Ако имаш загубване на трафик, ето какво да провериш

Забелязал си спад на трафика към уебсайта си. Може да е сезонно, да е от ъпдейт на Google или още други възможности, които не са за пренебрегване. Виж как да си помогнеш.

Тази публикация е предназначена за собственици на уебсайтове, които вече имат умения да извършват основен мониторинг на органичната ефективност и на ефективността на сканиране. Ще се опитам по-долу да обобщя най-честите и обикновено лесно разрешими случаи относно внезапни спадове на видимостта и загубване на трафик от търсачките.

Ако имаш загубване на трафик ето какво да провериш
Ако имаш загубване на трафик ето какво да провериш

Внезапно загубване на трафик

Ако в рамките на няколко дни забележа постоянен „спад“, първите неща, които ми идват наум да погледна са:

Дали не пробиха сайта ми?

Спам вълни удрят всеки уебсайт, който позволява на нападателите да инжектират злонамерен код. Подобни интервенции често генерират феномена на cloaking, при който потребителите виждат едно, а търсачките друго. Можеш да откриеш това, като извикаш уеб адрес с оператора „cache:

Извикване на уеб адрес с оператора "cache:"
Извикване на уеб адрес с оператора „cache:“

или като извикаш целия уебсайт с оператора „site:„. 

Извикване на целия уебсайт с оператора "site:"
Извикване на целия уебсайт с оператора „site:“

В първия случай ще научиш, че кешираното копие на твоята страница показва просто друг уеб ресурс с други връзки към други спам уебсайтове, докато във втория ще видиш serp, пълен с резултати от твоя уебсайт, чиито фрагменти (snippet) издават съдържание, различно от твоето, често на други езици, например на китайски.

За да разрешиш проблема, е необходимо да сканираш уебсайта със софтуер против злонамерен софтуер и да го почистиш от инжектирания злонамерен код. Също така е препоръчително да извършиш проверка на сървъра, за да провериш неговата сигурност и да откриеш, ако има някакви нарушения. Ако използваш WordPress, сканирането с Wordfence вече може да ти помогне да намериш и коригираш проблема, дори и да не си точно компютърен спец.

Дали не са манипулирали сайта ми?

Доста лошо е, когато се случи. Често непрофесионално поведение от страна на непочтени SEO “специалисти” или малки агенции е, да има разрешаване на договорен спор със затъмнение на уебсайта. Понякога не се забелязва незабавно, защото правят така, че Google не може да го сканира и / или индексира.

За да коригираш това, трябва да отвориш изходния код от браузъра си и да провериш meta robots, за да се увериш, че не е зададено в noindex. Също така провери и заглавките на страницата, за да видиш дали има x-robots-tag, също с noindex. Накрая отвори файла robots.txt и виж дали не са ти блокирали достъпа до всички ботове на търсачките.

Дали нямам инсталиран проблемен плъгин?

Понякога спад в позиционирането може да последва зареждането на плъгин, който може би служи за конкретно показване в продуктовите описания (карти) на твоя онлайн магазин или в статиите на блога ти. Може да се случи този плъгин да е генерирал огромно количество сканируеми пътища, които не са съществували преди. Нито ти, нито твоите потребители ще забележат нещо, но Googlebot ще забележи и хич няма да му хареса.

За да разрешиш проблема, отвори Search console и потърси аномални пътища сред изключените страници. В случая, който описах, може да намериш пик в Alternate page with proper canonical tag или сред Duplicate, Google chose different canonical than user, или сред Crawled – currently not indexed. Ако този пик съответства на пътища, които действително се генерират при вмъкване на този определен плъгин, тогава вероятно е по-добре да го поправиш или направо да използваш различен плъгин. А може би въобще да се откажеш от показване на такъв тип съдържание.

Дали има актуализация на Google?

Напоследък актуализациите от Google изглеждат по-чести от обикновено. Ако не си променил нищо в уебсайта, ако си сигурен, че не си жертва на проникнал спам и нямаш лоши отношения със “специалисти”, спадът може да зависи от промените в механизмите за оценка на Google. За да се увериш в това, можеш да провериш сензора semrush за необичайни вариации в serp. Но той няма версия за български serp. Можеш да посетиш онлайн общности за сравнение с други собственици на уебсайтове или специалисти по SEO, които вероятно ще могат да ти кажат повече.

За да разрешиш проблема, имай предвид, че с всяка актуализация, на която се натъкваме, Google ни предлага по някакъв начин да променим темпото. Ако знаеш, че имаш гузна съвест, че си извършвал практики с единствената цел да манипулираш класирането, това ще е моментът да преосмислиш един или повече аспекти на проблема си по “по-екологичен” начин. И в дългосрочен план със сигурност си заслужава.

Какви проблеми още могат да причинят загубване на трафик?

Със сигурност хиляди неща, включително цялото негативно SEO, което стана още по-обезпокоително през последните години поради изобретените техники. Но спадът със сигурност може да се дължи и на проблем със сървъра, така че това също е посока, която трябва да наблюдаваш.

Още често срещани причини за намаляване на трафика

1. Може да се дължи на неправилно проследяване

Ето някои от най-честите реални причини с неработещо проследяване:

  1. Неправилно внедрен банер за съответствие с GDPR.
  2. Актуализация на уебсайт или миграция със случайно изпускане на кода за проследяване на UA и подобни.

2. Загубата на трафик може да се дължи на SEO фактори

  • Класиране по ключови думи – внезапните загуби на трафик понякога могат да бъдат приписани на остаряло съдържание с остарели ключови думи и / или конкурентен натиск.
  • Загуба на трафик на изображения – ако твоят сайт се премести към външен CDN, например, естествено ще загубиш „трафик на изображения“ от Google, тъй като този трафик сега отива към нов домейн.

3. Конкуренти

Независимо дали са преки или непреки, конкурентните влияния могат да бъдат често срещан виновник за загубите на трафик.

Ако твоите преки конкуренти инвестират в съдържание или изграждане на връзки, а ти – не, можеш да изостанеш.

4. Проблеми с вътрешната навигация

Навигацията на твоя уебсайт казва на посетителите ти каква информация има и къде ще я намерят.

Структурата на сайта би трябвало да е плоска и тясна от две или най-много три нива дълбочина. Ако твоите посетители трябва да кликват твърде много пъти, за да намерят това, което търсят, е по-вероятно да си тръгнат.

5. Проблеми с качеството на уебсайта

Алгоритъмът на Google става все по-сложен, следователно лошото потребителско изживяване, високите нива на отпадане и малкото време на сайта, могат да изпратят смесени сигнали за качеството на твоя сайт и на способността му да предоставя стойност на потребителите.

6. Миграции и пренасочвания

Често най-лошите сценарии в SEO, са случаите на неуспешни миграции на сайтове. Процесът на SEO миграция може да бъде сложен, с висок риск, изискващ специално внимание. Пренасочванията са често срещан проблем при проекти за миграция. Ако има проблем с тях, може да загубиш трафик на уебсайта като последствие.

7. Работиш в сезонна индустрия

Загубата на трафик се случва във всяка индустрия, но ако твоята има цикли или сезони, които следват, може да видиш повече загуба на трафик, отколкото други компании.

8. Твоят маркетингов бюджет е намален

Ако си имал висок маркетингов бюджет и той е бил намален поради рецесия или преструктуриране на компанията, това може да допринесе за загубата на трафик.

9. Несъответствия в геолокацията

Твоето класиране ще бъде различно в зависимост от местоположението, където е направено търсенето.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.