Топ маркетинг инструменти, необходими за да расте твоят бренд

Изброявам над 70 топ маркетинг инструмента, необходими за твоята онлайн дейност. 

Днес  интернет маркетингът  се развива с все по-бързи темпове. Повече от всякога хората живеят онлайн. Затова и умните компании започват да се рекламират по всевъзможни канали, за да получат максимална видимост и накрая повече клиенти.

Ако бизнесът ти е малък, като собственик си доста натоварен. Няма достатъчно пари за сътрудници, както и за платени онлайн инструменти.

Така че аз изготвих списък със сайтове и приложения, които са много полезни и са безплатни. Надявам се да спестя малко време на онези, които все още трябва да прекарват часове в търсене на подходящите такива. С посочените инструменти ще увеличат производителността си и вероятно ще постигнат желани маркетингови цели.

Възможността за създаване на добро съдържание и предоставянето на добавена стойност за потребителите сега е ключов аспект за развитието на компанията в интернет. Пряката комуникация чрез социалните мрежи разширява аудиторията на потенциални клиенти, позволява да се разберат техните нужди и интереси. Това е по-малко агресивната и по-естествена стратегия отколкото директната и в много случаи инвазивна реклама.

Маркетинг-инструменти-за-да-расте-твоя-бренд-

За да създадеш твоя блог, който е жизнено необходим за уеб маркетинга, ти трябва

CMS – Content Management  System – Система за управление на съдържанието. Най-използваната естествено е WordPress.

Трябва ти хостинг и домейн. Изисквания за хостинга-сигурност, обслужване, бързина…

1. Име на домейн

Как да изберем име на домейн ? Ето 3 валидни инструмента:

 • domainr.com – въвеждаш дума, която те интересува: резултатите ще ти покажат свободните разширения със зелена отметка;
 • domainsbot.com –  широка гама персонализации в търсене на името на домейна. В страничната лента излизат списъците на синоними. Чрез отметка бързо избираш тип разширение;
 • leandomainsearch.com – играем с думите. Ще се намерят алтернативи, подходящи за нуждите ти.  За хора, които търсят вдъхновение.

Трябва ти и тема от сайт, който е известен с професионални теми. Има доста такива. Темата трябва да е responsive  – отзивчива, т.е. добре виждаща се от всеки вид дисплей.  Също и SEO оптимизирана. За предпочитане платена, цените нормално са около 40-60$. Качествените premium теми са с наистина отлично обслужване, редовно имат обновяване  и обикновено са с много повече функции и опции, отколкото свободните теми. Ето няколко известни сайта:

2. Теми

 • Themeforest – най-големият marketplace за теми WordPress в уеб, всякакви видове. Всички теми са платени.
 • Тemplatemonster – цени от 40 – 70 €.
 • Мythemeshop – сайт известен с най-бързите теми. Моята тема е от този сайт. Добра поддръжка, наличност и на безплатни теми успоредно с платените варианти. Разработчици и на плъгини, предоставени за инсталиране в WordPress.org. Почти винаги има големи отстъпки върху цените в момента на регистрация. Голямо предимство е, че закупувайки една тема, можеш да я ползваш на много сайтове.
 • WordPress.org – предоставя най-сигурните безплатни теми, освен темите premium.

3. Инструменти за създаване на лого

 • Logaster – генератор и професионален създател на онлайн лого.
 • Logoshi – генерира лого от проста чернова.

4. Инструменти за производителност

 • Тomato-timer – техниката на домата – известна техника за управление на времето – Time management. Избягваш разсейването, ставаш по-организиран и установяваш колко време ти трябва за всяка задача.
 • Unroll.me – препълнена електронна поща, този инструмент е за теб. Просто включваш имейл адреса, в който искаш да семплифицираш работата си. Определяш си удобно време, в което включените в списъка на програмата имейли да са събрани. Бърз поглед към всички от него. Лесно включване и изключване в програмирания списък. Лесно отписване от newsletter. Спестява много време.
 • Google Drive – с безброй удобства за бърза работа –

календар, седмично програмиране.

Google Sheets – съвместим с Excel. Там можеш да си направиш Издателския календар. Абсолютно удобен и пълен с функции. Следният пример е Editioral Calendar Template на Content Marketing Institute .

Издателски-календар600x383-

Google Docs – съвместим с Word, но много по-лесен и удобен.

Имаш на разположение 15 gb свободно пространство  в Google Drive. Достъпни от всякъде, възможност за работа в екип.

 • Dropbox – получаваме достъп до файлове от компютъра си на други устройства – Dropbox може да помогне – безплатно за до 2 GB пространство за съхранение.
 • Mindomo – известната програма за съставяне на ментални карти. Помага да си изясниш структурата или плана на поставената задача. Онлайн, безплатна, изисква само регистрация.

Маркетинг инструмент - Mindomo-

 • Edraw Mind Map – има безплатна версия за Windows, много темплейти.
 • Asana – управлението на списъка със задачи е по-ефективно с Asana. Има функции за екипно сътрудничество и куп други неща.
 • TweetDeck – най-ефективният Twitter инструмент. Организираш списъците си, които искаш да следиш. Всички действия в реално време.

5. Content curation инструменти

Инструменти – куратор на съдържание – за откриване, запазване и подбор на съдържание

 • Pocket – ако още не го ползваш, губиш. Бързо и лесно помни публикации, видео, различни ресурси, които искаш да прегледаш по късно. Има и своя изчистен режим на четене. Удобно запомняне и преглеждане по етикети. Синхронизиран, има разширения за всички известни браузери.  Свързва се с редица приложения на трети страни за лесно споделяне.
Виж и : Mercury Reader за браузер Chrome-четеш чист текст без реклами
 • Evernote – организационна платформа с мулти употреба. Широко известна като начин да се запомня всичко, от бизнеса си до личния живот – идеи, статии, записки и много друго.
 • Instapaper – eдин прост инструмент за запазване на уеб страници, за да ги прочетеш по-късно на iPhone, IPAD, Android, компютъра, или Kindle. Няма ограничение за броя на статиите, които може да съхранява за неопределено време (освен ако ги изтриеш).
 • Feedly – прави достъпни за четене потоци новини от източници, които ни интересуват. Така имаме събрана цялата важна за нас информация на едно място и не губим време да обхождаме сайтовете постоянно.
Виж тук за повече : 4 начина да получим RSS поток от FB,които може би не знаеш
 • Trello – напълно безплатен инструмент за идеи в спретнато организирани карти.  Сътрудничество с другите членове на екипа чрез събиране на гласове по определени карти, за да има реална обратна връзка и споделяне на най-доброто съдържание. Trello е супер полезен визуален инструмент.
 • Pinterest – организира ресурси, собствени за споделяне, както и съдържание от други любими сайтове за вдъхновение. Добър маркетингов инструмент. Ето една тема от моята Pinterest стена, всъщност съставена от 25 различни стени (по теми).

Pinterest-Ivanka-Grigorova-

 • ContentGems – е двигател. Всеки ден сканира стотици хиляди статии от най-добрите онлайн източници и ни представя един поток на подходящо и навременно съдържание.
 • DrumUp – платформа, която обхваща редица социални медии, за да работи за твоите маркетингови стъпки. Подбира и предлага свежо и подходящо съдържание за теб и за планирано споделяне. Лесен за използване, интуитивен интерфейс.
 • PrintFriendly – Разпечатва страницата, чийто адрес сме въвели в полето. Бързо,чисто, спретнато във вид на pdf файл. Не само това. Може да го включиш и като разширение към браузерите – Mozilla, Opera, Chrome. Така интересните неща ще си ги имаш запомнени на компютъра.

6. Автоматизиране на маркетинга.

 • Buffer – Отлично средство за  управление на бизнес профили в социалните медии и чудесно решение за автоматизиране на процеса.

С Buffer можеш да управляваш множество Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, Instagram профили.
Да настройваш собствения си график и да го актуализираш.

Използва се с различни браузъри чрез неговите разширения.

Маркетинг-инструменти-1-

 • Post Planner – имам много положителено отношение към Post Planner. До 25 публикации можеш да програмираш с безплатната му версия. Удобен за използване.
 • Hootsuite – друго известно табло за управление на социалните медии. С разширения за браузерите.
 • Zapier – Автоматизация с него наистина помага за спестяване на време и пари, когато става въпрос за маркетинг съдържание. Позволява автоматично свързване на приложения за подобряване на работните потоци. Има безплатен план.
 • IFTTT –  работи добре и безплатно чрез създаване на потребителски рецепти, които увеличават производителността на всичките ти уеб приложения и платформи. Свързва ги, за да работят заедно по-ефективно.
 • MailChimp – Имейл маркетингът играе ключова роля в цялостното съдържание на бизнес стратегията. Можеш да използваш MailChimp, за да автоматизираш имейлите си за различни аудитории. Елегантни шаблони, сегментиране на списъка. Изпращане на бюлетина ти всеки път, когато си актуализираш блога, благодарение на своята опция RSS мейл. Знаеш кой ти отваря имейлите…И много други функции.

Безплатен за по-малко от 2000 абонати и до максимум 12,000 имейли всеки месец.

В тази моя инфографика са събрани инструментите, изброени дотук, както и следващите. Кликни върху нея, за да я видиш в увеличен вид.

Маркетинг-инструменти-необходими-за-да-расте-твоя-бренд600x1655-

7. Инструменти за идеи за съдържание и за споделяне

 • Quora – популярната социална мрежа – платформа за въпроси и отговори, дискусии. Открий тенденциите, следейки последователно задаваните въпроси. Чудесно място за идеи за създаване на съдържание. Може да се използва, за да увеличиш репутацията и бренда си.
 • Medium – престижна платформа за публикуване. Лидери от различни индустрии, известни маркетинг специалисти споделят в нея. Начин за безплатен блогинг.
 • SlideShare – Използвай SlideShare да покажeш твои публикации чрез презентации, за да спечелиш нови читатели.
 • Hubspot – генератор на теми за блога. Попълваш полетата с условия и съответните заглавия се появяват в рамките на секунди!
 • Answer the public – прекрасен инструмент за генериране на блог теми.
 • Portent –  още един генератор на творчески идеи (за съжаление само на английски език за сега).

Маркетинг-инструменти-SEO-

8. SEO инструменти

 • Google Analytics –  инструмент на Google за  анализ и проследяване на трафик на сайт.
 • Serpstat – всичко-в-едно SEO платформа за професионалисти.
 • Wordze – този безплатен инструмент за изследване на ключова дума е предназначен да ти помогне да намериш най-добрите попадения за твоята ниша. Възможност за използване на long-teil ключови думи.
 • Small Seo Tools – един от най-добрите сайтове в мрежата за всеки, който се занимава с уеб маркетинг.

Този сайт съдържа някои от най-добрите SEO безплатни инструменти:

Търсене на плагиатство (за съдържание);

Позициониране на ключова дума;

Google проверка на PageRank;

Backlinks;

Пинг тест онлайн;

Kласиране в Alexa;

Търсене на IP на домейна;

Инструмент за подсказване на ключови думи;

Контрол на скоростта

и най-малко още 30 допълнителни инструменти.

 • Wats my serp – безплатен сайт, който включва усъвършенствани инструменти за оптимизация, както и добър SERP проверяващ инструмент, който лесно и бързо да проверява топ 300 резултати на SERP за класирането на твоя сайт, до 25 ключови думи наведнъж с едно кликване.
 • Yoast – SEO WordPress плъгин, предлага на потребителите възможност за оптимизиране на заглавието на публикацията и на мета-описанието. Създава sitemap – картата на сайта, която после представяш на Google Webmaster tools, за да индексира по-бързо твоя сайт. И още много други възможности.

9. Инструменти за създаване на съдържание

Сайтове за безплатни изображения

 • PhotoPin – за търсене на безплатни изображения
 • Unsplash – сайт с безплатни качествени фотографии
Виж тези: 19 сайта с безплатни качествени изображения

Инструменти за подбиране на цвят

Инструменти за графика и диаграми

 • Charts hohli – Нуждаете се от обикновена бар диаграма, линейна диаграма, диаграма на Вен… Hohli има всичко необходимо.
 • Datamatic.io – уеб приложение за журналисти и блогъри. Изключително лесно създава и публикува професионално изглеждащи графики, диаграми. Използваме съществуващите шаблони, които бързо могат да бъдат редактирани, персонализирани и вградени във всеки уебсайт.

Маркетинг-инструменти3-

 

Инструменти за инфографика

 • Easel.lu – има шаблони на  разположение за създаване на инфографика, както и възможност да се създаде една от чиста страница, достатъчно модули, както и да качиш свои изображения. Възможен безплатен download на създадената инфографика.
 • Venngage – лек за използване и с разнообразни шаблони на разположение. Безплатен download на инфографиката.
 • Canva – един от най-известните инструменти за създаване на графики за сайта и социалните мрежи.
 • Powtoon – лесно създаване на видео презентации.

Инструменти за гиф

 • Gifhy – търси гиф. Място, където можеш да си създадеш и собствен гиф.
 • Ezgif – дава възможност за много различни операции с гиф, оптимизиране на гиф за сайт. Бързо и удобно представяне на резултатите.

Инструменти за оптимизация на изображения

 • Compressor.io – един от най-известните.
 • Compressjpeg – компресира jpeg, png и pdf.  Бързо и с възможност за повече файлове наведнъж. След това можеш да ги свалиш вече компресирани заедно в архив. За изображенията има възможност за различен процент компресиране по твой избор .
 • Sproutsocial –  прави опростено мащабиране на изображение, качено от теб. За целите на публикации на различни социални медии.

Инструменти за обработка на фотографии

 • Pixlr – обработване на изображения, рисуване, филтри.
 • Befunky – много полезен за обработка на фото, рамки, графични работи. Възможност да преоразмериш изображението в пиксели и в тегло.

Инструменти за писане

 • thoughtpad.kingdomofs.com – отваряш и пишеш направо в браузера, чиста страница. И си нямаш грижа, той запомня всичко. После го намираш отново.
 • hemingwayapp – за корекции при писане на английски.

Маркетинг-инструменти-писане-и-корекция-

 • Writefull – уеб приложение, софтуер за PC, Mac и Linux, осигурява обратна връзка в реално време на писане чрез проверка на текста срещу бази на правилен писмен език. Избираш част от текст, натискаш клавишната комбинация, за да активираш Writefull и избираш една от основните му функции:

– Проверка колко често се среща избрания текст в базата данни и как се използва в контекст.
– Как се произнася текста.
– Превод от всеки език на английски.
– Въвеждане на два текстови пасажи и сравняване колко често те се намират в базата данни и как се използват в контекст.
– Кои синоними на дадена дума се използват най-често в избрания текст.

 • Grammarly – за проверка и корекция на английски текст. Много известна апликация с разширения за браузерите.
 • Google Doks

Инструменти за подкаст

 • Audacity – Ако обичаш да създаваш подкаст в блога си или си мислиш да започнеш, то това е един от тези инструменти, които трябва да имаш.

10. Инструменти за фактури

 • Invoiceto – Безплатен генератор на фактури онлайн.
 • Free invoice generator  – Друг безплатен генератор на фактури.

11. Поглед към конкурентите

Два инструмента, за да имаш поглед върху данните на твоите конкуренти.

12. Вдъхновение за дизайн

И един бонус от там: 160 Icons from VectorIcons

Този преглед на маркетинг инструменти за улесняване и автоматизиране на част от дейностите ти онлайн въобще не претендира за цялостност или окончателност. Инструментите и видовете са много повече, постоянно се появяват нови. Но това е една насока за по-лека и професионална работа. Свободно за коментари и предложения.

Източник на началната снимка Gratisography

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.