Как да преведем електронни книги и документи с Google Drive,запазвайки форматирането и изображенията

Искаме да преведем електронни книги или документи от чужд език на български или обратното. Написал си електронна книга, която искаш да изпратиш на свой английско говорящ приятел. Но не намираш някой да ти я преведе и да ти запази форматирането.

Ако използваш Google Преводач, Bing Преводач и някои други преводачи онлайн, ще загубиш форматирането и изображенията.

Вече писах за един супер онлайн инструмент за превод, и не само: преобразува успешно PDF файлове в WORD файлове и др.: Превод на PDF, DOC, DOCX и други формати документи онлайн.

Онлайн превод с Free online document translator

Onlinedoctranslator превежда онлайн няколко типа документи, поддържа 104 езика и не изисква нито инсталиране, нито регистрация. Запазва форматирането. И е безплатен. Ето пример на част от книга, PDFформат, преведена от български на английски:

Българската страница:

Как да преведем електронни книги и документи с Google Drive 1

Същата страница, преведена на английски с Free online document translator:

Как да преведем електронни книги и документи с Google Drive 2

В настоящата публикация ще покажа как да преведем електронни книги и документи с Google Drive, като запазваме форматирането и изображенията. Използвам същата страница за пример. Mожем да превеждаме цели книги.


Превод с Google Drive

Примерът ми е откъс от книга в PDF формат. Много по-успешно се запазва форматирането и изображенията на книги и документи, качени в DOC и DOCX формат. Преводът с Google Drive е безплатен, достатъчно е да имаме Google акаунт.

И така, влизаме в Google Drive и кликваме на New – от ляво и после File upload на отворения нов прозорец:

Как да преведем електронни книги и документи с Google Drive 3

Избираме от компютъра съответната книга или документ и я качваме в Google Drive. За да отворим качения документ, кликваме вляво, върху папката Recent. Излизат на първите места последно добавените документи. Кликваме върху искания и той се отваря в един лайтбокс. Кликваме върху Open with и в падащото меню избираме Google Docs:

Как да преведем електронни книги и документи с Google Drive 4

В Google Docs кликваме на Tools и в падащото меню на Translate document:

Как да преведем електронни книги и документи с Google Drive 5

Избираме езика, в случая English:

Как да преведем електронни книги и документи с Google Drive 6

И ето получения преведен откъс от книга. Отваряме на същата страница:

Как да преведем електронни книги и документи с Google Drive 7

Правим корекции, ако има нужда (подчертани с червено думи от коректора на Google Docs и др.). Контролираме дали всичко е наред с фразеологията и синтаксиса, после с форматирането на текста и с разположението на изображенията.

Преведената версия на документа автоматично ще бъде запазена в Google Диск.

Накрая можем да я свалим. Отиваме на File–>Download as и избираме формата, в който да свалим превода.

Как да преведем електронни книги и документи с Google Drive 8

Заключение

Освен, че чрез тази възможност на Google Drive можеш да предложиш свой документ, своя публикация, своя книга на някой приятел, който не знае български, има още една голяма полза. Можеш да консултираш или прочетеш всяка електронна книга в съвместим за Google Docs формат на чужд език, превеждайки я на български. Форматирането и изображенията се запазват.

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

4 Comments

  1. Здравейте, това е страхотен вариант за бърз и смислен превод. Но и аз имам този проблем и когато разделя книгата, даже опцията за превод не е активна.

    • Здравейте, благодаря за коментара! Току-що опитах превод на PDF файл от английски на български, като отделих първите 38 страници с този инструмент Onlinedoctranslator и стана много добре. Разделянето на оригиналния PDF направих в същия инструмент.

  2. Здравейте, изпробвах това което сте написала за превода, но за съжаление успява да преведе само първите 23 страници от книгата. Можете ли да ми кажете на какво се дължи това? Благодаря.

    • Здравейте, направете го втори път, тръгнете втори път от оригиналния текст. Аз го изпробвах отново и така стана. Ако не става, разделете книгата на части и я преведете така.

      Благодаря за въпроса!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.