Windows 95 като приложение за Mac, Windows и Linux – изтегли го и се върни в миналото

Ако изпитваш понякога носталгия по отминалите години на Windows, вече можеш да изтеглиш Windows 95 като приложение за Mac, Windows и Linux. То те връща по симпатичен начин назад във времето.
Windows 95 като приложение за Mac, Windows и Linux 3

 

Как стана възможно това

Разработчикът Felix Rieseberg от Slack превърна известната операционна система на Microsoft в безплатна програма, която работи на компютри Mac, Windows и Linux.

За да разработи приложението за десктоп, Rieseberg използва Electron, framework за разработване на кросплатформени приложения. Докато оригиналната версия на Windows изискваше доста малка част от RAM – 4MB, емулираната версия използва между 200 и 300 МБ 

От къде да изтеглим приложението Windows 95

До днес е версия Windows95 v1.2, и можеш да го изтеглиш от Github. Има възможност да се изтегли като standalone за различните OS или като EXE файл, който работи като самостоятелен и се зарежда бързо, без да инсталира нищо.  Изходният код също е налице в GitHub.

Windows 95 като приложение за Mac, Windows и Linux 4

Стартирането в случай на свалена standalone версия за Windows става от EXE файла, както показвам на следния скрийншот:

Windows 95 като приложение за Mac, Windows и Linux 5

Приложението е версия на Windows 95, с функционален десктоп, всички очаквани приложения в менюто „Старт“ и стандартни настройки. Засега работи с Notepad, Paint и класически игри на Microsoft като Solitaire и Minesweeper. Можеш да отвориш Internet Explorer, но не можеш да  зареждаш страници, тъй като приложението няма да се свърже с интернет. Windows 95 стартира почти веднага работния плот, без да се бави с класическия процес на зареждане.

Windows 95 като приложение за Mac, Windows и Linux 6

Заключение 

Ако се сблъскаш с каквито и да било проблеми с приложението, винаги можеш да нулираш инстанцията на Windows 95 и да започнеш отново с Reset Machine & Delete State.

Изключването му и излизането извън него  става, като с ESC бутона включиш курсора на мишката.

Windows 95 като приложение за Mac, Windows и Linux 2

За съжаление, не всяка програма, която Rieseberg включва в пакета, работи. И макар че не можеш да се възползваш много от него, този Windows 95 е забавно пренасочване към миналото.

Наслади се на това странно пътуване назад във времето. Тъй като Microsoft притежава GitHub, но не участва в проекта, кой знае колко дълго той ще остане на сайта. Все още не са декларирали нищо за него. Но това е изоставена операционна система и да се надяваме, че няма да го спре.

Виж полезна информация за последния Windows: Как да чистим Windows 10 автоматично от ненужни и неизползвани файлове

Източник на основното изображение Wikimedia.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.