Загубата на пари за маркетинг в социалните медии – 5 съвета за ориентация

Бъдете внимателни, защото в социалните медии има феномен, който преживяваме, без да го осъзнаваме: експлозия от видове формати на съдържание. И това нещо води до абсурдната заблуда и експоненциална загуба на пари за маркетинг.

Всички, които се занимаваме с маркетинг в социалните мрежи, продължаваме да си внушаваме, че е добре да публикуваме същото съдържание на всички социални медии, за да достигнем до по-широка публика. Обаче имаме много голям проблем. Ние вече не сме само междуплатформени конкуренти на самите себе си, но и в рамките на една и съща платформа. А това обуславя загубата на пари за маркетинг в социалните мрежи.

Загубата на пари за маркетинг в социалните медии
Загубата на пари за маркетинг в социалните медии

Предпоставка за прекомерно запълване на социалните медии

Досега голям брой компании имат значителни загуби на време и пари от своя маркетинг в социалните медии, най-вече свързан със спонсорирането и рекламите. През следващите години количеството време и пари, пропиляни за тези дейности, ще нарасне експоненциално.

Да обясня по-подробно:

Преди време твоята story трябваше да я  публикуваш в Snapchat, след това се получи, че трябва да я публикуваш в Instagram, във Facebook, в YouTube и после в Tik Tok. Днес се случва различно нещо. Вече имаме не само хоризонтална експлозия на социалните медии, но и вертикална. В рамките на същата платформа – да вземем например YouTube – ще има раздел за подкасти, но в YouTube имаме video-on-demand, Shorts и Live, след това Stories и Community posts и още много други неща. И всеки нов формат очевидно краде от видимостта на други формати, както беше за Shorts. Shorts премахнаха видимостта на video-on-demand.

Така че, очевидно създателите са били почти принудени да правят други видове формати. Същото ще направят и марките. И ако се замислим – тази вертикална експлозия от типове съдържание в рамките на платформите я имат всички социални мрежи.

На Tik Tok се появиха Stories; В Twitter – Articles и Revue – услуга за изпращане на бюлетини; на Linkedin – също бюлетини. Накратко, социалните мрежи се спукват. Тези професионалисти, които работят в областта на консултантските услуги, отдавна казват, че органичната видимост сама в рамките на социалната среда не издържа, така че ние също трябва да рекламираме и това е факт.

Какво става с качеството на съдържанието в социалните мрежи?

Ако се интересуваш да разбереш кога избухна това нещо – ето – точно в 2021г. Появиха се тонове съдържание от различни видове формати в рамките на платформите. Наистина е много трудно да се поддържа високо качество чрез преместване на същия тип формат на множество платформи – например Shorts в YouTube, Tik Tok и Instagram.

Имаме слон в стъкларския магазин, но никой няма смелостта да говори за това. Качеството на SMM на малки и средни компании падна много ниско. Но компаниите настояват да го правят, давайки на стажантите отговорността да произвеждат съдържание, сякаш това е проста дейност.

Общността от създатели и бранд се пита – ще успеем ли да поддържаме високото качество на съдържание в различните формати, които публикуваме в същата платформа? Вероятно – не.

Защо смятам, че няма да се успее? Ние ще направим добро късо видео за Shorts, но с него ще се състезаваме с най-добрите създатели на такива видеоклипове в Tik Tok, с най-добрите създатели на къси вертикални видео в Instagram. Те са се специализирали в това. Както има специализирали се в подкастите, в живите предавания, във визуала и т.н.

Следователно нашият стремеж да публикуваме едно и също нещо навсякъде, не е за поддържане, защото понижаваме качеството на това, което правим. В социалните мрежи трябва да се публикува съдържание за общностите, които наистина живеят там. Трябва да е с различен език и израз, а не като някои компании, които се опитват да крещят в тълпата. В противен случай социалната активност става безполезна.

Да погледнем в Twitter. Преди, в началото, имаше обсъждане. Все още откривам групи около определени творчески личности, например около @david_perell, където има обсъждане. Също ценностни разговори се получават около някои IT професионалисти. Но днес голяма част от марките пускат връзка към собствените си статии, акаунтите им се управляват слабо, така че за привличане на трафик в този случаи социалната мрежа е безполезна.

5 съвета за ориентация

Как да се ориентираме в социалните медии, след като хоризонтално искаме да публикуваме еднакви съдържания във всички социални мрежи, вертикално – искаме да публикуваме във всички формати в същата социална мрежа.

Ето някои съвети за ориентация:

1. Коя е подходящата социална среда?

Каква е подходящата социална среда за бранда, който искаме да управляваме?

Означава да анализираме поне две неща:

– ценностите на марката и после да се опитаме да разберем, как тя може да ги изрази в тази социална среда;

– способността да се произвежда съдържание на марката, което може да означава да има специални хора вътре в тази марка и тази компания, или външни хора, които извършват консултации.

2. Какъв формат е подходящ?

С всички тези налични типове формати, смятам че трябва да центрираме точния формат, от който да се тръгне. Това е твърдата ядка, в която ще останем за известно време.

3. Опции за осигуряване на приходи

Опциите за осигуряване на приходи са важни, дори ако дадена марка си казва, че не е нужно да си осигурява приходи.

Нека да вземем за пример YouTube. Много хората не знаят, че монетизирането е една от опциите за партньорство. Грешка е, да не се активира монетизацията – ти активираш партньорство по този начин. То ще ти позволи някои допълнителни неща. Например, ако имаш видео и искаш да премахнеш рекламата от него, можеш да го направиш само, ако имаш партньорство.

4. Собственост върху контактите на общността

Собствеността върху контактите в общността е основен момент.

Грижата за общността е много важна – отговоряне на коментари, създаване на инициативи, създаване на общност в социална медия – това са неща от съществено значение. Но говорим за друго – да имаш контактите на хората, които са част от тази общност, която създаваш. Означава създаване на нива, които ще е възможно да изнесем навън от дадената социална медия. Ако използваме YouTube – да създадем ниво от контакти, което да извадим вън от YouTube, същото е с всяка социална мрежа.

Собствеността върху контактите в общността – това е един от основните стълбове за тези, които участват в консултантската дейност. В потока на бизнес маркетинг в социалните медии онези, които все още не са тръгнали по този път, трябва да включат и въпросната малка, но много важна дейност.

5. Оценяване на вътрешните създатели

Необходимо е преоценяване на вътрешните създатели или директно наети от комуникационни уеб агенции, фрийлансъри, защото казахме, че изискуемото качеството на всеки отделен тип формат през следващите години ще нарасне много. Така че, за да се избегне цялото ниско качество във всички видове формати, би било важно да подходим по различен начин – да вземем предвид създателите като част от нашия екип.

Заключителни думи

Това са петте съвета. В новата реалност трябва да се преоцени колко всъщност струва създаването на едно съдържание и да се разбере възвръщаемостта. Инвестирането в маркетинг в социалните медии наистина губи много пари и това нещо тук винаги ще бъде експоненциално точно поради причините, които изброих. Не можем да бъдем навсякъде, не можем да създаваме всички видове съдържание в една и съща социална среда.

Кой може да си позволи създател на 360° през 2022 г.? Трябва физическо време и капитал. Тези, които работят в социалните мрежи, трябва да се запитат дали наистина извършват професионална и ограмотителна дейност. Необходимо е фокусиране върху формата и съдържанието преди всичко (изображения-видео-аудио и вида на предаденото съобщение).

Наблюдавам компании, които прахосват много пари в социалните медии, а имат свои собствени уебсайтове, които не работят, не са актуализирани, имат малко съдържание и нулеви ресурси.

Социалната среда е в постоянно развитие, макар и не бързо, и е важно компаниите периодично да преосмислят начина си на социално партньорство. Що се отнася до възвръщаемостта на инвестициите, въпросът е по-широк, едновременно макроикономически (потребление, доход на глава от населението, стагнация, иновации) и микроикономически (секторно, териториално търсене и предлагане).

Дори структурирани компании, с огромни ресурси, са имали нужда от години за пълен и интегриран контрол на фунията на продажбите. Малките бизнеси не могат да смятат, че ще бъдат освободени от тази битка; те трябва да се съсредоточат върху идеи, ако бюджетът липсва.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.