40+ от най-хубавите безплатни портфолио теми за WordPress

Портфолиото са вид теми, които предлагат удобно подредено пространство за хора, които биха искали да направят галерия със своите произведения на изкуството, фотографията и други визуални проекти. Почти задължителни са за развитието на бизнеса на графични дизайнери, уеб дизайнери, интериорни дизайнери, дизайнери на игри, продуктови дизайнери и индустриални дизайнери. Много от тези категории се нуждаят от подходяща тема за своето портфолио. Ето защо подбрах едни от най-хубавите безплатни портфолио теми за WordPress.

Публикацията е обновена на 19.09.2023.

Те включват в страниците си плъзгачи, добре проектирани галерии с различни възможности за представяне на обектите: списъци, решетка… И са отзивчиви – подходящи за всички устройства.

Често се коментира, че безплатните теми на WordPress трябва да се избягват, защото нямат поддръжка, не са разработени от най-добрите специалисти. И сигурно е вярно за някои. Но има отлични разработчици, които пускат две версии на темите – безплатна и платена. Може да се открият много безплатни теми, които не са с нищо по-долу от платените. Това е съвсем точно, ако човек има познания по кода и може да си пооправи някои неща. Безплатните теми също се обновяват редовно.

40+ от най-хубавите безплатни портфолио теми за WordPress
40+ от най-хубавите безплатни портфолио теми за WordPress

Съвети за избор на добра тема

Важно е да избереш добре изградена, гъвкава, бърза, отзивчива (responsive) тема, на която можеш да се довериш.

Кои аспекти да огледаш?

1. Брой изтегляния и рецензии.

2. Поддръжка.

При безплатните теми трябва да се провери дали разработчикът с готовност отговаря на всички поставени въпроси.

3. Съвместимост с последната версия на  WordPress.

Това означава,че е много важно разработчикът да обновява своевременно темите, когато се пускат нови версии на CMS.

4. Оптимизирана в смисъл SEO.

Самата WordPress е поначало най-добрата платформа от гледна точка на SEO. Различните теми са повече или по-малко оптимизирани.

5. Да е бърза. Необходимо е да я провериш с някои онлайн инструменти за бързина, като PageSpeed Insights.

5. Оформление, подходящо за всички усройства.

6. Да е подходяща за превод – translation-ready.

7. Да е съвместима с плъгина WooCommerce, ако искаш да продаваш от твоя сайт.

Избрани WP теми, подходящи за портфолио

1. CleanPortfolio

CleanPortfolio

CleanPortfolio е многофункционална тема за портфолио на WordPress. Нейната широка гама от функции улеснява креативните хора като фотографи, блогъри, дизайнери, илюстратори и много други да покажат своя опит и експертиза пред света.

Темата е изчистена, минималистична, използва напълно адаптивен дизайн, който се адаптира към няколко различни устройства.

Тази тема идва с много опции за персонализиране, включително инструменти за уеб администратори, които могат да проследяват трафика на сайта и да подобрят оптимизацията за търсачки (SEO).

Темата пасва идеално за всеки вид уебсайт, било то блог, портфолио или корпоративен уебсайт. Тя е готова за превод.

2. Astra

Astra

Astra е една от най-бързите WordPress теми. Това осигурява подобрено SEO и потребителското изживяване на твоя сайт с портфолио.

Предлага няколко готови за импортиране шаблона за уебсайтове с портфолио, подходящи за фотографи, дизайнери, писатели и художници. Тези шаблони имат изчистен дизайн, което ги прави чудесна отправна точка за изграждане на уебсайт за портфолио за кратко време.

Темата предлага и голям набор от опции за персонализиране. Има възможност за създаване на привлекателна цветова схема, а поддръжката на Google Fonts ти позволява да избираш от над 700 шрифта.

Astra поддържа блоковия редактор на WordPress, Elementor, Beaver Builder и Brizy.

Освен това темата е готова за WooCommerce, за да добави функционалност за електронна търговия към сайта на портфолиото. Това може да е полезно, ако искаш да продаваш дигиталните си произведения онлайн.

3. Portfolio Web

Portfolio web

Portfolio Web е адаптивна WordPress тема, предназначена за създаване на портфолио за физически лица, както и за творчески агенции. Фините анимации, докато превърташ надолу и задържаш курсора на мишката върху елементи, подобряват потребителското изживяване и ефективно показват медийно съдържание.

Можете да настроиш богата на съдържание начална страница, която обобщава целия уебсайт. Можеш също така да персонализираш почти всички настройки на темата.

4. Perfect Portfolio

Perfect portfolio

С Perfect Portfolio можеш да проектираш началната страница на уебсайта си, за да показва всички видове различно съдържание едновременно.

Първото нещо, което посетителите виждат, е портрет на художника и кратка биография. Ще можеш да се представиш и да разкажеш история, давайки контекст на изкуството си.

Надолу можеш да добавяш различни секции, като художествена галерия, илюстриран списък с умения и скорошни публикации в блогове.

Дизайнът на сайта е семпъл в своята цветова палитра и дизайнерски елементи, което прави сайта да изглежда чист и професионален.

Тази тема е удобна за SEO. Можеш да импортираш всички настройки и съдържание, показани в демонстрацията на темата, с едно щракване, което прави процеса на настройка по-бърз.

5. Accelerate

Accelerate

Темата се използва от хиляди потребители. Предлага стандартен потребителски интерфейс и идва с добра стандартна поддръжка.

Има специален панел с опции, който позволява някои персонализации без кодиране. Многофункционална, адаптивна, достъпна и на мобилни устройства, с външен вид като на премиум тема.

6. ePortfolio

ePortfolio

ePortfolio е многофункционална тема на WordPress, предназначена за уебсайтове с портфолио. Тази тема има уникален външен вид и много опции за персонализиране.

Оформлението с пълна ширина показва странична лента от лявата страна на страницата, която съдържа заглавие, описание, менюта за навигация, социални връзки и персонализиран фон. Страничната лента остава на мястото си при превъртане, което прави навигацията лесна и интуитивна за посетителите.

Тази тема е напълно съвместима с множество лесни за използване конструктори на страници с плъзгане и пускане, включително Elementor. 

Виж още: 22 идеи за сайт портфолио – вдъхновяващи примери

7. Miyazaki

Miyazaki

Miyazaki е елегантна тема за портфолио на WordPress за креативни професионалисти. Въпреки че е доста минималистична, тя е удобна за потребителя и лесна за персонализиране.

Темата на Miyazaki за портфолио предлага три опции за пагиниране и безкрайно превъртане. Функцията за мета настройки на публикацията ти позволява да персонализираш кои метаданни искаш да показваш за всяка публикация на уебсайта.

8. Sydney

Sydney

Sydney е напълно съвместима с Elementor. Освен че разполага с портфолио система, темата предлага изобилие от възможности за персонализиране като достъп до всички шрифтове на Google, пълен контрол на цветовете, контрол на оформлението, качване на лого, плъзгач на цял екран, заглавно изображение, лепкава навигация и много други. Освен това предоставя всички строителни елементи, от които се нуждаеш, за да създадеш бързо ангажираща първа страница.

9. OceanWP

OceanWP

OceanWP е безплатна тема за портфолио на WordPress, която по нищо не може да завижда на премиум темите. Тя предлага десетки платени и безплатни демо сайтове с едно щракване, които можеш да използваш като основа за бързо стартиране на уебсайт с оформление на портфолио.

Има вградена SEO оптимизация. Темата е лесна за настройка с помощта на създатели на страници на WordPress като Beaver Builder или WPBakery.

10. Shapely

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Shapely 9

Shapely е мощна и универсална WordPress тема с перфектен дизайн и изключителна функционалност. Тази тема идва с няколко джаджи за началната страница, които могат да се използват за добавяне на портфолио, раздели за паралакс, информация за продукта или услугата, покана за действие и много други.

Shapely поддържа плъгини като WooCommerce, Jetpack, Gravity Forms, формуляр за контакти 7, Yoast SEO, Google Analytics by Yoast и много други. Лесна за ползване от мобилни телефони и отзивчива, което я прави приятна на всяко устройство.

Подходяща е за бизнес, целева страница, портфолио, електронна търговия, магазин, личен блог.

11. Pixgraphy

Pixgraphy

Pixgraphy е елегантна и безплатна тема за портфолио на WordPress. Предлага голямо заглавно изображение, което можеш да замениш с персонализиран плъзгач за изображение, като използваш представени изображения.

Темата поддържа много популярни безплатни плъгини.

12.Ameya

Ameya

Ameya е тъмна тема за портфолио на WordPress за дизайнери, художници и фотографи. Има оформление на началната страница на цял екран с привличащи окото цветове.

Други ключови характеристики включват паралакс ефекти, фонови елементи, плавни анимации и др. Ameya предлага оформления на страници с една и няколко колони.

13. Neve

Neve

Neve е многофункционална WordPress тема, създадена за всякакъв вид уебсайт. Предлага десетки стартови сайтове, които можеш да използваш, за да създадеш лично портфолио или бизнес уебсайт.

Има стилни оформления на страници, избор на цвят и персонализирани джаджи. Със създателите на страници като Visual Composer можеш да настроиш и персонализираш уебсайта си само с няколко кликвания.

14.Tempera

Tempera

Tempera е  удивителна безплатна WordPress тема, която предлага многофункционална уеб страница и осигурява удобен за потребителя интерфейс. Много лека и проста, има над 200 настройки и може да работи на таблети и мобилни телефони. Промяната на външния вид на темата може да бъде лесна, благодарение на дизайнерските инструменти с над 50 шрифта, 12 приспособления за персонализиране на външния вид. Има и функция за превод.

15. True North

True North

True North е гъвкава тема за портфолио на WordPress с красив дизайн. Предлага се с множество възможности за избор на оформление и вградена секция за творческо портфолио.

Разполага с мрежово оформление на началната страница с красиво показване на изображения. True North поддържа персонализиран фон, оформления на заглавки и няколко персонализирани джаджи за социални медии.

16. Hestia

Hestia

Hestia е модерна WordPress тема за професионалисти. Подходяща е за творчески бизнес, малки предприятия (ресторанти, организатори на сватби, спортни/медицински магазини), стартиращи фирми, корпоративни фирми, онлайн агенции и фирми, портфолио, електронна търговия (WooCommerce) и хора на свободна практика. Има многофункционален дизайн на една страница, долен колонтитул с уиджети, страница с блог/новини и чист външен вид, съвместима е с: Flat Parallax Slider, Photo Gallery, Travel Map и Elementor Page Builder. Темата е адаптивна, WPML, готова за retina, удобна за SEO и използва Material Kit за дизайн.

17. Integral

Integral

Integral е друга интересна безплатна тема за портфолио на WordPress с премиум опция. Тя е изчистена модерна тема с някои атрактивни дизайнерски елементи, които я правят достойна за отбелязване.

Integral е със стандартно корпоративно оформление, което може да бъде персонализирано, за да отговаря на всяка нужда. Отваря се с голямо заглавно изображение и включва обичайните елементи на съдържанието, докато стигнеш до портфолиото. Има голяма секция за портфолио с едно изображение и секция с мрежа. И двете могат да покажат работата ти с минимални усилия.

18. Panoramic

Виж още: Как да създадеш атрактивно онлайн портфолио: стъпка по стъпка [и безплатен PDF чек лист]

Panoramic

Panoramic е създадена по поръчка, за да предложи добра рамка за професионално портфолио. Плъзгачът с пълна ширина изпълнява задачата си, като подчертава най-доброто съдържание. Темата идва с цялостно портфолио, с категории и дори слайд шоу във всяка точка. Отзивчивият дизайн гарантира, че сайтът е достъпен за всички видове съвременни устройства. Осигурена е дълбока интеграция на приставките и повече опции за персонализиране.

19. Enigma

Enigma

Енигмата е изключително красива и функционална тема, идеална за изработване на представително портфолио, което ще покаже прекрасните ти творби. Изградена е въз основа на рамката на Bootstrap CSS, която прави уебсайта отзивчив и гъвкав. Темата идва с обширен плъзгач в началната страница, който може да се използва за привличане на интереса на потенциални клиенти. Enigma се предлага с 4 страници и 2 шаблона за страници. Има пет приспособления (една странична лента, четири долни колонтитул), които позволяват да се добавят тематични функционалности. Джаджите на страничната лента позволяват да се създаде дизайн с две колони. Съвместима е с WPML и WooCommerce. Може да се използва за бизнес, портфолио, блог или друг тип сайт.

20. Masonry

Masonry

Masonry е минималистична портфолио тема. Ясна рамка с текстово лого, скромна навигация и нищо, което да отвлича вниманието от твоето портфолио. Работи изненадващо добре.

Оформлението с голяма мрежа върши добре работата с много прост ефект на задържане. Индивидуалните страници с изображения са еднакво прости, но демонстрират работата, без да пречат.

21. Freedom

Freedom

Freedom е безплатна тема за портфолио на WordPress с премиум опция. И двете са леки дизайни, създадени за портфолио с оформления в кутия, атрактивно фоново изображение и проста типография.

Freedom има вид на професионална тема за портфолио на WordPress. Премиум версия просто добавя към това, но безплатната версия е идеално използваема. Тя използва бялото пространство добре, има интегриран плъзгач на изображението, фини ефекти при задържане и съвместимост с конструктори на страници с плъзгане и пускане.

22. Zakra

Zakra

Zakra е със спокоен, сдържан дизайн, но с ярки цветове и индивидуалност. Това е отличен вариант за творци, които трябва да се харесат на възможно най-широка публика.

Демонстрацията на портфолиото използва заглавка в корпоративен стил с ярки цветове и след това се разгръща в цветна страница с някои графики, много бяло пространство, някои превъзходни шрифтове и отлична секция за портфолио.

23. Revolution Press

Revolution Press

Revolution Press е красива, изключително адаптивна, многофункционална тема, която можеш да използваш, за да създадеш невероятен уебсайт. Съдържа много възможности и опции . Подходяща е за всеки бизнес, много бърза и удобна за SEO. Съвместима с Gutenberg, с WooCommerce, опции за съдържание, опции за заглавка, бутон за връщане към началото, навигационни трохи, микро данни, анимации и персонализирани цветове. Revolution Press може да се използва от блогъри, списания, портфолио, фотография, вестници, стартиращи компании, агенции, електронна търговия, новини, сватби и много други.

24.AcmePhoto

AcmePhoto

Добре изработена тема за творчество, фотография, портфолио от изкуства, свободна практика и други. Много гъвкава с десетки функции като за премиум тема, включващи множество позиции в менюто, контрол на височината на плъзгача, разширени опции за страници и много други. Елегантна с качествен код, удобна за превод. Идва с доста функции, включително опции за лого, опции за оформление на сайта, опции за заглавки, опции за страничната лента, опции за цвят. Има още свързани публикации, навигация, опции за търсене, социални икони.

25. Portfolio Lite

Portfolio Lite

Portfolio Lite е професионална, модерна и минимална тема за портфолио за художници, дизайнери, фотографи и творци. Темата включва шаблон за страница със слайд шоу.

Слайд шоуто е центрирано вертикално и хоризонтално в прозореца на браузъра. Категориите се показват в оформление на портфолио с няколко колони. Portfolio Lite е оптимизирана за използване на блокове с редактора на съдържание Gutenberg.

26. Elegant Portfolio

Elegant Portfolio

Elegant Portfolio е дъщерна тема на безплатната WordPress тема Perfect Portfolio. Можеш да използваш тази тема, за да създадеш чисто, елегантно и напълно адаптивно портфолио или блог. Тя може да бъде идеален избор за създаване на сайтове за портфолио за фотографи, дигитални агенции, художници, графични дизайнери, художници и други артистични или творчески произведения на свободна практика.

Това е силно адаптивна тема, която се предлага с множество опции за персонализиране, за да ти позволи да проектираш уебсайта си според твоите желания.

27. Advance Portfolio

Advance Portfolio

Advance Portfolio е изчистена, елегантна и креативна WordPress тема за изграждане на уебсайт с портфолио по възможно най-лесния начин.

Създаден е с оглед на блогове, портфолио, сайтове за фотография, дизайнерски студиа, графични дизайнери, художници, художници, уеб дизайнери, дигитални агенции, създатели на съдържание и други артистични цели.

Има различни формати на публикации като изображение, галерия, видео и връзка за показване на публикации в различни стилове.

Темата Advance Portfolio има галерия, раздел за препоръки. Написана е в чист и сигурен код, за да поддържа стандартите за кодиране.

28. Online portfolio

Online portfolio

Онлайн портфолио е тема за портфолио на WordPress. Можеш да се възползваш напълно от безплатните джаджи, за да създадеш невероятен личен уебсайт, независимо дали си графичен дизайнер, художник, художник, уеб дизайнер, уеб разработчик, софтуерен инженер или фотограф. Можеш да персонализираш елементи и джаджи, без да се налага да променяш код.

29. Kadence

Kadence

Kadence Theme е лека, но пълно функционална WordPress тема за създаване на красив бързо зареждащ се готов за портфолио уебсайт.

Тя разполага с пълна библиотека от прекрасни начални шаблони, които лесно се променят с интелигентни глобални контроли за шрифт и цвят. Можеш да използваш който и да е от шаблоните за начално портфолио, за да качиш и просто да смениш демонстрационните изображения с твоите и да добавиш твои произведения на изкуството към раздела за портфолио.

Допълнителни безплатни WordPress теми портфолио

Виж още няколко препоръчани безплатни WordPress теми портфолио:

30. Flash

31. Suffice

32. RT Portfolio

33. Customify

35. Ample

36. Phlox

37. Hitchcock

38. Qi Theme

39. Hamilton

40. CWW Portfolio

41. Multipurpose Portfolio

42. Bold Photography

Заключение

Надявам се, че тази статия ти е помогнала да намериш идеалната тема на WordPress за твоя уебсайт портфолио.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.