12 от важните уроци на Карл Лагерфелд за бизнеса, стила и живота

Уроците на Карл Лагерфелд за бизнеса, стила и живота-
Да си припомним тези уроци на Карл Лагерфелд, които ще са ни полезни във всяко начинание.

Embrace the present and invent the future.

Прегърнете настоящето и сътворете бъдещето.
Karl Lagerfeld

Защо са важни уроците на Карл Лагерфелд?

В следните 12 урока, които обобщих, са събирани негови изказвания в различни интервюта, списания, срещи, ревюта. Това са неговите разсъждения за живота и успехите, за модата и стила, за непрекъснатата жажда за обновяване, промяна и себеоткриване, за страхотния труд по самообразование и културно израстване. Това е неговият живот с правилата, които са извоювали огромния му успех.

Карл Лагерфелд (10.09.1933 – 19.02.2019) e дългогодишният креативен директор на Chanel, отличен в изкуството на маркетинга и брандирането, изграждането на наследство и поддържането на бързо променяща се индустрия. Той е дизайнер, както и предприемач, който започва кариера в Париж, когато е само на 17 години.

Наследство на Лагерфелд на кормилото на Шанел е огромно. Но гениалното е способността му да извади етикета на Chanel от тесния сегмент, в който го е намерил, когато се присъединява към модната къща преди 30 години. Повече от всеки друг, Лагерфелд разбира ролята на модата и луксозните марки в обществото. Той умножава вариациите на марката в различните категории продукти. Присъединава се и към маркетинговата тенденция, наречена „Masstige“ (или масов престиж), за която дава своя принос.

Масовият елитизъм е моя мечта от дълго време, мисля, че сега е мое задължение да го направя с моето име,

казва дизайнерът в изявление преди едно прет-а-портер „masstige“, което се продава в интернет. Така добавя към програмата си развитието на свръх-достъпната мода по отношение на цените.

Луксозната марка на Chanel запазва своята ДНК, но е представена в няколко варианта в постоянно променящо се общество, на което са отражение известните модни паради, които организира Лагерфелд.

За да подчертае творенията на марката, той превръща шоутата в грандиозни демонстрации за възхвалата им и в контекст, който им позволява да бъдат интерпретирани.

Година след година Шанел вдига летвата все по-нависоко, предлагайки на модата все по-големи модни паради. Поглед за това ще намериш в инфографиката в края на тази публикация, почит от Intotheminds.com към твореца, който успява да отпечата етикета си върху цял сектор.

Уроци на Карл Лагерфелд за успех в бизнеса, в стила и в живота

via GIPHY

1. Вдигай летвата все по-високо и по-високо.

Лагерфелд винаги се е отличавал с високите си и безкомпромисни стандарти.

Ако не сте добър тореадор, не излизайте на арената,

казва той в едно интервю за Racked. И продължава:

Нещото, което мразя най-много, са дизайнерите, които приемат тези много добре платени работни места и след това мислят, че търсенето е твърде силно, че се страхуват от бърнаут и т.н. Това е работа на пълно работно време, а не професия между другите. Модата е спорт сега: Трябва да бягате.

Достигането на високи стандарти изисква и подбор на силен екип. Събирай около себе си хора, на които да разчиташ, и които също да са способни да вдигнат високо летвата.

2. Бъди в крак с тенденциите на момента

Карл Лагерфелд не се застоява, вечно променя, за да пренася в своята дейност популярните тенденции в културата и технологиите.

Аз съм моден човек, а модата не е само за дрехите – става дума за всякакви промени.

Карл Лагерфелд

Застояването в зоната на комфорт, страхът от поемане на риск, не може да те движи напред. Оставаш извън течението на реката на живота, като наслагване от пясък или тиня.

Когато нещата станат твърде популярни, те изчезват за нещо друго.

Карл Лагерфелд

Когато някое от тези неща се превърне в лудост и се приеме от мнозинството от потребителите, медиите и дори известните личности, те ще загубят своето, което аз наричам, „иновационна магия“. Те престават да бъдат нещо ново и заслужава да се обърне внимание, особено за онези потребители, които са развълнувани да откриват новости на пазара, които се наричат ​​ранни потребители и се намират на ранен етап от цикъла на приемане на тенденциите.

Карл Лагерфелд

Ние създадохме продукт, който никой не се нуждае, но хората го искат. Ако имате нужда от грозна стара кола, може да изчакате, но ако искате нов моден артикул, той не може да чака.

Карл Лагерфелд

3. Измисляй отново и отново

Лагерфелд има винаги в главата си нови, потенциални проекти.

Едно от най-важните неща, които той отбелязва е, че не се спира да дискутира какво си мислят другите или дори той самият. Да бъдеш нерешителен пречи на творческия процес.

Никога не си задавам въпроси. Опитвам се да намеря отговори

и още:

Аз действам по инстинкт. Ясното мислене в грешния момент може да задуши творчеството.
Нека умът ви тече, нека идеите станат реални и не мислете прекалено силно. Творчеството е победено от обсебения от обществото ум.

Промяната е най-здравословният начин за оцеляване.

Карл Лагерфелд

Дизайнерът не разбира хората, които се отегчават. Той проектира колекциите, редактира кампаниите – на Chanel, Fendi и собствената си марка. Фотограф, колекционер на изкуство и книги, той създава със същата лекота, с която диша.

Скуката е престъпление.

За предприемачи, които се чувстват заседнали, отегчени или им липсва страстта, която някога ги е подхранвала – спасението е постоянно обновяване, което възбужда отново мотивацията и  преоткриването.

За конкурентите си Карл Лагерфелд казва:

Да, гледам много неща. Не го виждам като конкуренция. Харесва ми, когато има много хора, които правят добри неща, защото работите по-добре, ако има конкуренция, отколкото ако има само хора от трета степен.

4. Самообучавай се постоянно, не спирай нито за ден, работи усилено

Карл Лагерфелд обича да учи постоянно и е доста образован.

Неговият работен ден започва рано и завършва в късните часове – изкуства, четене, рисуване, фотография – постоянно в развитие.

Това, което най-много обичам в живота, е новото начало.
Животът е свързан с нови глави, така че ги прегърнете! Забавлявайте се, когато животът се промени и дръжте сметка за всяка секунда.

Карл Лагерфелд

Мисля, че сега работя по-добре, отколкото преди,

казва той в последните си години

Моят мозък е по-ясен. И искам да работя. Аз съм работна класа.
Защо да спра да работя? Ако го направя, ще умра и всичко ще свърши.

Не прекалявай с историята на твоето име, Изкарай на преден план историята на твоята работа.

Със своето постоянно развиващо се портфолио, той ни е научил, че ако работим усилено и усъвършенстваме уменията си, ние също можем да бъдем толкова успешни.

Книгите са лекарство, което не можете да се спре. Аз съм щастливата жертва на книгите

Карл Лагерфелд

 

View this post on Instagram

 

Art, Fashion, Books and more.. Karl and Léa Salamé talking at the 7L for @stupefiantf2 tonight on @france2.fr !

A post shared by KARL LAGERFELD (@karllagerfeld) on


Ето някои от неговите отговори пред La Repubblica:

На въпроса за истинския лукс. – Истински лукс? Интелигентност.
На въпроса за по-големия лукс. – Най-големият ми лукс е да не се оправдавам с никого.
На въпроса за скуката. – Обичам винаги да бъда креативен. Ако не бях, щеше да ми омръзне, а отегчението е престъпление.

Мисля, че е много важно да бъдете напълно информирани, да абсорбирате буквално всичко, което е интересно, което се случва в днешния и миналия свят на изкуството.

Лагерфелд, подобно на много успешни творци, инвестира най-много там, където е най-значимо – в ума и познанието.
Инвестицията в ума, вероятно е най-добрата инвестиция, която може човек да направи. Става внимателен и подбиращ информацията, концентриран в работата и живота си. В резултат на това се оформят ясната цел, светът като цяло пред очите му и информираният и обучен човек намира мястото си в него.

5. Вярвай в себе си и се вдъхновявай с работа

„Бях на 6 години“, казва дизайнерът. – Седях на бюрото на майка си в имението, в голямата къща – на бюрото й, където не трябваше да седя и да рисувам – и си казах: Ще станеш много известен. “
Не вярвам в това, да се чака вдъхновението. Французите казват l’appétit vient en mangeant, идеите идват, когато работите. Работя много за боклука.

И още за вдъхновението:

Вдъхновявам се, когато работя, това е моят двигател.
Карл Лагерфелд

Ако работиш, има и вероятност да не стане, каквото си намислил, но ако не работиш, вероятността да не стане е 100%.

Айнщайн казва: 99% пот, 1% вдъхновение.

6. Направи диверсификация на дейността и доходите си.

Лагерфелд е отговорен за съживяването на модната къща Channel и италианската Fendi, като въвежда иновациите в марките, запазвайки класическия им облик. Проектира по няколко колекции годишно за Fendi, Chanel, както и за собствената си линия Karl Lagerfeld. Във всяка от тези марки той влага оригинален, различен подход към стила, запазвайки основния формат.
На въпроса: Трудно ли е да се проектират толкова много етикети? Той отговаря:

Когато съм във Fendi, дори не си спомням какво правя някъде другаде, а ако съм някъде другаде, забравих какво съм направил тук. Това, което правя за Chanel, никога не прилича на Fendi. Нямам личност. Може би имам три.

 

View this post on Instagram

 

Thank you Karl for the most beautiful journey With all our love Your Fendi family

A post shared by Fendi (@fendi) on


Но освен тези основни дейности, той се проявява и на масовия пазар, създава и споменатите по-горе колекции masstige – елитни, престижни колекции, но с цени, по-достъпни за масовия потребител.
Въпреки напредналата си възраст „Кайзерът“ на модата винаги се развихря нашироко и всичко докоснато от него, се превъръща в злато. Висша мода, фотография, музика, колекция за H&M, реклама, интериорен дизайн … Този булимик на работа „мрази да седне“ и казва, че има „страшен инстинкт за оцеляване“.

7. Не се връщай към миналото, прегърни настоящето и създай бъдещето си

Това е една от болестите в нашия период – да поглеждаме назад. Не, забрави за това. Модата е сега и утре. Кой го е грижа за миналото? … Когато хората започват да мислят, че това, което са правили в миналото, може би е дори по-добро от това, което правят сега, те трябва да спрат.

Хората, които казват, че вчера е било по-добре, отколкото днес, в крайна сметка обезценяват собственото си съществуване.

Карл Лагерфелд

Имам един вид Алцхаймер за собствената си работа, което мисля, че е много добро нещо. Днес твърде много хора си спомнят какво са направили – просто забравете всичко и започнете отново.

Енергията, която се губи от отражението на съжаление или постижение, от търсене на вина или виновен за провал, би ни послужила за придвижване напред към следващата цел или да удвоим скоростта.

8. Не се жертвай твърде много, бъди силен и личност

Не се жертвай прекалено много, защото ако жертваш твърде много, нищо друго не можеш да дадеш и никой няма да се грижи за теб.

Карл Лагерфелд

Моето нещо е да работя повече от другите, за да им покажа колко са безполезни.

Карл Лагерфелд

Запази най-доброто, забрави останалото. Карл Лагерфелд

Личността започва там, където свършва сравнението. Карл Лагерфелд

Уважаемият външен вид е достатъчен, за да направи хората по-заинтересовани от душата ви. – Карл Лагерфелд

Не гледайте на одобрението на другите за вашата психическа стабилност. Карл Лагерфелд

От вас зависи да усъвършенствате всеки ден – това е въпрос на воля и дисциплина. Карл Лагерфелд

Хората не са предназначени да са еднакви, всеки трябва да се стреми през целия си живот да  бъде себе си. Не е възможно да бъдеш и да се развиваш истински, докато не се откажеш от сравнението.

Младостта е за това как живееш, не когато си роден.
Забавлявай се. Не давай възможност на нищо (дори на възрастта) да ти пречи да живееш максимално живота си.

Карл Лагерфелд9. Култивирай стила си, създай своя подпис

Карл има своя емблематичен стил. Неговият подпис – бяла риза с орнаменти, широка черна вратовръзка, черно спортно палто и черни кожени ръкавици без пръсти, сребристата му коса, вързана в ниска опашка – завинаги ще бъде част от модния речник.

Не забравяйте да бъдете незаменими, трябва да бъдете различни. Карл Лагерфелд

Дизайнерът ни учи как да се открояваме със свой стил, да изберем нещо като свой подпис, което ще подобрява винаги външния ни вид.

Стилът не може да се купи. Карл Лагерфелд

Никога не използвай думата „евтина“. Днес всеки може да изглежда шик в евтини дрехи (богатите също ги купуват). Днес има добър дизайн на облеклото на всяко ниво. Можете да бъдете най-елегантното нещо на света в тениска и дънки – това зависи от вас. ”- К. Лагерфелд

Най-честата грешка, която се прави, когато става въпрос за мода, е да се вярва, че якето от $ 5000 ще промени живота ни.
Това ще промени преди всичко наличността в нечия банкова сметка.
Чудесно е да имаш специални дрехи, но истинският стил идва от способността да смесваш.

Стилът е усилие, което не е без усилие. Карл Лагерфелд

Стилът може да се научи, изучаването му е забавно, но не е без усилие. Стилът е ангажираност и усилия.
Трябва да погледнем в огледалото с критично око, чуждо око.  Трябва да познаваме формата на тялото си и какво най-добре подхожда. Дали трябва да добавим или извадим.

Тук наистина Лагерфелд винаги е знаел как да играе с образа си до степен да го превърне в икона и лого, с което да подпише не само творенията си, но и целия си свят.

10. Уроци на Карл Лагерфелд и Шанел за бранда

Виж още за Коко Шанел: Тайни, правила и принципи на Коко Шанел как да се презентираме

Марката трябва да изгради образ, който да се управлява професионално. Това играе ключова роля – дори и след смъртта на Коко Шанел, наследството на марката не само живее, но и продължава да расте. Марката на Александър Маккуин, от друга страна, се сблъсква с трудно време след неговата преждевременна смърт. Apple също имаше лек спад, преди да отскочи.
Марки като Rolex и Louis Vuitton, които са безличностни, имат предимство, тъй като техните възходи и падения не са личностно ориентирани. Те са по-силно засегнати от цикъла на търсене и от правилните пазари, които използват. Тези марки, обаче, са създали своя собствена личност през времето въз основа на поддържане на стила си.

Как се създава приемствена марка?

Започва се с много работа и пари, които личността влива в марката. А след това марката трябва да започне да разработва своя собствена персона. Планирането на приемствеността е от ключово значение, така че лоялните клиенти да не се чувстват излъгани.
Обещанието на марката я прави мощна. Следователно най-важният елемент за една марка, за да създаде наследство, е да спазва обещанията си. Това ще й помогне да създаде история.

11. Не търси одобрението на другите, не играй чуждите игри

Творчеството не се нуждае от външно одобрение.
Ако искаме да изградим неща, които ще продължат, необходимостта от одобрение трябва да ни интересува най-малко. Никога не можеш да се харесаш на всички, напротив вредно е.

Когато хората искат да се харесат за това, което са направили, те трябва да спрат. Карл Лагерфелд

Ако правиш това, което правиш заради одобренията, заради лайкове, играеш грешна игра.

Предприемачите трябва да оценяват важността на самосъзнанието. Когато загубят осъзнаване на това, което е важно за тях, какво ги мотивира и какво ги удовлетворява, тогава започват грешките.

Предприемачът или творецът трябва да си постави въпроси, които ще определят и насоките на неговото развитие:

  • Каквo е най-важното за мен в този момент?
  • Как то е съвместимо с мирогледа ми, с усета ми за правилно?
  • Какво влияние и полза ще има от него?
  • Как дейността ми се отразява на начина, по който прекарвам времето си?
  • Как моето съзнание и мотивацията ми влияят на това, което решавам да създам?

В резултат, действията ти ще се синхронизират с твоите ценности, принципи и цели. Когато живееш в съответствие с това, което цениш, в мир със себе си и игнорирайки одобренията на другите, животът и бизнесът стават много по-лесни. Идеите ти намират свободата, без да бъдат заглушавани от тревожни страхове и съмнения в себе си.

12. Уроци на Карл Лагерфелд за това, как да не се отнасяме към хората

За него може да се разказва за огромното му влияние върху начина, по който се обличат жените, но не може да се премълчи за това, че беше грозен образец на жестоки и неприятни коментари. Парадоксално, заради красивите дрехи, които правеше.

Трудно е за някои да приемат по-малко приятните елементи от личността му. Можем да научим какво да не правим от Карл Лагерфелд, за да не се свързва модната и други индустрии с нездравословни отношения, изказвания, манипулации.

Лошо е, когато светски влиятелни личности разпространяват омразни послания.

Ето някои от известните му обидни изказвания пред Metro и Vogue:

За британската певица Адел:

Адел е прекалено дебела, но има красиво лице и божествен глас.

За руснаците:

Ако бях жена в Русия, щях да бъда лесбийка, тъй като мъжете са много грозни. Има няколко красиви, като гаджето на Наоми Кембъл, но там виждате най-красивите жени и най-ужасните мъже.

За гръцката дългова криза:

Гърция трябва да работи за по-чист имидж. Това е голям проблем, тъй като те имат тази репутация, че са толкова корумпирани. Не можете да сте сигурни, че парите ще отидат там, където трябва да отидат. Никой не иска Гърция да изчезне, но имат наистина отвратителни навици.

За главния редактор на Newsweek, Тина Браун, която изнесе една история през 2012 г., твърдейки, че Карл е надценен:

На първо място, списанието на Тина Браун не се справя добре, то умира. Съжалявам за Тина Браун, която беше толкова успешна във „ Vanity Fair“ , за да слезе до такава дребна хартия. Съжалявам.

За модела Хайди Клум:

Не познавам Хайди Клум. Тя никога не е била позната във Франция. Клаудия Шифър също не знае коя е.

За колегата моден дизайнер, Ив Сен Лоран през 1984 г .:

Той е много провинциален.

За татуировките:

Мисля, че татуировките са ужасни: все едно е да живееш през цялото време в рокля на Пучи.

За флоралните щампи:

Флорални отпечатъци са за дами на средна възраст, които имат проблеми с теглото.

За брака:

Браковете са създадени, когато хората са почивали на 30-годишна възраст. Сега хората се женят на 30 и трябва да живеят още 60 години. Може би трябва да се основават на нещо повече от секс, това е проблемът!

За британските кралски семейства:

Английското кралско семейство? Тo е напълно безполезнo, но монархията е приятна институция, тя е добра за туризма.

За Пипа Мидълтън.

Не ми харесва лицето на Пипа Мидълтън: тя трябва да показва само страната си Б.

За папа Франциск:

Другият папа (Ратцингер) не ми харесваше, този ми изглеждаше по-добре, бих го нарекъл папата на бедните, но съм пълен агностик, въпреки че обичам религията и мисля, че католицизмът е добро изобретение, особено защото в миналото тя е донесла култура в най-отдалечените и изоставени краища на света.

За масажите:

Мразя масажите и не вярвам в тяхната полезност. И също така мразя да ме докосват … Не съм Джон Траволта!

За жените:

Имаше една стилистка, която поддържаше, че нейните дрехи са избират само от интелигентни жени. Естествено фалира.

За Мишел Обама:

Това, което ми харесва в госпожа Обама е, когато я попитаха дали полата й не е много прилепнала и тя отговори: Защо, не ви ли харесва моят „big black ass“?

Заключение

В интервю с Карла Бруни той казва:

Младостта е под наем: тези, които я имат днес, ще я загубят утре. Нямам никакво съжаление, защото я получих и я изживях пълноценно.
Майката на всички престъпления е разочарованието и въобще не съм разочарован. Затова съм толкова спокоен с другите и никога не се сравнявам с никого: първо от претенциозност, второ, защото няма какво да се сравни, тъй като преминаването на всеки през живота е нетипично. И освен това, аз съм в по-добра форма от много хора от моето поколение, защото съм неволен пуритан, не пия, не пуша, никога не съм се дрогирал.

И цитира думите на художника Paul Klee :

J’ai tout aimé, tout goûté, tout été, et maintenant je suis astre glacé.

Обичах всичко, опитах всичко, бях всичко и сега съм ледена звезда.

Уроците на Карл Лагерфелд за бизнеса, стила и живота-1
А ето и обещаната в началото инфографика:

 

Автор на основното изображение: INSOLERA – Emilio Insolera, Karl Lagerfeld, Carola Insolera.

Източник на първото изображение Pngtree.com, Karl Lagerfeld – Maffeistrasse München – FaceMePLS

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.