CoronaVirus: Сайтове за нова информация за коронавирус и карта на заразените по света в реално време

Днес всички говорим за коронавируса, в социалните мрежи, в чатовете и в уебсайтовете. По няколко пъти на ден проверяваме статистиката за това колко хора са новите заразени, колко са оздравели. Обсъждаме видовете карантина, как преживяваме и как действа правителството, как се справят лекарите, има ли вече лекарства и др. В същото време обаче, не е толкова лесно да се получи актуална, вярна и пълна информация. Някои сайтове могат да се консултират само срещу абонамент. В много сайтове пък, в зависимост от партийната насоченост на сайта или на коментиращите, могат да се прочетат толкова неверни неща, че човек се обърква. Ето защо в тази статия се опитвам да представя по-надеждните уебсайтове с последната информация за коронавирус и карта на заразените по света в реално време.

Сайтове с новини и информация за коронавирус

 1. Google News има специална секция, посветена на COVID-19 и тук, където може да се намери всичко най-ново от света.
 2. Nextstrainпроследяване на еволюцията на патогени в реално време – проект с отворен код за използване на научния и обществения здравен потенциал на данните за генома на патогени. Сайтът предоставя непрекъснато актуализиран оглед на публично достъпни данни, заедно с мощни аналитични и визуализационни инструменти за използване от общността. Целта му е да подпомогне епидемиологичното разбиране.
 3. Guardian, напълно безплатен английски вестник, който има най-пълното отразяване на събитията с коронавирус, с ежеминутни актуализации от цял ​​свят.
 4. Сайтът на Световната Здравна Организация.
 5. Здравните новини на CNN.
 6. Страницата на Министерството на Здравеопазването на България
 7. Сайтът на BBC за коронавирус.
 8. Италианската агенция ANSA на английски език.
 9. Локални новини от държави по избор в Европа.
 10. Още много сайтове с информация за коронавирус и карти в тази публикация.Сайтове с карта за разпространението на коронавирус

 1. Bing Covid Tracker, направен наистина добре, с броя и заразените, карти за всяка отделна страна, където кликвайки върху отделните държави, може да се видят основните новини за деня.
 2. Worldometers е сайт, специализиран за демографски броячи, който на страницата си, посветена на COVID-19, показва не само броя на болните хора, починали и оздравели във всяка част на света, но и графиките на растежа. От тях е възможно да се провери еволюцията на инфекцията и да се правят някакви предвиждания за ситуацията.
  Внимание: Някои от данните, обаче, не са точни, да не кажа – с голямо разминаване. Изписвам сайта, понеже много хора го следят. Но има една особеност: ако се кликне по линка на всяка държава, се отива до източника, който дава точните официални данни на тази държава.
  Пример: за Италия новите случаи в таблицата на сайта за 28.03.2020 са изписани 5974. Ако обаче се кликне на линка за държавата, и се проследи по страницата надолу до [source] ще се прочете, че новите позитивни за деня случаи са 3651, което число съвпада с официалните данни на италианските служби.
 3. Healthmap – на този сайт е много интересно да се види прогресията на пандемията от първия случай, започнал от Китай.
 4. Google COVID-19 е картата, предоставена от Google, за момента доста проста и само с данните за общия инфектирани за всяка страна.
 5. Друг интересен сайт за любителите на статистиката и числата, е тази таблицата, която показва увеличаването на процента на инфекции за всяка страна в света, за да се разбере кой се бори по-добре с разпространението на пандемията.

Карта на заразените по света в реално време

Най-надеждната, пълна и актуализирана, е тази на университета Джонс Хопкинс.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.