Виртуална разходка 3D из Ватикана, Рим, Венеция и на толкова други места

Виртуална разходка 3D из Ватикана, Рим, Венеция

Напоследък много не ни се получава да пътуваме по екскурзии, да посещаваме известни с красотата, архитектурата и творбите на големи артисти места. Ако нямаме възможност да отидем физически, то една виртуална разходка 3D също ще ни съдаде прекрасно настроение и ще ни срещне с изящни произведения на изкуството и архитектурата.

Публикацията е обновена на 07.01.2021.

Най-напред да прескочим до Ватикана.Виртуално 3D посещение на Базиликата „Свети Петър“

Папската базилика „Свети Петър“ във Ватикана е най-голямата от папските базилики на Рим, описват я като най-голямата църква в света. Център е на католицизма.

Ватиканските музеи пуснаха онлайн магична 3D виртуална обиколка в 10 HD снимки с фонова музика, която в някои аспекти е по-добра от реалната обиколка. Може да разглежда на 360 °,  да се увеличават детайлите по стените и тавана.

Иди на някой от пунктите и след като се зареди снимката може да кликнеш долу в ляво на + или -, за приближаване или отдалечаване. Със стрелките или ляв бутон на мишката може да се разглежда на 360°, надолу и нагоре.

Ватиканът онлайн посещение

Да отидем да видим Pietà на Микеанджело в Базиликата Свети Петър – височина на статуята 174 см, ширина 195 см, дълбочина 69 см, датиранa 1497-1499 г. Това е първият шедьовър на малко повече от двадесетгодишния Микеланджело Буонароти. Статуята е смятана за едно от най-великите произведения на изкуството, които Западът някога е създал:

Пиета, Микеланджело, посещение онлайн

Виртуална разходка 3D в Сикстинската Капела

Сега да се отправим към Ватиканските музеи и да влезем да разгледаме великото тайнство на Сикстинската Капела. Тя е посветена на Успение Богородично и едно от най-известните културни и художествени съкровища на Ватикана. Построена е между 1475 и 1481 г. по времето на папа Сикстус IV della Rovere, от който идва и името й.

Известна е по целия свят с това, че е мястото, където се състои конклавът и други официални церемонии. Украсена е с едни от най-известните произведения на изкуството – фреските на Микеланджело. На стените има серия от стенописи от някои от най-големите италиански художници от втората половина на ХV век (Сандро Ботичели, Перуджино, Доменико Гирландайо, Лука Синьорели, Пиеро ди Козимо и други).

Хубавият подарък, който ни правят Ватиканските музеи е приказното виртуално посещение 3D на Сикстинската капела , което също в някои отношения е по-добро от истинското.

Качеството на снимките е много високо и пак с изглед на 360 градуса, с  уголемяване на детайлите по стените и тавана:

Сикстинската капела - посещение онлайн

Виртуална разходка 3D из популярни места в Рим

Започни от тук Romeguide. Избери си място за посещение.

Ето виртуална разходка на площад Сан Пиетро в Рим: Italia virtual tour.

А сега да отидем например на Пиаца ди Спаня:

Пиаца ди Спаня онлайн разходка

Можеш да направиш и пълен виртуален тур на този известен в целия свят площад тук: Тouristtube.

Или искаш да прескочиш до Пиза на същия сайт, пак виртуална разходка: Тouristtube.

Избери си друго прекрасно място в Италия и се разходи. На повечето места има виртуални разходки: Тouristtube.com/Things-to-do-in-Italy.

И ето още къде може да се пренесеш виртуално на толкова красиви места в Италия: Italia virtual tour.

Избери си: Реджа ди Казерта (най-голямата по обем кралска резиденция в света),  Ферара, Генуа,  Милано, Неапол, Орвието, Паестум, Помпей, Рим – много места, Торино, Триест, Венеция и още много други.

Тук пък, в този Youtube канал с виртуални разходки, можеш да поседнеш на фонтана на пиаца Навона в Рим и да погледаш тълпите туристи:

Заключение

Надявам се, че разходката ти е харесала. Дори и да си бил по тези места, може винаги да допълниш спомените с някоя подробност, която преди това не си забелязъл.

Ако ти харесва 3D графиката, виж и това: 3D предмети от Британския и други музеи и от различни автори за сваляне и отпечатване

Автор на основното изображение Dennis Jarvis.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.