовават в секцията „Мъдрост“ и обратно.

Ферис периодично споменава определени марки чай или кафе, имената на хранителните добавки, които приема, като ненатрапчиво ги рекламира, което може да предизвика известно дразнене на читателя. Лечебните методи, предложени в книгата, не са подходящи за всеки, но мнозина ще искат да ги изпробват, тъй като са описани с познания по въпроса. Някои неща могат да бъдат опасни, ако не се приложи и лекарски съвет при практикуване.

Като цяло книгата е доста интересна, полезна и информативна, съдържаща опита на много достойни и известни личности. Техните мисли и съвети могат да бъдат добър ориентир, а съдбите им са отличен пример за следване.


Източник на основното изображение Wikimedia.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.