Уеб инструменти и трикове на седмицата – 21.08.2017

Трето издание на уеб инструменти и трикове – за седмицата от 14 до 20 август. Инструменти и трикове, които мисля, че ще са интересни.

Уеб инструменти

1.Wordmark

Ако обичаш да експериментираш с шрифтове или в работата наистина ти трябва да ги сменяваш често, е трудоемко занимание да ровиш и проверяваш. Ето къде Wordmark е в състояние да помогне. Можеш да включиш тази уеб услуга като част от своя инструментариум.

Wordmark сканира компютъра ти за инсталирани шрифтове и показва текст по твой избор с тяхна помощ.  Текстът се показва визуално, като имаш избор с черни букви на бял фон или обратното. Можеш да свалиш като png изображение написаното с избрания шрифт. Приложението е с лесен интерфейс.

Уеб инструменти и трикове на седмицата – 21.08.2017 2

 

2.Mfile

MFile.io е бърз, ефикасен начин за споделяне на колекция от изображения jpeg, png, svg и gif. Напълно безплатна онлайн апликация. Няма нужда от регистрация. Качваш и после копираш линка с колекцията за споделяне. Много бърз и ефикасен начин за представяне или прехвърляне на изображения. Качването става с избор от папка или с приплъзване.

За общите условия и авторските права има специална страница, която е хубаво да се прочете, ако се ползва сайта.

3.Template

Един сайт с много платени и безплатни темплейти за уеб сайтове и специални за ecommerce сайтове на различни CMS, бизнес темплейти и др. Направо неочаквана съкровищница.

Уеб инструменти и трикове на седмицата – 21.08.2017 3

4.Free-email-signature.exclaimer

Безплатният генератор за подписване на имейли от Exclaimer е инструмент, който ти позволява да получиш професионален имейл подпис само с няколко кликвания.

Подписването на имейли е мощен инструмент, на който често не се обръща внимание, но съобщава полезна информация, която има следните функции:

  • Укрепва марката.
  • Предоставя цялата информация за връзка.
  • Насрочване на събития.
  • Получаване на последователи в социалните медии.
  • Защита от правна гледна точка.

HTML подпрофилът, създаден с инструмента, може да се инсталира в Outlook, Gmail, iOS и много други клиенти на е-поща.

Водният знак може да се премахне след споделане в социалните мрежи.

Уеб инструменти и трикове на седмицата – 21.08.2017 4

5.Canvanizer

Ако искаш да развиеш някоя идея или план нагледно, като експериментираш, тогава този тип canvas – платна, са много полезни.

Има няколко сайта, предлагащи такава услуга. Този, което препоръчвам сега, има повече canvas, които са на разположение незабавно.

Първо избираш подходяща canvas . След това добавяш елементи в съответните секции. Има опции за кодиране на цветовете, които използвам за ред на важност. Можеш да споделяш платната. Интерфейсът е лесен за разбиране.

Уеб инструменти и трикове на седмицата – 21.08.2017 5

Аз вече използвам особено често друг подобен инструмент – Linoit, за който писах тук: 18 незаменими инструмента, за да пишеш в своя блог и не само там. И ми спестява много време.

6.Rawshorts

Един прекрасен инструмент за създаване на видео, много подходящ за маркетингови цели. С безплатен вариант. Дори без никакви технически познания можеш да създадеш интересни клипове. Има за удобство много темплейти.

Уеб инструменти и трикове на седмицата – 21.08.2017 6

 

7.Безплатен курс на седмицата

Intro to html and css – начален курс за уеб дизайн на Udacity. Необходима е само регистрация.

Уеб инструменти и трикове на седмицата – 21.08.2017 7

 

8. Stockio

Безплатната мултимедийна библиотека, която предлага над 50 000 изображения, хиляди векторни графики, видеозаписи, шрифтове и икони, абсолютно безплатни.

  • Теглене на изображение с резолюция по избор.
  • Търсене по цвят.
  • Не се иска принос за автора.

 

Уеб инструменти и трикове на седмицата – 21.08.2017 8

Трикове на седмицата

1.Функцията запазване за по-късно във Facebook

С тази функцията можем да запазим и после отменим запазването на някои от нещата, за да ги видим по-късно, като линкове или видеоклипове, предстоящите събития и др.
За да използваме функцията за запазване от основната страница – home – кликваме в горния десен ъгъл на публикацията, която искаме да запазим. От падащото меню избираме Запази, Save.

Уеб инструменти и трикове на седмицата – 21.08.2017 9
За да видим запазените публикации, отиваме на www.facebook.com/saved или можем да получим достъп до запазените си статии от новини в лявата лента, както е показано по-долу:

Уеб инструменти и трикове на седмицата – 21.08.2017 10

За да махнем запазеното може да го откажем на същото място, където сме го запомнили на съответната публикация или ако сме го прочели и не ни трябва вече, да кликнем отстрани на съответния пост на страницата със запазените неща.

2.Използване на изображения и проблеми с авторските права

Най-често срещаната практика за намиране на изображения е да се използвате търсенето с Google.

Какво се прави обикновено?

Намират необходимото изображение. Изтеглят си го. по линка отиват на съответния сайт и си го копират. След това го ползват в социалните медии или дори на сайта си.

Много е лесно!

Цялата последователност е съвсем погрешна.

Ако си професионален блогър или имаш онлайн бизнес с уеб сайт, то никога не е късно да стане сериозно. Действителните собственици и създатели на изображенията могат да подадат жалба за нарушаване на авторски права.

Може да се подаде жалба срещу твоя уеб сайт до Google. Социалните медийни платформи могат да сигнализират профилите на поместили защитени снимки. И да не говорим за санкциите -банове, глоби…

Спокойният начин е ако ползваш Google изображения за търсене е да отидеш след това на Инструменти и на означени за повторно използване да изкараш онези изображения, които са с лиценз CC0, т.е. свободни от авторски права.

Уеб инструменти и трикове на седмицата – 21.08.2017 12

 

След като си избереш изображение по този начин, проследяваш линка и на сайта отново трябва да провериш за лиценза, дали се изисква или не принос към автора. Много често е така, ако изображението е от Flickr, от Wikimedia и от много други сайтове. Пример за напълно свободен сайт за изображения и видео е Pixabay.com, който аз ползвам често. Той е много богат и няма никакви ограничения.

Източник на основното изображение Wikimedia.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.