3 дзен секрети за успех и лидерство

В "11-те пръстена Фил Джаксън казва: "Най-многото, на което можем да се надяваме, е да създадем възможно най-добрите условия за успех, след което да се оставим на резултата. Пътуването е много по-забавно по този начин.“

Напоследък у дома се замисляме да набавим дърва за зимата, да върнем към живот камината. И сещайки се за дървата, реших да напиша тази публикация за 3 дзен секрети за успех и лидерство. Всъщност от дървата ми дойде на ум този дзен разказ за един мъдрец, откъдето започва развитието на статията:

Един мъж попитал дзен учител:

– Какво правеше, преди да се просветлиш?

Учителят казал:

– Цепех дърва и вадех вода от кладенеца.

Отново човекът попитал учителя:

И какво правиш сега, когато си просветлен?

Учителят отговорил:

Цепя дърва и вадя вода от кладенеца.

Преди просветлението: нацепи дърва, донеси вода. 

След просветлението: нацепи дърва, донеси вода.

Тези думи създават безкраен мир: целият свят може да се разстрои, всичко може да се промени, но нашата практика винаги е една и съща, вярна на себе си, проста и полезна.

Мислейки за моите дейности, за неделните пътувания, в които правя снимки на великолепни природни и градски пейзажи, мислейки за лоялността към себе си: това е, което ми трябва. Всичко друго отминава, както успехите, така и страховете. „Остани вярна на себе си“, казвам си, „нацепи дърва и донеси вода“.

Sigurtà парк
Sigurtà градински парк в провинцията на Верона, Италия

Фил Джаксън и неговите 3 урока, които един лидер би трябвало да следва

Кой е Фил Джаксън

Фил Джаксън, легендарният треньор по баскет НБА, един от най-успешните треньори в спортната история, преди години написа тази книга, която просто е чудесна: “Eleven Rings: The Soul of Success”.

Ако си любител на баскетбола, ще ти хареса много. Съдържа поредица от разкази, анекдоти, поглед от вътрешността. Ако не си любител на баскета, за теб също ще бъде изключителна история. защото Джаксън е спечелил 11 титли в НБА: 6 с Chicago Bulls и 5 с Los Angeles Lakers. И най-важното, имаше много дзен подход към своите спортисти.

Phil Jackson, Kobe Bryant и Pau Gasol - 3 дзен секрети за успех и лидерство
Phil Jackson, Kobe Bryant и Pau Gasol, източник Wikimedia

Той всъщност въвежда в НБА баскета mindfullness – осъзнаването, фокусиране на съзнанието върху настоящия момент, същевременно с признаване и приемане на чувствата си, мислите и телесните усещания.

Представяш ли си онези зверове, които играят баскет в НБА в САЩ, спокойни да правят mindfulness!…На своите играчи Фил например подарява книги от типа на “Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет” на Робърт Пърсиг. Това е също изключителна книга, но за да се чете, човек трябва да си впрегне волята. В нея има много полезни и интересни неща за бизнеса.

3 дзен секрети за успех и лидерство

Първият дзен секрет за непременно следване

След един сезон на успех, след всеки успех, се започва от началото.

Да се започне всеки път от началото не е само философска фиксираност, не е “всичко се променя” и следователно трябва да се промениш и ти. Това е стратегия поради поне две причини:

Първата причина е това, което казваше Майкъл Джордан:

Успехът трансформира “ние” в “аз”.

– Майкъл Джордан

Ако си отбор, който е достигнал финалната линия на успеха, след много успехи, всеки от отбора започва да се изживява в свой филм, егото се увеличава и става трудно да се обедини отново единицата отбор.

Втората основна причина е, че една стратегия, която е действала добре преди година, следващата година, ако опиташ да я повториш същата, вероятно няма да действа. В спорта няма да действа, защото противниците ще са се потрудили да я изучат. В следващия кръг ще се представят с противодействие.

Но нека да си помислим за маркетинга. Класическата груба грешка, която правят компаниите е, да копират комуникативните инициативи, които са функционирали добре за другите и да ги предлагат отново и отново.

Виж още: 7 мантри за бизнес и личен успех

Вторият дзен урок на Фил Джаксън

Това е урокът за отговорността.

Вместо да се наложи на отбора от личности, с които работи, той ги прави отговорни. Представи си цирка, който трябва да държи под око един треньор по НБА баскет, който има всички примадони в отбора си. В този случай: Майкъл Джордан – планетарната звезда, Денис Родман – който флиртуваше с Мадона, ходеше в Лас Вегас да играе на карти, обличаше се като жена – ето такива персонажи. Освен това, всички други играчи и главния мениджър, пред очите на медиите и на разярени, като змии фенове, когато отборът губи. Не е лесно.

Великолепната стратегия на Фил Джаксън се състои в това, че вместо да се наложи (при това не е с лек характер), с възможност добре да ги натупа, той овластява играчите си, прави ги “ко-треньори”. По този начин, ако някой, като Денис Родман, се представи идиотски, няма да е липса на уважение към треньора, проблемът ще е липса на уважение към своите другари. На тях ще трябва да отговаря за действията си.

Трети полезен дзен урок

“The ring takes care of itself” – Пръстенът (символът на победата на НБА шампионат) се грижи сам за себе си.

1997 Chicago Bulls NBA World Championship Ring
1997 Chicago Bulls NBA World Championship Ring, източник Wikimedia

Очевидно изразът е откраднат от Бил Уолш (американски професионален и колежански футболен треньор):

The score takes care of itself.

– Бил Уолш

Но можем да му простим на Фил Джаксън, защото наистина е голяма личност.

И тук предупреждението е, да се концентрираме не върху финалния резултат, а върху процеса.

Един отбор, една компания или една личност, която наистина иска да победи, каквото и да означава това “да победи”, вместо да се концентрира върху финалната победа, трябва да се концентрира върху това, какви са нейните ежедневни дейности, върху това, което може да контролира.

Виж още: Да бъдеш свободен: четирите споразумения на Дон Мигел Руис за личната свобода

Дзен принципи, използвани от Фил Джаксън като треньор

Дзен заключение

Кой е действителният, най-истинският ключ към успеха?

Казваше мъдрецът от дзен разказа:

Преди просветлението: нацепи дърва, донеси вода. 

След просветлението: нацепи дърва, донеси вода. 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.