25 от най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио

Ръчно подбрана колекция от едни от най-добрите безплатни теми за портфолио или въобще многофункционални.

Портфолиото са вид теми, които предлагат удобно подредено пространство за хора, които биха искали да направят галерия със своите произведения на изкуството, фотография и други визуални проекти, за графични дизайнери, уеб дизайнери. Най-добрите теми включват слайдшоу, слайдери, добре проектирани галерии с различни възможности за представяне на обектите: списъци, решетка… И са responsive – подходящи за всички устройства.

Често се коментира, че безплатните теми на WordPress са по-рискови, защото нямат поддръжка, не са разработени от най-добрите специалисти. И сигурно е вярно в известна степен. Но в някои сигурни сайтове, както е например wordpress.org, може да се открият безплатни теми, които не са за подминаване.

Познавам супер блогове и сайтове с безплатни теми.

Разликата между тема WordPress и темплейт HTML

WordPress е платформа  open source, разработена от общност. Това означава, че всеки може да модифицира тази  CMS, разработвайки различни теми, плъгини и др, които могат да се свалят и изпълнят в сайта.

HTML се базира на затворен код. Само разработчикът и потребителят могат да го модифицират.

Файловете на WordPress се наричат теми и могат да бъдат управлявани от таблото на администратора. В него лесно се правят всичи желани промени.

Дизайните на основата на технологията HTML се наричат темплейти( Template ) и могат да бъдат променяни в редактор за HTML. Един такъв темплейт не може да бъде инсталиран на сайт WordPress, защото сам по себе си не разполага със система за управление на съдържащите се елементи на WordPress в структурата му.

Съвети за избор на добра тема

Важно е да си изберем добре изградена, гъвкава, бърза, отзивчива (responsive) тема, на която можем да се доверим.

Кои аспекти да огледаме?

1. Брой сваляния и рецензии.

2. Поддръжка.

При безплатните теми трябва да се провери дали разработчикът с готовност отговаря на всички поставени въпроси.

3. Съвместимост с последната версия на  WordPress.

Това означава,че е много важно разработчикът да обновява своевременно темите, когато се пускат нови версии на CMS.

4. Оптимизирана в смисъл SEO.

Самата WordPress е поначало най-добрата платформа от гледна точка на SEO. Различните теми са повече или по-малко оптимизирани.

5. Оформление, подходящо за всички усройства.

6. Да е подходяща за превод – translation-ready.

7. Да е съвместима с плъгина WooCommerce, ако искаме да създадем ecommerce сайт.

Избрани WP теми, подходящи за портфолио

1.Sparkling

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио sparkling 1

Sparkling е първата препоръчана тема и е от  разработчиците на Colorlib, добре известно име в индустрията. Първокласен стандарт и добро качество на тази безплатна тема. Поддържа почти всеки популярен плъгин, наличен за WordPress. WooCommerce може да се използва лесно, благодарение на наличната интеграция.  Идва с подкрепа за активен превод и е многоезична. Има различни опции за персонализиране. Многофункционална, минималистична и responsive.
Сваляне от WordPress Сваляне от Colorlib DEMO

2.Activello

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио activello 2

Activello е тема на WordPress с чист, минималистичен стил и вид, подходящ за  блог за готвене, мода, пътуване, спорт, портфолио. С много възможности за персонализиране. Разработена от Colorlib. Тази тема включва полезни функции за интеграция с WooCommerce. Готова е за използване в многоезична среда. Оптимизирана е за SEO.
Сваляне от WordPress Сваляне от Colorlib DEMO

3.One paze

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио one-paze 3

Елегантна тема, която поддържа портфолио за всяка ниша. Темата е кодирана добре и е съвместима с всички популярни приставки за WordPress. Поддържа езици. Предлага персонализации и е много бързозареждаща се.
Сваляне от WordPress Сваляне от Accesspress themes DEMO

4.ProtoPress
От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Protopress 19

Protopress е с много функции и възможности за персонализиране. 100% responsive и работи на всички устройства. SEO оптимизирана.
Сваляне от WordPress Сваляне от Inkhive DEMO

5.Accelerate

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио accelerate 4

Темата се използва от хиляди потребители в момента. Предлага стандартен потребителски интерфейс и идва с добра стандартна поддръжка.


Има специален панел с опции, който позволява някои персонализации без кодиране. Многофункционална, responsive и достъпна и на мобилни устройства, с външен вид като на премиум тема.
Сваляне от WordPress Сваляне от Themegrill DEMO

6.Portfolio Press

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Portfolio press 5

Много отзивчива тема за представяне на фотографски продукти, изкуство и други проекти, като и обикновен блог.  Има опции за персонализиране.
Сваляне от WordPress Сваляне от Wptheming DEMO

7.WP Portfolio

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио WP portfolio 6

WP Портфолио е чистa и responsive WordPress портфолио тема, специално предназначена за дизайнери, фотографи, творци и художници. Може да се персонализира фон, заглавие, меню, CSS, лого. Тази тема поддържа WooCommerce, bbPress и други. Многоезична. Ако искаме една много персонализирана тема, това е правилният избор.
Сваляне от WordPress Сваляне от Themehorse DEMO

8.Orvis

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Orvis 26

Orvis е портфолио тема, създадена за дизайнери и фотографи. Тя е минималистична, мощна и гъвкава и поставя фокус върху проектите.
Сваляне от WordPress Сваляне от WordPress.com DEMO

9.Draft Portfoli0

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Draft 8

Това е минимална красива WordPress тема за фотографи, дизайнери, илюстратори и за всеки, който иска красиво, елегантно портфолио.  Има и PRO версия за $ 39. Притежава невероятни функции, включително галерия и няколко опции за оформление.
Сваляне от WordPress Сваляне от Thepixeltribe DEMO

10.Shapely

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Shapely 9

Shapely е мощна и универсална WordPress тема с перфектен дизайн и изключителна функционалност. Тази тема идва с няколко джаджи за началната страница, които могат да се използват за добавяне на портфолио, раздели за паралакс, информация за продукта или услугата, покана за действие и много други.

Shapely поддържа плъгини като WooCommerce, Jetpack, Gravity Forms, формуляр за контакти 7, Yoast SEO, Google Analytics by Yoast и много други. Лесна за ползване от мобилни телефони и отзивчива, което я прави приятна на всяко устройство.

Подходяща е за бизнес, целева страница, портфолио, електронна търговия, магазин, личен блог.
Сваляне от WordPress Сваляне от Colorlib DEMO

11.Ascendant

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Ascendant 10Ascendant е многоцелева тема WordPress. Тя има специални функции като WooCommerce за продажби и Google шрифтове за типография, интеграция и с Yoast SEO, WPML и формуляр за контакти 7. Предлага 3 различни  версии (безплатни, професионални, абонаментни). Оформление responsive, персонализирани цветни палети, странични ленти и страници за публикуване, слайдер, различни функции, портфолио. Идеална за агенции и професионалисти.
Сваляне от WordPress Сваляне от Cpothemes DEMO

12.Allegiant

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Allegiant 11

Allegiant е безплатна многофункционална WordPress тема, идеална за агенции и професионалисти. Тази тема идва с поддръжка на пълен плъзгач (слайдер) на началната страница, блокове функции, портфолио. Неутрален дизайн и изключителната гъвкавост. Интегрира се с популярни плъгини като WooCommerce, Yoast SEO, WPML и формуляр за контакти 7.

Сваляне от WordPress Сваляне от Cpothemes DEMO

13.Pictorico

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Pictorico 14

Pictorico е тема,създадена от Automattic и осигурява опростено оформление за показване на най-новите проекти. Започва със слайдер, за да подчертае най-добрата работа, позволява да се привлече допълнително внимание към важните публикации.

Другите функции включват разнообразни формати за публикации, персонализирани джаджи, персонализирани менюта, персонализирани заглавки и footers и потребителски фонове.
Сваляне от WordPress Сваляне от WordPress.com DEMO

14.Tempera

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Tempera 15

Tempera е  удивителна безплатна WordPress тема, която предлага многофункционална уеб страница и осигурява удобен за потребителя интерфейс. Много лека и проста, която има над 200 настройки и може да работи на таблети и мобилни телефони. Промяната на външния вид на темата може да бъде лесна, благодарение на дизайнерските инструменти, които имат над 50 шрифта, 12 приспособления за персонализиране на външия вид. Има и функция за превод.

Сваляне от WordPress Сваляне от Cryoutcreations DEMO

15.Enclosed

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Enclosed 16

Темата е със слайдшоу с пълна ширина на началната страница, което може да се увеличи максимално при представяне на портфолио или уеб сайт. Плъзгачът може да се промени, за да произведе много различни оформления, които се адаптират към изображението, използвано като фон. Темата също така включва пълно портфолио заедно с категории и дори слайдшоу във всяка точка. Има няколко шаблона на страници, оформление на цялата страница, формуляр за контакт и карта на сайта. Дизайнът е отзивчив и може да се избира от пет различни оформления на страничната лента, за да се създаде вида, който искаме. Работи и с WooCommerce

Сваляне от Cpothemes DEMO

16.Gridster-Lite

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Gridster lite 18

Gridster е чиста и добре разработена тема портфолио, създадена за фотографи и визуални артисти. Разполага с начална страница във вид на решетка, лява странична лента и достатъчно място за представяне на творбите ти по модерен начин. Темата има отзивчиво оформление, така че ще работи безпроблемно на всеки екран, от мобилни телефони и таблети до големи настолни дисплеи. Другите чудесни функции на Gridster Lite включват: потребителски фон, персонализирано меню, готов превод и др.
Сваляне от WordPress Сваляне от Themefurnace DEMO

17.Illustrious

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Illustrious 20

Illustrious е безплатна тема, която се предлага с хубаво слайдшоу на началната страница. Може да се използва слайдшоуто за създаване на привлекателна презентация за уебсайта. Тази тема разполага с напълно отзивчив дизайн. Предлага и безкрайни опции за цвят и шрифтове и мощни кратки кодове, които може да се използват за персонализация. Предоставя поддръжка на популярни плъгини като WooCommerce, WPML, формуляр за контакти 7, Yoast SEO.

Сваляне от WordPress Сваляне от Cpothemes DEMO

18.Panoramicа

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Panoramica 21

Panoramica е създадена по поръчка, за да предложи добра рамка за професионално портфолио. Плъзгачът с пълна ширина изпълнява задачата си, като подчертава най-доброто съдържание. Темата идва с цялостно портфолио, с категории и дори слайдшоу във всяка точка. Отзивчивият дизайн гарантира, че сайтът е достъпен за всички видове съвременни устройства. Осигурена е дълбока интеграция на приставките и повече опции за персонализиране.

 

Сваляне от WordPress Сваляне от Outtheboxthemes DEMO

19.Enigma

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Enigma 22

Енигмата е изключително красива и функционална тема, идеална за изработване на представително портфолио, което ще покаже прекрасните ти творби. Тази многообразна и многофункционална тема е кодирана и изработена със сръчност. Изградена е въз основа на рамката на BOOTSTRAP CSS, която прави уебсайта отзивчив и гъвкав. Темата идва с обширен плъзгач в началната страница, който можете да се използва за привличане на интереса на потенциални клиенти. Enigma се предлага с 4 страници и 2 шаблона за страници. Има пет приспособления (една странична лента, четири долни колонтитули), които позволяват да се добавят тематични функционалности. Джаджите на страничната лента позволяват да се създаде дизайн с две колони. Съвместима е с WPML и WOOCOMMERCE.  Може да се използва за бизнес, портфолио, блог или друг тип сайт.

Сваляне от WordPress Сваляне от Weblizar DEMO

20.Transcend

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Transcend 23

Лесна за употреба, творческа и технологична тема, подходяща за всички устройства. Снабдена е с функции за персонализиране и оформление.

Transcend е идеалена за показване на портфолио, използвайки съвременна AJAX технология, за да се категоризира и маркира съдържанието и е снабдена с търговските възможности на WooCommerce за електронна търговия.

Сваляне от WordPress Сваляне от Cpothemes DEMO

21.AP Lite – AccessPress Lite

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио AP Lite 24

AccessPress Lite е отзивчива многофункционална бизнес тема за WordPress с чист, високо професионален дизайн и много полезни функции, като тема премиум. Безплатна тема с много полезни опции за оформление на събития, оформление на портфолиото, оформление на блог, галерия, оформление на началната страница, бърз контакт, интегриране на социални медии, плъзгач с пълна ширина, оформление на страничната лента и много други. Тя е напълно съвместима с WooCommerce, с bbPress, готова за превод, съвместима с различни браузъри, оптимизирана за SEO, с поддръжка.

Сваляне от WordPress Сваляне от Accesspress themes DEMO

22.Svelte

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Svelte 25

Темата  от ThemeCobra определено прави впечатление. С минималистичен дизайни за добро използване на изображенията. Идеална за портфолио от фотографии. Включва много възможности за персонализиране, лесно променяне на цветове, шрифтове, икони и текстури.

Функциите включват шаблон за многократна употреба, отзивчиво оформление, навигация от клавиатурата, функционален слайдшоу, икони на социални медии, мулти езикова поддръжка и безплатни актуализации.

Сваляне от Themecobra DEMO

23.Sauron

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Sauron 27

Sauron е отзивчива WordPress многоцелева тема.  Оптимизирана в смисъл SEO, има широк списък от функции за персонализация, включително пълната гама публикации, слайдшоу на цял екран, редактор на оформление, опции за типография с шрифтове на Google и за социално споделяне. Съвместима е с най-популярните WordPress плъгини като WPML (многоезичен), JetPack, формуляр за контакти 7, WooCommerce, bbPress, BuddyPress, фото галерия, плъзгача WD и различни приставки за електронна търговия, съвместим с различни браузъри, удобен дизайн за мобилни устройства. Може да бъде изцяло персонализирана, за да бъде използвана за бизнес портфолио, корпоративна, търговска, нестопанска организация, блог, фотографии, ресторант, строителство, здраве и други сайтове.

Сваляне от WordPress Сваляне от Web-dorado DEMO

24.AcmePhoto

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Acme 28

Добре изработена тема за творчество, фотография, портфолио от изкуства, свободна практика и други. Много гъвкава с десетки функции като за премиум тема, включващи множество позиции в менюто, контрол на височината на плъзгача, разширени опции за страници и много други. Елегантна с качествен код, удобна за превод. Идва с много функции, включително опции за лого, опции за оформление на сайта, опции за заглавки, опции за страничната лента, опции за цвят. Има още свързани публикации, навигация, опции за търсене, социални икони.
Сваляне от WordPress Сваляне от Acmethemes DEMO

25.Sketch

От най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио Sketch 29

Чиста, отзивчива тема за портфолио с опции за лого, слайдер за съдържание и много място за споделяне на творбите.

Сваляне от WordPress Сваляне от WordPress.com DEMO

Заключение

Благодаря, че прочете дотук. Надявам се да ти е харесал моят подбор, но мисля, че има какво още да се добави и то не малко. Следващият път. Или сподели опит и ти.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.