Как да чистим Windows 10 автоматично от ненужни и неизползвани файлове

Да разгледаме Storage Sense и как можем да чистим Windows 10 автоматично, а с това и харддиска си, от ненужни файлове.

На много от нас се е случвало да се борим за дисково пространство, изтръгвайки го от всички възможни места. Особено когато  хардискът на компютъра е малък и неусетно се напълва. Или ползваме SSD. При Windows 10 често няма причина да съхраняваме огромно количество информация на вътрешния твърд диск, докато има облачни решения като Office 365 и Google G Suite. SSD с капацитет 256 GB трябва да е достатъчен за повечето инсталации на Windows 10 с малък набор от инсталирани приложения. Но ако се работи с много видео и други медии офлайн, понякога ни се иска да поразтегнем диска.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Windows Defender и капацитет на диска

Какво общо имат сигурността и възможността за съхранение на диска помежду си? В обновлението от тази година Windows 10 Fall Creators Update Microsoft добави нов потребителски интерфейс за Windows Defender, който предупреждава за здравето и производителността на устройствата, включително проблеми с капацитета за съхранение. Ако устройството има недостатъчно място на диска, възможно е критичните актуализации да не се инсталират.

От къде можем да си освободим пространство

Въпреки че Disk Cleanup (Почистване на диска) и инструментите на трети страни не са трудни за използване, те не са интуитивни и много потребители дори не знаят, че съществуват. За да се справи с този проблем, Windows 10 включва инструмент за автоматично следене и освобождаване на мястото за съхранение на диска.

Един лесен начин за отключване на повече пространство е да изчистим ненужните файлове на компютъра си. Това включва временни файлове, както и тези в кошчето. Защото и последните все още заемат място на диска.

Версия на Storage Sense 1

Storage Sense (Индикатор памет) се появява в Windows 10 с актуализацията Creators през април 2017 г. В първоначалния си вид Storage Sense може да изтрие остатъчните временни файлове и да изпразни кошчето. Тези операции се извършват автоматично ако превключвателят е настроен на On (включено) или ръчно, ако кликнем върху бутона Изчисти сега.

За да активираме Storage Sense, ние трябва да влезем в страницата за настройки. Кликваме върху бутона Старт, а след това Настройки.

Как да чистим Windows 10 автоматично от ненужни и неизползвани файлове 1

В прозореца, който се появява, кликваме на Система или System.
Как да чистим Windows 10 автоматично от ненужни и неизползвани файлове 2От лявата страна ще видим списък с категории. Кликваме на Място за съхранение или Storage

Как да чистим Windows 10 автоматично от ненужни и неизползвани файлове 3

Намирме категорията, която се казва „Storage Sense“ и преместваме ключа към On. Това дава възможност за реализиране на автоматичното почистване.

Как да чистим Windows 10 автоматично от ненужни и неизползвани файлове 4

Ако желаем Windows да се грижи за всичко, можем да отметнем всички прозорци.

Ако искаме да видим какво може да почиства Storage Sense и какви възможности за контрол над тези разрешения или забрани имаме, кликваме върху връзката под ключа On,  „да променим начина, по който да освободим мястоChange how we free up space. Тук ще видим две опции.

Как да чистим Windows 10 автоматично от ненужни и неизползвани файлове 5

Можем да поставим или да премахнем някоя от отметките на

  • Изтриване на временните файлове, които не се използват от приложенията.
  • Изтриване на файловете, които са в кошчето от повече от 30 дни.

Изтриване на временни файлове

Когато инсталираме и деинсталираме софтуер и приложения, има файлове, които са останали, а вече не са необходими. Проверка по тази опция ще позволи на Windows да намери и почисти тези файлове, за да освободи повече пространство.

Изчистване на вече изтрити файлове в кошчето

Всички файлове в кошчето ще бъдат автоматично почистени, ако са там от повече от 30 дена. Понякога забравяме за това съдържание и то достига десетки гигабайта пространство.

Ръчно почистване

Ако смятаме, че съществуват някои временни файлове, които се нуждаят от почистване, винаги можем да се върнем на страницата Change how we free up space и да кликнем върху  Clean now (почисти сега) бутона в долната част. 

Актуализацията  Windows 10 Fall Creators  от 17.10.2017 добавя нови функции за пестене на място в Storage Sense.

Версия на Storage Sense 2

Сега тя може да изтрие файлове в папката Download, които не са променяни за 30 дни. (На мен специално тази отметка би ми докарала неприятности  :mrgreen: ). Другата отметка се отнася за изтриване на предишни версии на Windows – начин да се изтрие Windows.old.

Как да чистим Windows 10 автоматично от ненужни и неизползвани файлове 6

Заключение

Windows 10 Creators Update е поредното усилие на Microsoft да направи Windows 10 все по-ценен, стабилен, бърз и универсален.

Виж и тази публикация:Как да деинсталираме окончателно програма от Windows 10

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

One comment

  1. Рисково ли е да изтрием Windows.old, тъй като обемът е 27 GB,а това пространство ще ми помогне много на лаптопа.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.