Уеб ресурси за артисти-художници и др.,сайтове за галерии,портфолио и продажби

Забелязах, че имаше голям интерес към публикуваните от мен в края на юли ресурси за артисти – сайтове, където могат да продават своите произведения и реших да продължа темата.

Онлайн галерии за представяне, маркетинг и продажба на творби

Lightspacetime.art

Сайтът е създаден, за да подпомогне новите артисти да получат конкурентен опит в изложби. Чрез участието си в галерията творците се развиват и създават контакти с хора, имащи значение в света на изкуството.

Light Space & Time провежда месечни тематични онлайн конкурси за изкуство. Печелившите произведения се популяризират в галерията. Тя е с над 70 000 посетители и получава над 225 000 показвания на страници всеки месец. Новините за участието на всеки печеливш изпълнител също се изпращат до повече от 13 000 абонати. Галерията се гордее с абонатите си за нюзлетър, които включват собственици на галерии, представители на корпоративни сайтове за изкуства, колекционери и важни хора в сферата на изобразителното изкуство. за победилите в конкурсите артисти има награда промотиране по известни сайтове за продажба на изкуство.

Виж моята най-популярна публикация: 90 сайта, където артистите могат да продават своите произведения на изкуството

Theartistsgalleryfrederick

Галерията е домакин на ежегодното шоу LE SALON.
Изложбата представя разнообразни носители, включително рисуване, живопис, фотография, скулптура и печат, от нови и професионални творци, само оригинални творби. Условията са на сайта, такса $40 за първо произведение и по $10 за следващо – до 3. И после комисионната за продажба е 30 %.

Тagfinearts

Дилър и издател на изкуството, базиран на Upper Street, Islington. От 2006 г. представя новоизгряващи и утвърдени съвременни художници чрез програма от изложби, комисии, големи издателски проекти и сътрудничество с музеи и нетърговски институции.

Saatchiart

Онлайн галерия и сайт за продажба на творби на художници, скулптори, на принтове. Комисионната при продажба на творбите е 35%. Подробности за плащанията от сайта към артиста, които се извършват чрез Paypal са в раздел Artist’s Handbook. Сайтът работи и с Affiliate Program.

Pitturiamo

За да изложиш безплатно картините си е достатъчно да се запишеш във виртуалната галерия. Можеш да публикуваш всички картини, които искаш, биографията си, curriculum vitae, ако имаш коментари за своите работи, новини, видео. Можеш да получаваш коментари и лайкове от посетителите. Лесно се откриват художници от даден геофграфски район. Галерията просто прави връзка между артиста и купувача.

Сайтът е добре позициониран на търсачките с хиляди ключови думи

Absolutearts

Най-големият световен арт ресурс се намира в сърцето на САЩ със силен и ефективен глобален обхват. От 1995 г. насам предоставя на милиони клиенти, художници, купувачи, рекламодатели, медии, преподаватели и студенти изкуство, художествени услуги и информация за изкуството. Мисията му е да свързва хората по света с артисти. Може да се започне със собствен уебсайт. Има безплатно, средно и премиер ниво. Предоставя се възможност и за продажба на принтове.

Agora-gallery

Галерията „Agora“ е създадена, за да предоставя възможности на артистите, навлизащи в световния пазар на изкуство.  Основана е на принципа, че всички художници трябва да се възползват от реклама на творбите си от професионална галерия. Разположена в сърцето на известния район на изкуството в Челси. Галерияta заема партерния етаж на 530 West 25th Street. Посещава се от любители на изкуството, които търсят да намерят и купят оригинални произведения

Плаща се $50 за онлайн представяне на портфолио.

Artistmarketingresources

Един сайт с много и разнообразни маркетинг ресурси за артисти.

Уеб ресурси за артисти 2

Най-добрите сайтове за изграждане на портфолио и собствен уеб сайт за артисти

За WordPress няма да разказвам по обясними причини, много е познат вече.

Squarespace

Утвърдена комерсиална услуга с професионална подкрепа.  Лесно използване, страхотни уроци и обслужване на клиенти, както и потребителска общност, онлайн семинари и форуми за поддръжка.

Squarespace също така разполага с колекция от професионално изглеждащи теми с много възможности, както и за подобряване на кода. Без реклами, кредитни линии или други подобни, характерни за безплатните платформи.

Платен, с trial период. Цените и какво включват показвам на изображението

Уеб ресурси за артисти 3

Wix 

Най-известният сайтостроител за артисти. Пуснат е в 2006 и става бързо известен заради лесното конструиране на сайт и голямата колекция от красиви темплейти и многото категории, за които са предназначени – от музика и фотография до креативни изкуства.

С най-новата технология Wix ADI можеш да създадеш собствен уебсайт, дори ако си начинаещ в изграждането.

Можеш да използваш Wix веднага безплатно и после да надграждаш. Има 5 плана на абонамент.

Ukit

Безплатна програма за създаване на уебсайтове, която предлага на художниците всичко, от което може да имат нужда, за да създадат красиви портфолио. Няма ограничения за творческите начини, по които артистът може да се изразява, тъй като uKit се грижи за рекламните послания за всички жанрове – фотографи, художници, дизайнери, илюстратори, музиканти и много други.

Съдържание, което можеш да включиш са галерии, презентации и динамични слайдшоу. То се оптимизира за всякакви устройства.

uKit позволява да се създават пълноправни уеб сайтове, които не само визуализират произведенията на изкуството, но и изпълняват други функции, включително събиране на информация от посетителите на уебсайта ти чрез форми за електронна поща и Live Chat, блогове и дори електронна търговия.

Плановете са от $4 до $12 на месец.

Portfoliobox

Казва за себе си: не си задължен да използваш определена тема. Можеш да използваш различен стил за всяка страница и да създадеш наистина уникален сайт, който да подчертае твоята персоналност и твоите работи. С този сайт са създадени над 550 000 сайта и всички са уникални.

Има два плана – безплатен и pro за $6.9 на месец.

Други сайтове, на които може да се създаде портфолио на артисти:

Behance

Известен в средите сайт за артисти и дизайнери – от аниматори до фотографи и всичко между тях – Behance е много активна социална мрежа с публикуване на творби, коментари, възможност да следваш творчеството, да те ценят, дори да бъдеш част от галерии на куратори.

Лесно за регистрация и за качване на проекти. Безплатно.

Fabrik

Нов, създаден специално за рекламните послания.

С Fabrik можеш да избираш от над 9000 възможни комбинации за различни теми (и можеш да ги променяш често). Темите са съобразени с различните професии, така че тези за дизайнерите например ще бъдат различни от тези за илюстраторите. Всеки от тях има осем различни опции за смяна на цвета с едно кликване, за да ти помогне да започнеш. Цената започва от £6.25 на месец с trial период.

CargoFormatCarbonmadeMoonfruitDribbble

Най-добрите социални мрежи за промотиране на изкуство

Как най-бързо може да се разбере, че един артист и неговото творчество съществува? Как най-добре ще го опознаят феновете му и ще станат неговото трибу, неговото обкръжение, което го следва постоянно? Естествено чрез социалните мрежи. И тогава пък ще се запитаме: кой сайт за социални медии е най-добрият, когато става въпрос за маркетинг на неговото изкуство?

Социалните мрежи разделяме на два типа  – деление, което е важно за за категорията артисти.

Единият тип са социалните мрежи, които позволяват откриване. Другият тип са – които позволяват общуване, комуникация.

Ако артистът иска да се забелязват произведенията му, трябва да наблегне на социал медиите за откриване. За да бъде забелязан и оценен, ключът е веднъж започнал, да не изоставя. Последователността разкрива неговата сериозност, професионализъм и богатство на идеи.

Уебсайтове социални мрежи от тип откриване са Tumblr, Instagram, Youtube, Flickr, Pinterest, DeviantArt.

Уебсайтове социални мрежи от тип комуникация са Facebook, Google+, Twitter.

Хубаво е да се комбинират. Да намират показани твоите галерии на сайтовете с откриване и те да са свързани и с твоите приятели от мрежите за комуникация, което включва и страница Facebook, освен личния профил. Основната цел е маркетингът чрез социалните медии да създаде повече трафик към личния ти уебсайт, където показвш подробно своето изкуство. За това са особено необходими хаштаговете.

Примерни хаштагове (с най-голяма сила важат за Instagram):

#abstract #abstractart #abstractartist #abstractarts #abstracted #abstractexpressionism #abstractexpressionist #abstraction #abstractors #abstractpainting #abstractphoto #abstractphotography #abstracts #acrylic #animation #art #artcall #artcompetitions #artcontest #arte #artfair #artgallery #artinfo #artist #artnews #artshow #artwork #black #blackandwhite #blackwhitephotography #callforart #callforentries #color #colour #creative #drawing #drawings #fineart #graffitiart #grafiti #graphic #graphicdesign #illustration #ink #lightspacetime #markers #model #mono #monoart #monochrome #mural #murals #myart #onlineart #onlineartgallery #onlineartsales #paint #painting #paintings #pencil #photo #photobomb #photobooth #photocollage #photodaily #photoday #photoftheday #photogram #photograph #photographer #photography #photoofday #photooftheweek #photos #photoscape #photoself #photosession #photoshare #photoshoot #photoshoots #photoshop #photoshopped #photoshot #photostudio #phototag #photowall #portrait #portraits #portraiture #selfie #selfportrait #sketch #spray #spraypaint #streetart #streetartistry #streetphotography #urban #wallart #watercolor #watercolour

Още хаштагове можеш да видиш в този сайт: Seatofperception

Когато художникът или друг тип визуален артист е добре познат на аудиторията, т.е. вече има известно количество произведения изложени във някоя от този тип социални галерии, може да си измисли свой хаштаг. Той ще бъде неговият отличителен маркер за лесно намиране.

Уеб ресурси за артисти 1

Идеи за Facebook

Почти е необходимо да се свърже личния профил с една страница за фенове, на която да има линкове към всички места, на които имаш публиквани галерии – социални мрежи от тип откриване, личен уебсайт, уебсайт, където продаваш картини или др.

Освен своя FB страница, можеш да потърсиш групови страници по интереси, където други артисти запознават с работите си и дори правят контакти за продажба.

Една примерна идея: в определен ден и час да си на разположение за директен незабавен контакт за договаряне за продажба с представено предварително произведение, на което макар му правиш и за момента някаква отстъпка.

Друга разпространена маркетинг хватка е да помолиш бивши купувачи да покажат изложената картина или друго произведение, или да се снимат когато го носят към дома си…

И тук, както и на всички социалки за комуникация снимките трябва да бъдат в отлично качество.

Купуването на лайкове и последователи не е за препоръчване.

Хубавото на Фейсбук са коментарите, които те свързват с аудиторията и разбираш предпочитанията им за вида изкуство…

Twitter

е предимно комуникационна платформа. Артистите публикуват новите си произведения, за да ги споделят. Потребителите наистина не свързват Twitter като място за откриване на произведения на изкуството.

Tumblr

Tumblr е платформа за микро-блог. Можеш да публикуваш произведенията си, да напишеш кратко описание, хаштаг.

Като платформа за откриване, може да бъде доста полезна за артистите.

Идеи за Instagram

Instagram е най-бързо растящата социална мрежа. Много подобна на Tumblr. Макар че повечето хора публикуват снимки, не малко са и артистите, ръчните изделия и др. Там важната дума имат хаштаговете.

Инстаграм е и с големи възможности за продажба на творби.

Виж повече за маркетинг в Instagram: 15 маркетинг грешки в Инстаграм,които можем да избегнем

Flickr

Flickr е фотографски уебсайт. Хубаво е фотографите да публикуват творбите си там, дори да са с лиценз CC0. Важното е да са запазени правата за контрибуция, т.е. да се изисква споменаването и линк към фотографа при използването на снимката му. Аз често използвам фотографии оттам в моя блог. Удобно е, защото има търсачка и можеш да избереш с какви лицензни права ти трябва фотографията или с какви такива да я публикуваш. Така отново се създава име.

Идеи за Pinterest

Pinterest е много популярен сайт, където хората създават виртуални дъски по интереси и теми. Споделянето е много улеснено и бързо се прави контакт. Търсачката на сайта също е добра, има подробно търсене, дори по цветове. Използва се от много артисти във всякакви жанрове. Използва се и от сайтове за продажба на творби на артисти, като например ETSY.

Ако твоите произведения са чудесни, харесвани, те изплуват нагоре при търсене. Трафикът на Pinterest е значителен. При създаване на профила си там е хубаво да разпределиш произведенията си по теми и така да създадеш своите дъски.


DeviantArt

DeviantArt е един  прекрасен сайт за художници, дигитални артисти – дизайнери. Можеш да поставиш творбата си в различни категории.

Фокусът е върху произведенията. Има и възможност за коментари и поддържане на връзка, получаване на оценки от последователи.

Ето какви възможности за продажба има в Shop на сайта:

PRODUCT
 • Wall Art
 • Photo Prints
 • Fine Art Prints
 • Wrapped Canvas
 • Art Gifts
CATEGORY
 • Digital Art
 • Traditional Art
 • Photography
 • Artisan Crafts
 • Literature
 • Designs & Interfaces
 • Customization
 • Cartoons & Comics
 • Manga & Anime
 • Anthro
 • Fan Art
 • Resources & Stock Images
 • Community Projects
 • Contests
 • DeviantArt Related
 • Scraps

Ако решаваш да дадеш свободно творбите си за Download, винаги искай споделяне и линк към тях. Deviantart.com има връзки към социалните мрежи.

Идеи за Youtube

Това е най-добрият сайт за откриване. Защото имаш грамадно пространство за показване на произведенията си във видео клипове. Под видеото пък имаш възможност да покажеш линкове към всички места, където си изложил виртуално своите произведения. В самия клип можеш да дадеш линк към други твои.

Кратки видео клипове с последните ти творби, запознават последователите и с истинското им съотношение спрамо околното пространство.

Интересно ще е освен представяне на творбите, да има и видеоклип от процес на изработване, като отдолу го опишеш подробно, материали, магазини от където са купувани, трудност и др.

Там също съдържанието се търси по хаштагове и ключови думи. Коментарите са начин да сверяваш часовника.

Безплатни онлайн видеокреатори

Ще изброя някои онлайн услуги за създаване на кратки видео или с база от stock footage за използване в проекти с безплатен план, освен pro версиите:

wistia.com, videvo.net, rawshorts.com, renderforest.com, videoburst.com, rocketium.com, 

viewedit.com и предпочитаният ми lumen5.com, супер удобен за мен.

Ето един пример с мое кратко видео на Lumen5. С този видео креатор можеш да качиш свои фотографии, които представят изкуство ти и да вмъкнеш кратък текст.

Заключение

Мисля, че и този път оставям много неща недоизказани и недовършени по необятната тема за дигитален маркетинг на изкуството и артистите. Ще има продължения.

Ако ти е харесала моята публикация, ще бъде подарък за мен да харесаш страницата ми на Фейсбук, в страничната дясна лента или да се запишеш за моите нюзлетър пак там. И на двете места не съм досадна  😆

Ако имаш въпроси, спокойно ги задавай в коментарите под публикацията.

Източник на основната картинка – Pixabay.com

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

4 Comments

 1. Здравейте ! Занимавам се със склуптура. Преди няколко години ,попаднах на Вашата инф. За 90 сайта за изкуство . Не предприех нищо .Сега ,когато искам да предлагам творбите си за тази Ваша публикация пише ,че страницата не е намерена а вътре имаше страхотна инф. Не знам английски но ….. Има ли някаква възможност да ми помогнете отново да имам тази ценна за мен инф. ? Предварително благодаря . Да сте жива и здрава и все така д а помагате . Вече няма много такива хора . Успех !

  • Здравейте и блягодаря за хубавите думи. Публикацията в момента е свалена, за да я обновя и предполагам след няколко часа ще бъде онлайн.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.